fbpx

Miért jó múzeumba járni? – 7+3 hely, amit érdemes meglátogatni

Átlagos olvasási idő: 3 perc

A múzeumok szerte a világon jelen vannak, büszkén hirdetve az adott terület történelmét és kultúráját. Miért is érdemes múzeumba járni? Milyen lehetőségeink vannak a múzeumlátogatásra, ha éppen nincsenek nyitva (vagy jelenleg, a koronavírus járvány idején…)? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Ocsenás Dorottya írása. [RISTRETTO]

A múzeumok iránti érdeklődés az elmúlt években megnövekedett, egyre többen járnak kiállításokat látogatni, és egyre több programot is szerveznek. A múzeumok világnapja alkalmából gondoltam, nézzük meg, vajon minek köszönhetik a népszerűségüket a múzeumok.

Engem a történelem régebben nem kötött le igazán, éppen ezért a múzeumok világa sem fogott meg. Azonban nagyjából egy éve eljutottam az egri várba, ahol rendkívül érdekes tapasztalatban volt részem. Az idegenvezetők XVI. századbeli várvédőkként mutatták be a várat, régies stílusban is beszéltek, és úgy is viselkedtek. Úgy mentünk végig az összes kiállításon, hogy egy másodpercre sem kalandozott el a figyelmem, annyira érdekesen adták elő!

Miért érdemes múzeumba járni?

1. Játékosan tanulhatsz

A tanulás mindig könnyebb, ha van egy játékos keret, amelybe beilleszthető a tananyag.

A legjobb tanároktól akarsz tanulni? Ez a szándékod? Nos, bárhol megtalálhatod őket. Ott laknak a könyvtárad polcain, a múzeumok falain, az évtizedekkel ezelőtt felvett zeneszámokban.”

– Elizabeth M. Gilbert

Gondolok itt akár a legalapvetőbb példára: amikor történelem óra keretében elviszik a diákokat a tananyag témájában egy kiállításra. Sokkal könnyebb megjegyezni például az 1552-es egri csatát, ha elmész az egri várba, és végighallgatod az izgalmas történeteket, amelyeket a – korhűen lovagnak beöltözött – idegenvezetők mesélnek.

Egy festészeti kiállítás is informatív lehet egy ország kultúráját illetően.

Nem muszáj diáknak lenni ahhoz, hogy tanulhass. Rengeteg hasznos információt tudsz elsajátítani, ha utazás közben múzeumokat is látogatsz, és sokkal könnyebben megismerheted az adott ország vagy környék kultúráját.

2. Szuper közös program – akár családdal, akár barátokkal

Múzeumba menni tökéletes időtöltés lehet akár a családoddal, akár a barátaiddal. Pláne ha a szokásos állatkert-mozi-strand kombinációt már sokszor próbáltátok. Elmehettek együtt valami vicces, kreatív kiállításra, vagy akár történelmi témájú múzeumba, tesztelni, ki emlékszik többre az általános és középiskolai tanulmányokból.

Lepd meg a barátaidat azzal, hogy elmentek együtt múzeumba!

Nagyon érdekes, mély beszélgetések alakulhatnak ki az inspiráló környezet miatt.

3. Online is látogathatók

Bármennyire is jó a múzeumokat látogatni, nem mindig van rá lehetőségünk. 

Például most a járványhelyzetben nem feltétlen megoldható a múzeumlátogatás.

Azonban vannak kifejezetten online lehetőségek, amelyekkel otthon is lehet élni. A debreceni Kölcsey Központ például online tárlatot indított, ahol szavazással választhatják ki az emberek, hogy mi legyen majd kiállítva. 

Virtuális múzeumok

Vannak állandóan – és ingyenesen – virtuálisan látogatható múzeumok, amelyek közül néhányat összegyűjtöttem:

Biztosan van Neked megfelelő

A sokféle múzeum és kiállítás között a kisebbek-nagyobbak is megtalálhatják a számukra megfelelőt, hiszen rengeteg van belőlük. A gyerekeket – és a játékosabb kedvű felnőtteket – megcélozva szerveznek rendkívül kreatív kiállításokat is, például lego-kiállítást. Nekem régi álmom a Karl May Múzeumba eljutni, mivel az egyik kedvenc könyvem szerzője.

TOP 7 tematikus magyarországi múzeum

Magyarországon rendkívül sok szép és érdekes múzeum található, amelyeket érdemes meglátogatni. 

Így hát előbb-utóbb biztosan találsz olyat, ami neked tetszik – akár online, akár offline. 😄

via GIPHY


Felhasznált szakmai tartalom

Torgyik J. (2013). A múzeumpedagógiai élmények és tapasztalatok a felnőttek körében. In Karlovitz J. T. (szerk.). Elmélet és gyakorlat a neveléstudományok és szakmódszertanok köréből. Komárno: International Research Institute, 290–295.


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Természet otthon – Így javítsunk könnyen és gyorsan a hangulatunkon!
Otthonpszichológia – Hogyan teremts igazán harmonikus otthont?
Egyszerűbb gyermekkor – Hogyan neveljünk boldog, nyugodt gyereket?
Hogyan alakítják személyiségünket a csoportjaink? – A társas identitás nyomában
Szakadjunk el a képernyőtől! − 6+1 tipp a telefonfüggőség legyőzésére

Legtöbbünk szeret a természetben lenni, kirándulni, piknikezni a szabad levegőn. Vajon miért is van olyan jó hatással a természeti környezet

//
2020. január 31.

Mindenkinek kell egy hely, ami csak a miénk, ahova el tudunk vonulni a külvilág elől, ahol igazán ki tudunk kapcsolódni,

//
2021. január 27.

Nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek életét is elárasztja a számtalan információ, az állandóan és sokfelől érkező inger. Kim John

//
2021. június 21.

Életünk folyamán rengeteg csoportnak vagyunk a tagjai, amelyek hatnak arra, hogy kik vagyunk mi, milyen a saját magunkról alkotott képünk;

//
2019. augusztus 14.

A mobiltelefon-használat nagyon elterjedt, pláne mióta az internetelérés is megjelent a készülékeken. Azonban nagyon könnyen és észrevétlenül függővé tudunk válni.

//
2020. június 24.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x