fbpx

Családi hagyományok: Így erősítheted az összetartozást!

Átlagos olvasási idő: 4 perc

Talán nem is gondolnánk, hogy családi hagyományaink milyen sokat elárulnak az értékrendünkről, a kötődésünkről, mi több, a családunk történetéről is. A családi hagyományok nem egy esetben generációkon átívelően élnek, ezzel erősítik az összetartozás érzését és a saját történetünk részévé válnak: „már a nagyszüleim is…”. Cikkünkben bemutatjuk a családi tradíciók természetét, és tippet adunk arra, hogyan teremts új hagyományokat! Pongor Ágnes pszichológus írása – a forralt borod mellé.

A cikkem megírása előtt megkérdeztem a csapatunk tagjait a családi hagyományaikról, erre pedig a következő kérdést tette fel nekem az egyik alkotónk: „Csak a jó hagyományokat, vagy lehet rosszakat is?” Habár minden családnak vannak olyan szokásai, amelyekért nem egyformán rajong az összes családtag, a közös hagyományokra gondolva általában inkább pozitív érzések töltenek el bennünket. Az azonban bizonyos, hogy semmiképpen sem viseltetünk irántuk közömbösen.

Mit tekintünk családi hagyománynak?

A családi hagyományok olyan ismétlődő viselkedések a család életében, amelyek szimbolikus jelentéssel bírnak. Igencsak erős érzelmi töltetet hordoznak magukban: a családtagok gyakran beszélnek róluk, szívesen felidézik a korábbi élményeket. Nelms (2005) szerint

a legnagyobb ajándék, amit a gyermekeinknek adhatunk: a biztonság és a folyamatosság, amit a hagyományok nyújtanak.

A hagyományok egyik funkciója, hogy stabil pontokat képeznek az életünkben, amelyekhez viszonyítani tudunk minden mást. A közös alkalmakra lelkiekben is készülni szoktunk: tudjuk, hogy hamarosan eljön az idő és izgatott várakozás vesz erőt rajtunk.

Családi hagyományok nálunk

Gitta főszerkesztőnk családja igazán különleges módon, közös zenéléssel és énekléssel szokott hangolódni a karácsonyi időszakra: a húgaival zongorán és ukulelén játszanak, a szüleik pedig gitáron és csörgődobon kísérik őket.

A családi hagyományok nem ritkán valamilyen ünnephez kötődnek, legyen az a karácsony, a születésnap vagy egy jelentősebb életesemény.

Szinte minden családban van valamilyen egyedi hagyomány a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódóan.

Az egyes kultúrákban a családi hagyományok „apropója” általában közös, ami azt eredményezi, hogy nagyon hasonló hagyományok alakulnak ki családonként.

A közös elemek ellenére azonban a megvalósítás minden családban más és más, ez az egyediség pedig a család értékrendjét, közös identitását tükrözi.

A közös ünneplések mellett gyakran egyszeri spontán programok válnak később hagyománnyá. Ilyen lehet például a balatoni nyaralás, de akár a hétvégi közös sütés-főzés is.

Családi hagyományok nálunk

Anett, a Családi élet rovatunk vezetője egy egészen újkeletű családi hagyományt osztott meg velünk: amióta külön élnek a testvéreivel, nagy jelentőséggel bír a közös reggelizés számukra, olyankor, amikor mindenki otthon van a szüleiknél. Ezek a brunchok nemcsak egyszerű közös étkezést és kávézást jelentenek, hanem hosszú, tartalmas beszélgetéssel kezdődik a nap.

Amikor családi hagyományokról gondolkodunk, fontos azokat elkülönítenünk az egyszerű hétköznapi rutinoktól, amelyek bár szintén ismétlődőek és rendszerezik a család életét, nem különösebben ébresztenek bennünk intenzív érzelmeket.

Családi hagyományok nálunk

Dorottya, az Önismeret rovatunk vezetője a következő családi szokást osztotta meg velünk:
„Mindig teázunk, nálunk a beszélgetés helye a tea gőze mellett van. Ha leülünk beszélgetni, előbb-utóbb valahogy előkerülnek a teáscsészék, csészealjak, kiskanalak, és velük együtt a tea. Ha elkezdünk teázni, abból beszélgetés lesz, ha pedig beszélgetni, abból teázás.”

A családi rutinok és a hagyományok között nem mindig lehet egyértelműen különbséget tenni: tipikus esete ennek például a vasárnapi ebéd, ami bár nem olyan különleges, mint egy karácsonyi készülődés, mégis nagyobb jelentéssel bír, mint egy átlagos közös étkezés.

 A családi hagyományok szerves részét képezik az önmagunkról és a családunkról alkotott történetünknek.👉 A személyes történetek jelentőségéről Rebeka mesepszichológiáról szóló cikkében olvashatsz bővebben.

Miért fontosak a családi hagyományok?

A családi hagyományok a kulturális tradíciókhoz hasonlóan az összetartozás érzését erősítik. A családunkkal osztozunk egy közös tevékenységben, amely számunkra komoly jelentéssel bír, kívülállók azonban ezzel nem azonosulnak: ez csak a miénk.

A családi hagyományok erősítik a családban az összetartozás érzését.

Családi hagyományok nálunk

Az én tágabb családomban az év legnagyobb családi eseménye a néveste: amikor a családfő a névnapját ünnepli, összegyűlik a család apraja-nagyja, az összes unokatestvér és nagynéni-nagybácsi, akik felköszöntik az egész családot. Ha valaki újonnan kerül be a családunkba, erre nagyon rá szokott csodálkozni: nem értik, hogy miért kell felköszönteni a család azon tagjait is, akiknek nem is ekkor van a névnapjuk. 😊

A családi hagyományok a családhoz kapcsolódó társas identitásunkat erősítik. 👉 A társas identitásaink működéséről Dorottya cikkében olvashatsz bővebben.

Neked milyen családi hagyományaid vannak?

A családi hagyományaink egy részét a régmúltból, őseinktől hozzuk, másik része viszont egészen újszerű lehet. Alakulásakor a legtöbb család az otthonról hozott szokások megtartása (és bizonyosak elhagyása) mellett újakat is teremt, ezáltal elkülönítik magukat a tágabb családi környezettől, és új családként definiálják magukat.

A családi hagyományaink egy részét otthonról hozzuk, amellett, hogy újakat is teremtünk.

A saját hagyományaid átgondolásához összegyűjtöttük néhány segítő kérdést. A válaszaidat érdemes felírni egy papírra.

  • Milyen közös családi eseményekre emlékszel vissza szívesen a gyerekkorodból? Van-e ezek között olyan, amit szeretnél tovább vinni?
  • Melyek azok a hagyományok a családodban, amelyek nagyon régóta élnek, és a mai napig őrzitek őket?
  • Melyek azok a hagyományok, amiket feleslegesnek tartasz, és szívesen elhagynál?
  • Melyek azok a hagyományok, amelyek a közelmúltban alakultak ki, és részt vettél a megteremtésükben?
  • Melyek azok a tevékenységek, amelyeket eddig nem tekintettetek hagyománynak, de szívesen tennéd azzá? Mire van ehhez szükséged?
  • Ha vannak már saját hagyományaid, mik ezek?

Családi hagyományaink rendkívül fontos szerepet játszanak az életünkben: stabilitást és biztonságérzetet nyújtanak, erősítik a családi kapcsolatainkat és közös identitást adnak a családunk tagjainak. A családi tradíciókra rengeteg különböző, érdekes példát láthatunk akár a közvetlen környezetünkben is.

Amennyiben szívesen elmondanád nekünk, hogy milyen hagyományokat ápoltok a családodban, oszd meg velünk a Megoldásközpont Közösségében!


Felhasznált szakmai tartalom

További felhasznált szakirodalom érhető el itt.


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Milyen munka illik hozzám? – Tippek és teszt az ideális karrierért
Mitől leszünk versenyképes munkavállalók? – 5 tipp a hatékony karriertervezésért
„Elvesztettem a munkám, mit tegyek?” – Így fordítsd előnyödre!
Nevetni jó, de miért is? – A humor pszichológiája
Szokásaink megváltoztatása – Így alakítsd a mindennapi rutinjaidat!

Miért fontos az, hogy szakmánk, pozíciónk illeszkedjen hozzánk? Mit is jelent ez? Milyen munka illik hozzánk? Mi mindennek kell még

//
2022. október 1.

A munkaerőpiac működése gyökeres változásokon ment keresztül az elmúlt néhány évtizedben. Negyven évvel ezelőtt valószínűleg teljesen más elképzeléseink lettek volna

//
2019. augusztus 29.

„Elvesztettem a munkám, mit tegyek?!” Sajnos az utóbbi időszakban sokaknak vált aktuálissá az álláskeresés kérdése ‒ a munkahely elvesztése komoly

//
2020. augusztus 25.

Mindenki tudja, hogy nevetni jó dolog, de nem szoktunk a humor pszichológiáján töprengeni – vagyis azon, hogy miért is szeretjük

//
2020. június 1.

Egészségesebben étkezni, többet mozogni, kevesebbet kávézni, abbahagyni a halogatást… Csak néhány példa arra, hogy mik hangzanak el egy hétköznapi beszélgetésben, amikor

//
2022. május 26.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x