Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

VENDÉGSZERZŐK

Alkoss nálunk!

Ha közel áll hozzád a pozitív pszichológiai szemlélet, és szívesen osztanád meg írásaidat a nagyközönséggel…

Vedd fel velünk a kapcsolatot!
vendégcikk

Vendégcikkek

téli szomorúság
depresszió
Varga Gréta

Hygge, Lagom, Fika – 3 skandináv recept, ha legyűr a téli szomorúság

A téli ünnepek van, hogy szomorúságot hoznak magukkal. Magányt, melankóliát, enyhe depressziót. Hiába az ünnepi fények, a karácsonyi hangulat, mégis ránk telepedhet egy borús mélabú, amely nem engedi élvezni az egyébként várva várt szabadnapokat. A boldogság erőltetett, az őszinte mosoly helyére kényszeredett grimasz kerül. Velünk lenne a baj? Esetleg a téllel? Vagy magával a karácsonnyal? Mi az a téli szomorúság? Létezik megoldás rá, és ha igen, akkor mi lenne az? Varga Gréta pszichológus cikke.

Tovább olvasom »
felelős kisállattartás
felelős kisállattartás
Gerhát Réka

Felelős kisállattartás – Hogyan ajándékozzunk házi kedvencet karácsonyra?

Sokan már egészen kicsi korban elkezdik állattartási karrierjüket. Szerencsére, ahogy minden más is, úgy az állattartási kultúra is évről évre fejlődik körülöttünk. Egyre több biztonságos, megfelelő minőségű felszerelést és élelmet lehet kapni házi kedvenceink számára. Sajnos azonban sokan még manapság is felelőtlenül választunk, nem olvasva utána kellőképpen az adott faj helyes tartásának. Hogyan ajándékozzunk, vagy vásároljunk házi állatot felelősen? A cikk az Együtt a Kisállatokért Alapítvány jóvoltából született meg.

Tovább olvasom »
irodalomterápia
biblioterápia
Novák Szilvia

„Sokszor gondolok a klienseimre én is úgy, mint egy-egy történetre” – Az Irodalomterápia című könyvet ajánljuk

Jakobovits Kitti könyve, az Irodalomterápia villámgyorsan meghódította az olvasók szívét. A 2021-es könyv hamar a Bookline sikerlista élére került; ez is mutatja, hogy sokan szeretnénk megismerni az irodalomterápiát, és belátni a színfalak mögé. Kíváncsian várjuk a választ, vajon hogyan segít nekünk az irodalomterápia? A terapeuta hogyan választ történetet? Van-e különbség biblioterápia és irodalomterápia között? Novák Szilvia – maga is irodalomterapeuta, pszichológus – vendégszerzőnk tollából érkezik könyvajánlónk.

Tovább olvasom »
ambíció
Bundzik Alíz

A szépség belülről fakad – Mit tanulhatunk Anne-től a nőiségről?

Nem is kérdés, hogy a nőiség átszövi életünket, megjelenik női szerepeinkben és mindennapjainkban – gondoljunk csak a megjelenésünkre, öltözködésünkre, viselkedésünkre. Így mindenkinek van valamilyen hozzáállása, viszonyulása a nőiséghez és a szépséghez. Milyen örökséget hordozunk a génjeinkben, ami befolyásolja női mivoltunkat? Hogyan élhetjük meg magabiztosabban nőiségünket? Anne története (Anne, E-vel a végén! Netflix sorozat) korát meghaladóan mutatja be a nők lehetőségeit és vívódásait, példát mutatva a belülről fakadó szépségre, értékekre és a belső tűzre, magabiztosságra egyaránt. Bundzik Alíz pszichológus vendégcikke.

Tovább olvasom »
szobanövények jótékony hatásai virágültetés
egészség
Bundzik Alíz

Hozd be a természetet a szobádba, és csökkentsd a lakás légszennyezettségét!

Az elmúlt évben sokunk otthona egyenlő lett a munkahellyel is, ezzel párhuzamosan többet járunk kirándulni. De mit csinálunk munkaidőben? Csak vágyakozunk a zöld környezet után? Ebben a furcsa helyzetben érdemes tehát körbenézni és elgondolkodni azon, hogy milyen is ez az otthon, ahol ennyi időt töltünk. Tedd fel magadnak a kérdést: milyen érzéseket kelt bennem a környezetem? Mennyire „élő” a szobám? Hogyan lehet egy szobanövény pozitív hatással rám? Mik ezek a pozitív hatások? Bundzik Alíz vendégcikke.

Tovább olvasom »
pozitív pszichológia az iskolában
érdeklődés
Tárnoki Anna

Szeretve tanulás – Pozitív pedagógia az iskolában

Valamennyien sok évet töltünk el az iskolapadban, kinek pozitívabb, kinek negatívabb élmények kapcsolódnak ehhez az időszakhoz. Ha körbenézünk, egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy a diákok leterheltek, hamar elvesztik az érdeklődésüket és nem motiváltak a tanulás terén. Cikkünkben igyekszünk feltárni, milyen módszerekkel és gondolkodásmóddal tudnánk ezen változtatni, hogyan tudnánk segíteni a tanulókat, hogy örömüket leljék a tanulásban, a világ felfedezésében… Tárnoki Anna vendégcikke.

Tovább olvasom »
stresszkezelés az iskolában tanárnő laptop előtt
kiégés
Pintye Erzsébet

Stresszkezelés az iskolában – Tippek pedagógusoknak

Pedagógusként te is biztosan megtapasztaltad már, milyen igazán fáradtnak és kimerültnek lenni.
Folyamatos magas elvárások, rövid idő alatt teljesítendő feladatok, amik rendszeresen felhalmozódnak az erőfeszítések ellenére is… Cikkünkben arra keressük a választ, hogy a pedagóguspályán jelentkező stresszfaktorok mellett mit tehetünk egyéni és szervezeti szinten a mentálhigiénénk támogatása érdekében? Pintye Erzsébet vendégcikke.

Tovább olvasom »
Irvin D. Yalom
Halászi Kata

A terápia ajándéka – Így szabadíthat fel az önismereti út!

A terápia szó hallatán mindenkiben más és más gondolat ébred. Van, akinek összeszorul a gyomra, van, akit hidegen hagy, és vannak, akiknek saját élményük van róla – vagy egyik, vagy másik oldalról. A terápia hatalmas kitartást igénylő önismereti utazás. Önfeltárás, flow-élmény, mély pontok, a határaink átlépése – ezek biztosan alappilléréi a terápiának. De pontosan mivel ajándékoz meg minket ez az önismereti út? És milyen módon jelenhet meg a pozitív pszichológia a terápiás folyamatban? Ezekre a kérdésekre keres választ vendégszerzőnk, Halászi Kata – Irvin D. Yalom – A terápia ajándéka című alapműve mentén. [Vendégcikk]

Tovább olvasom »
változástól való félelem
bátorság
Kun Adrienn

A változástól való félelem leküzdése – 4 lépés az újrakezdéshez

A régi megszűnése és az új születése az élet természetes körforgásának része. A változás a fejlődés velejárója, hiszen csak úgy leszünk képesek eddigi kiaknázatlan képességeinket a felszínre emelni, ha az eddigiektől eltérő körülmények között kell helyt állnunk. Legyen szó egy munkahelyváltásról, egy párkapcsolat megszűnéséről, vagy bármilyen helyzetről, amelyben nem az eddig megszokott keretek között működünk: életünk ezen pontjain szembetalálhatjuk magunkat a változástól való félelem érzésével. Na de miért is félünk annyira az ismeretlentől? Milyen kincseket rejt magában, ha beengedjük életünkbe a változást? Melyik irány vinne legközelebb valódi vágyainkhoz? Jelen cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ, és segítjük, hogy megtedd az első bátor lépést vágyaid felé. Kun Adrienn vendégcikke.

Tovább olvasom »
érzelmi intelligencia
eq
Varga Gréta

Érzelmi intelligencia – 4 képesség, és ami mögötte van

Nehéz eldönteni manapság előny vagy inkább hátrány az érzelmi intelligencia. Gyengévé és kiszolgáltatottá, vagy erőssé és ellenállóvá tesz a jobb agyféltekéhez kapcsolódó érzelmi tudás? Pláne egy olyan kultúrában, amely évszázadokon át a bal agyfélteke értelmi képességeit magasztalta fel. Félretolta a szimbólumokat és még a természetes felett álló világhoz is szavakkal és értelemmel igyekezett kapcsolódni. A kimondott szavak, az objektív racionalitás, a kézzelfogható tárgyszerűség mellett nem fért meg a szavak mögött meghúzódó irracionális, puszta értelemmel megismerhetetlen érzelmi valóság. Az, ami annak velejét adja, amire bár nem hat az értelem, ő elemi erővel képes hatni a szavak értelmének megváltoztatására. Még mindig többségében olyan értelmileg intelligens emberek vagyunk, akik ügyetlenül csetlenek-botlanak az érzelmi intelligencia világában. De már legalább kapcsolatba kerültünk vele, és ez jó reménységet ad arra, hogy idővel érzelmileg is intelligens emberekké váljunk. Hogyan? Erre keressük a választ most. Varga Gréta pszichológus írása.

Tovább olvasom »
milyen az élet Budapesten
budapest
Varga Gréta

Milyen az élet Budapesten? – Jöttem, láttam, változtattam

Budapestre költöztem az új évtizeddel. Bár nem egy kisvárosból, ahol ismeretlen lenne a reggeli dugó, a délutáni tömeg vagy a felgyorsult élet fogalma, a főváros mégis felkavarta, és újrarendezésre kényszerítette az életemet. Varga Gréta írása – a kávéd mellé. [Ír kávé – helyben fogyasztva]

Tovább olvasom »
család
Varga Gréta

Örökölt sorsok – Jégvarázs 2 pszichológus szemmel

A Jégvarázs 2 olyan utóízt hagyott bennem, mint a Micimackó. Gyerekek nézik, hallgatják, mégis a felnőtteknek üzen. Gyerekként bájosak a szereplők, fülbemászók a dalok, magával ragadó a jégvarázslatos környezet. Felnőttként mindezen felül még az emberi élet egyik legkeményebb útjáról is tanít. A családunk és önmagunk megismeréséről. Cikkemben a felszíni tündérmesét hántom le egy pszichológus szemmel igazán tartalmas tanmeséről. Varga Gréta írása – pszichológus szemmel.

Tovább olvasom »
értékrendszer
bűntudat
Varga Gréta

Kaméleonvilágban – Megöl vagy megerősít, ha más vagy, mint mások?

Ki vagy te? Ki vagyok én? Egyszerű, gyakran hallott kérdések, amelyekre a válasz legtöbbször egy név. Gréta. A név mögötti tartalom, azonban sokak előtt rejtve marad. Egyes részei még előttem is, aki ezt a nevet már huszonnégy éve viselem. Van, aki nem elégszik meg ezzel a rövidke válasszal és a kérdést türelmetlenül újra felteszi. De ki vagy te? Kutat. Meg szeretne ismerni, és ha exhibicionista lennék, kritikátlanul fel is tárnám magam. Elmondanám személyiségem legbelső lényegét, annak centrumát, amely hordozza a karakteremet. Kódolja azt, ki is vagyok én valójában, milyen a jellemem. Azaz erkölcsi és morális kérdésekben milyen lábakon állok. Ez az a részem, amelyet minél inkább elrejtek magamban a külvilág elől, annál inkább meghamisíthatóvá válik mások számára. Egy eszközzel, amely századunk egyik legveszélyesebb játéka: a karaktergyilkossággal. Bellon Gréta pszichológus véleménycikke.

Tovább olvasom »
pszichológia szak
családi kapcsolatok
Varga Gréta

„Bárcsak ne végezted volna el a pszichológia szakot…” – A mondat, amit minden pszichológushoz hozzávágnak egyszer

„Bárcsak ne végezted volna el a pszichológia szakot…” – egy-egy hevesebb családi vita záróakkordjaként nem egyszer hangoztak el ezek a szavak. Egyesek komolyan gondolták, és az idő teltével is fenntartották véleményüket, hogy a pszichológia mint tudomány a jellemünket és a gondolkodásmódunkat negatív irányba torzította. Változásról beszéltek, amely végbement a személyiségünkben, és amely pusztulásra kárhoztatja korábban „békés és kiegyensúlyozott” kapcsolatrendszerünket. Sokan szinte tanulmányaink első évétől fejünkre sütötték a „Pszichológus” billogot, és gyanakvással kérdezték a legkötetlenebb rendezvényeken: „Most engem is analizálsz?”. Csak néhány év múlva jutott eszünkbe a frappáns válasz, mire már majdnem kiégtünk az elviselhetetlen gyakorisággal ismétlődő kérdéstől: „Csak, ha fizetsz érte…”. Bellon Gréta pszichológus véleménycikke.

Tovább olvasom »
tudatos szülő
család
Kerékgyártó Dóri

Így válj tudatos szülővé! – 10+1 tipp a kiegyensúlyozott családi életért

Sokszor hallom magam körül azokat a bizonyos mondatokat: „Régen minden jobb volt.” „Bezzeg az én időmben!”. Ilyenkor mindig elmosolyodom. Vajon tényleg annyira csodálatos volt régen az élet? Tökéletes gyerekeket neveltünk, csodálatos családokban? Vagy esetleg a mai modern társadalmi élet is képes volt pozitívumokat hozzáadni a családok működéséhez? Tudatosabban neveljük ma gyermekeinket? Miért születnek ma később a babák, és miért olyan fáradtak ma az anyukák, apukák? Ha te is érezted már, hogy kimerült vagy, és nehezen találod a helyed a szülői feladatok tömkelegében, a cikkem neked szól! Útmutatást nyújtok neked abban, hogyan tedd könnyebbé ezeket a terheket. Hidd el, a te közérzeted egész családodéra hatással lesz. Tégy egy próbát! Kerékgyártó Dóri írása.

Tovább olvasom »
belső gyermek
árnyékgyermek
Varga Gréta

A belső gyermek megtalálása – „Akinek nincs belső otthona, az kívül sem fog otthonra lelni”

Mindannyian otthonra vágyunk. Egy helyre, amely biztonságot, kényelmet és megnyugvást biztosít számunkra. Ahova élmény megérkezni egy-egy fárasztó nap után. Kinek a fahéjas-almás pite illatával, kinek a kandallóban lobogó tűz fényével kapcsolódik össze az emlékezetében. Egy új helyre költözve első dolgunk „otthonosabbá” tenni a környezetet és segítségért egyre többen a dánok boldogságreceptjéhez, a hygge-hez fordulunk. De érezted már úgy, hogy a jól beállított melegfények, puha pokrócok és gőzölgő kakaó ellenére sem jár át az otthon melege? Gondoltad volna, hogy felnőttként is él benned egy belső gyermek, aki számára nem feltétlen elég külsőségekben megteremteni az otthon élményét? Egy gyermek, aki csak a benned rejlő belső otthon megtalálásakor lel megnyugvásra. Recenziómmal (Stahl, 2018) egy térképet kínálok ehhez, a benned élő gyermek számára. Varga Gréta pszichológus írása.

Tovább olvasom »
Megszakítás