fbpx

Mindent köszönünk, Tanár Úr! – Elhunyt Vekerdy Tamás

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Vekerdy Tamás értékes gondolatai, személye örök marad a pszichológia berkeiben. Ugyanúgy fájó szívvel válnak el tőle azok a pedagógusok, szülők, felnőttek és gyermekek is, akik segítséget, útmutatást találtak  könyveiben, interjúiban. Mi, a Megoldásközpont Magazin csapata szeretnénk pár sorban – a teljesség igénye nélkül –, néhány idézetét csokorba szedve búcsúzni Tőle.

A halálhírt szerda délelőtt kaptuk: Vekerdy Tamás, pszichológus, író nyolcvannégy éves korában, 2019. október 9-én hajnalban, csöndben, az otthonában tért örök nyugovóra.

Vekerdy Tamás írt a gyermekkor kihívásairól, válásról, szülői szeretetről, és még megannyi érdekes, hasznos témáról. Mindig nyíltan, őszintén mondta el véleményét:

Legyél azzá, aki vagy! Ne azzá legyél, akivé én akarlak tenni.

– Vekerdy Tamás

Először jogi egyetemet végzett, de valójában mindig is író, költő szeretett volna lenni:

Kamaszkoromban költő akartam lenni, az anyám azonban közölte velem tizennégy éves koromban, hogy az igazi tehetség ilyenkorra már kitör, rajtam pedig nem látszik. Kitörölhetetlen emlék. Mit csinált ezzel szemben apám? Darabonként megdicsérte a verseimet? Szó sincs róla. Vett nekem egy stilisztikát, és beleírta kézzel: „Tamáskám, én azt kívánom neked, hogy ne legyél költő, mert az egy nagyon nehéz életsors. De ha mégis verseket szeretnél írni, akkor forgasd ezt haszonnal.”

A jogi egyetem után először statiszta, majd házi tanító lett. Végül a Család és Iskola című laphoz vették fel mint tudósítót. Itt kezdte meg írói pályáját, majd végezte el a pszichológia szakot az ELTE-n.

A legtöbben Magyarország egyik leghíresebb gyerekpszichológusaként ismerjük

Nem az teljesít majd igazán jól a „kemény, versengő, taposó” felnőttéletben, akit már gyerekkorában is „kemény, versengő, taposó” körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg. Az fogja jól bírni az élet megpróbáltatásait és az lesz eredményes, aki gyerekkorában jól érezhette magát a bőrében, érzelmi biztonságban nevelkedett, önbizalmát megerősítették, nem hagyva, hogy a külvilág (esetleg az iskola) tévesen értelmezett fölösleges követelményekkel túl korán megtörje. Akit megvédtek a külvilággal – igen, ha kell, az iskolával szemben is.

– Vekerdy Tamás

Legnagyobb visszhangot keltett véleménye talán az volt, hogy nem szabad a szülőknek rágörcsölniük a szerepükre. A gyerekek akkor fogják jól érezni magukat, ha a szüleik is kiegyensúlyozottak, boldogok. Ezzel sok talajt vesztett édesanya, édesapa nyerhette vissza magabiztosságát, küzdhette le szorongását azzal kapcsolatosan, hogy vajon elég jó szülő-e.

Szeretettel ajánljuk minden Kedves Olvasónk figyelmébe a következő videóját:


Felhasznált tartalom:

A borítókép forrása: nlc.hu
További tartalom itt és itt.


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Tudatos vásárlás pszichológus szemmel – 5+1 tipp, hogy a kezedbe vedd az irányítást
Végrehajtó funkciók – Ez a komplex képesség befolyásolja a sikerességet a gyerekeknél
Figyelemzavaros tehetség? A VI. Székesfehérvári tehetségkonferenciáról tudósítunk
Az óvodás tehetségígéret is figyelmet követel – Szükséges a tehetséggondozás óvodáskorban?
Tehetségfejlesztés kicsiknek és nagyoknak – „A tehetséggel foglalkozni nem úri huncutság…”

Újranyitottak a boltok, és mi erős késztetést érzünk rá, hogy immár ne csak online költsük a pénzünket. Nehéz ellenállni ennek a

//
2021. április 19.

Figyelem, tervezés, kivitelezés. Legfontosabb alapkészségeink már óvodáskorban kialakulnak és megszilárdulnak. Ezek az alapkészségek segítenek át minket az iskoláséveinken egészen a

//
2022. március 9.

Felelősek vagyunk a tehetséggondozásért, a tehetséges gyerekek jövőjéért. A köztudat egyre nagyobb figyelmet fordít a témára, azonban számos gyakorlati kérdés

//
2019. november 16.

Az óvodás tehetséges gyerekeket „tehetségcsírának” vagy „tehetségígéretnek” hívjuk. Milyen programot választhatunk, ha nem akarjuk címkézni a gyerekeket? Egyáltalán szükséges ezzel az

//
2022. október 18.

Gyarmathy Éva ismeretterjesztő könyve Tehetségfejlesztés címmel nemcsak irányt és érdekes ötleteket ad a tehetségfejlesztéshez, hanem egy speciális, tisztábban látó szemüveggel is képes megajándékozni

//
2021. július 11.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x