fbpx

behaviorizmus

A behaviorizmus egy pszichológiai iskola vagy rendszer, mely arra keresi a választ, hogy miként lehet a pszichológiából objektív tudományágat kreálni – csak a viselkedésre koncentrálva.

Behaviorista irányzat

Pszichológiai irányzat, amely a cselekedetek forrását a környezeti ingerekben véli felfedezni, nem pedig a belső mentális folyamatokban.

Behaviorizmus fogalma

A John B. Watson nevével fémjelzett, történeti jelentőségű és egyben modern pszichológiai iskola vagy rendszer arra keresi a választ, hogy a mentális folyamatokat kizárva, csak a viselkedésre koncentrálva miként lehet a pszichológiából objektív tudományágat kreálni. Klasszikus formájában sokkal szigorúbb volt, mint napjainkban. Az irányzat több elméleti eleme is fennmaradt és hatékonyan alkalmazható például a gyermeknevelésben.

Inger-válasz modell

A behaviorista elképzelés alapja az az elmélet, miszerint minden emberi viselkedés leírható egy ingerrel és a következményeképp létrejött válasszal. A radikális behaviorizmus azt mondja ki, hogy nincsenek belső folyamatok; az ember egy fekete doboz, és kizárólag a viselkedésén át tanulmányozható. A legtöbb behaviorista elmélet állatkísérleteken alapszik, mint például Pavlov kutyás kísérlete.

Felhasznált szakirodalom

  • Atkinson, R. C., Hilgard, E. (2005). Pszichológia. Budapest: Osiris Kiadó.
  • Zimbardo, P., Johnson, R., McCann, V. (2017). Pszichológia mindenkinek: Agyműködés, öröklés, észlelés, fejlődés. Budapest: Libri Kiadó.
« Vissza a Lexikonhoz