Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Önismeret rovat

Társas támasz pszichológiája aggódó lány és barátnője
barátság
Demeter Dóra

A társas támasz pszichológiája – Így segíthetünk krízisben lévő szerettünknek!

Amikor egy szerettünkkel valami rossz dolog történik, és olyan élethelyzetbe kerül, amellyel úgy érzi, hogy nem (vagy csak nagy erőfeszítések árán) tud megküzdeni, fokozottan megérinthet minket az elkeseredettségének, kilátástalanságának érzése. Miközben látjuk vagy hallgatjuk a vele történteket, ösztönösen segíteni szeretnénk. Annak reményében, hogy enyhíteni tudunk a másik fájdalmán, esetleg meg tudjuk oldani a problémáját, gyakran keresünk olyan csodamondatokat, amelyek szinte azonnali gyógyírként szolgálhatnának, és kiutat jelenthetnének egy érzelmileg megterhelő helyzetből. Ám az esetek nagy részében hiába töprengünk, tanácstalanul állunk a „Mit is mondhatnék?” kérdés előtt. Mit tehetünk, ha az élet annyira drámai, hogy arra nehezen tudunk szavakban válaszolni? Mi az, ami akkor is valódi segítséget nyújt szerettünknek, ha egy megoldhatatlan(nak tűnő) problémával kell szembenéznie? Cikkünkben a társas támasz pszichológiájának témakörét járjuk körbe. Demeter Dóra viselkedéselemző írása.

Tovább olvasom »
Önszeretet lány
elengedés
Demeter Dóra

Önszeretet 7 lépésben – A szeretet benned kezdődik!

A szeretet iránti szükséglet alapszükséglet. Szükségünk van rá, éppúgy, mint a levegőre. Levegő nélkül nem tudunk élni. Szeretet nélkül nem tudunk (egészségesen) működni. A legkedvezőbb táptalaj a fejlődéshez és a növekedéshez is a szeretet. Annak ellenére, hogy hajlamosak vagyunk kívülről, a hozzánk közel álló személyektől várni, a szeretet valójában bennünk kezdődik. De hogyan befolyásolják a szerethetőség érzésének megélését a kora gyermekkori tapasztalataink? És hogyan tudjuk „jól” szeretni önmagunkat? Cikkünkben az önszeretet témakörét járjuk körbe. Demeter Dóra írása.

Tovább olvasom »
reziliencia pszichológiája egy lány ül a fűben
elfogadás
Demeter Dóra

A reziliencia pszichológiája – Hogyan legyünk ellenállóak az élet viharaival szemben?

Az élet természetes velejárója, hogy olykor olyan nehézségekkel találjuk szemben magunkat, amelyek hatására úgy érezzük, mintha kihúznák a lábunk alól a talajt. Bár a bizonytalansággal, változással vagy stresszel járó életeseményeket nem kerülhetjük el, mindannyian rendelkezünk olyan külső és belső erőforrásokkal, amelyekre még a legnehezebb időkben is támaszkodhatunk. A reziliencia (vagy más néven lelki ellenállóképesség) napjaink egyik legfontosabb képessége, hiszen nagy szerepet játszik abban, hogy egészséges lelki működésünk megterhelő, traumatikus körülmények ellenére is megmaradjon. Sőt akár az is előfordulhat, hogy megerősödve kerülünk ki a helyzetből. De mitől függ, hogy mennyire vagyunk lelkileg ellenállóak? Fejleszthetjük-e ezt a képességünket, és ha igen, hogyan? Cikkünkben a reziliencia pszichológiája témakörét járjuk körbe. Demeter Dóra viselkedéselemző írása.

Tovább olvasom »
GRIT-hatás
célkitűzés
Nagy Gitta

A kivételes teljesítmény nem a veleszületett tehetségen múlik – A GRIT-hatás 4 összetevője

Mi segít annak talpra állni, akit kudarc ér? Miért fut vakvágányra olyan sok jó képességű ember? Hogyan találjuk meg a célunkat, ami iránt lelkesedünk? A tudományos kutatások megerősítették, hogy létezik egy olyan, GRIT-hatásnak nevezett tulajdonságegyüttes, mely segíti a kimagasló teljesítmény elérését és a hosszú távú céljaink megvalósítását. Bár nem most találták fel, hanem mindig is létezett, eddig nem a megfelelő kérdéseket tettük fel. Ez a GRIT-hatás 4 összetevőből áll, melyeket tippekkel együtt bemutatunk cikkünkben. Nagy Gitta pszichológus könyvajánlója.

Tovább olvasom »
énhatárok védelme
asszertív kommunikáció
Kedves Flóra

Hogyan védjük meg énhatárainkat? – 4 tipp az egyértelmű határok meghúzásához

Énhatáraink védelme hozzátartozik a mindennapi működéseinkhez, egymással való kommunikációinkhoz, interakcióinkhoz. Mivel ez egy tanulható és fejleszthető képesség, néhány dolgot figyelembe véve bárki elindulhat az énhatárok erősítésének útján. Ha szeretnéd tudni, hogyan tanulhatjuk meg határainkat egyre könnyebben azonosítani, egyértelműen kommunikálni mások felé és erősíteni azokat, olvasd el cikkünket. Kedves Flóra pszichológus írása.

Tovább olvasom »
szokások megváltoztatása
akaraterő
Pongor Ágnes

Szokásaink megváltoztatása – Így alakítsd a mindennapi rutinjaidat!

Egészségesebben étkezni, többet mozogni, kevesebbet kávézni, abbahagyni a halogatást… Csak néhány példa arra, hogy mik hangzanak el egy hétköznapi beszélgetésben, amikor arról van szó, hogy valamin változtatni szeretnénk. A szokásokat formálni nehéz, sőt, néha egyenesen lehetetlennek tűnik. A tartós változtatás kulcsa, hogy megértsük, hogyan is működnek a szokásaink, milyen tényezők hatnak rájuk, és hogyan alakulnak ki. Cikkünkben erről olvashatsz bővebben, emellett pedig adunk néhány tippet is a konkrét megvalósításhoz – legyen szó egy új szokás kialakításáról, vagy egy régi elhagyásáról. Pongor Ágnes pszichológus írása.

Tovább olvasom »
irányítsd te az életed
befolyás
Kisfaludy Lilla

Az életed irányít téged, vagy te irányítod azt? – Módszerek a kontroll megtartásához

Az elmúlt időszak még a mentálisan erős emberek számára is igazán nagy kihívásokat és instabilitást hozott – gondolunk itt a Covid-hullámokra, a szomszéd országban zajló háborúra, a gazdaságot érintő változásokra. Minden ember életében vannak olyan tényezők, amikre alig, vagy csak nagyon kevés hatása van, mégis erőteljesen befolyásolják az életét. Azonban nem mindegy, hogy milyen mértékben, és mit engedünk, hogy külső faktorok határozzanak meg. Tudatos és ambíciózus emberként fontos, hogy felismerjük és fókuszba helyezzük azokat a területeket, amiket proaktívan tudunk alakítani és kontrollálni. Kisfaludy Lilla pszichológus, coach írása – a kávéd mellé. [CAPPUCCINO]

Tovább olvasom »
önmegnyugtatás
érzékszervi ingerek
Kun Anett

Önmegnyugtatás – Hogyan használhatjuk az érzékszervi ingereket önmegnyugtató technikaként?

Minden nap ér minket stresszhatás, vagy kerülünk feszült helyzetbe. Sőt, vannak időszakok, mikor előreláthatóan nagyobb megerőltetésnek leszünk kitéve egy darabig, például sűrű változások, krízisek, nagyívű feladathelyzetek során. A stresszkezelésben az önmegnyugtatásnak konkrét szerepe van: feszült helyzetek során ezeknek a viselkedéseknek a segítségével képesek vagyunk visszatérni az érzelmi egyensúlyunkhoz, nyugalmunkhoz. Az 5 érzékszervi modalitás segíthet megkeresnünk azokat az egyszerű önmegnyugtató technikákat, amelyeket azután tudatosan alkalmazhatunk a magunk érdekében. Miért ne használnánk a minket körülvevő ingereket? Erősítsük meg az önmegnyugtatási képességünket a nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb napokért! Kun Anett pszichológus és gyermekjóga-oktató írása.

Tovább olvasom »
párkeresés, fiatal pár
házasság
Debreczeni-Kondás Eszter

Várom a párom! – Iránytű a párkeresés útvesztőihez

Oldalunkon olvashattál már a szingli lét előnyeiről és hátrányairól, de fejtegettük a hosszú párkapcsolat titkait és az odavezető egészséges önértékelés kialakítását is. Azonban a „sorozatból” egy fázis még kimaradt, méghozzá a párkeresés, annak háttere és modern kori változatai. Pedig nem elhanyagolható a téma, hiszen talán még sosem volt akkora szükségünk a szeretetre és támogatásra, mint ma a digitalizáció, koronavírus és társas izoláció korában. Az sem könnyít a helyzeten, hogy manapság rendkívül kreatívnak kell lennie annak, aki a stabil szociális közeget jelentő iskolák-egyetemek befejezése után, esetleg már gyermek mellett adja a fejét a párkeresésre. Összeszedtük tehát a leggyakoribb módszereket és hibákat, amelyekkel találkozhatunk, és tippeket is gyűjtöttünk neked, amelyek segíthetnek a számodra legideálisabb módszer megtalálásában. Debreczeni-Kondás Eszter pszichológus írása.

Tovább olvasom »
lány a természetben
beteljesülés
Demeter Dóra

Az ikigai pszichológiája – 4 tipp, hogy megtaláld az élet értelmét

Látszólag megvan mindened, mégis üresnek érzed a mindennapokat? Valami hiányzik az életedből, de nem tudod pontosan, hogy micsoda? Ha gyakran gyötörnek kétségek, és sokat töprengsz a saját utadon (vagyis azon, hogy merről jöttél és merre tartasz), valószínűleg még nem találtad meg a saját ikigaidat. Pedig a „japánok titka”, vagyis az ikigai mindannyiunkban ott rejlik. Felfedezésével megtapasztalhatjuk azt az érzést, hogy van értelme az életünknek; van miért felkelni reggelente az ágyból. Tesszük mindezt hitelesen, belülről fakadó életörömmel, valamint azzal a tudattal, hogy életünk és mi magunk is értékesek vagyunk. De mi is az az ikigai pontosan, és milyen pozitív hatásai vannak? Hogyan találhatjuk meg létezésünk okát, vagyis azt a tevékenységet, ami értelmet ad mindennapjainknak? Cikkünkben az ikigai pszichológiája témakörét járjuk körbe. Demeter Dóra írása.

Tovább olvasom »
stresszkezelés borítókép aggódó nő
distressz
Nagyné Ocsenás Dorottya

Stresszkezelés – avagy hogyan csökkentsük hatásosan a stresszt?

A stressz az életünknek egyik folyamatosan vissza-visszatérő problémája. Nap mint nap rengeteg stresszforrással találkozunk a munkában és a magánéletben egyaránt. Bár általában negatívként emlegetjük a stresszt, de biztosan csak negatív aspektusa van? Milyen stresszhelyzet esetén milyen megküzdésmódot érdemes választani? Hogyan lehet törekedni arra, hogy az optimális stressz-szintet tartsuk fenn? Hogyan lehet kezelni a stresszt? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Nagyné Ocsenás Dorottya pszichológus írása.

Tovább olvasom »
jóga
érzelmi jóllét
Kun Anett

Mit adhat a jóga? – A jóga érzelmi és mentális jóllétet támogató hatásai

Testünk, érzelmeink, mentális folyamataink és állapotunk, tudatunk és tudattalanunk mind-mind összekapcsolódnak és hatnak egymásra. Tudtad, hogy a mozgás pozitív hatással bír ennek az összetett, embernek nevezett rendszernek minden működésére, nem csak a testre? Vagy azt, hogy a jóga kifejezetten azt célozza meg, hogy ezek a részeink mind egységben, összhangban legyenek, kiegyensúlyozottan? Miért választják olyan sokan a jógát a számtalan mozgásforma közül? Melyek a jóga érzelmi és mentális jóllétet támogató hatásai? Cikkünkben ebbe nyújtunk betekintést. Kun Anett pszichológus és gyermekjóga-oktató írása.

Tovább olvasom »
irodalomterápia
biblioterápia
Novák Szilvia

„Sokszor gondolok a klienseimre én is úgy, mint egy-egy történetre” – Az Irodalomterápia című könyvet ajánljuk

Jakobovits Kitti könyve, az Irodalomterápia villámgyorsan meghódította az olvasók szívét. A 2021-es könyv hamar a Bookline sikerlista élére került; ez is mutatja, hogy sokan szeretnénk megismerni az irodalomterápiát, és belátni a színfalak mögé. Kíváncsian várjuk a választ, vajon hogyan segít nekünk az irodalomterápia? A terapeuta hogyan választ történetet? Van-e különbség biblioterápia és irodalomterápia között? Novák Szilvia – maga is irodalomterapeuta, pszichológus – vendégszerzőnk tollából érkezik könyvajánlónk.

Tovább olvasom »
sportoló nő cipőt köt - mozgással a lelki egészségért
jóllét
Konyári Ildikó

Stresszesek a hétköznapok? – 3 ok, hogy mozgással küzdj a stressz ellen

A mindennapok során számos stressz ér minket. Gondoltad volna, hogy a sport gyógyír lehet a feszültségre? Bár mindannyian tudjuk, hogy sportolni alapvetően egy jó dolog, elsősorban főleg a testünkre gyakorolt pozitív hatásai juthatnak eszünkbe. Tudjuk, hogy a sportos ember egészségesebb, de vajon mi köze van a testmozgásnak a jólléthez, és hogyan tehetünk mozgással a lelki egészségért? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Konyári Ildikó írása.

Tovább olvasom »
A költözés pszichológiája
felnőttkor
Varga Réka

A költözés pszichológiája – 6 tipp, hogyan dobozoljuk be életünket minimális szorongással

Neked mi jut eszedbe először a költözésről? Csodálatos új kezdet, vagy kétségbeesett kapkodás? Mindkettőben van ám igazság! Az, hogy hogyan gondolkodunk az új kezdetekről, és hogyan csomagoljuk el a régi életünket, sokat elmond szemléletmódunkról és megküzdési mechanizmusainkról. Ha érdekel a költözés pszichológiája és azok az egyszerű tippek, amikkel könnyebben lehetsz túl rajta, akkor ez a cikk neked szól. Varga Réka pszichológus írása – egy pohár finom bor mellé.

Tovább olvasom »
halogatás pszichológiája
elfogadás
Gerhát Réka

Győzd le a halogatást! – 17 tipp a kognitív viselkedésterápia eszköztárából

Hogyan és miért halogatjuk oly gyakran az előttünk álló teendőket? És milyen módon küzdhetjük le a bénító időhúzást? A legtöbben kisebbb-nagyobb mértékben hajlamosak vagyunk a halogatásra, mégsem feltétlenül látunk rá a mögöttes okokra. Az is lehet, hogy az okát látjuk, azonban nincs megfelelő eszköztárunk a felszámolásához. Ha úgy érzed, rád is jellemző a halogatás, ez a cikk a segítségedre lehet abban, hogy megvilágítsd a vakfoltokat, és mankókat találj a halogatás leküzdéséhez! Gerhát Réka coaching pszichológus írása.

Tovább olvasom »
ambíció
Bundzik Alíz

A szépség belülről fakad – Mit tanulhatunk Anne-től a nőiségről?

Nem is kérdés, hogy a nőiség átszövi életünket, megjelenik női szerepeinkben és mindennapjainkban – gondoljunk csak a megjelenésünkre, öltözködésünkre, viselkedésünkre. Így mindenkinek van valamilyen hozzáállása, viszonyulása a nőiséghez és a szépséghez. Milyen örökséget hordozunk a génjeinkben, ami befolyásolja női mivoltunkat? Hogyan élhetjük meg magabiztosabban nőiségünket? Anne története (Anne, E-vel a végén! Netflix sorozat) korát meghaladóan mutatja be a nők lehetőségeit és vívódásait, példát mutatva a belülről fakadó szépségre, értékekre és a belső tűzre, magabiztosságra egyaránt. Bundzik Alíz pszichológus vendégcikke.

Tovább olvasom »
célok megfogalmazása - kapunyitási pánik
aggodalom
Kun Anett

Fogalmazd meg a céljaidat a pozitív érzéseid mentén! – Egy gyakorlat a kapunyitási pánik oldására (is)

Vannak a felnőttséggel együtt járó feladatok, amelyeket nem lehet vagy nem célszerű elodázni vagy kikerülni. Ha szeretnénk befejezni az egyetemet, fel kell készülnünk az államvizsgánkra, ha saját magunk szeretnénk lakni, dolgoznunk kell. Ezek a lépések egyfajta elköteleződést igényelnek részünkről, ami ijesztő lehet felnőttkorunk kezdetén. Hogyan lehetnek ezek a lépések érzelmileg is a legkezelhetőbbek számunkra? Hogyan segíthet leküzdeni a célok megfogalmazása a fiatal felnőttkorral jelentkező szorongást vagy az újrakezdést? Hogyan állíthatjuk szolgálatunkba a pozitív érzelmeinket akár a kapunyitási pánikunk oldására? Kun Anett pszichológus írása – a kávéd mellé. [MELANGE – elvitelre]

Tovább olvasom »
kapunyitási pánik
aggodalom
Kun Anett

Kapunyitási pánik – 7+1 tipp a kezdődő felnőttkor kihívásainak elfogadására

„Te még olyan fiatal vagy, előtted áll az egész élet!” „Most jönnek a legszebb éveid, élvezd ki, hogy még semmi dolgod nincs!” Ilyen mondatok vetekednek a „Munkahelyet váltasz? A mi időnkben nem volt szokás feladni…” és az „Ideje lenne megházasodni!” típusú üzenetekkel a nálunk idősebb ismerőseinktől. A 21. század által kialakult kezdődő felnőttkor egyszerre szembesít minket az elhúzódó serdülőkori érzelmi feladatokkal, illetve a felnőttkor kötelességeivel és személyiségfejlődési kihívásaival. Huszonévesként biztosan te is érzed ennek az életkori szakasznak a feszültségét. Milyen jellemzők utalnak arra, hogy a kapunyitási pánik krízisét éled át több kortársadhoz hasonlóan? Mit jelent a kapunyitási pánik pontosan? Hogyan haladhatjuk ezt meg, és fogadhatjuk el kiegyensúlyozottan a felnőttkor kihívásait? Kun Anett pszichológus írása.

Tovább olvasom »
hatékony időbeosztás
akaraterő
Gerhát Réka

Hatékony időbeosztás? – 7 tipp, hogy te urald az idődet

Mai rohanó világunkban nagyon trendivé vált az időgazdálkodás témaköre, amin nem is csodálkozunk, hiszen a társadalmunk annak kedvez, aki minél hatékonyabban menedzseli az idejét, egészen pontosan önmagát. Mégis olyan lélektelen ez az egész: „gazdálkodás”, „menedzselés” – hol vannak az értékeink? Hol vannak az érzéseink? Hol vagyunk mi mindebben?! Most egy olyan módszert hoztunk nektek, amely talán picit szerethetőbbé, emberibbé teszi a priorizálást; s amelynek segítségével reményeink szerint ti is megtalálhatjátok az időbeosztás azon útját, amely valóban passzol a személyiségetekhez. Gerhát Réka pszichológus, coach és Lukács-Nagy Gitta pszichológus, családterapeuta-jelölt írása.

Tovább olvasom »
közösségimédia-jelenlét
FOMO
Irinyi Tünde

Se veled, se nélküled – A közösségimédia-jelenlét és Te

A közösségi média egyre inkább az életünk meghatározó részévé vált. Az okostelefonok elterjedésével a közösségimédia-felületek is a zsebünkbe költöztek, állandó hozzáférést biztosítva az online térhez. Az újdonság ereje azonban már nem hat: egyre többen érzik úgy, hogy a közösségimédia-felületeken töltött időt jobban szeretnék másra fordítani, például a társas kapcsolataikra. Vagy a hobbijukra. Valami valódira. Miért érezhetjük mégis nehéz feladatnak a közösségi médiától való akár csak időszakos elszakadást is? Mit tehetünk azért, hogy tudatosabb felhasználókká váljunk? Cikkünkben ezeket a témákat járjuk körül. Irinyi Tünde pszichológus írása.

Tovább olvasom »
Munkamánia borító
boldogság
Varga Réka

Kisokos kezdő munkamániásoknak – 6 tipp a túlvállalás ellen

Elgondolkodtál már azon, hogy az életednek mekkora részét teszi ki a munka? Egyszerű szükséges cselekedetként tekintesz rá, kiteljesedsz benne, vagy csak ekörül forog az életed? A munka sokak számára kiteljesedés, míg másoknak a szükséges rossz a túléléshez. Ám egyeseknek egész életük eköré tud épülni. A munkavégzés túlértékelése generációk óta beszőtte magát életünkbe. De miért is veszélyes, ha csodálandó dologként tekintünk rá? És mit tegyél, ha úgy érzed, te is elindultál a munkamánia felé vezető úton? Varga Réka pszichológus írása.

Tovább olvasom »
fókuszolás technikája lány áll a napfelketében
fókuszolás
Nagyné Ocsenás Dorottya

A fókuszolás technikája – Hogyan kerülj közel önmagadhoz?

A problémáink gyökeréhez vezető út sosem egyszerű, ám léteznek technikák, amelyek segíthetnek, hogy megoldjuk őket. Eugene T. Gendlin egy hatásos módszert dolgozott ki arra, hogy megkönnyítse az önismeret és a változtatás útjára való lépést. Mit is takar pontosan a fókuszolás technikája? Hogyan lehet általa közelebb kerülni az érzelmeinkhez, és hogyan segíthet megoldani a problémáinkat? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Ocsenás Dorottya pszichológus írása.

Tovább olvasom »
szobanövények jótékony hatásai virágültetés
egészség
Bundzik Alíz

Hozd be a természetet a szobádba, és csökkentsd a lakás légszennyezettségét!

Az elmúlt évben sokunk otthona egyenlő lett a munkahellyel is, ezzel párhuzamosan többet járunk kirándulni. De mit csinálunk munkaidőben? Csak vágyakozunk a zöld környezet után? Ebben a furcsa helyzetben érdemes tehát körbenézni és elgondolkodni azon, hogy milyen is ez az otthon, ahol ennyi időt töltünk. Tedd fel magadnak a kérdést: milyen érzéseket kelt bennem a környezetem? Mennyire „élő” a szobám? Hogyan lehet egy szobanövény pozitív hatással rám? Mik ezek a pozitív hatások? Bundzik Alíz vendégcikke.

Tovább olvasom »
konstruktív vita
agresszió
Pongor Ágnes

Konstruktív vita a hétköznapokban: 10+1 tanács a jobb kapcsolatokért

A vita szót hallva a legtöbbünkben valószínűleg negatív asszociációk indulnak el: veszekedés, harag, konfliktus… Pedig a vita nem szükségszerűen rossz dolog, sőt! A konstruktív viták minőségi javulást eredményezhetnek a társas kapcsolatainkban és az önértékelésünkben egyaránt. Ehhez azonban a konfliktusokra probléma helyett lehetőségként kell tekintenünk. Cikkünkben a konstruktív vitatkozás alapjait mutatjuk be, 10+1 támpontot adva a konfliktuskezelési módszereink fejlesztéséhez. Pongor Ágnes pszichológus írása.

Tovább olvasom »
tudatos vásárlás pszichológus szemmel pacsi pár
boldogság
Nagy Gitta

Tudatos vásárlás pszichológus szemmel – 5+1 tipp, hogy a kezedbe vedd az irányítást

Újranyitottak a boltok, és mi erős késztetést érzünk rá, hogy immár ne csak online költsük a pénzünket. Nehéz ellenállni ennek a kísértésnek, hiszen számtalan irányból érkeznek a reklámok. Mind azt üzeni: a boldogsághoz erre és erre is szükséged van, vedd meg! Milyen pszichológiai folyamatok irányítják valójában a vásárlásunkat? Hogyan legyünk tudatos vásárlók? És hogyan döntsük el, igazából mire van szükségünk? Nagy Gitta pszichológus írása.

Tovább olvasom »
gyermektársasággal a pszichológiai immunrendszerért
belső gyermek
Kedves Flóra

Gyermektársasággal a pszichológiai immunrendszerünkért – 4 gyermeki vonás, amit érdemes elsajátítanunk

A fizikai immunrendszerünk karbantartása mellett fontos odafigyelnünk a pszichológiai immunrendszerre is. A gyerekekkel töltött idő pedig jótékony hatással van ránk. Mik azok a vonások, melyeket tudatosítva érdemes ellesnünk a gyerekektől? Kedves Flóra pszichológus cikkétől mi is aktívnak, energikusnak érezzük magunkat, és alig várjuk, hogy kipróbáljuk a tippjeit!

Tovább olvasom »
társas összehasonlítás
énkép
Kun Anett

A társas összehasonlításról – 5 tipp, hogyan segíthet a kiteljesedésben

„Olyan jó lenne!” – álmodozunk. „Bezzeg neki…” – bosszankodunk. „Kemény! Vajon én képes lennék rá?” – fut át az agyunkon. Nincs olyan nap, hogy tudatosan vagy tudattalanul ne hasonlítanánk össze magunkat másokkal. Ez természetes folyamat, de a modern élet körülményei és személyes tényezők is hajlamosíthatnak arra, hogy a negatív pólus felé csússzunk, és panaszkodó önsajnálatba, tétlen irigykedésbe essünk. Pedig számos előnnyel bír a társas összehasonlítás! Hogyan állítsuk szolgálatunkba? Kun Anett pszichológus írása.

Tovább olvasom »
hála pszichológiája lány széttárt karral
boldogság
Nagyné Ocsenás Dorottya

A hála pszichológiája – 4+1 tippel a hála mindennapi megéléséért

A hála annyira alapvető érzelem, hogy általában nem gondolkodunk azon, mit is takar, és milyen hatásai vannak. Pedig igen fontos szerepe van a pozitív érzelmek között is, és előkelő helyet tudhat magáénak, ha az életminőség javítását vesszük szempontul. Vajon miért van ennyi pozitív hatása, és mik is pontosan ezek? És vajon hogyan lehet a hálát gyakorolni a mindennapok során? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Ocsenás Dorottya pszichológus írása.

Tovább olvasom »
Rágódás pszichológiája - lány
automatikus gondolatok
Demeter Dóra

A rágódás pszichológiája – Rágódom, tehát vagyok?!

A múltban elkövetett hibáink, vagy a számunkra kellemetlenebb események bekövetkezése után napokig, de akár évekig is ostorozhatjuk magunkat azért, ami történt. Ugyanígy aggódhatunk a még be nem következett, csak általunk valószínűsített jövőbeli szituációkon is – ez azonban testi és lelki egészségünkre egyaránt rossz hatással van. Hogyan szabadulhatunk ki a rágódás csapdájából? És hogyan keretezhetjük át automatikusan felbukkanó, önostorozó gondolatainkat? Cikkünkben a rágódás pszichológiáját boncolgatjuk. Demeter Dóra írása.

Tovább olvasom »
olvasás mint énidő könyv
énidő
Irinyi Tünde

Az olvasás 5 pozitív hatása, amikre eddig nem is gondoltál

Amióta első osztályos korunkban megtanultunk olvasni, nem sok olyan nap telt el, amit olvasás nélkül töltöttünk volna. Az olvasás magától értetődő tevékenység, amelyet szinte folyamatosan végzünk attól függetlenül, hogy melyik életszakaszban is járunk, vagy mivel foglalkozunk. A mindennapi életben egyszerűen szükségünk van erre a képességünkre – próbálj meg egy napig nem olvasni semmit! A következő cikkben válaszokat keresünk arra, miként formálnak át minket egyes alkotások, és miért lenne érdemes mindenkinek időt szánnia az olvasásra – Irinyi Tünde pszichológus írása.

Tovább olvasom »
konfliktuskezelés
emberi játszmák
Kisfaludy Lilla

Konfliktuskezelés – Így válj tudatosabbá az ,,emberi játszmáidra”!

Te tudod, hogy mennyi konfliktusban vagy jelen a mindennapok során? Talán számon sem szeretnénk tartani. Hiszen az életünk különböző területein megannyi, kisebb vagy nagyobb konfliktusban veszünk részt nap mint nap. Milyen megoldásokat és eszközöket vethetünk be, ha legközelebb konfliktusba keveredünk? Hogyan kapcsolódik a konfliktusaink kezeléséhez az emberi játszmák és az érzelemszabályozás témaköre? Mutatjuk! Kisfaludy Lilla pszichológus, brief coach írása.

Tovább olvasom »
otthonpszichológia borító lány az ágyán meditál
élettér
Nagyné Ocsenás Dorottya

Otthonpszichológia – Hogyan teremts igazán harmonikus otthont?

Mindenkinek kell egy hely, ami csak a miénk, ahova el tudunk vonulni a külvilág elől, ahol igazán ki tudunk kapcsolódni, ahová hazatérünk. Ez bizony az otthonunk – de mi történik, ha hiába szép és kellemes, valahogy mégsem az igazi? Hogyan tudjuk igazán otthonossá és személyessé tenni az otthonunkat? Hogyan tudjuk elérni, hogy a lehető legjobban érezzük magunkat benne? És hogyan tud mindebben segíteni az otthonpszichológia? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Alkotónk, Ocsenás Dorottya pszichológus írása.

Tovább olvasom »
buddhizmus férfi a hegytetőn
belső nemesség
Demeter Dóra

Buddhizmus és pszichológia – 5+1 gyakorlattal a kiegyensúlyozottabb mindennapokért

Lelki béke, megvilágosodás, nirvána – a legtöbben ezekkel a számunkra megfoghatatlannak tűnő kifejezésekkel azonosítjuk a buddhizmust. Nem is gondolnánk, hogy a buddhista tanítások akár a pszichológiával is összekapcsolódhatnak. Első olvasásra talán két távolinak tűnő, ám mégis egymást oly sok ponton keresztező területről van szó. De hogyan kapcsolódhat össze a buddhista és a pszichológiai nézet a gyakorlatban? Milyen gyakorlatok segíthetnek bennünket a buddhista életfilozófia átvételében? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Demeter Dóra írása.

Tovább olvasom »
évtervezés
értékrendszer
Kovács István

Évtervezés 2021 – Hogyan vágjunk bele? [Személyes tapasztalat]

Idén már harmadik alkalommal vágtam bele az előttem álló év megtervezésbe. Eddig azonban mindkét esetben elkövettem a lehető legnagyobb hibát, amit évtervezés során csak lehet. Hiába ültem le 2018 és 2019 januárjában is tervezni, sajnos a következő év januárjáig elő sem vettem a szépen kidolgozott stratégiámat. Annak ellenére, hogy sikerült megvalósítanom a listám egy részét, éreztem, hogy ez így nem az igazi.
Épp ezért elhatároztam, hogy idén valamit mindenképp másképp fogok csinálni (mert hát új év, új lehetőségek… : ) Tervem első és egyik kulcseleme, ennek a cikknek a megírása. A többi részletet pedig továbbolvasva találod majd. Kovács István írása.

Tovább olvasom »
hit és pszichológia összekulcsolt kezek
egyház
Debreczeni-Kondás Eszter

„A szeretet a legjobb pszichológus” – Interjú Kocsis Fülöp érsek, metropolitával

Két tudományág. Leegyszerűsítve mindkettő képviselői a lélekkel, és annak egészségével foglalkozik. Az egyiket azért támadják, mert „nem halad a korral”, míg a másik pont azért kap sok bírálatot, mert túl újszerű. Többeknek körvonalazódhatott mostanra, hogy az egyházról és a pszichológiáról van szó. Hogyan segíti egymást a két terület? Mi a különbség a hit és a vallás között? Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek, metropolita segítségével keresünk választ ezekre a kérdésekre. Debreczeni-Kondás Eszter pszichológus írása.

Tovább olvasom »
az élet értelme
egzisztenciális pszichológia
Kisfaludy Lilla

Tényleg 42 a happy ending? – avagy az életünk értelmének nyomában

Az életünk értelméhez kapcsolódó kérdések megjelennek bizonyos életszakaszainkban. Ilyenkor elmélyülünk, elkezdjük vizsgálni az eddigi életünket, a tartalmasságát, keressük a miérteket, és sokszor nem találjuk a megfelelő válaszokat. Következő lépésként összevetjük mindezt azzal, amit régebben elterveztünk, amire vágytunk. Az eredmény sok mindent előhívhat belőlünk. A cikkben megtalálod, mi támogathat téged abban, hogy értelemmel teli életet élhess. Kisfaludy Lilla pszichológus, gyásztanácsadó, coach írása.

Tovább olvasom »
önértékelés fejlesztése
énkép
Kun Anett

Értékeld önmagad! – 10 gyakorlat a pozitív és reális énképért

Az önbecsülésünk fontos része az énkép. Önmagunkról alkotott meggyőződéseink befolyásolják az érzelmeinket, irányítják a cselekedeteinket, hatnak a kapcsolatainkra. Mind pozitív énképre vágyunk, és önmagunkkal való elégedettségre törekszünk. Milyen szerepet játszik ebben az önismeret? Mit tehetünk önértékelésünk fejlesztése érdekében? Cikkünkben 10 gyakorlatot találsz a pozitív és reális énkép támogatása érdekében. Kun Anett pszichológus írása.

Tovább olvasom »
aggodalom leküzdése - borító
a típusú személyiség
Nagy Luca

Az aggodalom leküzdése – 3 gyakorlattal a szorongásmentes(ebb) jelenért

Eszedbe jutott már az a kérdés, hogy egy nap alatt mennyi időt töltünk gondolkodással; és, hogy mi(k) körül forognak gondolataink? Talán nem is olyan meglepő, hogy sok gondolatunkat a különböző problémáinkon való rágódás és aggodalom táplálja; mint ahogyan az sem, hogy ezáltal nem is mindig a jelenben éljük az életünket – legalábbis a gondolataink szintjén nem. Főként akkor nem, ha ezek az aggasztó, szorongást okozó nehézségek olyan horderejűek, hogy felemésztik energiáinkat, kihatnak mindennapjainkra. Cikkünkben azzal a kérdéssel foglalkozunk, hogy hogyan lehet aktívan megélni a jelent – a problémáink ellenére is; és mit tegyünk a múltunkra vagy a jövőnkre irányuló aggodalmainkkal. Nagy Luca pszichológus írása.

Tovább olvasom »
szeretetnyelvek romantikusan ölelkező pár
ajándékötlet
Nagyné Ocsenás Dorottya

Szeretetnyelvek: Hogyan őrizzük meg a szeretetet?

A párkapcsolat elején a szerelem érzése ellep bennünket, és kétségünk sincs afelől, hogy szerelmünk az a személy, aki mellett meg akarunk öregedni. Azonban ennek ellenére a házasság hosszú évei alatt mégis sokan eltávolodnak egymástól, a szeretet helyét a hidegség és veszekedés veszi át. Vajon hogyan lehet mégis tenni azért, hogy a szeretet megmaradjon? Hogyan tudjuk igazán kifejezni a szeretetünket a másik felé úgy, hogy ő is érezze, hogy szeretjük? És hogyan jönnek ehhez a szeretetnyelvek? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Ocsenás Dorottya pszichológus írása.

Tovább olvasom »
a zene pszichológiai hatása Lili
fejlődés
Demeter Dóra

„Ahogyan mi működünk, az is egy zene” – interjú Bognár Lili Jankával

A zenehallgatás élménye mindannyiunk számára mást jelent, egy valami mégis közösnek mondható: a zene segít kifejezni az érzéseinket, általa könnyebben megérthetjük önmagunkat és másokat. De hogyan látja a zene lélekre gyakorolt hatását, aki nemcsak hallgatja, de közvetíti is a dallamokat? A Zene Világnapja alkalmából (október 1.) Bognár Lili Janka népdalénekest, a Holdviola zenekar énekesnőjét kérdeztük – zenéről, zeneterápiáról, önismeretről és megküzdésről. Demeter Dóra interjúja.

Tovább olvasom »
megbocsátás belső útja
bocsánat
Kisfaludy Lilla

A megbocsátás belső útja – avagy megbocsátani a megbocsáthatatlant

Mindennapjaink része, hogy különböző élethelyzetekben, kapcsolatainkban megbántottnak, sértettnek érezzük magunkat. Ezekkel az érzésekkel igen nehéz megküzdeni egyedül. A cikkben olyan előrelépést támogató eszközökkel ismerkedhetsz meg, amik hozzájárulhatnak ahhoz, hogy megbocsáthass.  Nehezedre esik megbocsátani valakinek, aki fontos számodra, de nem tudod, hogy hogyan? Úgy érzed elakadtál és nem tudod, hogy lépj tovább? A cikkben a megbocsátásról, annak elemeiről és az ahhoz vezető útról olvashatsz. Kisfaludy Lilla pszichológus, coach írása.

Tovább olvasom »
az emlékteremtés művészete lány fényképezőgéppel
boldogság
Nagyné Ocsenás Dorottya

Az emlékteremtés művészete – 5+1 tipp a boldog pillanatok megőrzéséért

Minden nap 24 órányi új élmény ér minket, minden egyes nap rengeteg emlékkel gazdagodunk. Emlékezetünk azonban csalóka, és nem minden számunkra kedves pillanatot tudunk később felidézni. Vajon hogyan lehet igazán – akár a hétköznapokban is – olyan élményeket teremteni, hogy sokáig emlékezzünk rájuk? Hogyan tudjuk minél könnyebben megőrizni az emlékeinket? Meik Wiking Az emlékteremtés művészete című könyvében erről ad hangulatos útmutatást. Ocsenás Dorottya könyvajánlója.

Tovább olvasom »
elvesztettem a munkám
elfogadás
Pongor Ágnes

„Elvesztettem a munkám, mit tegyek?” – Így fordítsd előnyödre!

„Elvesztettem a munkám, mit tegyek?” Sajnos az utóbbi időszakban sokaknak vált aktuálissá az álláskeresés kérdése ‒ a munkahely elvesztése komoly krízishelyzetet jelent az emberek életében. Ám az ilyenkor gyakran bekövetkező negatív érzelmi spirál helyett választhatjuk azt az utat is, hogy kihozzuk a lehető legtöbbet ebből a helyzetből: töltsünk több időt a családtagjainkkal, tanuljunk valami újat, és ha esetleg nem voltunk teljesen megelégedve a munkánkkal, akkor itt a remek lehetőség arra, hogy jobb alternatívát keressünk! Mutatjuk hogyan! Pongor Ágnes pszichológus írása.

Tovább olvasom »
toxikus pozitivitás
mérgező pozitivitás
Demeter Dóra

Toxikus pozitivitás: A pozitív hozzáállás sötét oldala

Mindannyiunk életében vannak nehezebb időszakok, amelyek során érzéseinket, aggodalmainkat megosztjuk hozzánk közelálló emberekkel. Tesszük ezt abban a reményben, hogy válaszul megnyugtató, együttérző szavakat kapunk, amelyekből erőt tudunk meríteni a folytatáshoz. A válasz azonban gyakran így hangzik: „Lehetne ennél rosszabb is.” „Minden okkal történik.” „Ha másoknak sikerült, Neked is fog.” Az ilyen mondatok hallatán még frusztráltabbá és idegesebbé válunk. Nem csoda: érzéseinket a toxikus pozitivitás jelenségének tulajdoníthatjuk. Milyen csapdákat rejt a pozitivitás ezen mérgező típusa, és melyek a lehetséges kiutak? Demeter Dóra írása.

Tovább olvasom »
sikeres változás
eredményorientált
Kisfaludy Lilla

Fejlődni szeretnél? – 6 lépés a sikeres változáshoz

Mindannyiunk életében vannak olyan helyzetek, amikből előbb-utóbb ki kell szállnunk, változtatnunk kell. Kinek napok, kinek évek kellenek, kinek sosem sikerül meglépnie ezeket a bizonyos lépéseket. Az azonban biztos, hogy a megszokott vonatról leszállni, és megkeresni a következő járművünket mindannyiunk számára megterhelő. Ha változtatni szeretnél, de kell egy kis muníció, akkor ebben a cikkben megtalálhatod! Kisfaludy Lilla pszichológus írása. [Cafe’ Latte – elvitelre]

Tovább olvasom »
flow
boldogság
Demeter Dóra

Flow: Hogyan teremtsük meg a tökéletes élményt?

A flow közkedvelt témává vált napjainkban, hiszen egyre többen szeretnénk megtudni, hogyan lehet megélni a boldogságnak azt a szintjét, amely tökéletes élményt biztosít számunkra. Megtapasztalhatjuk munkánk során vagy családunk társaságában – de akár sportolás, tanulás vagy zenehallgatás közben is. Milyen feltételek mellett következhet be ez az állapot? Hogyan érhetjük el mindennapi tevékenységeink során? A kérdésekre Csíkszentmihályi Mihály Flow – Az áramlat című könyve alapján keressük a választ. Demeter Dóra írása.

Tovább olvasom »
mindfulness
életstílus
Nagyné Ocsenás Dorottya

Mindfulness a hétköznapokban – 5+1 gyakorlattal a tudatos jelenlétért

A mindfulness – azaz a tudatos jelenlét – meditáció napjainkban nagy népszerűségnek örvend, amit annak köszönhet, hogy nemcsak meditációs technikaként, hanem a mindennapi tevékenységeink során is könnyen alkalmazható. Mit is jelent a mindfulness egészen pontosan? Milyen hatásai vannak, és miért szeretik ennyire az emberek? Hogyan lehet a mindennapjainkba beilleszteni? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Ocsenás Dorottya írása.

Tovább olvasom »
szingli nő
egyedüllét
Debreczeni-Kondás Eszter

Szingli vagyok és mégis élek! – Tippek az egyedüllét tudatos megélésére

Szinglinek lenni nem könnyű. Na nem csak azért, mert a sírhatnék kapja el az embert minden alkalommal, amikor meglát egy szerelmesen andalgó párt. Inkább azért, mert a párban élő embereket kapja el a sajnálkozás, ha egy ismerősük a húszas, vagy netán harmincas éveiben tartósan egyedülálló. Vajon miért alakult ki ez a szemléletmód az emberekben? Hogyan lehet felülkerekedni a kínos kérdéseken és szituációkon? Egyáltalán hol lehet manapság ismerkedni? Cikkünkben ezúttal ezekre a kérdésekre keressük a választ. Kondás Eszter írása.

Tovább olvasom »
Megszakítás