fbpx

integratív gyógyászat

Az integratív vagy alternatív gyógyászat a hagyományos orvoslási eljárás mellett elismeri a gyógynövények erejét is, és hisz abban, hogy az orvosi megoldásokat segíteni kell másfajta gyógymódokkal, hiszen így sokkal jobb eredmények érhetőek el.

Integratív gyógyászat fogalma

Az integratív gyógyászat a 21. század egyre szélesebben elterjedt egészségügyi koncepciója. Lényege, hogy a gyógyítás során a centrikus orvoslás, azaz a teljes ember figyelembevétele kerül előtérbe (test, lélek, gondolatok). Kiemelt fontosságú a prevenció, valamint a szükséges hagyományos és alternatív terápiák egységének alkalmazása. Az integratív gyógyászat két alapvető eszköze az evidencia és a potenciális kockázat folyamatos vizsgálata.

Az integratív gyógyászat négy alapelemeihez tartozik:

  • az elme,
  • a közösség,
  • a test,
  • a szellem.

A rendszer részelemeit pedig a kutatói és orvosi tevékenység, a gyógyszerelés, a megelőzés, a táplálkozás, a növények és a test szelleme alkotják.

Természetgyógyászati kezelések

Az ezen területen dolgozó szakemberek tehát igyekeznek minél több területről megközelíteni a gyógyulási lehetőségeket. Az orvosi gyógyszerek felírása mellett egyéb, természetgyógyászati kezeléseket is javasolnak, pl. masszázs, természet járása, meditáció, jóga.

Felhasznált szakirodalom

További felhasznált irodalom itt érhető el.

« Vissza a Lexikonhoz