fbpx

megerősítési torzítás

Az úgynevezett megerősítési torzítás az információfeldolgozási torzítások egyike. Ennek értelmében szinte megrendíthetetlenül biztosak vagyunk abban, hogy véleményünk, értékrendszerünk, világnézetünk – szemben másokéval – igazoltan helyénvaló.

Megerősítési torzítás fogalma

A megerősítési torzítás miatt gyakran hajlamosak vagyunk csak azt meghallani, ami megerősít bennünket a hitünkben, és elengedjük a fülünk mellett mindazt, ami annak az ellenkezőjét bizonyítja.

A torzítás tehát akkor következik be, amikor úgy keresünk információt, hogy csak a már meglévő véleményünket igazoló eredményeket vesszük figyelembe, s csak azokra hivatkozunk (Stanovich, West, Toplak, 2013). A torzítás következményeként nem látjuk hiedelmeink hátrányait vagy korlátait.

Hatására olyan általános benyomás alakulhat ki bennünk, hogy mindenben az a legjobb mód, ahogy mi gondoljuk, illetve cselekszünk. Ez pedig a saját képességeink és tulajdonságaink eltúlzott pozitív irányú torzításához vezethet. A legrosszabb esetben akár előnytelen döntések meghozataláig fajulhat.

A megerősítési torzítás a legtöbb embernél megjelenhet, függetlenül annak intelligenciájától, kognitív képességeitől, és még abban az esetben is nehéz elkerülni, ha tudatosan figyelünk rá.

Megerősítési torzítás a szociális kapcsolatokban

Azzal, hogy csak azokat az információkat fogadjuk be, amelyek a mi hiedelmeinkhez a leginkább illeszkednek, valójában a saját önértékelésünket próbáljuk növelni. Ennek fontos szerepe van a szociális, főképp a baráti kapcsolataink kialakításában, ugyanis azoknak az embereknek kezdjük keresni a társaságát, akik alátámasztják ezeket a hiedelmeinket.

Ez nagy problémát jelenthet, hiszen a megerősítési torzítást gyakran alkalmazó személyek látóköre teljesen beszűkül, és képtelenné válnak a másik nézőpontjának a megértésére. Ezáltal sok potenciális barátot, kapcsolatot veszíthetnek el.

Ennek legyőzésére jó taktika lehet, ha tudatosan próbálunk törekedni arra, hogy meghallgassuk és megértsük a minket körülvevő emberek nézőpontját, még abban az esetben is, ha az különbözik a miénktől.

Felhasznált szakirodalom

  • Atkinson, R. C., Hilgard, E. (2005). Pszichológia. Osiris.
  • Peters, U. (2022). What is the function of confirmation bias?. Erkenntnis, 87(3), 1351-1376.
  • Stanovich, K. E., West, R. F., Toplak, M. E. (2013). Myside bias, rational thinking, and intelligence. Current Directions in Psychological Science, 22(4), 259–264.
« Vissza a Lexikonhoz