fbpx

Párkapcsolati intimitás? 36 kérdés a szerelem elmélyítéséért

Átlagos olvasási idő: 5 perc

A szerelemben az intimitás érzése kiemelt jelentőséggel bír. Hiszen a párunk az a személy, akiben a legjobban megbízunk, aki a legjobban ismer minket. Miért érdemes foglalkozni minden párkapcsolatban az intimitással? Hogyan lehet egy egyszerű kérdéssorral fejleszteni a párkapcsolati intimitást? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Ocsenás Dorottya pszichológus írása – a kávéd mellé. [FORRÓ CSOKI]

Az intimitás nagyon fontos szerepet játszik a közeli kapcsolatainkban, és kiemelten fontos a párkapcsolatban is.

Mit takar a párkapcsolati intimitás?

Az intimitás (más néven a bensőségesség vagy meghittség) a párkapcsolatban azt jelenti, hogy mennyire ismeri egymást a pár, mennyire bíznak egymásban, mennyire nyitottak egymással.

👉A szenvedély és az elköteleződés mellett a meghittség is helyet kap a szerelem három alapvető összetevője között (Sternberg és Barnes, 1989).

Hiszen a szerelem (vagy akár a barátság is) szépen lassan úgy komolyodik meg, ahogy egyre jobban megismerjük egymást.

Idővel a kapcsolatok egyre intimebbé válnak.

Először csak a felszínt látjuk, például hogy a másik milyen kedves, jó a humora, jól lehet vele beszélgetni. Majd fokozatosan nyílunk meg egymásnak, meg-megmutatva a titkainkat; azokat az arcainkat, amelyeket nem mutatunk meg bárkinek: a fáradtat, a mérgeset, az idegest, a szomorút – azaz azokat, amelyek sebezhetővé tesznek. Így csiszolódunk össze, finoman, egymásról és magunkról újabb és újabb addig ismeretlen területeket feltérképezve.

A meghitt kapcsolatban ismerjük magunkat és a másikat, és a másik is ismer engem, és magát.”

– Pál Feri

Az intimitás mértéke minden pár esetében más és más. Vannak párok, akik nagyon hamar megnyílnak egymásnak, és ezzel együtt akár hamar össze is költöznek (ez utóbbi jelentősen meg tudja növelni hirtelen a bensőségesség szintjét 😃 ), és vannak olyan szerelmespárok is, akiknél lassan, fokozatosan alakul a meghittség. Nincs rá kész recept, melyik a jó, hiszen mind különbözőek vagyunk, és eltérőek az igényeink.

Ahányféle ember, annyiféle párkapcsolat.

Azonban ha te éppen szeretnéd kicsit a meghittséget fejleszteni a párkapcsolatodban (vagy esetleg baráti kapcsolatodban), akkor jó helyen keresgélsz.

Az intimitással minden párkapcsolatban fontos törődni, ám vannak esetek, amikor érdemes kiemelten odafigyelni arra, hogy erősítsétek a meghittséget.

Mikor érdemes mélyebben is foglalkozni az intimitás növelésével?

 • Ha szóban nehezen fejezitek ki az érzéseiteket.
 • Ha távol érzed magadtól a párodat.
 • Ha úgy érzed, nem figyel rád a párod.
 • Ha szeretnétek (még) jobban megismerni egymást.

👉Ebben nagyon sokat tud segíteni az asszertív kommunikáció módszere is.

A párkapcsolati intimitás fejlesztése

A legegyszerűbb módja annak, hogy megismerjétek egymást, elég egyértelmű: beszélgessetek! 😉 Főleg a már együtt élő párokra jellemző, hogy elhavazzák őket a mindennapi teendők, és a bensőséges beszélgetést felváltja a „Mit kell venni a boltban?” típusú kérdések megvitatása.

Ez teljesen természetes, de azért jó odafigyelni arra, hogy igazi minőségi időt is tudjunk együtt tölteni a szerelmünkkel.

Beszélgessetek minden nap 10 percet!

Üljetek le egy bögre tea vagy kakaó mellett este, és beszélgessetek el arról, hogy milyen volt a napotok, hogy éreztétek magatokat.

Érdemes minden nap rászánni akár egy kis időt is arra, hogy egymással beszélgessetek őszintén, önmagatokról. 👉 Nem is szólva arról, ha a te, vagy a párod legfőbb szeretetnyelve a minőségi idő. 

36 kérdés, amitől szerelmes leszel

Egy amerikai kutatócsoport (Aron és munkatársai, 1997) végzett egy érdekes kutatást, amelyben arra kértek meg egymás számára előzetesen ismeretlen embereket, hogy egy adott kérdéssor mentén beszélgessenek. A kutatás eredménye meglepő volt: a kérdéssor hatására az addig idegen párok nagyfokú intimitást éltek meg.

Egy újságírónő érdeklődését felkeltette a kérdéssor, és kipróbálta egy régi kollégájával. Miután írt róla egy cikket, a kérdéssor elhíresült, mint „a 36 kérdés, amitől szerelmes leszel”; a TED-videójában erről is beszél.

Mivel a kérdések blokkról blokkra egyre személyesebb témákat érintenek, fokozatosan elmélyítik az intimitást, ezáltal elérik, hogy viszonylag hamar mély intimitás érzését élje át a pár. Ez a közös élmény igen intenzíven hat a párra, akik úgy érezhetik, egymásba szerettek ennek hatására.

A kérdéssor a kapcsolati intimitás növelésére is nagyon jó módszer, illetve szórakoztató program. Érdemes hát kipróbálni!

Teremtsetek kellemes környezetet!

Szánjatok rá egy szabad délutánt, ne siessetek. Helyezkedjetek el kényelmesen otthon, vagy egy kávézóba is beülhettek. Némítsátok le a telefonotokat, hogy igazán egymásra tudjatok figyelni.

Lássuk a kérdéseket! Érdemes a megadott sorrendben haladni a témákkal, hiszen ahogy fentebb is írtam, szándékosan egyre személyesebb kérdések következnek egymás után.

Első blokk

 1. Ha a világon bárkit választhatnál, kit hívnál meg vacsoravendégnek?
 2. Szeretnél híres lenni? Hogyan?
 3. Volt már olyan, hogy egy telefonbeszélgetés előtt elpróbáltad, hogy mit fogsz mondani? Miért?
 4. Számodra miből állna egy „tökéletes” nap?
 5. Mikor énekeltél utoljára magadnak? És mikor valaki másnak?
 6. Ha 90 évig élhetnél, és életed utolsó 60 évére megőrizhetnéd egy 30 éves szellemi képességeit vagy testét, melyiket választanád?
 7. Van valami titkos megérzésed arról, hogy hogyan fogsz meghalni?
 8. Mondj három dolgot, amiről úgy tűnik, hogy közös benned és a partneredben!
 9. Miért vagy a leghálásabb az életben?
 10. Ha megváltoztathatnál valamit abban, hogy hogyan neveltek fel, mit változtatnál meg?
 11. Meséld el a partnerednek életed történetét négy percben, olyan részletesen, ahogy csak belefér!
 12. Ha választhatnál, hogy holnap reggeltől legyen egy új tulajdonságod vagy képességed, mit szeretnél?

Második blokk

 1. Ha egy kristálygömbből megtudhatnád az igazságot magadról, az életedről, a jövődről vagy bármi másról, mit szeretnél tudni?
 2. Van olyasmi, amiről régóta álmodozol már, hogy egyszer megcsinálod? Miért nem csináltad még meg?
 3. Mi életed legnagyobb teljesítménye?
 4. Mi a legnagyobb érték számodra egy barátságban?
 5. Mi életed legszebb emléke?
 6. Mi életed legrosszabb emléke?
 7. Ha most megtudnád, hogy egy év múlva meghalsz, változtatnál valamit az életeden? Miért?
 8. Mit jelent számodra a barátság?
 9. Milyen szerepet játszanak az életedben a szerelem és az érzelmek?
 10. Felváltva nevezzétek meg egy-egy jó tulajdonságát a másiknak! Összesen ötig jussatok el!
 11. Mennyire szoros és meghitt a kapcsolatod a családoddal? Szerinted boldogabb gyerekkorod volt, mint az emberek többségének?
 12. Milyen a kapcsolatod édesanyáddal?

Harmadik blokk

 1. Mondjatok három olyan igaz állítást, ami úgy kezdődik, hogy „mi mind a ketten…”! Példa: „mi mind a ketten úgy érezzük most, hogy…”
 2. Fejezd be ezt a mondatot: „bár lenne valaki, akivel megoszthatnám…”!
 3. Ha partnerednek közeli barátjává válnál, mondd el, mit kéne neki tudnia rólad!
 4. Mondd el partnerednek, hogy mit szeretsz benne, de egészen őszintén, olyan dolgokat is felsorolva, amiket az ember nem szokott egy ismeretlennek mondani!
 5. Meséld el a másiknak életed legkínosabb pillanatának történetét!
 6. Mikor látott utoljára valaki sírni téged? És mikor sírtál utoljára egyedül?
 7. Mondj valamit a partnereddel kapcsolatban, amit már most szeretsz benne!
 8. Mi az, ami olyan komoly dolog, hogy nem szabad vele viccelni, már ha egyáltalán vannak ilyen dolgok?
 9. Ha ma éjszaka meghalnál úgy, hogy addig már nem is kommunikálhatsz többet egyáltalán senkivel, mivel kapcsolatban sajnálnád a legjobban, hogy nem mondtad el valakinek? És miért nem mondtad el még ezt neki sosem?
 10. Kigyullad a házad és benne minden tulajdonod. Kimentetted már a szeretteidet és háziállataidat, de már csak egyvalamiért tudsz visszarohanni, hogy kimentsd. Mi lenne az? Miért?
 11. Családtagjaid közül kinek a halálát lenne a legnehezebb feldolgoznod? Miért?
 12. Mondd el egy személyes problémádat, és kérd a partnered tanácsát, hogy ő hogyan oldaná meg! Aztán kérd meg a partnered, hogy azt is mondja meg, hogy szerinte benned milyen érzések lehetnek ezzel a kiválasztott problémával kapcsolatban!

Van egy apró gyakorlat, amellyel tudjátok még egy kicsit fokozni a hatást: ha befejeztétek a kérdéseket, négy percen keresztül nézzetek egymás szemébe!

Hogyan tovább?

Ez a gyakorlat az én egyik személyes kedvencem, remélem, nektek is tetszett. Ha van kedvetek, ez alapján össze tudtok állítani későbbre saját kérdéseket is egymásnak.

Ezen felül nem csak romantikus kapcsolatok építése céljából lehet használni ezt a tesztet. Próbáljátok ki bátran barátokkal, akár rokonokkal is, akikkel szeretnétek kicsit mélyebben ismerni egymást!

És ne felejtsétek… az őszinte beszélgetés nagyon fontos! 🙂

via GIPHY


Felhasznált szakmai tartalom


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
5 1 szavazz
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Kreatív randitippek – 12+1 felejthetetlen élmény, ami nektek is jár!
Őszi melankólia? Ne hagyd, hogy lehangoljon!
Párkapcsolati intimitás? 36 kérdés a szerelem elmélyítéséért
A hála pszichológiája – 4+1 tippel a hála mindennapi megéléséért
Pozitív fegyelmezés – Mit tehetünk a büntetés-jutalmazáson túl?

A párkapcsolat elején még könnyebb eldönteni, hogy mit csináljatok egy randevún, azonban ahogy telik az idő egyre több dologban vesztek részt együtt,

//
2024. február 14.

Ősszel, amikor kezd sötétebbé és komorabbá válni az idő, rengetegen küzdünk az őszi melankólia jelenségével, amely leginkább a gyakori és

//
2020. augusztus 30.

A szerelemben az intimitás érzése kiemelt jelentőséggel bír. Hiszen a párunk az a személy, akiben a legjobban megbízunk, aki a

//
2020. október 24.

A hála annyira alapvető érzelem, hogy általában nem gondolkodunk azon, mit is takar, és milyen hatásai vannak. Pedig a pozitív pszichológia tudománya szerint igen fontos

//
2021. március 21.

Általában jutalmazással vagy büntetéssel próbáljuk motiválni a gyereket, ha szeretnénk rávenni, hogy azt csinálja, amit mi szeretnénk (gondolunk itt olyan elvetemült kérésekre,

//
2022. október 18.
5 1 szavazz
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x