Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

obszesszív-kompulzív zavar

Az obszesszív-kompulzív zavar (OCD, más néven: kényszerbetegség) egy pszichiátriai rendellenesség; amelyben újra és újra megjelenő kellemetlen képzetek vagy gondolatok (kényszergondolatok) mellett állandóan újra jelentkező késztetések vagy cselekedetek (kényszercselekedetek) vannak jelen.

 Obszesszív-kompulzív zavar fogalma

A kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar, és a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni.

  • Az obszessziónak nevezett gondolatok hatására a betegek újra és újra végrehajtják ugyanazt a cselekvéssort, hogy megszabadulhassanak ezektől a gondolatoktól.
  • A kompulzióként jelölt viselkedésformákat gyakran szigorú és kényszeres szabályok irányítják, és akár több órát is felemészthetnek egy nap.

A betegek többsége felismeri, hogy aggodalmai nem valósak, és a kényszeres cselekvések értelmetlenek, így gyakran alakul ki bennük szégyenérzet emiatt.

Az OCD kialakulása

Elkezdődhet apró, majd egyre erősödő tünetekkel, vagy akár egyik napról a másikra is. Akár élethossziglan fennállhat, de szerencsés esetben kezelés után múlhat.

Kényszerbetegség

A kényszerbetegek attól félnek, hogy rossz dolgok történnek, ha bizonyos cselekvéseket elmulasztanak megtenni az általuk meghatározott módon. 

Például rettegnek attól, hogy valamilyen katasztrófa történik, ha a zebrán nem sikerül minden fehér csíkra rálépniük.

Ezek a gondolatok a beteg számára is riasztóak, fenyegetőek, a cselekedetek pedig értelmetlenek, de a szorongás csökkentése érdekében muszáj folytatnia azokat. A betegség gyakran okoz pániktüneteket, depressziót és szorongást. 

A kényszerbetegség oka

A pontos oka nem ismert, de hátterében állhat a neurotranszmitterek csökkent szintje, elnyomott traumaélmények, vagy akár eltanult viselkedési minták is.

Felhasznált szakirodalom

  • Atkinson, R. C. Hilgard,E. (2005). Pszichológia. Osiris Kiadó, Budapest.

    Fenske, J. N., Schwenk, T. L. (2009). A kényszerbetegség kivizsgálása és kezelése, Orvostovábbképzõ Szemle, 16, 10.

Kövess minket Facebookon! 😉
« Vissza a Lexikonhoz
Megszakítás