fbpx

neuropszichológia

A neuropszichológia az agysérülések és az idegrendszeri rendellenességekkel közötti összefüggésekkel foglalkozó tudományág

Neuropszichológia fogalma

A neuropszichológia egy viszonylag fiatal tudományágnak számít: a XX. század közepén lezajlott kognitív forradalom óta fontos szerepet tölt be az idegtudományban.

Történeti előzményei azonban több ezer éves múltra tekintenek vissza. A viselkedés és az agy közötti kapcsolattal már az ókori tudósok is foglalkoztak (pl. Hippokratész). A felvilágosodás korában a francia polihisztor, René Descartes fordított kiemelt figyelmet a test-elme kapcsolatára.

A klasszikus neuropszichológia hagyományait a XIX. században Paul Broca és Carl Wernicke teremtette meg, akik a nyelvi zavarokat kutatták

A neuropszichológia napjainkban

A neuropszichológia jelentős kísérleti ágazatnak számít napjainkban – nemcsak sérültek diagnózisával és kezelésével foglalkozik, de vizsgálja azt is, hogy az egyes agyi sérülések, illetve az idegrendszeri rendellenességek hogyan befolyásolják a sérült személy viselkedését. Az agy és az elme közötti kapcsolatot kutatja.

A neuropszichológus feladata

A neuropszichológus munkája során vizsgálja a memória, a beszéd, az észlelés és a figyelem folyamatait. Azonosítja az ép és a sérült kognitív folyamatokat, majd kidolgoz egy egyénre szabott terápiás stratégiát, hogy a neuropszichológiai tüneteket enyhítése.

A neuropszichológus elsősorban agykárosodást szenvedett személyekkel és az ő rehabilitációjukkal foglalkozik. Ezek az agykárosodások kialakulhatnak baleset vagy betegség (például stroke vagy tumor) következtében. Ennek hatására kognitív, emocionális, motivációs, viselkedéses és szociális zavarok jelenhetnek meg.

Az előbbieken túl a neuropszichológus olyan személyekkel is foglalkozik, akiknek a képesség- vagy állapotváltozásait az agy olyan működésbeli változásai okozzák, amelyek nem balesetből vagy betegségből származnak, hanem például az életkor előrehaladtával jelentek meg.

Felhasznált szakirodalom

  • Kállai J., Bende I., Karádi K., Racsmány M. (2008). Bevezetés a neuropszichológiába. Medicina, Budapest.
« Vissza a Lexikonhoz