Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Családi hagyományok: Így erősítheted az összetartozást!

Talán nem is gondolnánk, hogy családi hagyományaink milyen sokat elárulnak az értékrendünkről, a kötődésünkről, mi több, a családunk történetéről is. A családi hagyományok nem egy esetben generációkon átívelően élnek, ezzel erősítik az összetartozás érzését és a saját történetünk részévé válnak: „már a nagyszüleim is…”. Cikkünkben bemutatjuk a családi tradíciók természetét, és tippet adunk arra, hogyan teremts új hagyományokat! Pongor Ágnes pszichológus írása – a forralt borod mellé.

A cikkem megírása előtt megkérdeztem a csapatunk tagjait a családi hagyományaikról, erre pedig a következő kérdést tette fel nekem az egyik alkotónk: „Csak a jó hagyományokat, vagy lehet rosszakat is?” Habár minden családnak vannak olyan szokásai, amelyekért nem egyformán rajong az összes családtag, a közös hagyományokra gondolva általában inkább pozitív érzések töltenek el bennünket. Az azonban bizonyos, hogy semmiképpen sem viseltetünk irántuk közömbösen.

Mit tekintünk családi hagyománynak?

A családi hagyományok olyan ismétlődő viselkedések a család életében, amelyek szimbolikus jelentéssel bírnak. Igencsak erős érzelmi töltetet hordoznak magukban: a családtagok gyakran beszélnek róluk, szívesen felidézik a korábbi élményeket. Nelms (2005) szerint

a legnagyobb ajándék, amit a gyermekeinknek adhatunk: a biztonság és a folyamatosság, amit a hagyományok nyújtanak.

A hagyományok egyik funkciója, hogy stabil pontokat képeznek az életünkben, amelyekhez viszonyítani tudunk minden mást. A közös alkalmakra lelkiekben is készülni szoktunk: tudjuk, hogy hamarosan eljön az idő és izgatott várakozás vesz erőt rajtunk.

Családi hagyományok

Gitta főszerkesztő-helyettesünk családja igazán különleges módon, közös zenéléssel és énekléssel szokott hangolódni a karácsonyi időszakra: a húgaival zongorán és ukulelén játszanak, a szüleik pedig gitáron és csörgődobon kísérik őket.

A családi hagyományok nem ritkán valamilyen ünnephez kötődnek, legyen az a karácsony, a születésnap vagy egy jelentősebb életesemény.

családi hagyomány - ünneplés

Szinte minden családban van valamilyen egyedi hagyomány a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódóan.

Az egyes kultúrákban a családi hagyományok „apropója” általában közös, ami azt eredményezi, hogy nagyon hasonló hagyományok alakulnak ki családonként.

A közös elemek ellenére azonban a megvalósítás minden családban más és más, ez az egyediség pedig a család értékrendjét, közös identitását tükrözi.

A közös ünneplések mellett gyakran egyszeri spontán programok válnak később hagyománnyá. Ilyen lehet például a balatoni nyaralás, de akár a hétvégi közös sütés-főzés is.

Családi hagyományok

Anett, a Családi élet rovatunk vezetője egy egészen újkeletű családi hagyományt osztott meg velünk: amióta külön élnek a testvéreivel, nagy jelentőséggel bír a közös reggelizés számukra, olyankor, amikor mindenki otthon van a szüleiknél. Ezek a brunchok nemcsak egyszerű közös étkezést és kávézást jelentenek, hanem hosszú, tartalmas beszélgetéssel kezdődik a nap.

Amikor családi hagyományokról gondolkodunk, fontos azokat elkülönítenünk az egyszerű hétköznapi rutinoktól, amelyek bár szintén ismétlődőek és rendszerezik a család életét, nem különösebben ébresztenek bennünk intenzív érzelmeket.

Családi hagyományok

Dorottya, az Önismeret rovatunk vezetője a következő családi szokást osztotta meg velünk:
„Mindig teázunk, nálunk a beszélgetés helye a tea gőze mellett van. Ha leülünk beszélgetni, előbb-utóbb valahogy előkerülnek a teáscsészék, csészealjak, kiskanalak, és velük együtt a tea. Ha elkezdünk teázni, abból beszélgetés lesz, ha pedig beszélgetni, abból teázás.”

A családi rutinok és a hagyományok között nem mindig lehet egyértelműen különbséget tenni: tipikus esete ennek például a vasárnapi ebéd, ami bár nem olyan különleges, mint egy karácsonyi készülődés, mégis nagyobb jelentéssel bír, mint egy átlagos közös étkezés.

 A családi hagyományok szerves részét képezik az önmagunkról és a családunkról alkotott történetünknek.👉 A személyes történetek jelentőségéről Rebeka mesepszichológiáról szóló cikkében olvashatsz bővebben.

Miért fontosak a családi hagyományok?

A családi hagyományok a kulturális tradíciókhoz hasonlóan az összetartozás érzését erősítik. A családunkkal osztozunk egy közös tevékenységben, amely számunkra komoly jelentéssel bír, kívülállók azonban ezzel nem azonosulnak: ez csak a miénk.

családi hagyomány - vacsora

A családi hagyományok erősítik a családban az összetartozás érzését.

A családi hagyományokhoz szinte mindig valamilyen interakció kötődik, amelynek során a családtagok egymásra figyelnek, érzelmileg egymásra hangolódnak. A családi hagyományok lehetőséget adnak a generációk között az értékek átadására azáltal, hogy közvetítik azokat a dolgokat, amelyek fontosak a család számára.

Családi hagyományok

Az én tágabb családomban az év legnagyobb családi eseménye a néveste: amikor a családfő a névnapját ünnepli, összegyűlik a család apraja-nagyja, az összes unokatestvér és nagynéni-nagybácsi, akik felköszöntik az egész családot. Ha valaki újonnan kerül be a családunkba, erre nagyon rá szokott csodálkozni: nem értik, hogy miért kell felköszönteni a család azon tagjait is, akiknek nem is ekkor van a névnapjuk. 😊

A családi hagyományok a családhoz kapcsolódó társas identitásunkat erősítik. 👉 A társas identitásaink működéséről Dorottya cikkében olvashatsz bővebben.

Neked milyen családi hagyományaid vannak?

A családi hagyományaink egy részét a régmúltból, őseinktől hozzuk, másik része viszont egészen újszerű lehet. Alakulásakor a legtöbb család az otthonról hozott szokások megtartása (és bizonyosak elhagyása) mellett újakat is teremt, ezáltal elkülönítik magukat a tágabb családi környezettől, és új családként definiálják magukat.

családi hagyomány - közös sütés

A családi hagyományaink egy részét otthonról hozzuk, amellett, hogy újakat is teremtünk.

A saját hagyományaid átgondolásához összegyűjtöttük néhány segítő kérdést. A válaszaidat érdemes felírni egy papírra.

  • Milyen közös családi eseményekre emlékszel vissza szívesen a gyerekkorodból? Van-e ezek között olyan, amit szeretnél tovább vinni?
  • Melyek azok a hagyományok a családodban, amelyek nagyon régóta élnek, és a mai napig őrzitek őket?
  • Melyek azok a hagyományok, amiket feleslegesnek tartasz, és szívesen elhagynál?
  • Melyek azok a hagyományok, amelyek a közelmúltban alakultak ki, és részt vettél a megteremtésükben?
  • Melyek azok a tevékenységek, amelyeket eddig nem tekintettetek hagyománynak, de szívesen tennéd azzá? Mire van ehhez szükséged?
  • Ha vannak már saját hagyományaid, mik ezek?

Családi hagyományaink rendkívül fontos szerepet játszanak az életünkben: stabilitást és biztonságérzetet nyújtanak, erősítik a családi kapcsolatainkat és közös identitást adnak a családunk tagjainak. A családi tradíciókra rengeteg különböző, érdekes példát láthatunk akár a közvetlen környezetünkben is.

Amennyiben szívesen elmondanád nekünk, hogy milyen hagyományokat ápoltok a családodban, oszd meg velünk a zárt Facebook-csoportunkban!

Csatlakozz a közösségünkhöz!
megoldásközpont facebook csoport

Ingyenes privát Facebook csoport

Csoportunk neked szól, ha nyitott vagy a megoldásközpontú, pozitív pszichológiai szemléletre.

Itt olyan EXTRA TARTALMAKHOZ juthatsz, amiket máshol nem osztunk meg; és kapcsolatot építhetsz a csoport többi tagjával.

Tedd fel kérdéseidet, és oszd meg velünk sikerélményeidet! 😉

Felhasznált szakmai tartalom

További felhasznált szakirodalom érhető el itt.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Neked ajánljuk
Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás