Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Párkapcsolat

párkapcsolat erősítése
kapcsolat
Kedves Flóra

Együtt a nehézségek idején is – 4 tipp a párkapcsolat erősítése érdekében

Párkapcsolatban lenni, megtalálni azt az embert, akivel boldogan élhetünk együtt, az egyik legszuperebb dolog a világon. De legyünk őszinték: párkapcsolatban élni a szépségek mellett bizony kemény munka is, ami sokszor kihívások elé állít minket. Vannak azonban olyan területek, amelyekre ha párként odafigyelünk, sokat erősödhetünk belőle. Mit tudunk megtenni tehát párkapcsolatunk erősítéséért? Mik lehetnek az első, apró lépések, amiket megtehetünk? Kedves Flóra pszichológus írása – a kávéd mellé. [CAPPUCCINO]

Tovább olvasom »
párkeresés, fiatal pár
házasság
Debreczeni-Kondás Eszter

Várom a párom! – Iránytű a párkeresés útvesztőihez

Oldalunkon olvashattál már a szingli lét előnyeiről és hátrányairól, de fejtegettük a hosszú párkapcsolat titkait és az odavezető egészséges önértékelés kialakítását is. Azonban a „sorozatból” egy fázis még kimaradt, méghozzá a párkeresés, annak háttere és modern kori változatai. Pedig nem elhanyagolható a téma, hiszen talán még sosem volt akkora szükségünk a szeretetre és támogatásra, mint ma a digitalizáció, koronavírus és társas izoláció korában. Az sem könnyít a helyzeten, hogy manapság rendkívül kreatívnak kell lennie annak, aki a stabil szociális közeget jelentő iskolák-egyetemek befejezése után, esetleg már gyermek mellett adja a fejét a párkeresésre. Összeszedtük tehát a leggyakoribb módszereket és hibákat, amelyekkel találkozhatunk, és tippeket is gyűjtöttünk neked, amelyek segíthetnek a számodra legideálisabb módszer megtalálásában. Debreczeni-Kondás Eszter pszichológus írása.

Tovább olvasom »
kreatív randitippek borító bohóckodó pár
kreatív randi ötletek
Nagyné Ocsenás Dorottya

Kreatív randitippek – hogyan dobjátok fel a „szürke” hétköznapokat?

A párkapcsolat elején még könnyebb eldönteni, hogy mit csináljatok egy randevún, azonban ahogy telik az idő egyre több dologban vesztek részt együtt, egyre nehezebb újdonságokat kipróbálni. Ha már kihúztátok a listáról az éttermezést, a mozizást, a kávézást, a kirándulást és a többi szokásos programot, akkor nem egyszerű szervezni. Cikkünkben néhány ötletet adunk, hogyan is lehet kreatívan eltölteni egy randevút. Nagyné Ocsenás Dorottya pszichológus írása – a kávéd mellé. [CAPPUCCINO]

Tovább olvasom »
szeretetnyelvek romantikusan ölelkező pár
ajándékötlet
Nagyné Ocsenás Dorottya

Szeretetnyelvek: Hogyan őrizzük meg a szeretetet?

A párkapcsolat elején a szerelem érzése ellep bennünket, és kétségünk sincs afelől, hogy szerelmünk az a személy, aki mellett meg akarunk öregedni. Azonban ennek ellenére a házasság hosszú évei alatt mégis sokan eltávolodnak egymástól, a szeretet helyét a hidegség és veszekedés veszi át. Vajon hogyan lehet mégis tenni azért, hogy a szeretet megmaradjon? Hogyan tudjuk igazán kifejezni a szeretetünket a másik felé úgy, hogy ő is érezze, hogy szeretjük? És hogyan jönnek ehhez a szeretetnyelvek? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Ocsenás Dorottya pszichológus írása.

Tovább olvasom »
párkapcsolati intimitás ölelkező pár
bensőségesség
Nagyné Ocsenás Dorottya

Párkapcsolati intimitás? 36 kérdés a szerelem elmélyítéséért

A szerelemben az intimitás érzése kiemelt jelentőséggel bír. Hiszen a párunk az a személy, akiben a legjobban megbízunk, aki a legjobban ismer minket. Miért érdemes foglalkozni minden párkapcsolatban az intimitással? Hogyan lehet egy egyszerű kérdéssorral fejleszteni a párkapcsolati intimitást? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Ocsenás Dorottya pszichológus írása – a kávéd mellé. [FORRÓ CSOKI]

Tovább olvasom »
a hűtlenség pszichológiája
bizalom
Debreczeni-Kondás Eszter

A hűtlenség pszichológiája + 4 gyakorlat párkapcsolatod újraépítéséhez

Minden kapcsolatban mást takar, már virtuális formában is létezik; sokan azt vélik, mindkét fél tehet róla; örök kérdés, hogy vajon egy kapcsolat lehet-e működőképes utána. Igen, a megcsalásról van szó, amely gyakrabban, és több emberrel történik meg, mint gondolnánk. Milyen formái léteznek? Van-e olyan felállás, amikor csak az egyik fél hibája? És vajon hogyan építhetjük újra a bizalmat, ha egyszer elveszett? Debreczeni-Kondás Eszter pszichológus írása.

Tovább olvasom »
boldog pár esküvőn
boldogság
Debreczeni-Kondás Eszter

5 gyakorlattal a boldog párkapcsolat nyomában

Emberi lényünkből fakadóan újra és újra megkérdőjelezzük kapcsolataink minőségét, létjogosultságát. Tökéletes párkapcsolat nem létezik − legalábbis ezt mondják –, de létezhet-e olyan személy, aki számodra, a maga összes hibájával együtt, mégis a lehető legideálisabb? Amennyiben igen, hogyan lehet eldönteni, hogy egy sok nehézséggel teli kapcsolatból lehet-e később boldog párkapcsolat? És ha nem, akkor miért olyan nehéz belőle kilépni? Nos, ezekre nehéz lenne tömör és pontos választ adni, de ebben a cikkben igyekszünk összegyűjteni a lehető legtöbb segítséget hozzá! Debreczeni-Kondás Eszter pszichológus írása.

Tovább olvasom »
párkapcsolati intimitás sok különböző pár együtt
mérgező családtagok
Debreczeni-Kondás Eszter

Mérgező családtag a láthatáron? – 4 tipp a párkapcsolatodat fenyegető személyek kezelésére!

Egy párkapcsolat sikere sok tényezőtől függ, melynek nagy része szerencsés esetben a két résztvevőn múlik. De mi van akkor, ha akadnak hívatlan vendégek is a kapcsolatban? Legyen az egy testvér, szülő, vagy épp egy már-már családtagnak számító gyerekkori legjobb barát; a „lassú víz partot mos” módon igencsak el tudják lehetetleníteni párkapcsolatunkat azok a személyek is, akik a legközelebb állnak hozzánk. Ugyanakkor az érme másik oldalát sem szabad figyelmen kívül hagyni: én biztosan elég befogadó módon viselkedem a saját családomba „bevándorló” személyekkel szemben? Vagy lehet, hogy valakinek én is mérgező családtag vagyok? Debreczeni-Kondás Eszter pszichológus írása.

Tovább olvasom »
szex
önismeret
Debreczeni-Kondás Eszter

Hálószobánk titkai – Tények & Tévhitek a szextabuk ledöntéséért

Jó szex egyenlő boldog párkapcsolat. Vagy épp boldog párkapcsolat egyenlő jó szex? Hogy is van ez? Ha napjaink 21. századában virágkorát éli egyre több, eddig tabunak számító téma terítékre kerülése, miért van az, hogy az egyik legősibb ösztönünkről, és az azt körüllengő vágyainkról, problémáinkról és kételyeinkről még a hozzánk legközelebb álló embereknek sem szívesen mesélünk? Jelen cikkünkben egy, a Debreceni Egyetemen jelenleg zajló kutatás alapján ezekre a kérdésekre keressük a választ. Kondás Eszter írása.

Tovább olvasom »
Megszakítás