fbpx

megerősítési torzítás

Az úgynevezett megerősítési torzítás az információfeldolgozási torzítások egyike. Ennek értelmében szinte megrendíthetetlenül biztosak vagyunk abban, hogy véleményünk, értékrendszerünk, világnézetünk – szemben másokéval – igazoltan helyénvaló.

Megerősítési torzítás fogalma

A megerősítési torzítás miatt gyakran hajlamosak vagyunk csak azt meghallani, ami megerősít bennünket a hitünkben, és elengedjük a fülünk mellett mindazt, ami annak az ellenkezőjét bizonyítja.

A torzítás tehát akkor következik be, amikor úgy keresünk információt, hogy csak a már meglévő véleményünket igazoló eredményeket vesszük figyelembe, s csak azokra hivatkozunk (Stanovich, West, Toplak, 2013). A torzítás következményeként nem látjuk hiedelmeink hátrányait vagy korlátait.

Hatására olyan általános benyomás alakulhat ki bennünk, hogy mindenben az a legjobb mód, ahogy mi gondoljuk, illetve cselekszünk. Ez pedig a saját képességeink és tulajdonságaink eltúlzott pozitív irányú torzításához vezethet. A legrosszabb esetben akár előnytelen döntések meghozataláig fajulhat.

Felhasznált szakirodalom

  • Atkinson, R. C., Hilgard, E. (2005): Pszichológia. Osiris Kiadó, Budapest.
  • Stanovich, K. E., West, R. F., Toplak, M. E. (2013): Myside bias, rational thinking, and intelligence. Current Directions in Psychological Science, 22(4), 259–264.
« Vissza a Lexikonhoz