Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Kreativitás az iskolában – 8 tipp, hogy kreatív pedagógusok legyünk

A kreativitás van annyira fontos, mint a műveltség, és ezért is kellene az oktatás során nagy hangsúlyt kapnia. Nemcsak a gyerekek, hanem a pedagógusok számára is nagyon sok előnnyel jár, ha kibontakoztatják a bennük rejlő alkotóerőt. De vajon miért hasznos a kreativitás a pedagógusnak és a gyermekeknek egyaránt? Hogyan fejleszthető, és hogyan csempésszük be a kreativitást az iskolába? Cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ. Mohácsi Rebeka írása.

Amikor kreativitásról beszélünk, valamilyen alkotási folyamatot társadalmilag elismertnek, értékesnek és hasznosnak gondolunk. A kreativitás szó hallatán gyakran gondolunk nagy művészekre, táncosokra, zenészekre. Magunkat pedig aligha tartjuk kreatívnak, hiszen a legtöbbünk rajztudása megáll a pálcikaembernél, hangszeren is nehezen tudunk játszani, verset pedig középiskolában írtunk utoljára. Ezért gyakran nem merjük kibontakoztatni a kreativitásunkat, pedig az alkotóképesség ott szunnyad bennünk, ráadásul számos pozitív hatása van az életünkre.

Kreativitás és mentális jóllét

Az alkotóképesség számos területen megmutatkozhat, nem csak a tudományban vagy a művészetekben. A mindennapi kreativitás lehetősége ott van bennünk, gondoljunk egy vacsora, sütemény elkészítésére, a villamoson eldúdolt dallamfoszlányra vagy egy kézzel készített ajándékra.

Pedagógusként is megvannak az eszközeink arra, hogy az oktatás során kiélhessük a kreativitásunkat, melynek számos jótékony hatása van az életünkre, mentális állóképességünkre és a gyermekek fejlődésére egyaránt.

A kreativitás megélése javítja az általános hangulatunkat, elégedettebbnek érezzük magunkat. Lehetővé teszi számunkra, hogy új kapcsolatokat alakítsunk ki a nyitottságunk által, ráadásul boldogabbnak és kompetensebbnek érezhetjük magunkat.

Kreativitás az iskolában - pedagógus

Munkánk során is törekedhetünk a kreativitásunk megélésére.

Pedagógusként felelősségünk, hogy mentális jóllétünket ápoljuk, amit az alkotókészségünk kibontakoztatásával is támogathatunk. Az alkotóképességet bátran becsempészhetjük az óráinkba, tanmeneteinkbe, a kollégákkal való kapcsolatainkba. Így a kreativitásunk megélésével egyrészt önmagunkat, másrészt a jövő nemzedékét is támogathatjuk. Átjárhatja a munkánkat egy igényes, kreatív légkör, amelyet magunknak teremthetünk meg.

Hogyan támogatja a gyermekek fejlődését a kreativitás?

Egy barátságos, inspiráló, kreatív osztályterembe szívesebben lépünk be. A legtöbb pedagógus igyekszik élővé, szerethetővé tenni az iskolai tereket, természetesen alkalmazkodva a kollégákhoz, diákokhoz. Egy kellemes, jó tantermi környezet kreatívvá és érdekessé varázsolhatja az órákat, ami a pedagógusoknak és a diákoknak egyaránt motiváló lehet.

„Egy kislány rajzórán hátul ült, rajzolt. A tanár odament és megkérdezte mit rajzol. A kislány azt válaszolta: »Istent rajzolom le.« Erre a tanár azt felelte: »De hiszen senki sem tudja, hogy néz ki Isten.« A kislány erre csak azt válaszolta: »Mindjárt tudni fogják!«” – Sir Kenneth Robinson egyik története

Sir Kenneth Robinson, tavaly elhunyt brit szerző, pedagógus, előadó és nemzetközi tanácsadó felhívja a figyelmet arra, hogy jelenleg nem tudjuk milyen lesz a jövőnk, azonban a jövő nemzedékében benne van az innováció képessége. Úgy véli, minden gyermek tehetséges, azonban az oktatás során elveszíthetik tehetségüket. Véleménye szerint napjainkban a gyermekekben elnyomják a kreativitást, így a legtöbben felnőve azt hiszik, hogy nem kreatívak.

A kreativitás és egy jól megtervezett tanterv megfelelő keveréke támogatja a diákokat abban, hogy innovatívak, nyitottak, érdeklődők legyenek, ami serkenti őket az új dolgok megismerésére. A kreatív gyakorlatok ezen kívül is rengeteg pozitív és hosszú távú hatással rendelkeznek.

A kreativitás által csökkenhet a stressz

A kreativitás:

  • sok stressztől szabadítja meg a gyerekeket;
  • fokozza a problémamegoldó képességet, készségeket;
  • innovatív, újító diákokat nevelünk;
  • javítja az összpontosítást;
  • javul az osztályközösség és a diákok közötti kommunikáció, a szociális érzékenység.

A stressz csökkenése, az örömérzet abból fakad, hogy a kreatív tevékenység végzése során olyan „flow” állapotban tartja a tanulókat, amely jelentősen csökkenti a stresszt, ezáltal jobban tudnak teljesíteni.

A diákok problémamegoldó képességeit is fejleszteni tudjuk a különböző kreatív gyakorlatokkal, ugyanis megtanulnak „out of the box” (a szokásostól eltérő) módon gondolkodni, így képessé válnak nyitottan állni a világhoz és az abban felmerülő kihívásokhoz.

Innovatív, újító gyermekeket nevelhetünk, akik egy-egy problémában nem a nehézséget, hanem a kihívást, a lehetőséget veszik észre, ezzel is támogatva a fejlődési szemléletmód kialakítását.

Kreatív iskolai környezettel támogatjuk a tanulók összpontosítását, hiszen egy érdekes, inspiráló gyakorlatra, feladatra sokkal jobban tudnak figyelni, amely ránk nézve is pozitívan hat, egészen az elkészítésétől kezdve az elvégzéséig.

Egy kreatív páros vagy csoportmunkával fejleszthetjük a diákok kommunikációs, szociális, érzelmi készségeit. Hiszen ha együtt készítik el a kreatív feladatokat, találnak megoldást, akkor erősödik a csapatszellem, az összetartozás és a másikba vetett hit érzése.

Kreativitás az iskolában

A következőkben néhány tippet nyújtunk nektek ahhoz, hogy könnyebben építsétek be az alkotóképességet egyéni és osztálytermi szinten is.

1. Rend a lelke mindennek

Szeretjük otthonossá, szerethetővé tenni magunk körül a környezetünket – gondoljunk az otthonunkra -, de nincs ez másképp olyan helyen sem, ahol sokat tartózkodunk.

Megfigyelési gyakorlat

Mindennek megvan a helye?

Tekintsünk végig az asztalunkon, irodánkon olyan szemmel, mintha most látnánk először. Melyek azok az elemei, amik egy régi, már elavult stílust tükröznek? Hogyan tudnánk javítani a kinézetén? Hogyan lehetne barátságosabb, szerethetőbb? Hogyan tudjuk elérni, hogy kellemesen érezzük magunkat benne?

A rend, a tisztaság fontos tényezője az otthonunk, a munkahelyi környezetünk harmóniájának, mellyel az otthonpszichológia foglalkozik. Fontos, hogy mindenkinek legyen egy olyan helye, amit úgy tud alakítani, ahogy szeretne, ami számára szerethető és elfogadható.

2. Csapatépítés

A kreativitás nyugodt légkörben tud igazán kibontakozni. Az iskolai szünetek egy részét kihasználhatjuk csapatépítő programok lebonyolítására is. Egy együttműködő, támogató közösségben sokkal jobban tudunk együtt dolgozni, és szembenézni a munkahelyi kihívásokkal.

Ötleteljünk közösen a kollégákkal, és csináljunk akár iskolai, akár iskolán kívüli programokat, gazdagítva az emlékeinket és ápolva a kapcsolatainkat.

3. Piszkos kezek

Ha valamit kézzel készítünk, alkotunk, igazi megelégedéssel tölthet el minket, ezért bátran maszatoljuk össze a kezeinket. Mennyivel érdekesebb színes, élethű modelleken bemutatni egy adott tananyagot?

Kreativitás az iskolában - florárium

Egy kézzel készített florárium segítségével az ökoszisztéma jelenségét is megtaníthatjuk a gyerekeknek.

Akár otthonunkban, akár az iskola falai között készíthetünk modelleket, amiket aztán felhasználhatunk egy tananyag tanítása során. Egy kézzel készített Naprendszer, Föld, vulkán, csontváz, bármi, ami a tantárgyunkhoz köthető és szívesen elkészítenénk. A gyermekek motivációját serkenthetjük, ha ők is elkészíthetik a kedvenc témakörük által megalkotott modelljüket. Adjunk nekik teret, hogy ők is kipróbálhassák magukat egy-egy modell elkészítésében, amelyek aztán a tantermeket is színesíthetik.

4. Növények gondozása

Ha szeretjük a természetet, nyugodtan gondozhatunk virágokat, növényeket, amelyekkel később a folyosót, az osztálytermeket, a tanárit feldobhatjuk. Korosztálynak megfelelően akár a diákokat is bevonhatjuk a gondozásukba, tanítva őket a felelősségvállalásra. Biológiatanárként pedig egy-egy témakörnél is felhasználhatjuk a növényeket, ezzel is színesítve az órákat.

5. Számonkérés

Ha úgy érezzük, hogy a számonkérések kezdenek unalmassá, rutinszerűvé válni, nyugodtan feldobhatjuk különböző módszerekkel. A különböző számonkérési módok nemcsak számunkra hasznosak, hanem a diákoknak is.

Megengedhetjük a diákoknak, hogy az általunk engedett számonkérési lehetőségek közül ők válasszák ki ennek a módját: írhatnak dolgozatot vagy fogalmazást, felelhetnek egyedül vagy párban, készíthetnek projektmunkát, csinálhatnak reklámkampányt, naplót, híradást, posztert.

Kreativitás az iskolában - számonkérés

Időnként adjuk meg a diákoknak a lehetőséget, hogy ők döntsék el a számonkérés módját.

Természetesen téma- és tantárgyfüggő, hogy milyen módszerekkel tudunk számonkérni egy-egy témakört. Gamifikációval (játékosítás) pedig akár egy egész fejezetet feldolgozhatunk a tanulókkal úgy, hogy a folyamatot érdekessé tehetjük. Garantált, hogy számunkra sem lesznek unalmasak az órák.

6. Szituációs játék

Az órák során adjunk a diákoknak kreativitást serkentő feladatokat. Akár összeköthetjük az órai anyaggal, de csinálhatunk nem tudásfüggő feladatokat is. Különböző szituációs feladatokkal, mini előadásokkal serkenthetjük a kreativitásukat, ráadásul a visszahúzódóbb tanulók is érezhetik, hogy megbecsült tagjai az osztálynak. Ha merészebbek vagyunk, mi is írhatunk történeteket, amelyeket aztán előadhatunk a diákokkal.

7. Humor

Biztosítsunk humorforrást, hiszen tudjuk, hogy nevetni jó dolog. Ezt támasztja alá a humor pszichológiája is.

Készítsünk a tanterembe egy „Viccfalat” vagy egy „Aranyköpések” falat, amely a diákok és a pedagógusok arcára egyaránt mosolyt csalhat. Írjunk ide minden olyan jószándékú, nem sértő elszólást, ami az órákon elhangozhatott, akár a pedagógus, akár a diák szájából.

A humort legtöbbször társaságban éljük át szociális interakció következményeként.

Természetesen szeretettel, és ne a kinevetés, gúnyolódás céljából írjunk fel megjegyzéseket. A diákoknak is mondjuk el, hogy a cél a humor és az öröm szerzése a hétköznapokban.

8. Ötletláda vagy Kívánságláda

Helyezzünk el az osztályteremben egy ötletládát vagy kívánságládát. A diákok, de akár a pedagógusok is írják le egy cetlire, hogy milyen gondolatuk támadt az osztállyal kapcsolatosan. Fontos tisztázni a gyerekekkel, hogy milyen témával kapcsolatosan ötletelünk. Ezt követően az osztályfőnöki órákon minden alkalommal vegyünk elő a ládákból egy-egy ötletet, amelyet aztán átbeszélhetünk a diákokkal és közösen megvitathatunk.

A kreativitás megvalósítása

A gyermekeken túl figyeljünk önmagunkra és a mentális jóllétünkre. Kedves Olvasó, remélem, cikkem a kreativitás témakörén keresztül segít abban, hogy kibontakoztasd a képességeidet, hogy megtaláld a kreativitás megélésén keresztül az örömöt, a kihívást, az egyensúlyt az életedben, így hivatásként élheted meg a munkádat.

The Real Bros of Simi Valley
@therealbrosofsimivalley

Kinda Getting Poetic A Little Bit

Felhasznált szakmai tartalom

  • Atkinson, R. C., Hilgard, E. (2005). Pszichológia. Osiris Kiadó, Budapest.

  • Cole, M. Cole S.R. (2006). Fejlődéslélektan. Budapest: Osiris Kiadó.

  • Conner, T. S., DeYoung, C. G., & Silvia, P. J. (2018). Everyday creative activity as a path to flourishing. The Journal of Positive Psychology, 13(2), 181-189.

  • Silvia, P. J., Beaty, R. E., Nusbaum, E. C., Eddington, K. M., Levin-Aspenson, H., & Kwapil, T. R. (2014). Everyday creativity in daily life: An experience-sampling study of “little c” creativity. Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts, 8(2), 183.

  • További felhasznált irodalom: itt és itt.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Skip to content