fbpx

abúzus

Az abúzus bántalmazást, gyermekbántalmazást jelent.

Fontos elkülöníteni azt, hogy mi számít abúzusnak és mi tartozik a nevelés keretei közé. A nevelés során a szülői viselkedésből, reakcióból a gyerek tanulhat, egyértelmű számára, hogy mely viselkedése okozta a szülő bizonyos reakcióját és nem azért történik, hogy a szülő frusztrációját levezesse. Ezzel szemben az abúzus esetében a szülői vagy partneri viselkedés a személyből félelmet, magányt, tehetetlenséget, reménytelenséget válthat ki. Az abúzusnak, azaz a bántalmazásnak három fajtáját szokás elkülöníteni: az érzelmi, a fizikai és a szexuális abúzust. Ez megjelenhet úgy gyerekekkel szemben egy felnőtt részéről, valamint felnőttek között is, például házasságon belül.

Bántalmazás gyerekek esetében

  1. A fizikai bántalmazás észlelhető a legkönnyebben, hiszen annak nyoma marad. Az érzelmi és a szexuális abúzust ezzel szemben már nehezebb észrevenni. Ugyanúgy bántalmazás azonban az is, ha lelkileg bántja a szülő, bármely felnőtt vagy idősebb gyerek a kicsit.
  2. A lelki abúzus lehet mellőzés, folytonos kritizálás, alábecsülés, szidás, megszégyenítés, vagy akár megfélemlítés. Az is okozhatja, ha a szülő érzelmileg kiszámíthatatlan, és reakciói a gyermek lelki egészségét károsítják.
  3. A szexuális abúzus fogalomkörébe nemcsak maga az aktus tartozik, hanem minden olyan tett ide sorolható, amely a gyermeket bevonja a felnőttek szexuális magatartásába. Gyermeksimogatás, pornográf tartalom nézése, önkielégítés a gyermek előtt.
  4. Elhanyagolásról akkor beszélhetünk, ha a gyerek igényeit a szülei, elsődleges gondozója nem elégíti ki. Ilyen lehet a biztonságos környezet megteremtése, a megfelelő minőségű és mennyiségű táplálék bevitele. Az igények kielégítése abban az esetben is okozhat negatív kimenetelt, ha az nem a gyerek sajátos igényeivel összhangban történik.

Az abúzus minden formája rányomja a bélyegét a gyermek életére. Ezért, ha a bántalmazás bármely jelét észleled, tedd meg a szükséges lépéseket, fordulj szakemberhez! Életet menthet.

Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok Szövetsége (LESZ): 116-123 (éjjel-nappal hívható, ingyenes)

E-mail: [email protected] (válaszlevél 72 órán belül)

Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség (IMSZ): 137-000 (hétköznapokon 17–21 óra között)

Caritas Lelkisegély: 06-80-505-503 (este 6-tól reggel 6-ig, ingyenes)

E-mail: [email protected]

Kék Vonal (gyermek- és ifjúsági telefonszolgálat): 116-111 (éjjel-nappal, ingyenes).

Abúzus a családban

A bántalmazás a családban nem csak a gyerekeket érintheti. Megjelenhet a házastársak között a fent említett formák bármelyike. Sok esetben ezek az esetek nem kerülnek napvilágra, mivel megjelenhet a tanult tehetetlenség érzése vagy az esélyek hiánya, a társtól való pénzügyi függőség, amely megnehezíti a kapcsolatból való kilépést vagy a bántalmazóval szembeni fellépést. Áldozati szerepbe kerülhetnek ezenkívül a családok idősebb, kiszolgáltatott tagjai is.

DélUtán telefonszolgálat: lelki segély időseknek: 06-80-200-866, este 18 és 21 óra között hívható.

Felhasznált szakirodalom

További felhasznált irodalom található itt és itt.

« Vissza a Lexikonhoz