fbpx

Hogyan dobd fel a napodat? – 6+1 tipp az izgalmas napokért

Átlagos olvasási idő: 4 perc

Előfordul, hogy olyan napunk van, amikor egyszerűen semmi érdekes nem történik velünk. Amikor csak úgy eltelik a nap, és a végén azt érezzük, hogy ez a nap teljesen feleslegesen, unalmasan ment végig. Miért fontosak igazából ezek a napok (is)? És mit lehet tenni, ha mégis szeretnénk valahogy feldobni a napunkat? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Ocsenás Dorottya pszichológus írása – a kávéd mellé. [LATTE MACCHIATO]

Egy év 365 napból áll. Telis-tele van különleges eseményekkel, történésekkel, de lehetetlen, hogy mind a 365 (vagy 366) izgalmasan és különlegesen teljen. Vannak napok, amikor jókedvűen, vannak napok, amikor nem tudunk felülkerekedni a rossz hangulatunkon. És vannak azok a napok, amelyek olyan… semmilyenek.

via GIPHY

Azok a napok, amikor úgy érezzük, hogy az életünk örök körforgásból áll: a felkelés-munka-házimunka-pihenés-alvás körforgása ismétlődik ezen a napon is. Amikor úgy érezzük, semmi érdekes nem történt velünk, és ez a nap is ugyanolyan, mint az összes többi.

Ezek a napok vissza-visszatérnek, folyamatosan jelen vannak az életünkben.

Elfogadás

Bár zavaróak lehetnek néha, mégis fontos, hogy el tudjuk fogadni azt, ha semmilyen napunk van. Megvan ezeknek a napoknak is a maguk helye az életünkben, csakúgy, mint a rendkívül eseménydús, vidám, vagy akár a nyomott napoknak is.

Hiszen hogyan értékelnénk igazán az érzéssel teli, izgalmas napokat, ha nem lenne néha unalmas napunk?

Ezeknek a semmilyen napoknak is megvan a maguk szépsége, amely az egyszerűségükben rejlik. Engedjük meg magunknak, hogy néha ne történjen semmi.

hogyan dobd fel a napodat
Azok a napok is lehetnek fontosak, amikor „semmi érdekeset” nem csináltunk.

Azonban mindennek ellenére előfordul, hogy mégis szükségét érezzük a napunk megfűszerezésének.

Ebben segíthetnek például a…

Hálacetlik

Eszközigény: befőttesüveg, színes papír, toll

Vagdalj fel színes papírlapokat kb. 3×4 centiméter nagyságúra. Annyi darab kell, ahány napig csinálod ezt a feladatot. Kitűzött ideig (lehet ez egy hét, de egy hónap, vagy akár egy év is) minden este lefekvés előtt vegyél ki egy lapot, és írd rá az aznapi dátumot, plusz a választ a kérdésre:

„Miért voltál a leghálásabb a mai napon?”

Miután ez megvan, össze kell hajtani a lapot, és bedobni a másik befőttesüvegbe.

Ha nem szeretnél befőttesüveggel és színes cetlikkel bajlódni, írhatod egy füzetbe, vagy kitalálhatsz magadnak egy hozzád jobban illő módot is.

A feladat segít észrevenni az apró pici csodákat a napodban. Segít, hogy megtaláld a szépséget és a boldogságot az egyszerű pillanatokban is.

Még a legsemmilyenebb napban is lehet találni valami apróságot, amiért hálásak lehetünk – legyen az egy szép virág, amit láttunk, vagy egy vicces megszólalás, amelyet elcsíptünk a buszon.

Hogyan dobd fel a napod?

Azt tapasztaltam, hogy mindenkinek megvan a módszere, amivel a maga számára különlegessé tudja varázsolni az estét a nap végén. Ötleteket gyűjtöttem a Megoldásközpont néhány alkotójától is, azzal kapcsolatban, hogy ők hogyan csempésznek egy kis különlegességet a napjukba.

1. Meditálás és hálanapló az elfogadás jegyében

Gerhát Réka: „Én a mindfulness jegyében szeretek este úgy gondolni az ilyen napokra is, hogy teljesen rendben vannak úgy, ahogy vannak. Ma így alakult, nem kell másmilyennek lennie. 🙂 Egyébként valami apróságot így is találok bennük, amit leírhatok a hálanaplómba. Vagy ha ez még nem megy annyira, meditálok.”

2. „Koccintanivaló”

Nagy Gitta: „Én ismerem ezt az érzést – mikor csak úgy vágysz a nap végén valami nem hétköznapira vagy kicsit izgalmasabbra. 🙂 Lehet elcsépelt, de mi tartogatunk (néha hetekig) egy finom bort erre az alkalomra, és keresünk valami »koccintanivalót« aznapra. (Kicsit hasonlít ahhoz, hogy miért lehetünk aznap hálásak, nagyon jó gyakorlat.) Elég csak egy kis pohár, és mellé egy kellemes kártyajáték, vagy egy régi kedvenc film, és azonnal az egyik legjobb nappá tud válni.”

3. Légy kreatív!

Mohácsi Rebeka: „Ilyenkor olvasok egy kicsit, vagy nézek egy klassz filmet. 🙂 Újdonság nálam, hogy elkezdtem vattakorongokat készíteni házilag, ilyenkor előveszem és folytatom.

Ha pedig nem érzem szükségesnek, akkor egyszerűen lógatom a lábamat és örülök, hogy megengedem magamnak a semmittevést. 🙂”

4. Hobbival az energiagyűjtésért

Pongor Ágnes: „Én ilyenkor nem próbálkozom már a nap végén azzal, hogy »megmentsem« azt a napot, mivel azt már kényszeresnek érzem, fáraszt, és csak rosszabb lesz tőle a hangulatom. Inkább elengedem magam és hódolok valamelyik hobbimnak, így energiát gyűjtve a holnaphoz. 🙂”

5. Az igazi hygge életérzés

Debreczeni-Kondás Eszter: „Gyertyákat gyújtok, engedek egy nagy fürdőt, felcsapok egy arcmaszkot, és beteszem a Bridget Jones-t (vagy valami hasonlót, ami tuti felvidít), vagy pedig együtt társasozunk, kártyázunk, beszélgetünk, esetleg borozunk.”

6. A tuti hármas kombó

Varga Réka: „Ha akarok egy kis extrát vinni a napba, akkor forró fürdő+arcmaszk+romcom. És akkor úgy érzem »tápláltam« a lelkemet.”

+1 Varázslat a mindennapokban

Van egy „mágikus” módszer, amely rendkívüli hatással bír a lélekre, képes pillanatok alatt megváltoztatni a hangulatunkat. Olyan alapvető, hogy legtöbbször eszünkbe sem jutna. Ez a zenehallgatás. Vannak zeneszámok, amelyek szomorkás hangulatot árasztanak, és vannak, amelyek képesek szinte azonnal boldoggá, lelkessé és motiválttá tenni bennünket.

Mindenkinek más, hogy melyek azok a zenék, amelyektől könnyen fel tud dobódni, de azért vannak olyanok, amelyek sok emberre hasonló hatást gyakorolnak. Összegyűjtöttünk néhány vidító számot, hátha talál benne mindenki kedvére valót.

Ezt a listát a végtelenségig lehetne bővíteni, de ha úgy érzed, van, ami nagyon lemaradt a listáról, és rajta kellene lennie, írd meg nekünk kommentben! 🙂 

Tégy valamit önmagadért!

Annak ellenére, hogy a semmilyen napok is értékesek önmagukban, nem nehéz őket különlegessé tenni. Törődj egy kicsit a testeddel, szánj időt magadra, a lelki megnyugvásra, és máris a semmilyen helyett olyan nappá válik, amikor tettél valamit önmagadért.

👉Sokat segíthet az is, ha sikerül jól indítani a napod.

Hiszen ha van egy kellemes kezdeti „lökés”, akkor már eleve egy jókedvszemüvegen keresztül tudsz tekinteni a történésekre. Ha szeretnéd, hogy különleges legyen a napod, akár kezdheted az elején is.

via GIPHY


Felhasznált szakmai tartalom

  • Emmons, R. A. (2004). An introduction. In R.A. Emmons, & M.E. McCullough (Eds.), The psychology of gratitude (3—17). New York: Oxford University Press.
  • Fredrickson, B. L. (2004). Gratitude, like other positive emotions, broadens and builds. In R. A. Emmons, & M. E. McCullough (Eds.), The psychology of gratitude (145—166). New York: Oxford University Press.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Hogyan tartsunk jó előadást? – 4+1 tipp a közönség figyelméért
Tönkretett figyelem – Mit tehetsz a koncentrációdért a mindennapokban?
Hogyan dobd fel a napodat? – 6+1 tipp az izgalmas napokért
Kreatív randitippek – 12+1 felejthetetlen élmény, ami nektek is jár!
Stresszkezelés – avagy hogyan csökkentsük hatásosan a stresszt?

Egy nyilvános beszéd vagy előadás során a közönség figyelmét nem egyszerű megragadni, pláne ha esetleg egy szárazabb témáról van szó.

//
2021. május 1.

A figyelem és a koncentráció olyan készségek, amelyekre a mindennapjaink során folyamatosan szükségünk van. Akár tanulunk, akár dolgozunk, az, hogy mennyire vagyunk képesek

//
2023. február 22.

Előfordul, hogy olyan napunk van, amikor egyszerűen semmi érdekes nem történik velünk. Amikor csak úgy eltelik a nap, és a

//
2021. február 15.

párkapcsolat elején még könnyebb eldönteni, hogy mit csináljatok egy randevún, azonban ahogy telik az idő egyre több dologban vesztek részt együtt,

//
2024. február 14.

stressz az életünknek egyik folyamatosan vissza-visszatérő problémája. Nap mint nap rengeteg stresszforrással találkozunk a munkában és a magánéletben egyaránt. Bár általában

//
2021. december 17.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x