fbpx

Pszichológus sztereotípiák + 2 tipp, hogyan keress megfelelő szakembert

Átlagos olvasási idő: 4 perc

Pszichomókus, dilidoki, agyturkász, lélekbúvár – ezek a leggyakrabban használt szinonimák a pszichológus szóra. Egyeseket félelem tölt el már a gondolattól is, mások viszont büszkén vállalják, hogy évek óta rendszeresen látogatnak egy pszichológus szakembert. Miért is ilyen megosztó ez a hivatás? Melyek azok a tévhitek, amelyeknek szinte semmi alapja nincs? Debreczeni-Kondás Eszter pszichológus véleménycikke.

Bár nekem még a diplomámon is alig száradt meg a pecsét, már a képzés alatt is találkoztam néha olyan váratlan, vagy épp vicces kijelentésekkel, amelyeken finoman szólva is meglepődtem.

via GIPHY

Pszichológus sztereotípiák

1. „Mire gondolok most? Akkor engem is analizálsz? Vigyáznom kell, mit mondok előtted!”

A fentiekhez hasonló mondatokkal már akkor is találkoztunk, mikor a ballagásunkon megkérdezték, hogy milyen szakra szeretnénk járni. Persze új társaságokban azóta is elhangzanak hasonló csipkelődések. Egyesek komolyan is gondolják, mások pedig frappáns reakciónak tekintik.

A közhiedelemmel ellentétben egy pszichológus nem tudja kiolvasni a szemedből, hogy mire gondolsz. Az egy másik szakma… 🙂

Tisztánlátás végett: a varázsgömbös, tenyérjósos történet egy másik foglalkozás, mi nem tudunk olvasni a gondolatokban. Azt sem mondanám, hogy analizálunk, inkább csak jobban odafigyelünk olyan részletekre, amelyekre mások nem. Viszont ez nem varázsütésre alakul ki, hanem hosszú évek és tapasztalat közben, így ne aggódj, egy friss pszichológus valószínűleg nem fog tudni freudi pszichoanalízist végezni rajtad.

2. „Akkor te orvos vagy ugye?”

Nem vagyunk orvosok, és nem írhatunk fel gyógyszert sem. A pszichológia egy határtudomány, épp ezért zavaró lehet, hogy egyes egyetemeken bölcsészettudományi, másutt társadalomtudományi vagy népegészségügyi karon tanítják. Akire te gondolsz, az valószínűleg a pszichiáter, ő tényleg orvosi egyetemet végez.

3. „Irodában dolgozol? Miért váltottál a pszichológiáról?”

Sokan egy pszichológust csakis a filmekben látott kanapés rendelős formában tudnak elképzelni. Pedig számtalan ágazat van az egészségügyön kívül is, amelyre mind-mind kellenek pszichológusok.

Tudtad, hogy egy pszichológus számos területen dolgozhat?

Csak hogy néhányat említsek: HR és szervezetfejlesztés, kriminálpszichológia, reklámpszichológia, iskolapszichológia, pedagógiai szakszolgálatok. Tehát attól, hogy nem „rendel” valaki, még nem biztos, hogy pályaelhagyó.

4. „Pszichológusokhoz csak a betegek járnak.”

Sokan emiatt a tévhit miatt szégyellik azt, hogy rendszeresen látogatnak egy pszichológust, holott a konzultációknak számtalan oka lehet.

Van, aki csak szeretné, hogy meghallgassák, mások az önismeretüket szeretnék fejleszteni, esetleg gyereknevelésben tanácsot kapni.

Mivel szerencsére a pszichológushoz járás „tabusítása” az elmúlt években csökkenni kezdett, így egyre kevésbé esik meg, de a mai napig előfordul, hogy pont azok, akiknek igazán szükségük lenne szakemberre, ők nem, vagy nem maguktól jelentkeznek.

5. „Én nem hiszek a pszichológusokban, voltam egyszer egynél, de nem segített semmit.”

Mivel hazánkban ez egy viszonylagosan új keletű és nem annyira ismert szakma, vannak, akik anélkül elutasítják, hogy esélyt adnának a megismerésére.

A pszichológia nem olyan mítosz, mint a fogtündér vagy a húsvéti nyuszi, ez egy tudomány.

Persze vannak, és lesznek is olyanok, akik az orvostudománnyal szemben is a természetgyógyászatra esküsznek, ezen változtatni nem tudunk, és nem is akarunk. Azt pedig, hogy valaki egyszer elment és nem tapasztalt semmilyen változást, ahhoz tudnám hasonlítani, amikor a törött kezednek egy napot hagysz, hogy meggyógyuljon.

Mindemellett nem lennénk hitelesek, ha nem tennénk hozzá, hogy nem minden pszichológus tökéletes, sőt! Vannak, akik nem dolgoznak saját elakadásaikon, ezáltal nem tudnak teljesen ráhangolódni a klienseikre sem. Sokszor azt sem egyszerű megállapítani, hogy vajon a mi szakmai kompetenciánk a legmegfelelőbb-e az adott személy problémáihoz. Továbbá az is előfordulhat, hogy bár szuper szakemberről van szó, de egyszerűen nem tudnak egymásra hangolódni a pácienssel, vagy nagyon eltérő személyiségek. 

6. „Végre most már van a családban egy pszichológus, akihez mindenki mehet a gondjaival.”

A terápiáknál, de még az „egyszerűbb”, konzultáció vagy tanácsadás jellegű pszichológiai ülések esetében is alapelvárás az, hogy előzetesen ne ismerjük a klienst. Sőt, még az is kellemetlen, ha időközben kiderül, hogy esetleg van közös ismerős. Miért? Mert egyrészt sosem lehet tudni, milyen bizalmas információ jön fel egy ülés alkalmával, másrészt:

egy ismerőst vagy családtagot nem tudunk személyes érzelmek nélkül kezelni, ahogyan ő sem tud minket.

Ha a pszichológus és a kliens sem semleges, az bizony befolyásolni fogja a terápia kimenetelét is. (Persze ettől függetlenül szerintem a legtöbb pszichológus elmondhatja, hogy a családban, baráti társaságban is ő az, akinek legtöbben kiöntik a szívüket. 😊 )

7. „Ha te is pszichológus vagy, akkor miért jársz pszichológushoz? Miért nem kezeled magad?”

Bár az önismeret fontosságát nem győzzük eleget hangsúlyozni, akiknél ez leginkább fontos, azok a segítő szakmákban dolgozó személyek (tehát maguk a pszichológusok is). Ez szükséges, mert ha egész nap mások nehézségeit hallgatja, akkor még a legempatikusabb ember is gyorsan kiéghet. 👉 A kiégésről egyébként ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

Emellett egy pszichológusnak ajánlott, hogy legyen szupervízora is egy tapasztaltabb pszichológus személyében. Ez azért fontos, hogy meg tudjuk beszélni a problémás eseteket, valamint tanácsot kérhetünk, eligazítást kaphatunk.

Saját magán, és a hozzá közel állókon és senki sem tud megfelelően terápiát végezni.

Természetesen egyéb okai is lehetnek annak, amiért egy pszichológus is segítséget kér. Hogy ismét egy példával szemléltessem: egy orvos – legyen akármennyire jó szakember –, vajon meg tudja operálni magát?

Hogyan keress szakembert?

1.) Kérdezz szakmabelit!

Bár szuper tud lenni, amikor a csajokkal ugyanahhoz a fodrászhoz jártok, de a pszichológussal nem ez a helyzet. Akad a környezetedben pszichológus vagy mentálhigiénés szakember? Ha igen, inkább hozzájuk fordulj! Ők sokkal célzottabban tudnak neked valakit ajánlani, akinek pont a te problémád a szakterülete. Ezzel szemben a barátnőd bár lehet, hogy nagyon pozitív véleménnyel van a pszichológusáról, de valószínűleg más gonddal fordult hozzá, mint te terveznéd.

2.) Anyagilag nem fér bele?

Sokaktól halljuk, hogy mennének ők pszichológushoz, de drága… Tudtad, hogy az egyetemeken minden karon van lehetőség ingyenes pszichológiai ellátásra? Ma már a legtöbb munkahelyen is igyekeznek  biztosítani szakembert, és ezen kívül háziorvosi beutalóval is igénybe vehető pszichológiai szakrendelés. 

Egyelőre ennyi pszichológus tévhitet hoztam nektek, én ezekkel találkozom a leggyakrabban. Ha Ti is hallottatok olyanról, amit itt nem említettem, írjátok meg! Örömmel dolgoznám fel azokat is, egy második részben.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Téged is érint az ünnepszorongás? – 3 tipp a kiegyensúlyozott karácsonyért!
Várom a párom! – Iránytű a párkeresés útvesztőihez
Mérgező családtag a láthatáron? – 4 tipp a párkapcsolatodat fenyegető személyek kezelésére!
Hálószobánk titkai – Tények & Tévhitek a szextabuk ledöntéséért
Feltétel nélküli elfogadás – Könnyebb elérni, mint hinnénk?!

Lágy fények, zimankós reggelek, mézeskalács illatú vásárok, ünnepi dallamok, bekuckózós esték… Óhatatlan jelei annak, hogy közeleg a karácsony. A nagykönyvek

//
2023. november 26.

Oldalunkon olvashattál már a szingli lét előnyeiről és hátrányairól, de fejtegettük a hosszú párkapcsolat titkait és az odavezető egészséges önértékelés kialakítását is. Azonban a „sorozatból” egy

//
2022. február 23.

Egy párkapcsolat sikere sok tényezőtől függ, melynek nagy része szerencsés esetben a két résztvevőn múlik. De mi van akkor, ha

//
2020. június 9.

Jó szex egyenlő boldog párkapcsolat. Vagy épp boldog párkapcsolat egyenlő jó szex? Hogy is van ez? Ha napjaink 21. századában

//
2020. február 17.

Másoktól sokszor hajlamosak vagyunk elvárni, hogy elfogadjanak minket teljes valónkban. Azonban mi vajon képesek vagyunk valakit a legapróbb ítélkezés nélkül

//
2020. november 8.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x