Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Január 1. – A béke világnapjának üzenete az újévre

Békés, boldog újévet! – hangzik a jókívánság gyakran az óév vége felé. Szimbolikusan az év első napján ünnepeljük a béke világnapját: a karácsony után feltöltekezve, az újév küszöbén állva a békés és boldog év nem tűnik elérhetetlen célnak. Aztán telnek-múlnak a hónapok, és gyakran egyre távolibbnak érezzük az év eleji reménykedésünket egy „békés, boldog” évben. Mit tehetünk azért, hogy 2021 legyen az az évünk, amikor a jókívánságunk végre valósággá válik? Irinyi Tünde pszichológus írása – a kávéd mellé. [Espresso]

A béke világnapját VI. Pál pápa kezdeményezésére ünnepeljük minden év első napján 1968 óta. Ez a nap arra emlékeztet, hogy az előttünk álló újévben törekedjünk arra, hogy békében éljünk önmagunkkal, minden emberrel és mindennel az egész világon.

Általánosságban a belső béke a szándékos pszichológiai vagy spirituális nyugodtságot fejezi ki, a lehetséges stresszorok jelenléte ellenére.

A béke mint fogalom – bár egyszerűnek tűnik, pontos definíciója nincsen.

Béke és/vagy boldogság?

Vajon a béke vezet a boldogsághoz, vagy éppen fordítva, a boldogság vezet a békéhez? Szorosan egymáshoz kötődő fogalmak lévén ezt a kérdést nem egyszerű megválaszolni. Ami biztos: a pozitív érzelmek egymást erősítve teszik életünket kiegyensúlyozottabbá és örömtelibbé.

béke világnapja nő egy búzatáblánál

Újra és újra felfedezni a természet adta nyugalom érzését.

A következőkben három tippet adunk, amiket egész évben használhatsz a belső békéd elmélyítéséért.

1. Tölts minél több időt a természetben!

A természetben eltöltött idő minden perce értékes. A 2020-as évben sokan kényszerültünk jóval több időt a képernyő előtt tölteni, mint amennyit optimálisnak tartunk.

Egy hosszú munkanap után sétát tenni egy közeli parkban vagy erdőben – sokak számára értékelődött fel ez a tevékenység az elmúlt időszakban. A természetben töltött idő jótékony hatással van a stressz által kiváltott tünetekre, segít a szorongás oldásában, és a természetben újra kapcsolódni tudunk saját érzéseinkhez.

2. Végezz rendszeresen meditációs gyakorlatokat!

A belső béke megteremtésében segítségedre lesznek a különböző meditációs gyakorlatok és technikák. Ha eddig is az életed része volt a jóga, vagy gyakran végzel mindfulness gyakorlatokat, akkor bizonyára tapasztaltad már ezek jótékony hatásait a mindennapokban.  

béke világnapja nő háttal béke jelet mutat

Szánj időt önmagadra!

Szeretnél megismerni néhány könnyen elvégezhető meditációs gyakorlatot?  Itt (meditáció a mindennapokban)  és itt (mindfulness) különböző technikák közül választhatod ki a számodra legjobban tetszőket!

3. Vezessünk hálanaplót!

Szeretnéd mélyíteni a kapcsolataidat, oldanád a feszültséget, és erősítenéd az önértékelésed? A hála érzésének kifejezésével mindezeket megteheted! Rendszeresen hálanaplót vezetni mindazokról a dolgokról, eseményekről, amikért hálás vagy – a legjobb újévi fogadalom, amit a testi-lelki jóllétedért tehetsz.

Hittel tedd meg az első lépést! Nem kell hozzá látnod az egész lépcsőt, csak az első lépcsőfokot."

- Martin Luther King
Csatlakozz a közösségünkhöz!
megoldásközpont facebook csoport

Ingyenes privát Facebook csoport

Csoportunk neked szól, ha nyitott vagy a megoldásközpontú, pozitív pszichológiai szemléletre.

Itt olyan EXTRA TARTALMAKHOZ juthatsz, amiket máshol nem osztunk meg; és kapcsolatot építhetsz a csoport többi tagjával.

Tedd fel kérdéseidet, és oszd meg velünk sikerélményeidet! 😉

Felhasznált szakmai tartalom

Lyubomirsky, S., King, L., Diener, E. (2005). The benefits of frequent positive affect: Does happiness lead to success?. Psychological bulletin, 131(6), 803.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print

"Hogyan küzdhetek meg az élet viharaival?

Ez a konferencia megmutatja, hogyan törheted át azokat a belső korlátokat, amelyek hátráltatnak abban, hogy tartalmasabb, teljes életet élhess.

Megszakítás