fbpx

passzív-agresszív viselkedés

A passzív-agresszív viselkedés gyakorlatilag manipuláció. Olyan viselkedésminta, amely sikertelen alkalmazkodáshoz, a társas viselkedés károsodásaihoz és/vagy súlyos szubjektív megterhelésekhez és bántalmakhoz vezet.

Passzív-agresszív viselkedés fogalma

Passzív-agresszív viselkedésnél gyakori, hogy a személy magatartása nem tudatosan provokatív mások felé, célja mások figyelmének felkeltése. Akkor jelentkezik, ha valaki képtelen kimutatni negatív érzelmeit a másikkal szemben. Duzzog, tagadja az érzéseit, melyek igencsak nyilvánvalók. Az ilyen viselkedés nem jelent megoldást azt adott konfliktusban, mindinkább nehezíti az adott helyzetet. A passzív-agresszív viselkedés hosszú távon kapcsolatok megromlásához vezethet és akadályozza, hogy az illető megoldja problémáit.

A passzív-agresszív magatartás mellett megkülönböztetjük még a passzivitást, az agresszív magatartást, illetve az asszertivitást.

Felhasznált szakirodalom

  • Atkinson, R. C., Hilgard, E., Smith, E. E., Nolen-Hoeksema, S., Fredrickson, B. L., Loftus, G. R. (2005): Pszichológia. Osiris Kiadó, Budapest.
  • Ozsváth Károly (szerk.)(2011): Pszichiátriai Lexikon. Budapest: Oriold és Társai Kiadó.
« Vissza a Lexikonhoz