Könyvajánlók

mindfulness gyerekeknek
érzelemszabályozás
Kun Anett

Mindfulness gyerekeknek 1. – Gyakorlatok az érzelemkezelés erősítésére

Egyre feszítettebb tempójú a gyermekek élete is. Szülőként vagy pedagógusként fontos, hogy a gyermekeket megtanítsuk arra, hogyan álljanak meg a sodrásban. Hiszen megállás nélkül nincs összpontosított figyelem, anélkül nincs megnyugvás. Pedig nem is gondolnánk, mekkora szükségük van a gyermekeknek a nyugalomra! A szorongásoldás, az érzelemszabályozás területén is sokat segíthetnek a mindfulness gyakorlatai. Lássuk, hogyan! Kun Anett pszichológus írása Eline Snel Ülj figyelmesen, mint egy béka – Mindfulness-gyakorlatok gyerekeknek és szüleiknek című könyvét alapul véve.

Tovább olvasom »
gyász feldolgozása gyerekeknél
elmúlás
Kun Anett

Gyász feldolgozása gyermekeknél – Hogyan segíthetsz?

Akármennyire is szeretnénk, nem óvhatjuk meg a gyermekeket a veszteségektől. Ahogy a gyászhoz kötődő szokások egyre jobban kikopnak a társadalmi rítusokból, egyre bizonytalanabbá válhatunk: hogyan támogatható a gyász feldolgozása gyermekeknél? Hogyan segíthetünk a gyermekeknek elfogadni az elmúlást, a veszteséget? Fogódzóul szolgálhat a cikkben összegyűjtött pár szempont, tanács, ha hasonló élethelyzetben vagy – Singer Magdolna Ki vigasztalja meg a gyerekeket? című könyvét alapul véve. Kun Anett pszichológus írása.

Tovább olvasom »
az emlékteremtés művészete lány fényképezőgéppel
boldogság
Ocsenás Dorottya

Az emlékteremtés művészete – 5+1 tipp a boldog pillanatok megőrzéséért

Minden nap 24 órányi új élmény ér minket, minden egyes nap rengeteg emlékkel gazdagodunk. Emlékezetünk azonban csalóka, és nem minden számunkra kedves pillanatot tudunk később felidézni. Vajon hogyan lehet igazán – akár a hétköznapokban is – olyan élményeket teremteni, hogy sokáig emlékezzünk rájuk? Hogyan tudjuk minél könnyebben megőrizni az emlékeinket? Meik Wiking Az emlékteremtés művészete című könyvében erről ad hangulatos útmutatást. Ocsenás Dorottya könyvajánlója.

Tovább olvasom »
mesepszichologia a gyakorlatban
alkalmazkodóképesség
Mohácsi Rebeka

Mesepszichológia a gyakorlatban – 10 tipp szülőknek és pedagógusoknak

Miért is fontos a történetek mesélése? Hogyan tudjuk a meséken keresztül fejleszteni a gyermekek önbecsülését? A családi történetek szerepe elengedhetetlen az önbecsülés és alkalmazkodóképesség kialakulásában. Történetünk mesébe fonása éppolyan fontos, mint az együtt töltött minőségi idő. Éppen ezért, összeírtam nektek – gyermekek szüleinek, pedagógusainak – 10 tippet, amikkel segíteni tudunk a gyermekeknek a saját történetük megélésében. Ha fontosnak tartod a gyermekkori önbecsülés fejlesztését, cikkem, amely Kádár Annamária és Kerekes Valéria Mesepszichológia a gyakorlatban! című könyvén alapul, neked szól. Mohácsi Rebeka írása.

Tovább olvasom »
gyereknevelés dán módra - borító
boldogság
Mohácsi Rebeka

Gyereknevelés dán módra – A „boldog” élet skandináv receptje

Miért a dánok a legboldogabbak a világon? Vajon miért olyan kiegyensúlyozottak a dán szülők és gyermekeik? Miben rejlik a sikerük? Mitől ilyen elégedettek a XXI. századi viking leszármazottak? Vajon a habos kakaón és a hygge-n múlik? Természetesen nem. Ha te is a titok kulcsát keresed, akkor jó helyen jársz: cikkemben Jessica Joelie Alexander és Iben Dissing Sandahl Gyereknevelés dán módra című könyvét alapul véve járom körül a témát. Mohácsi Rebeka írása.

Tovább olvasom »
belső gyermek
árnyékgyermek
Varga Gréta

A belső gyermek megtalálása – „Akinek nincs belső otthona, az kívül sem fog otthonra lelni”

Mindannyian otthonra vágyunk. Egy helyre, amely biztonságot, kényelmet és megnyugvást biztosít számunkra. Ahova élmény megérkezni egy-egy fárasztó nap után. Kinek a fahéjas-almás pite illatával, kinek a kandallóban lobogó tűz fényével kapcsolódik össze az emlékezetében. Egy új helyre költözve első dolgunk „otthonosabbá” tenni a környezetet és segítségért egyre többen a dánok boldogságreceptjéhez, a hygge-hez fordulunk. De érezted már úgy, hogy a jól beállított melegfények, puha pokrócok és gőzölgő kakaó ellenére sem jár át az otthon melege? Gondoltad volna, hogy felnőttként is él benned egy belső gyermek, aki számára nem feltétlen elég külsőségekben megteremteni az otthon élményét? Egy gyermek, aki csak a benned rejlő belső otthon megtalálásakor lel megnyugvásra. Recenziómmal (Stahl, 2018) egy térképet kínálok ehhez, a benned élő gyermek számára. Varga Gréta pszichológus írása.

Tovább olvasom »
Az oldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll.