fbpx

neuroticitás

A neuroticitás olyan érzelmi dimenzió, melynek egyik végpontján (labilis) a hangulataiktól vezérelt, csapongó és rosszul alkalmazkodó egyének állnak, a másikon (stabil) pedig a higgadtak és jól alkalmazkodóak.

Neuroticitás fogalma

Jelentése: emocionalitás, érzelmi labilitás, szorongásos hajlam.

Neuroticitás eredete

A személyiségpszichológia egyik legfontosabb személyiségmodellje a Big Five. Ennek az elméletcsoportnak a lényege, hogy a különböző személyiségjellemzők statisztikai elrendezése szerint 5 csoportba sorolhatóak. Számos neves pszichológus egyetért abban, hogy van néhány kiemelt fontosságú tulajdonságegyüttes, amit alapvető diszpozícióként, azaz személyiségvonásként (trait) értelmezhetünk.

A Big Five öt személyiségvonása: Extraverzió, Barátságosság, Lelkiismeretesség, Neuroticitás (érzelmi labilitás / stabilitás), Kultúra / Intellektus.

Azt, hogy kinél mennyire magas a neuroticizmus szintje, egyrészt genetikai, másrészt környezeti tényezők (társas támasz megléte / hiánya, traumatikus vagy negatív életesemények) határozzák meg.

Azok a személyek, akikre a neuroticitás magasabb szintje jellemző, hajlamosabbak az élet különböző, akár kisebb mértékű kihívásaira is az átlagnál erőteljesebb negatív érzelmi reakciókat adni (szomorúság, harag, szorongás, aggodalom). Ezek az emberek gyakran kritikusak saját magukkal, és nehezen viselik, ha más kritikával illeti őket. Mindezek miatt általában kevésbé elégedettek az életükkel, gyakoribbak esetükben a házassági problémák, illetve kevésbé érnek el sikereket a munkájukban.

Ezek a személyek általában érzelemközpontú megküzdési mechanizmusokat alkalmaznak, ezáltal kevésbé lesznek képesek megküzdeni a stresszel.

Neuroticizmus és egészség

A neuroticizmus magas szintje összefüggésben állhat a különböző mentális betegségek kialakulásával, például a depresszióval, szorongásos zavarokkal, szkizofréniával, de akár az evészavarokkal is.

De nemcsak a mentális, hanem a testi betegségek kialakulásának kockázatát is növelheti. Gondolhatunk itt különböző szív- és érrendszeri megbetegedésekre, asztmára, irritábilis bél szindrómára, ekcémára, vagy az immunrendszer legyengülésének következtében kialakuló fertőzésekre, megbetegedésekre is. Ezen személyek katasztrofizáló gondolkodása általában csak még inkább felerősíti ezeket a problémákat.

Felhasznált szakirodalom

  • Atkinson, R. C. Hilgard, E. (2005). Pszichológia. Osiris.
  • Carver, C. S., Scheier, M. (2006). Személyiségpszichológia. Osiris.
  • Lahey, B. B. (2009). Public health significance of neuroticism. American Psychologist, 64(4), 241.
« Vissza a Lexikonhoz