fbpx

A mémek pszichológiája – Miért szeretjük a mémeket?

Átlagos olvasási idő: 3 perc

Napjainkban, a közösségi média korában ki ne ismerné az internetes mémeket? És aki ismeri, az általában szereti is őket. A mémek pszichológiáján azonban valószínűleg nem szoktunk gondolkodni: miért is kedveljük a mémeket? Hogyan hatnak ránk, milyen pszichológiai folyamatoknak köszönhetjük azt, hogy egy-egy humoros kép hetekig a gondolataink közé férkőzik, és megnevettet bennünket, amikor eszünkbe jut? Talán nem is gondolnánk, de a mémek amellett, hogy szórakoztatóak, a mentális egészségünkre is pozitív hatásokat gyakorolhatnak. Pongor Ágnes pszichológus írása – a kávéd mellé. [Cappuccino]

A közösségi médiafelületeket böngészve akarva-akaratlanul mémekbe ütközünk: ezek humorosnak szánt, általában valamilyen megszokott sémát követő kép-szöveg kompozíciók, esetleg videók, vagy .gif fájlok. A mémek humorosságát legtöbbször az adja, hogy valamilyen, általunk jól ismert dologra utalnak: egy film híressé vált képkockájára, egy személyre, esetleg egy közelmúltbeli eseményre… Manapság bármilyen, a hétköznapitól kicsit is eltérő, meghökkentő dolog könnyedén kerülhet a mémáradat középpontjába – még az is előfordulhat, hogy egy esemény kapcsán hamarabb találkozunk az általa inspirált mémekkel, minthogy megismernénk a háttértörténetet.

via GIPHY

Bernie Sanders, a Joe Biden amerikai elnök beiktatásán fagyoskodó szenátor rengeteg mémet inspirált az elmúlt hetekben.

A mémek humorossága több forrásból is táplálkozhat: eleinte valószínűleg maga az alapjául szolgáló esemény abszurditása is elég ahhoz, hogy a mém népszerű legyen. Később azonban, amikor elmúlik az újszerűség hatása, egyre nagyobb szerepet kapnak a kapcsolódó szövegek, asszociációk: minél meghökkentőbb egy mém, annál intenzívebb érzelmi hatást vált ki.

Miért szeretjük a mémeket?

Erre a kérdésre legtöbben valószínűleg azt válaszolnánk, hogy egyszerűen azért, mert viccesek. Ám a mémek hatása nem pusztán ebben merül ki: olyan általános érzésekre, helyzetekre építkeznek, amelyek legtöbbünk számára ismerősek lehetnek a hétköznapjainkból. A legszórakoztatóbbaknak pedig azokat tartjuk, amelyekhez a pillanatnyi hangulatállapotunkban kapcsolódni tudunk, úgy érezzük, hogy rólunk szólnak.

a mémek pszichológiája

A mémek a humoruk mellett általában azzal érintenek meg bennünket, hogy kapcsolódni tudunk az általuk illusztrált szituációkhoz, érzelmekhez.

A mémek sok esetben a szóbeli vagy írásbeli kommunikációt helyettesítik: véleményt nyilváníthatunk velük, célozhatunk valamire, de érzelemkifejezésre is használhatjuk őket. Értelmezésüket pedig nagyban meghatározzák a szituáció sajátosságai, hiszen ezek a szösszenetek igencsak sokféle jelentést hordozhatnak.

Az alapvető szórakoztató funkciójuk mellett nézőpontváltásra is sarkallhatnak bennünket,

hiszen legtöbbször egy ismert dolgot mutatnak meg nekünk egy új megvilágításban. Ezáltal további megközelítéseket, gondolatokat indíthatnak útjára, a mémek változatosságának pedig csak az alkotók fantáziája szab határt.

Mentális egészség és mémek

Egy jakartai kutatásban egyetemisták mémfogyasztási szokásait vizsgálták, elsősorban a pszichológiai témájú mémek tekintetében (Kariko és Anasih, 2019). Ilyeneknek tekintjük többek között azokat, amelyeknek fókuszában a személyiségünk eltérő részeinek a kontrasztba állítása, vagy az önirónia áll.

A kutatás eredményei alapján a pszichológiai témájú mémek több oldalról is támogathatják a mentális egészségünk megőrzését.

frusztrációt keltő gondolatainkat emészthetőbbé teszi az, hogy humoros megvilágításban szembesülünk azokkal, ezáltal enyhül az ezekből fakadó szorongásunk.

A pszichológiai témájú mémek segíthetik a szorongással való megküzdést.

a mémek pszichológiája

Mindemellett ezek megosztásával, továbbításával könnyedén kifejezhetővé válnak a belső küzdelmeink. Ha azt tapasztaljuk az interneten, hogy sokan kapcsolódnak egy olyan mémhez, ami bennünket is megérint, azt érezhetjük, hogy nem vagyunk egyedül a problémáinkkal.

👉 A humor feszültségcsökkentő hatásairól ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

A sok pozitívum mellett azonban arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy ha nem a megfelelő tudatossággal használjuk a mémeket (vagy éppen tudatosan bántó céllal osztunk meg egyet), akkor azok negatív érzelmeket is kiválthatnak. Emiatt fontos, hogy egy-egy mém megosztása előtt végiggondoljuk, mit jelenthet az a másiknak.

Küldj egy mémet!

Egy mémen akkor igazán jó nevetni, ha ezt meg tudjuk osztani másokkal is. Bizonyára te is szoktál mémeket küldeni a barátaidnak, ha arról egy közös élmény jut eszedbe. Ha legközelebb találkozol egy ilyen mémmel, beszélgessetek arról, hogy milyen jelentést hordoz számotokra:

  • Küldd el a barátodnak, és írd meg, hogy miért ő jutott róla eszedbe, miért gondolod úgy, hogy az a mém valamilyen módon kötődik a kettőtök kapcsolatához.
  • Beszéljétek meg, hogy ő érzékeli-e az összefüggést, vagy esetleg másra asszociál.
  • Végezzétek el a gyakorlatot fordítva is, a barátod által kiválasztott mémmel.
  • Ismételjétek meg, ahányszor csak szeretnétek. Természetesen ez a játék a családtagjaiddal, a pároddal ugyanúgy elvégezhető!
a mémek pszichológiája

Te mit gondolsz az internetes mémek világáról? Tapasztaltad már a mémek pozitív hatásait a nevetésen túlmenően? Oszd meg velünk a kedvenceidet a Megoldásközpont Közösségében!


Felhasznált szakmai tartalom


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Munka vs. magánélet? Teremtsünk egyensúlyt!
Milyen munka illik hozzám? – Tippek és teszt az ideális karrierért
A mémek pszichológiája – Miért szeretjük a mémeket?
Családi hagyományok: Így erősítheted az összetartozást!
Mitől leszünk versenyképes munkavállalók? – 5 tipp a hatékony karriertervezésért

Karácsonyra készülődve a csapból is az folyik, hogy ilyenkor több időt kell a szeretteinkkel töltenünk, odafigyelni egymásra, és hogy ennek

//
2019. december 11.

Miért fontos az, hogy szakmánk, pozíciónk illeszkedjen hozzánk? Mit is jelent ez? Milyen munka illik hozzánk? Mi mindennek kell még

//
2022. október 1.

Napjainkban, a közösségi média korában ki ne ismerné az internetes mémeket? És aki ismeri, az általában szereti is őket. A mémek pszichológiáján

//
2021. február 19.

Talán nem is gondolnánk, hogy családi hagyományaink milyen sokat elárulnak az értékrendünkről, a kötődésünkről, mi több, a családunk történetéről is.

//
2020. december 13.

A munkaerőpiac működése gyökeres változásokon ment keresztül az elmúlt néhány évtizedben. Negyven évvel ezelőtt valószínűleg teljesen más elképzeléseink lettek volna

//
2019. augusztus 29.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x