fbpx

Légy Te is poliglott! – A hatékony nyelvtanulás 4 alappillére

Átlagos olvasási idő: 4 perc

Egy idegen nyelv elsajátítása általában hosszas tanulási folyamat eredménye. Mégis napról-napra növekszik azon poliglott emberek száma, akik egyik idegen nyelvet tanulják a másik után, és akár 7-8 nyelven beszélnek folyékonyan. De miért jó nyelveket tanulni? Milyen nyelvtanulási stratégiákat alkalmaznak a poliglottok, amelyek segítségével eredményesebben tanulnak másoknál? Lýdia Machová A nyelvtanulás rejtélye (The secret of learning new languages) című TED előadásában ezekre a kérdésekre keresi a választ. Demeter Dóra írása – a kávéd mellé. [Cafe’ Latte – elvitelre]

A globalizáció következtében az idegennyelv-tanulás elengedhetetlen része lett a mindennapi életünknek, hiszen tanulmányaink, valamint munkánk során egyaránt találkozhatunk idegen nyelvű tartalmakkal. 

A sikeres idegennyelv-elsajátítás – az iskolai és a munkahelyi feladatok teljesítésén túl – számos előnnyel bír, míg nyelvtudás hiányában az élet több területén is hátrányba kerülhetünk a nyelveket beszélő társainkhoz képest.

Miért tanuljunk nyelveket?

Egy adott nyelv ismeretének köszönhetően egy teljesen új országot, kultúrát, valamint életfilozófiát ismerhetünk meg. Idegennyelv-ismeret birtokában lehetőségünk nyílik ösztöndíjak megpályázására, illetve külföldi tanulmányok folytatására. Ez egyaránt hozzájárul a nemzetközi kapcsolatok kiépítéséhez, amely segítséget nyújthat egy esetleges külföldi munkavállalás során is.

Az új kultúrák felfedezése nagyban hozzájárul önismeretünk fejlődéséhez.

Ami a nyelvtanulás neuropszichológiai vonatkozását illeti: a nyelvtanulás késlelteti a korral járó kognitív hanyatlást, valamint pozitív strukturális változásokat eredményez agyunk különböző területein.

Mit jelent poliglottnak lenni?

A szakértők között nincs konszenzus abban a tekintetben, hogy pontosan hány nyelv ismerete esetén beszélünk poliglott személyről. Általánosságban azonban azt mondhatjuk, hogy

poliglott, vagyis többnyelvű az az ember, aki kettőnél több nyelvet ismer, vagy beszél.

A poliglottok többsége 3-4 nyelven beszél folyékonyan, de akadnak köztük olyan személyek, akik 7-8, sőt akár 10-15 nyelven is tudnak kommunikálni. (Lýdia 2 évente tanul meg egy új nyelvet, és jelenleg 8 nyelven beszél folyékonyan.)

Mi a poliglott emberek titka?

Nehéz lenne néhány mondatban összefoglalni, hogy minek is köszönhető pontosan a poliglottok eredményessége, azonban – az egyéni különbségeket is figyelembe véve – azt mondhatjuk, hogy 4 alapvető tényező van, amelyek alapján leginkább elkönyvelhető a sikerük.

1. Tanulj nyelvet élvezetesen!

Nyelvet tanulni nem lehet úgy, ha közben megöl minket az unalom, ezért a nyelvtanulás első – és talán a legfontosabb – pillére a tanulás élvezete. A poliglott személyek nagy része különböző módszereket alkalmaz, egyvalami azonban mégis közös bennük:

mind úgy beszélnek a nyelvtanulásról, mint jó szórakozásról; élvezik azt, amit csinálnak.

Mivel sokak számára ez elképzelhetetlen, felvetődik a kérdés: „Hogyan lelhetem örömömet a nyelvtanulásban?”

Alakítsd át kellemes elfoglaltsággá!

 • Szeretsz olvasni? Akkor nincs más teendőd, mint hogy a kedvenc könyvedből beszerezz egy célnyelvű példányt, és elkezdd olvasni!
 • Imádsz filmeket, sorozatokat nézni? Ez esetben nézd újra a régi kedvenceidet az adott nyelven! 
 • Rendszeresen főzöl? Nagyszerű! Keress recepteket idegen nyelven, így össze tudod kötni „a kellemest a hasznossal”!

Lýdia például kezdőként a Harry Potter első részét olvasta – spanyolul, és a Jóbarátok c. sorozatot nézte – németül.

A feladatunk tehát nem más, mint meglelni azt a tevékenységet, amely örömet okoz számunkra, majd ezt összekötni a nyelvtanulással.

2. Keress hatékony módszereket!

Lýdia arról mesél videójában, hogy minden általa meginterjúvolt poliglottnak egyéni módszere van: van, aki először a nyelv hangzását utánozza; van, aki megtanulja az 500 leggyakrabban előforduló szót. Van, aki a nyelvtant tanulmányozza elsőnek; és van, aki önmagával folytat párbeszédeket…

Végül azonban mind odavezet, hogy folyékonyan beszélnek több nyelvet…

A hatékony nyelvelsajátítás második kulcsfontosságú összetevője tehát a számunkra megfelelő módszer megtalálása.

A technológiának köszönhetően mi is könnyebben válhatunk poliglott személyekké.

A magolásszerűen memorizált szavak a rövidtávú memóriába kerülnek, így alig néhány nap alatt elfelejtjük őket. Ahhoz, hogy hosszú távon el tudjuk raktározni, több napon át – az „időközönkénti ismétlés” módszerével – kell gyakorolnunk őket.

Melyek a legnépszerűbb módszerek?

 • Készíts szókártyákat, nyelvtani táblázatokat (példamondatokkal együtt)!
 • Próbáld ki a Goldlist módszert, amely nagyon hatásos lehet a szavak memorizálásában.
 • Használj mobil applikációkat, és keress anyanyelvű beszélgetőpartnert!
 • Fordíts zeneszövegeket, vagy írj dalokat az adott nyelven!

A különböző módszereket időközönként akár váltogathatod is – ezáltal még hatékonyabbá téve a tanulás folyamatát.

3. Építs fel tanulási rendszert!

A 21. század pörgő társadalmában folyton elfoglaltak vagyunk; egyszerre tanulunk, dolgozunk és háztartást vezetünk, mindeközben igyekszünk időt szakítani a pihenésre is. Mégis mikor tanuljunk?

Szervezettségben az erő!

 • Kelj 15 perccel korábban, és ismételj szavakat szókártyák segítségével!
 • Reggelizés közben nézz meg egy-egy YouTube-videót vagy TED-előadást!
 • Munkába menet, a villamoson/kocsiban ülve hallgass podcasteket!
 • Heti 1-2 – előre meghatározott – alkalommal csetelj anyanyelvi emberekkel! Bizonyos alkalmazásoknak köszönhetően (pl. Speaky) könnyen találhatsz számodra szimpatikus beszélgetőpartnereket. 

Láthatjuk, hogy olyan tevékenységeket érdemes választanunk, amelyek jól köthetőek a napi rutinunkhoz, hiszen, ha ilyen módon építjük fel a tanulási rendszerünket, plusz időráfordítás nélkül is tudunk tanulni.

4. Légy türelmes!

Végezetül pedig nem győzöm elégszer hangsúlyozni: Türelem, türelem, türelem… Nem lehetséges néhány hónap alatt folyékonyan megtanulni egy nyelvet, de:

el lehet érni látványos eredményeket, amelyek motivációt adhatnak a továbblépéshez, és amelyekre már egy mélyebb tudás is épülhet.

Haladjunk apránként, és vegyük észre apró fejlődéseinket is, hiszen semmi sem motivál jobban, mint a siker!

+1. Ünnepeld meg a sikereidet!

Csak úgy, mint sok más területen, a sikeres nyelvelsajátítás szempontjából is elengedhetetlen az öngondoskodás. Határozzunk meg – a célhoz vezető – kis lépéseket (melyben sokat segíthet a megfelelő időbeosztás), és

amennyiben sikerül elérnünk őket, lepjük meg magunkat apróságokkal!

Nincs általános recept, mindenkinek magának kell megtalálnia azokat a dolgokat, amelyek leginkább motiválhatják a tanulás során… A folyamat azonban, amely során megünnepeljük sikereinket, napról-napra építeni fog minket, ezáltal hozzájárul jókedvünkhöz, elégedettségünkhöz, illetve növeli az önbecsülésünket is.

A teljes poliglott rejtély tehát…

A teljes poliglott rejtély tehát nem más, mint egy megfelelően hatékony és élvezetes módszer találkozása a rendszeres tanulással és a türelemmel. Találj egy számodra szórakoztató tevékenységet, és végezd azt rendszeresen, hiszen a poliglottok is így tanulnak nyelveket hónapok alatt – évek helyett!

A cikk folytatását – tehetség és nyelvérzék témában – hamarosan olvashatjátok! 🙂


Felhasznált szakmai tartalom


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Az ikigai pszichológiája – 4 tipp, hogy megtaláld az élet értelmét
Flow: Hogyan teremtsük meg a tökéletes élményt?
A gyermek tisztelete: 3 érv, hogy miért bánj tisztelettel a gyermekeddel
Te hogyan éled meg az önszeretetet érzelmileg megterhelő szituációkban? – Interjú Stekler Tamással
Önszeretet 7 lépésben – A szeretet benned kezdődik!

Látszólag megvan mindened, mégis üresnek érzed a mindennapokat? Valami hiányzik az életedből, de nem tudod pontosan, hogy micsoda? Ha gyakran

//
2022. február 2.

A flow közkedvelt témává vált napjainkban, hiszen egyre többen szeretnénk megtudni, hogyan lehet megélni a boldogságnak azt a szintjét, amely

//
2020. június 17.

„Tiszteld apádat és anyádat!” – szól a jól ismert parancsolat, amely évek-évtizedek óta a gyermeknevelés egyik alappilléréül szolgál. A tiszteletnek van azonban

//
2021. szeptember 30.

A 2023-as Reziliencia Konferenciánkon számos szakemberrel és izgalmas témákkal várjuk az érdeklődőket. Stekler Tamás, transzperszonális szemléletű coach „A 'legrosszabb' részem

//
2023. szeptember 21.

szeretet iránti szükséglet alapszükséglet. Szükségünk van rá, éppúgy, mint a levegőre. Levegő nélkül nem tudunk élni. Szeretet nélkül nem tudunk (egészségesen)

//
2022. október 10.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x