Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Poszttramuás növekedés

A poszttraumás növekedés a komoly kihívást jelentő életkrízisekkel való küzdelem eredményeként bekövetkező pozitív változás tapasztalata.

Poszttramuás növekedés fogalma

A poszttraumás növekedés a pozitív pszichológia által meghatározott fogalom. Így a téma újabban a pozitív pszichológiai szemléletmódot képviselők érdeklődési körébe került, akik hangsúlyozzák, hogy veszteségeink, kríziseink nemcsak azt teszik lehetővé, hogy erőinket koncentrálva a konkrét helyzeten túljussunk, hanem lehetőséget kínálnak pozitív személyiségváltozásra is. 

A súlyosan megrázó események fellazíthatják a felnőttkorra már megmerevedett személyiségstruktúrát, és bár mindenféle külső és belső szenvedés útján és árán, de lehetőséget teremthetnek valami újra. Ezt a traumafeldolgozás által indukált fejlődést nevezi Tedeschi és Calhoun (1996) poszttraumás növekedésnek, ami „a komoly kihívást jelentő életkrízisekkel való küzdelem eredményeként bekövetkező pozitív változás tapasztalata” (Kulcsár, 2005, 37. o).

A klinikusok és kutatók az észlelt előnyt három fő területen azonosították (Tedeschi & Calhoun, 1996). A súlyosan stresszkeltő élményekkel való szembesülés változást okoz

  • önmagunk észlelésében (pl. a saját sérülékenység elfogadása mellett nagyobb énerő és magabiztosság megélése),
  • interperszonális kapcsolatainkban (pl. a szociális kötelékek szorosabbá, melegebbé válása) és
  • életszemléletünkben (pl. a prioritások megváltozása, spirituális fejlődés).

Felhasznált szakirodalom

  • Kovács, É., Balog, P., Preisz, L. (2012). A Poszttraumás Növekedésérzés Kérdőív pszichometriai mutatói hazai mintán = Psychometric characteristics of the Posttraumatic Growth Inventory in a Hungarian sample. Mentálhigiéné és Pszichoszomatika13(1), 57-84.
Kövess minket Facebookon! 😉
« Vissza a Lexikonhoz
Megszakítás