fbpx

Gyerekek a digitális világban – 5+1 tipp az internethasználat szabályozására

Átlagos olvasási idő: 4 perc

„Letölthetek egy játékot a telefonodra, Anya?”; „Hadd játsszak még egy kicsit, légyszi!” – amennyiben szülő vagy, már biztosan számtalanszor hallottál hasonló mondatokat gyermeke(i)d szájából. Vannak helyzetek, amikor nehéz eldönteni, hogy mi lenne a helyes válasz. Ezért ebben a cikkben néhány olyan tippet szeretnék veled megosztani, mely megkönnyíti gyermeke(i)d internethasználat szabályozását! Burján Réka írása – a kávéd mellé. [Latte Macchiato]

Fontos megjegyezni, hogy nincsen egy csodamódszer, ami mindenkinek beválik. Azonban minél több mindent kipróbálunk, annál könnyebben eljuthatunk ahhoz a megoldáshoz, ami nekünk és családunknak a leginkább megfelelő és megvalósítható!

Az infokommunikációs eszközök hatásai

Az internetet böngészve megannyi véleményt olvashatunk az online tér és a képernyő előtt eltöltött idő különböző hatásairól. Ahogy mindennek, úgy az internetnek is vannak előnyei és hátrányai egyaránt. Nézzük meg egy kicsit jobban, hogy mik is ezek!

A képernyőidő negatív oldala

Ahhoz, hogy a csecsemők agya ideálisan fejlődjön, fontos, hogy megtanuljanak koncentrálni és fókuszálni. Hogy ez megvalósuljon, szükségük van a külvilág ingereire és kellő időre, hogy feldolgozzák azokat. Például egy mesekönyv közös nézegetése és felolvasása elegendő időt hagy a piciknek, hogy feldolgozzák a szavakat, képeket és hangokat. Ezzel szemben, ha folyamatosan a képernyőből áramló gyors, felvillanó képekkel és üzenetekkel találkoznak, az megzavarja a figyelmüket és a fókuszukat.

Fontos, hogy a gyerekek megtanulják feltalálni magukat.

Talán nehéz elképzelni, de a gyerekeknek szükségük van arra is, hogy unatkozzanak. Így tanulják meg, hogy hogyan küzdjenek meg a frusztrációval, és kontrollálják impulzusaikat. Ha mindig az okoseszközök előtt ülnek, akkor elfelejthetik, hogyan találják fel magukat egyedül, vagy szórakozzanak mások társaságában. Ez a képzelőerő megfelelő fejlődését is akadályozhatja.

Mire lehet jó az internet?

A mai rohamosan fejlődő világunkban már elengedhetetlen a számítógép ismerete és használata. A gyerekekben ott rejlik a természetes kíváncsiság, melyet szülőként segíthetünk, és támogathatjuk az internet biztonságos felfedezését.

Számos online fejlesztő játékkal találkozhatunk, melyekkel akár megkönnyíthetjük a kicsik iskolai felkészülését, vagy játékosan gyakorolhatnak olyan készségeket, melyekre szükségük van a különböző tanórákon. Akár ide kattintva is megnézhetitek, és kipróbálhatjátok közösen ezeket a játékokat.

A telefonok egyik leghasznosabb funkciója a kapcsolattartás.

Különösen ilyen covid-járta időkben, a gyerekek könnyebben tarthatják egymással és a családdal a kapcsolatot. A hosszú távú elzárkózás a barátaiktól nagyon megterhelheti őket, és az iskolába való ismételt beilleszkedésüket. Ezért a közös játékok vagy egyszerűen a videochat használata feltöltheti a szociális raktáraikat, és akár motiválhatja őket egy-egy betegség idején.

A közös játék egy lehetőség a kortársakhoz való kapcsolódásra.

Egy másik fontos aspektusa az internetnek és a különböző kütyüknek a kortársakhoz való kapcsolódás. Természetes, ha gyermekünk szeretne azonosulni barátaival. Kizárva érezheti magát, ha nem tud hozzászólni a témához, amiről a barátai beszélgetnek. Persze azért néha ellenőrizzük a játékot, amivel játszanak, mivel a koruknak nem megfelelő tartalom többet árthat a lelki békéjüknek, mint egy potenciálisan rossz társaság elvesztése.

5+1 tipp gyermekünk internetszabályozásához

Egy másik fontos aspektusa az internetnek és a különböző kütyüknek a kortársakhoz való kapcsolódás. Természetes, ha gyermekünk szeretne azonosulni barátaival. Kizárva érezheti magát, ha nem tud hozzászólni a témához, amiről a barátai beszélgetnek.

1. Figyelj a tartalomra, a minőségre és az időkorlátra is

Ha időkorlátot szabtál meg az internethasználathoz, és esetleg nem sikerül mindig betartatni a gyermekkel, ne ostorozd magad! Elsősorban figyelj arra, hogy amivel játszik, az a korosztályának megfelelő-e, és építi-e a képességeit. Természetesen a gyerekek is megérdemelnek egy kis lazítást az iskola terhei alól, de érdemes egy egészséges egyensúlyt tartani a fejlesztő játékok és a „lazítós” játékok között.

2. Legyen közös játékidő offline

A gyerekek igénylik a figyelmet szüleiktől, még akkor is, ha nekünk nem úgy tűnik. A közös játék pedig kifejezetten pozitív hatásokkal bír a kognitív, nyelvi és szociális fejlődésükre.

3. Legyen legalább egy napi eszközmentes családi étkezés

Az étkezések alatti közös beszélgetés segít enyhíteni a stresszt, megkönnyíti a családtagokhoz való kapcsolódást, és összességében pozitív hatással bír az egész család lelki egészségére.

4. Jelöljünk ki egy helyet az okoseszközöknek

Különösen kisebb gyerekek esetén érdemes kijelölni egy olyan helyet ezeknek az eszközöknek,

amit nehezebben érnek el, és nincsen folyamatosan a látóterükben.

Különösen kisebb gyerekek esetén érdemes kijelölni egy olyan helyet ezeknek az eszközöknek, amit nehezebben érnek el, és nincsen folyamatosan a látóterükben. Helyette inkább hagyjunk elöl újságokat, puzzle-t és egyéb játékokat, így amikor unatkoznak, ezeket látják meg először a kütyük helyett.

5. Reális elvárásokat szabjunk meg

Szükséges egy bizonyos mennyiségű korlátozás, azonban nem kell extrém mértékűnek lennie ahhoz, hogy hatásos legyen. Rendben van, ha néha kicsit elnyúlik a képernyő előtt töltött idő. Gondold végig mindenkinek a szükségleteit, mennyire stresszesek a mindennapjaitok, és állíts fel reális elvárásokat a gyerekekkel és a partnereddel szemben. A gyerekek, ha már nagyobbak, akár segíthetnek is saját rutinjuk kialakításában!

ÉletkorKütyükkel töltött idő
2 év alatt0 óra, kivéve amíg videóhívásban felhívunk közösen egy családtagot
2-5 évEgyszerre maximum 25 percet nézze a képernyőt, összesen nem meghaladva az 1 órát
IskoláskortólHétköznap kevesebb kütyüzés

Ha többet szeretnél olvasni a képernyőtől való elszakadásról és a telefonfüggőségről, ez a cikk neked szól.

+ 1: Készítsetek Családi Internetezési Házirendet!

Üljetek le közösen, és beszéljétek át mindenki igényeit, kívánságait. Írjátok le azokat az értékeket, melyek fontosak számotokra, például:

  • Nekem fontos a képernyőmentes idő.
  • Fontosnak tartom a kedvességet az online térben is.

És írjátok le, hogy ezeket hogyan szeretnétek a mindennapokban alkalmazni, például:

  • A vacsorát közösen, telefon nélkül esszük meg.
  • Tisztelettudóak és figyelmesek leszünk egymással online és élőben is.
A közösségimédia-használatról is beszélgethetünk.

A Családi Internetezési Házirend sablonját innen tölthetitek le, de akár közösen el is készíthetitek!

Végezetül pedig, ne feledkezz meg a saját igényeidről és határaidról sem! Időbe telik, amíg kialakul egy megszokott rendszer, és természetes, ha hibáztok közben. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy igény esetén bármikor változtathattok! Nem az a lényeg, hogy mindig minden tökéletesen sikerüljön, az számít, hogy hogyan oldjátok meg közösen a kisebb-nagyobb akadályokat!

Ha pedig szívesen olvasnál a hatékony szülő-gyermek kommunikáció témájában, ide kattintva teheted meg.


Felhasznált szakmai tartalom

További felhasznált tartalom elérhető itt, itt és itt.


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
A szeretet értéke – Hogyan tudod jól szeretni a gyermekedet?
„Majd holnap elkezdem…” – Sport elleni kifogások és megoldásuk
„Mi lesz, ha elbénázom?” – 7 gyakorlattal a teljesítményszorongás ellen
<strong>Hallgass a testedre! – Az intuitív evés 10 alappillére</strong>
A siker kulcsa: hatékony kommunikáció az e-sportban

Az első gyermek születése hatalmas örömhír lehet a család számára, ugyanakkor számos félelemmel is eltöltheti a szülőket. Te gondolkodtál már

//
2023. május 22.

Valószínűleg már sokan elterveztük, hogy „na idén végre elkezdek sportolni”, aztán végül hiába vettük meg a felszerelést és a kondibérletet, mégsem

//
2023. február 15.

Minden bizonnyal te is emlékszel még életed első nagyobb megmérettetésére. Legyen ez az első iskolai felelésed, az első nagyobb versenyed

//
2023. szeptember 21.

Minden bizonnyal ismersz legalább egy olyan embert a környezetedben, aki próbálkozott már valamilyen, az interneten látott „csodadiétával”. Az is lehet,

//
2023. december 7.

Játékosként gyakran felmerül a kérdés, hogy hogyan lehetne feljebb jutni a ranglétrán vagy éppen hol hibáztuk el az adott meccset.

//
2024. június 29.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x