fbpx

A típusú személyiség

Az A-B-C-D személyiségtípusok és az egészség kapcsolatát tárgyaló elméletek szerint az emberek bizonyos személyiségtípusokba tartoznak, melyek különböző, sajátos szervi megbetegedésekre hajlamosíthatnak.

Az orvostudomány és pszichológia által is sokat kutatott terület az egészség és személyiség egymással kapcsolatos viszonya. Számos elmélet született a témával kapcsolatban és valamennyi egyetért abban, hogy nem lehet teljesen elválasztani a személyiséget és a fizikai egészséget, valamilyen összefüggés van a két fogalom között. Most az A-B-C-D személyiségtípusokat mutatjuk be.

A-B-C-D személyiségtípusok

Nincs száz százalékosan A, B, C vagy D típus, általában valamelyik ugyan dominál a személyiségben, de a többi típusból is jelen vannak jellemző jegyek. Az említett tipológia nem egy különálló elmélet, a történelem során egymáshoz kapcsolt, továbbfejlesztett elméletek átfogó összessége.

A típusú személyiség

Az elnevezés két kardiológus, Meyer Friedman és Ray Rosenman nevéhez fűződik (Nagy, 2007). Tanulmányukban megállapították, hogy a kardiovaszkuláris megbetegedésre hajlamos személyek sajátos viselkedésformákat tanúsítanak, s ezt elnevezték „A típusnak”.

Az A típusú személyekre jellemző:

 • agresszivitás,
 • nyughatatlanság,
 • ellenségesség,
 • versengésre való hajlam,
 • hiperaktivitás,
 • sürgetettség érzése,
 • elismerés utáni vágyakozás, illetve az
 • állandó teljesítményfokozási készenlét, fizikai és mentális téren egyaránt (Friedman és Rosenman, 1959).

Számos kutató egyetért abban, hogy az „A típusú” személyiség összefüggésben áll a kardiovaszkuláris megbetegedésekkel, infarktussal, reinfarktussal. Jellemző lehet a magas vérnyomás és koleszterinszint, valamint a dohányzás szövődményeinek megjelenése is (Kopp és Berghammer, 2003).

Csökkenti azonban a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát, ha biztonságos a családi kötődés (Kopp és Berghammer, 2003).

B típusú személyiség

A B típusú személyiséget az A típusú személyiséggel együtt célszerű tárgyalni, ugyanis egymás ellentétei. A B típusú személyiségre jellemző a nyugodtság, megfontoltság. Kevésbé irritálható, nem egy „hirtelen típus”, hiányzik az idő sürgetettségének érzése és a teljesítménykényszer is. Alacsonyabb stressz-szintet élnek át, élvezik a kihívásokat, de nem élnek át extrém mértékű stresszt, ha nem nyernek adott helyzetben (Friedman és Rosenman, 1959).

Korai kötődésük biztonságos, zavartalan, harmonikus. Frusztráció esetén a B típusú személyiség paraszimpatikus idegrendszere bekapcsol, ezzel tompítja, megnyugtatja őt (Kopp és Berghammer, 2003).

Elégedettebbek a jelenlegi helyzetükkel, mint az A típusúak, és nem is igyekszenek egyszerre több célt teljesíteni. A kardiovaszkuláris megbetegedések igen alacsony kockázata merül fel esetükben (Friedman és Rosenman, 1959).

C típusú személyiség

A kutatók próbáltak magyarázatot adni a rákos megbetegedések hátterében álló hajlamosító pszichológiai tényezőkre is. Így jött létre a C típusú (cancer – prone) személyiség leírása.

Morris és Greer (1980) megfigyelései alapján rákban szenvedő emberekre jellemző személyiségvonások a következők voltak: csökkent emocionális reaktivitás, negatív érzések elfojtása, tagadás, tanult tehetetlenség magas szintje, kooperativitás, túlkontrollált magatartás.

Inkább a másik személy igényeivel törődnek, mintsem a saját szükségleteikkel (passzivitás az asszertív viselkedés helyett). Extrém módon is önfeláldozóak lehetnek.

Egy nagy volumenű vizsgálatban tudományosan igazolták, hogy akik emocionálisan expresszívebbek, azoknak kisebb a tumoruk, lassabban osztódnak a rákos sejtjeik és nagyobb a limfocitaszámuk (Temoshok, 1992).

Korai kötődését tekintve, bizonytalan, ambivalens viszony jellemző az anya és gyermek között. Erre vezethető vissza, hogy későbbiekben az ilyen személy dependencia igénye fokozott, melyet a környezet nem tud megfelelően kielégíteni (Kopp és Berghammer, 2003).

D típusú személyiség

A D típusú személyiség az orvosi pszichológiában is használt fogalom, a „D” betű a distresszre való érzékenységet jelenti (Denollet, 1995).

Denollet (1996) szerint azon személyek jellemezhetőek D típusú személyiséggel, akik mind a negatív affektivitás, mind a szociális gátlás dimenzióiban magas értéket érnek el. A D típusú személyek hajlamosak a/az:

Ez a típus is összefüggésben áll a korai kardiovaszkuláris megbetegedésekkel.

Felhasznált szakirodalom

 • Atkinson, R. C., Hilgard, E. (2005): Pszichológia. Budapest: Osiris Kiadó.
 • Denollet, J., Sys, S. U., Brutsaert, D. L. (1995): Personality and mortality after myocardial infarction. Psychosomatic Medicine 57, 582–91.
 • Denollet, J., Sys, S. U., Stroobant, N., Rombouts, H., Gillebert, T. C., Brutsaert, D. L. (1996): Personality as independent predictor of long-term mortality in patients with coronary heart disease. Lancet 347, 417–21.
 • Dr. Budavári-Takács I. (2011): A konfliktuskezelés technikái. Szent István Egyetem.
 • Friedman, M., Rosenman, R. H. (1959): Association of specific overt behavior pattern with blood and cardiovascular findings. Journal of the American Medical Association, 169, 1286–1296.
 • Kopp M., Berghammer R. (2003): Orvosi pszichológia. Budapest: Medicina Könyvkiadó.
 • Morris, T., Greer, S. (1980): A Type C for cancer? Low trait anxiety in the pathogenesis of breast cancer. Cancer Detection and Prevention, 3, Abstract 102.
 • Nagy E., (2007): Egy segítő foglalkozás képviselőinek pályaképe, a kiégés szempontjából, Debreceni Egyetem, BTK.
 • Temoshok, L. , Dreher, H. (1992): THE TYPE C CONNECTION: The Behavioral Links to Cancer and Your Health, Random House, New York.
« Vissza a Lexikonhoz