fbpx

hedonista adaptáció

A hedonista adaptáció egy természetes védekező mechanizmus, amely a boldogság élményét egy optimálisan stabil szinten igyekszik tartani.

Hedonista adaptáció fogalma

A hedonista adaptáció a pozitív pszichológia szótárába tartozik. Az ismétlődően átélt negatív és pozitív élményekhez hozzá szoktatja a pszichét, így annak hatása idővel folyamatosan csökken.

Érdekes példa erre annak a lottónyertesnek az esete, aki előzetes boldogságszintjéhez képest a nyereményt követően sokkal magasabb boldogságot él át. Egy év elteltével azonban nem látszik boldogságszintjén a nyeremény hatása, az fokozatosan visszarendeződik az eredeti szintre.

Ugyanez igaz arra a személyre is, aki egy baleset során elveszíti az egyik végtagját. Boldogságszintje jelentősen zuhan a baleset után, azonban a habituálódást követően visszaáll a balesetet megelőző szintre.

Ó, Te Drága Hedonizmus…

Bizonyos élvezeti cikkekkel megnövelhető a boldogságszint, azonban nem tartható fenn tartósan! Annak szintje olyan tevékenységek által tartható magasabb állapotban, amelyek a flow élményét éltetik át velünk, s amelyek ún. eudaimonikus örömöt hoznak.

A flow megtapasztalása során nem éljük át az időt, figyelmünk összpontosul, elköteleződünk egy tevékenység mellett, amely önmagában is jutalomértékű számunkra.

Flow-élményt ugyanúgy megtapasztalhatunk egy akrilfestmény elkészítésében, mint egy matematikai feladvány megoldásában. Ennek elérésében elől járnak a skandinávok, akik egész kultúrát építettek az eudaimonikus boldogságszint megemelésére a hygge-vel, a lagommal és a fikával.

Felhasznált szakirodalom

  • Brones, A. (2018): Lagom – A boldogság svéd titka. Bookline Könyvek, Budapest.
  • Davidhizar, R., Vance, A. (1994): In pursuit of happiness. Todays OR Nurse, (4), 41.
  • Wiking, M. (2017): Hygge – A dán életérzés, amely boldoggá tesz. Kossuth Kiadó, Budapest.
« Vissza a Lexikonhoz