fbpx

Hozd be a természetet a szobádba, és csökkentsd a lakás légszennyezettségét!

Átlagos olvasási idő: 6 perc

Az elmúlt évben sokunk otthona egyenlő lett a munkahellyel is, ezzel párhuzamosan többet járunk kirándulni. De mit csinálunk munkaidőben? Csak vágyakozunk a zöld környezet után? Ebben a furcsa helyzetben érdemes tehát körbenézni és elgondolkodni azon, hogy milyen is ez az otthon, ahol ennyi időt töltünk. Tedd fel magadnak a kérdést: milyen érzéseket kelt bennem a környezetem? Mennyire „élő” a szobám? Hogyan lehet egy szobanövény pozitív hatással rám? Mik ezek a pozitív hatások? Bundzik Alíz vendégcikke.

A témával más nézőpontból foglalkozott egy az otthonpszichológiáról szóló cikkünk, melyet itt olvashattok. Emellett a természet pozitív hatásai is előkerültek már, itt.

A cikk írásakor már egy éve tapasztaljuk a koronavírus miatti megváltozott élethelyzetet. Változó, hogy mikor mennyire van bezártságérzetünk, ami függ az aktuális intézkedésektől is, és egyfajta belső mérlegeléstől, értékeléstől – például most éppen mennyire találkozunk másokkal, tömegközlekedünk-e vagy nem.

Mindenesetre az tény, hogy az elmúlt évben sokkal több időt töltöttünk otthon, mint azelőtt és ennek ma sincs még vége. Nem mellesleg nagyon sokunknak az otthona lett a munkahelye is, ennek hatására felértékelődött számunkra a természetben töltött idő. Tele van a Facebook, az Insta kirándulós fotókkal.

Az otthon megtöltése természettel

Valahogy elkezdtük megérezni azt, hogy igenis közünk van a természethez és igenis rengeteg erőforrást kaphatunk természetes környezetünktől. Zöldek, növények, természet – az ilyen szavak hallatán mindenki szélesen elterülő erdőkre, mezőkre, folyópartokra gondol először.

Mit tudunk ebből becsempészni otthonunkba? Hogyan alakítsuk ki dolgozószobánkat, vagy azt a szobát, ahol adott esetben eszünk, alszunk és még dolgozunk is? Tényleg segíthet néhány „gaz”?

Egy erkélyen, vagy a kertben létrehozott kiskert nagyon egyszerű válasz arra, hogy hozzuk közelebb a természetet. Eggyel további gondolati lépés a szobanövények beszerzése, melyek nem túl meglepő módon tényleg segíthetnek testi-lelki jóllétünk előremozdításában, ha nem is pont úgy, de hasonlóan, mint a természetjárás.

Ebben szeretnék mélyebbre ásni, és elültetni a fejekben azt a gondolatot, hogy néhány növény a szobában nem nagy energia-, idő- vagy pénzbefektetés, viszont számos előnye van. Általuk pozitívabb környezetet teremthetünk otthon a munkához és a pihenéshez egyaránt.

A természet jóllétre gyakorolt hatásai

Természetben, természetes környezetben időt tölteni közvetlenül és közvetetten is hat az egészségünkre, jóllétünkre. A zöld környezetre az emberek pozitív érzelmi választ adnak. A természetes környezetet a hétköznapoktól való eltávolodással, szabadsággal, biztonsággal asszociáljuk. A zöldterületek segítik a kikapcsolódást, a szép látvány, a nagy terek, a veszély hiánya megnyugvással tölt el minket, így a természettel való kapcsolat, az ottlét már önmagában stresszcsökkentő hatással jár.

Stresszcsökkentés könnyedén

Tudjuk, hogy a krónikus betegségek kialakulásában kifejezetten jelentős rizikótényezők a krónikus stressz és a mozgásszegény életmód. A szabadban töltött idő, a növényekkel, zöld területtel való kapcsolat nagyban segíthet ezen.

szobanövények jótékony hatásai
A tavasz frissessége sokat lendíthet a hangulatunkon is.

A városi zöld területek, parkok mozgásra, társas érintkezésre adnak lehetőséget, melyet most kifejezetten ajánlott igénybe venni, hiszen máshol nem is igazán érezzük biztonságosnak a másokkal való találkozást. A mozgás és a társas támogatás pedig egyaránt bizonyítottan segítenek megküzdeni a mindennapi stresszforrásokkal. Egy egyszerű zöld környezetben tett séta is pozitív hatással van a hangulatunkra, érzékszerveinknek a természet általi gyengéd stimulációja szintén pozitívan hat a jóllétünkre.

A növényektől egyszerűen élettel telibbnek érezzük magunkat. Teljesen más érzés egy erdő közepén, egy hegyoldalban mély levegőt venni, mint a város tömött utcáin. Ezt a szuper élményt, a tiszta levegőt azonban nem feltétlen kell lakásunk falain kívül hagynunk!

Szobanövények látványa

Ahogy természetben lenni kellemes kikapcsolódás, úgy bent is jó egy szép növényre ránézni. Felemelő lehet látni a fejlődését, ahogy néhány levélből egy kis idő után egész dzsungel lesz, vagy ahogy kinyílik egy virág. Meg persze ilyenkor megveregethetjük a saját vállunkat is, hiszen az is egy örömforrása a növényeknek, hogy ránézek és tudom, hogy én öntöztem, az én odafigyelésem hatására növekszik.

A látvány pozitívumaihoz tartozik még a szín is: a zöldet sokszor a megnyugvással, a természettel, az élet körforgásával asszociáljuk. Így egy zöld növény élettel telivé varázsolhatja a szobánkat.

A színek is számítanak

Egy érdekes kutatás szerint a színes virágok is hatással lehetnek a hangulatunkra, aktuális stressz-szintünkre.

A kutatásban résztvevők kék és lila virágokat néztek mindössze három percig, és az eredmények szerint már ez a kevés idő is agyi hullámokban kimutatható változást eredményezett a kontroll csoporthoz képest, akik csak egy üres asztalt néztek.

Az agyban bekövetkező változások mellett az egész testben paraszimpatikus idegrendszeri aktivitást érzékeltek, ami nagyon egyszerűen megfogalmazva nyugodtabb, relaxáltabb állapotot jelez. A virágokat nézők közül többen illették saját érzéseiket komfortos, relaxált, vidám jelzőkkel.

Tipp: Ha már most megjött a kedved a növény vásárláshoz, javaslom válassz olyat, amelynek a virága a kedvenc színeidben pompázik! Ezáltal a szín is pozitív érzéseket vált majd ki belőled! Érdemes lehet előtte utánanézni a gondozás nehézségeinek is, talán ne a legbonyolultabbat válaszd elsőre, így sikerélményt is adhat a nevelgetés!

Levegőtisztítás

Néhány növény különleges funkciója, hogy tisztítja a helyiség levegőjét. Azt gondolom, ez így a járványidőszakban kifejezetten nagy előny. Hiszen mindennek örülünk, amit meg tudunk tenni azért, hogy egészségesebb, vírusmentesebb levegőt szívjunk be a tüdőnkbe. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy majd a szobanövényeink megvédenek minket egy ilyen vírusfertőzéstől, de a mindennapok során csökkenthetik a légszennyezettséget otthonunkban, ami hozzájárulhat a jóllétünkhöz, egészségesebbé teheti szervezetünket, ezáltal immunrendszerünk is védettebb lehet.

szobanövények jótékony hatásai

A tiszta levegő nagy kincs.

Ilyen növények például: a dracéna, a vitorlavirág, a szobai futóka, filodendron (további ötleteket itt találsz). Egy irodákban végzett kutatás alapján három kis cserepes vitorlavirág már elég ahhoz, hogy megbízhatóan csökkentsen bizonyos beltéri levegőben is megjelenő légszennyező anyagokat.

Munkahelyi jóllét és produktivitás

A növények amellett, hogy kikapcsolódást, kellemes, stresszcsökkentő látványt nyújtanak, és néhányuk még a levegőt is tisztítja, munkahelyi kontextusban is eredményezhetnek pozitív változásokat. Mit is értek ez alatt? Skóciában egy kutatás kimutatta, hogy nyitott természetes terekben való munkavégzés, vagy zöldterületek látványa pozitív hatással van a munkavállalók szubjektív jóllétére. Tehát fontos, hogy mit nézünk az egész napos munkaidőnk alatt és hogy ki tudunk-e nézni az ablakon!

Más kutatások még ennél is továbbmennek és azt mondják, ablak sem szükséges, megteremthetjük bent is azt a természetközeli környezetet.

Összefüggést találtak a szobában elhelyezett növények és a figyelem, koncentráció mértéke között;

a feladatvégzés után koncentráltabbnak érezték magukat azok, akiknél szobanövény is volt a helyiségben. Norvégiában egyetemisták emlékezetét tették próbára szobanövények társaságában, és a növényeket tartalmazó szobában lévők 7%-kal többre emlékeztek a megjegyzendő szavakból, mint a többi helyiségben lévők.

A virágok együtt nevelgetése közösségformáló lehet mind a párok, mind a kollégák számára.

szobanövények jótékony hatásai

Ha a munkahelyünk tudna is segíteni zöldfal installációval, vagy szobanövények beszerzésével, most sokunknak az otthonunk a munkahelyünk is, így jobb, ha magunk kezdünk el tenni azért, hogy behozzuk a természetet a szobába.

Kezdd könnyedén:

Válassz könnyen gondozható, bárhol megélő növényeket! Állíts be emlékeztetőt a locsolásra!

Fűszerek, gyógynövények

Ha az előbb felsorolt pozitívumok nem tűntek túl hasznosnak számodra, akkor itt az ideje, hogy megemlítsük a növények másik sokoldalú csoportját. Ezek a növények ugyanúgy nyújthatnak kivételes látványt, hozzájárulhatnak jóllétünkhöz és fogyasztásukkal is támogathatjuk egészségünket.

Ha kifejezetten praktikus embernek tartod magad, és a dísznövényekre csak legyintesz egyet – mondván minek az neked -, akkor az otthoni fűszernövény vagy gyógynövény nevelése lesz a te tereped! Friss fűszerekkel mindig intenzívebb, különlegesebb ízvilágot érhetünk el, mint a boltban kapható szárított társaikkal.

A konyha díszei lehetnek a fűszer- és gyógynövények.

A gyógynövényekről pedig ősidők óta tudjuk, hogy mennyiféle egészségügyi nehézségre használhatók a mindennapok során. Testünket, lelkünket egyaránt képesek támogatni. Készíthetsz belőlük borogatást, krémet vagy lefőzheted teaként. Sok gyógynövénynek már önmagában az illata is jó hatással van ránk, segítik a kiegyensúlyozottság elérését, mivel némelyikkel energiáinkat mozgósíthatjuk, másokkal pedig a megnyugvást segíthetjük. A gyógyteákról korábbi cikkünkben olvashattok.

Hogyan láss neki?

Túl nagy befektetésnek érzed? Úgy gondolod nincs elég helyed hozzá? Nem tudod hogyan kezdj bele? Jó hír, hogy nem olyan nehéz, mint gondolnánk, plusz ma már számos weboldalwebshopblog foglalkozik ilyesmivel. Első körben tehát tájékozódj, akár a baráti körödben is kérdezősködj, hátha valakinek már vannak tapasztalatai!

Majd gondold át, mennyi az anyagi kereted ilyesmire. Ha otthon termesztesz például bazsalikomot, nem kell megvenni a szárítottat a boltban, és ha ügyes vagy, nem csak egyszer szedhetsz róla, hanem újra és újra kihajtanak majd azok a levelek!

Csökkenthető az anyagi befektetés azzal, hogy tejfölös, joghurtos pohárban neveled a palántákat.

Teheted befőttes üvegbe vagy esetleg a vacsora rendelésből megmaradt tálcákat is használhatod, így nem kell cserepeket, virágládát venned. Emellett sok helyen lehet már kifejlett cserepes fűszernövényt kapni, melyet otthon tovább nevelgethetsz. Ezek előnye, hogy nem kell megvárnod, míg a magok kicsíráznak.

A helykérdéssel kapcsolatban pedig azt gondolom, hogy meg lehet oldani egy garzonlakásban is, hiszen egy kis „konyhakert” az ablakpárkányon is elfér, nincs szükség nagy helyre a növekedéshez.

via GIPHY

Remélem cikkem olvasása után megjön a kedved a növények neveléséhez. Sorra vettük mennyi mindent kaphatunk ezektől a kis élőlényektől: pozitív, stresszmentesebb hangulatot, szép látványt a szobánkba, tisztább levegőt, akár porduktivitásunkban is segíthet, és bizonyos növényeket főzéshez, gyógyteákhoz is használhatunk.

Szóval irány a piac, a barkácsbolt vagy az internet! Sok örömet a növényekhez!

Csatlakozz Magyarország 1. pozitív pszichológiai közösségéhez, ahol azon túl, hogy egy közösség tagja lehetsz, sok hasznos tippet, tanácsot olvashatsz!


Felhasznált szakmai tartalom


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Hozd be a természetet a szobádba, és csökkentsd a lakás légszennyezettségét!
A szépség belülről fakad – Mit tanulhatunk Anne-től a nőiségről?

Az elmúlt évben sokunk otthona egyenlő lett a munkahellyel is, ezzel párhuzamosan többet járunk kirándulni. De mit csinálunk munkaidőben? Csak

//
2021. május 4.

Nem is kérdés, hogy a nőiség átszövi életünket, megjelenik női szerepeinkben és mindennapjainkban – gondoljunk csak a megjelenésünkre, öltözködésünkre, viselkedésünkre.

//
2021. szeptember 22.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x