Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Véleménycikkek

kiegyensúlyozott kismama
aggódás
Debreczeni-Kondás Eszter

A kiegyensúlyozott várandósság nyomában – Az a bizonyos 9 hónap

Aki volt már kismama, biztosan emlékszik arra a pillanatra, amikor megtudta, hogy egy kis lélekkel osztja meg a testét. Az a bizonyos két csík a teszten érzelmek teljes hullámvasútját tudja felsorakoztatni az ember lánya előtt. Az első boldog percek vagy napok után a legtöbb esetben előtörnek a kételyek is: készen állok én erre? Mi van, ha baj történik? Vajon elég jó anya leszek majd? Aztán pedig még ezer meg egy, olykor szorongó, olykor megmosolyogtató kérdés cikázik át a fejünkön addig, míg végre találkozunk a kisbabánkkal. Mire figyeljünk annak érdekében, hogy minél szorongásmentesebben élhessük meg ezt az időszakot? Hogyan lehet kiegyensúlyozott várandósságunk? Debreczeni-Kondás Eszter pszichológus véleménycikke – húsz kismama tapasztalata alapján.

Tovább olvasom »
pszichológus sztereotípiák
dilidoki
Debreczeni-Kondás Eszter

Pszichológus sztereotípiák + 2 tipp, hogyan keress megfelelő szakembert

Pszichomókus, dilidoki, agyturkász, lélekbúvár – ezek a leggyakrabban használt szinonimák a pszichológus szóra. Egyeseket félelem tölt el már a gondolattól is, mások viszont büszkén vállalják, hogy évek óta rendszeresen látogatnak egy pszichológus szakembert. Miért is ilyen megosztó ez a hivatás? Melyek azok a tévhitek, amelyeknek semmi alapja nincs? Hogyan találjuk meg a nekünk legmegfelelőbb szakembert? Debreczeni-Kondás Eszter pszichológus írása – a kávéd mellé. [Latte Macchiato]

Tovább olvasom »
középső gyermek
egyensúly
Kun Anett

Középső gyermek vagy? – Fordítsd előnyödre!

Középső gyermekként hajlamos lehetsz visszahúzódni és figyelemért sóvárogni. Középső gyermekként képes lehetsz felelős pozíciókat betölteni és szoros baráti kapcsolatokat ápolni. Ami mindünknél gyakori, hogy a mértékletesség kiemelt téma. Merni lazán, bátran, őszintén, túlzásoktól, erőlködéstől mentesen megnyilvánulni. De nem kell szenvedni ebben a pozícióban! Középső gyermekként abszolút nem olyan rossz az élet. Máris mondom, miért! Kun Anett pszichológus véleménycikke.

Tovább olvasom »
pszichológia szak
családi kapcsolatok
Varga Gréta

„Bárcsak ne végezted volna el a pszichológia szakot…” – A mondat, amit minden pszichológushoz hozzávágnak egyszer

„Bárcsak ne végezted volna el a pszichológia szakot…” – egy-egy hevesebb családi vita záróakkordjaként nem egyszer hangoztak el ezek a szavak. Egyesek komolyan gondolták, és az idő teltével is fenntartották véleményüket, hogy a pszichológia mint tudomány a jellemünket és a gondolkodásmódunkat negatív irányba torzította. Változásról beszéltek, amely végbement a személyiségünkben, és amely pusztulásra kárhoztatja korábban „békés és kiegyensúlyozott” kapcsolatrendszerünket. Sokan szinte tanulmányaink első évétől fejünkre sütötték a „Pszichológus” billogot, és gyanakvással kérdezték a legkötetlenebb rendezvényeken: „Most engem is analizálsz?”. Csak néhány év múlva jutott eszünkbe a frappáns válasz, mire már majdnem kiégtünk az elviselhetetlen gyakorisággal ismétlődő kérdéstől: „Csak, ha fizetsz érte…”. Bellon Gréta pszichológus véleménycikke.

Tovább olvasom »
Megszakítás