Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Mindent köszönünk, Tanár Úr! – Elhunyt Vekerdy Tamás

Vekerdy Tamás értékes gondolatai, személye örök marad a pszichológia berkeiben. Ugyanúgy fájó szívvel válnak el tőle azok a pedagógusok, szülők, felnőttek és gyermekek is, akik segítséget, útmutatást találtak  könyveiben, interjúiban. Mi, a Megoldásközpont Magazin csapata szeretnénk pár sorban – a teljesség igénye nélkül –, néhány idézetét csokorba szedve búcsúzni Tőle.

A halálhírt szerda délelőtt kaptuk: Vekerdy Tamás, pszichológus, író nyolcvannégy éves korában, 2019. október 9-én hajnalban, csöndben, az otthonában tért örök nyugovóra.

Vekery Tamás írt a gyermekkor kihívásairól, válásról, szülői szeretetről, és még megannyi érdekes, hasznos témáról. Mindig nyíltan, őszintén mondta el véleményét:

Legyél azzá, aki vagy! Ne azzá legyél, akivé én akarlak tenni.

- Vekerdy Tamás

Először jogi egyetemet végzett, de valójában mindig is író, költő szeretett volna lenni:

Kamaszkoromban költő akartam lenni, az anyám azonban közölte velem tizennégy éves koromban, hogy az igazi tehetség ilyenkorra már kitör, rajtam pedig nem látszik. Kitörölhetetlen emlék. Mit csinált ezzel szemben apám? Darabonként megdicsérte a verseimet? Szó sincs róla. Vett nekem egy stilisztikát, és beleírta kézzel: „Tamáskám, én azt kívánom neked, hogy ne legyél költő, mert az egy nagyon nehéz életsors. De ha mégis verseket szeretnél írni, akkor forgasd ezt haszonnal.”

A jogi egyetem után először statiszta, majd házi tanító lett. Végül a Család és Iskola című laphoz vették fel mint tudósítót. Itt kezdte meg írói pályáját, majd végezte el a pszichológia szakot az ELTE-n.

A legtöbben Magyarország egyik leghíresebb gyerekpszichológusaként ismerjük

Nem az teljesít majd igazán jól a „kemény, versengő, taposó” felnőttéletben, akit már gyerekkorában is „kemény, versengő, taposó” körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg. Az fogja jól bírni az élet megpróbáltatásait és az lesz eredményes, aki gyerekkorában jól érezhette magát a bőrében, érzelmi biztonságban nevelkedett, önbizalmát megerősítették, nem hagyva, hogy a külvilág (esetleg az iskola) tévesen értelmezett fölösleges követelményekkel túl korán megtörje. Akit megvédtek a külvilággal – igen, ha kell, az iskolával szemben is.

- Vekerdy Tamás

Legnagyobb visszhangot keltett véleménye talán az volt, hogy nem szabad a szülőknek rágörcsölniük a szerepükre. A gyerekek akkor fogják jól érezni magukat, ha a szüleik is kiegyensúlyozottak, boldogok. Ezzel sok talajt vesztett édesanya, édesapa nyerhette vissza magabiztosságát, küzdhette le szorongását azzal kapcsolatosan, hogy vajon „elég jó” szülő-e.

Szeretettel ajánljuk minden Kedves Olvasónk figyelmébe a következő videóját:

Felhasznált tartalom:

A borítókép forrása: nlc.hu

További tartalom itt és itt.

Oszd meg másokkal is!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Neked ajánljuk
Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás