fbpx

kognitív térkép

A mentális vagy kognitív térképezés (Downs és Stea, 1973:15 meghatározása szerint) pszichológiai események sorozatából álló folyamat, amely megjegyzi, kódolja, raktározza, előhívja és dekódolja a mindennapi térbeli környezetre vonatkozó információt. A kognitív térkép egy kognitív tulajdonság, amely a fejekben található.

Kognitív térkép fogalma

Az ismerős, gyakran járt útvonalak kedvesek számunkra, míg környezetünk más részei (utcák, városrészek) idegenek, akár barátságtalanok. Hogy mi a távoli és mi a közeli, mi a sajátunk és mi az idegen, az természetesen mindig szubjektív, előzetes tapasztalatok, motivációk, képességek függvénye. Amikor egy kutató mentális térképezést végez, a térképek térképezésével, azaz a fejekben található mentális térképek összegyűjtésével és interpretációjával foglalkozik.

A kognitív térkép fogalmát Tolman vezette be, aki patkányokon végzett kísérleteket, melyek eredményeképp felfedezte, hogy a patkányok emlékeznek arra, hogyan van elrendezve az a labirintus, amellyel már találkoztak. A téri információkat térképnek nevezett rendszerben tárolták, amely segítette őket a tájékozódásban. A fogalmat az emberi memória működésére is átvitték, és ez a mai napig használatos. Fontos szerepe van a tudás rendszerezésében, mivel nemcsak a téri elemek viszonyát tárolhatja, hanem folyamatbeli összefüggéseket is.

Felhasznált szakirodalom

  • Downs, R. M. Stea, David (1973): Cognitive Maps and Spatial Behavior: Process and Products. In Downs és Stea (szerk.): Image and Environments. Chicago, Aldine Publishing.
« Vissza a Lexikonhoz