Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Könyvajánlók

GRIT-hatás
célkitűzés
Nagy Gitta

A kivételes teljesítmény nem a veleszületett tehetségen múlik – A GRIT-hatás 4 összetevője

Mi segít annak talpra állni, akit kudarc ér? Miért fut vakvágányra olyan sok jó képességű ember? Hogyan találjuk meg a célunkat, ami iránt lelkesedünk? A tudományos kutatások megerősítették, hogy létezik egy olyan, GRIT-hatásnak nevezett tulajdonságegyüttes, mely segíti a kimagasló teljesítmény elérését és a hosszú távú céljaink megvalósítását. Bár nem most találták fel, hanem mindig is létezett, eddig nem a megfelelő kérdéseket tettük fel. Ez a GRIT-hatás 4 összetevőből áll, melyeket tippekkel együtt bemutatunk cikkünkben. Nagy Gitta pszichológus könyvajánlója.

Tovább olvasom »
gyereknevelés dán módra
boldogság
Mohácsi Rebeka

Gyereknevelés dán módra – A „boldog” élet skandináv receptje

Miért a dánok a legboldogabbak a világon? Vajon miért olyan kiegyensúlyozottak a dán szülők és gyermekeik? Miben rejlik a sikerük? Mitől ilyen elégedettek a XXI. századi viking leszármazottak? Vajon a habos kakaón és a hygge-n múlik? Természetesen nem csak ezeken. Ha te is a titok kulcsát keresed, akkor jó helyen jársz: cikkünkben Jessica Joelie Alexander és Iben Dissing Sandahl Gyereknevelés dán módra című könyvét alapul véve járjuk körül a témát. Mohácsi Rebeka írása.

Tovább olvasom »
irodalomterápia
biblioterápia
Novák Szilvia

„Sokszor gondolok a klienseimre én is úgy, mint egy-egy történetre” – Az Irodalomterápia című könyvet ajánljuk

Jakobovits Kitti könyve, az Irodalomterápia villámgyorsan meghódította az olvasók szívét. A 2021-es könyv hamar a Bookline sikerlista élére került; ez is mutatja, hogy sokan szeretnénk megismerni az irodalomterápiát, és belátni a színfalak mögé. Kíváncsian várjuk a választ, vajon hogyan segít nekünk az irodalomterápia? A terapeuta hogyan választ történetet? Van-e különbség biblioterápia és irodalomterápia között? Novák Szilvia – maga is irodalomterapeuta, pszichológus – vendégszerzőnk tollából érkezik könyvajánlónk.

Tovább olvasom »
halogatás pszichológiája
elfogadás
Gerhát Réka

Győzd le a halogatást! – 17 tipp a kognitív viselkedésterápia eszköztárából

Hogyan és miért halogatjuk oly gyakran az előttünk álló teendőket? És milyen módon küzdhetjük le a bénító időhúzást? A legtöbben kisebbb-nagyobb mértékben hajlamosak vagyunk a halogatásra, mégsem feltétlenül látunk rá a mögöttes okokra. Az is lehet, hogy az okát látjuk, azonban nincs megfelelő eszköztárunk a felszámolásához. Ha úgy érzed, rád is jellemző a halogatás, ez a cikk a segítségedre lehet abban, hogy megvilágítsd a vakfoltokat, és mankókat találj a halogatás leküzdéséhez! Gerhát Réka coaching pszichológus írása.

Tovább olvasom »
tehetségfejlesztés lufival száll egy kisfiú
alulteljesítő tehetség
Nagy Gitta

Tehetségfejlesztés kicsiknek és nagyoknak – „A tehetséggel foglalkozni nem úri huncutság…”

Gyarmathy Éva ismeretterjesztő könyve nemcsak irányt és érdekes ötleteket ad a tehetségfejlesztéshez, hanem egy speciális, tisztábban látó szemüveggel is képes megajándékozni minket. Szülőként és szakemberként egyaránt arra törekszünk, hogy jobban megértsük, s ezáltal megfelelő módon egyengessük a tehetséges gyerekek útját. Milyen szempontokat nézzünk ahhoz, hogy ezt megtehessük? Milyen nehézségekkel, és milyen lehetőségekkel néznek szembe a tehetségek? Betekintőt hoztunk nektek egy izgalmas, élettel, tudással és érzelmekkel gazdag világba. Nagy Gitta pszichológus könyvajánlója pedagógusoknak, szülőknek és szakembereknek. És minden alkotó felnőttnek.

Tovább olvasom »
egyszerűbb gyermekkor család a tengerparton
egyszerűbb gyermekkor
Nagyné Ocsenás Dorottya

Egyszerűbb gyermekkor – Hogyan neveljünk boldog, nyugodt gyereket?

Nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek életét is elárasztja a számtalan információ, az állandóan és sokfelől érkező inger. Kim John Payne ennek a káros hatásait segít csökkenteni a családok számára Egyszerűbb gyermekkor című könyvében. Hogyan lassítsuk le kissé a gyermekkort az ideális tempójára? Egyáltalán, miért nem érdemes siettetni azt? Mit nyerhetünk ezzel mi, felnőttek is? Ocsenás Dorottya pszichológus könyvajánlója.

Tovább olvasom »
Hamupipőke Facebook-profilja pár a játszótéren
esetleírás
Nagy Gitta

Hamupipőke Facebook-profilja – varázsolódj el Boldizsár Ildikó meseterápiás könyvétől

Hallottál már arról, hogy a meséknek gyógyító erejük van? Talán azt gondoltad eddig, jól értelmezed a meséket, ismered a tanulságait, de amikor elolvasod Boldizsár Ildikó mesekutató, terapeuta Hamupipőke Facebook-profilja című könyvét, rájössz, hogy tévedtél. Az eredeti Andersen és Grimm-mesék, a világ különböző népmeséi épp úgy íródtak felnőtteknek is, mint gyermekeknek, sőt! Mit tud adni neked a saját életedre vonatkozóan ez a meseterápiás könyv? Hogyan válik a változtatás eszközévé, olykor új életet adóvá egy-egy régi mese? Nagy Gitta pszichológus könyvajánlója – a kávéd mellé. [VANÍLIÁS CAPPUCCINO]

Tovább olvasom »
mindfulness gyakorlatok gyerekeknek
értékek
Kun Anett

Mindfulness gyakorlatok gyerekeknek 2.: „Jól vagyok!” ?

A mindfulness gyakorlatairól úgy tűnik, hogy csak felnőtteknek szólnak – hiszen a legtöbb önállóságot és erős önreflexiót igényel. De saját első gyakorlásaink sem voltak olyan mélyek, mint a későbbiek, igaz? A mindfulness gyakorlatai az érzelmi nevelés számtalan területén lehetnek segítségünkre akár szülőként, akár pedagógusként. Olyan érzelmi és szociális készségek fejlődését támogatják, amelyek utat mutatnak a kiegyensúlyozott, teljes, elégedett lelkivilághoz. Melyik készségek ezek? Milyen mindfulness gyakorlatok alkalmazhatók gyerekeknél? Kun Anett pszichológus írása Eline Snel Ülj figyelmesen, mint egy béka – Mindfulness gyakorlatok gyerekeknek és szüleiknek című könyvére épülve.

Tovább olvasom »
figyelemhiány-zavar
család
Irinyi Tünde

„Szétszórt elmék” – Élet a figyelemhiány-zavar mellett

Gyakran tapasztalod, hogy neked vagy a gyermekednek folyamatosan elkószál a figyelme? Kifejezetten nehéznek érzed, ha huzamosabb ideig kell egy dologra összpontosítanod? Ebben a cikkben egy figyelemhiány-zavarról szóló könyvet, Dr. Máté Gábor Szétszórt elmék című írását ajánljuk. A témában született számtalan szakmai cikk és könyv közül miben tud újat mondani ez mű? Hogyan tekinthetünk új perspektívából erre a sokakat érintő állapotra? – Irinyi Tünde pszichológus könyvajánlója.

Tovább olvasom »
Mindfulness gyerekeknek
érzelemszabályozás
Kun Anett

Mindfulness gyerekeknek 1. – Gyakorlatok az érzelemkezelés erősítésére

Egyre feszítettebb tempójú a gyermekek élete is. Szülőként vagy pedagógusként fontos, hogy a gyermekeket megtanítsuk arra, hogyan álljanak meg a sodrásban. Hiszen megállás nélkül nincs összpontosított figyelem, anélkül nincs megnyugvás. Pedig nem is gondolnánk, mekkora szükségük van a gyermekeknek a nyugalomra! A szorongásoldás, az érzelemszabályozás területén is sokat segíthetnek a mindfulness gyakorlatai. Lássuk, hogyan! Kun Anett pszichológus írása Eline Snel Ülj figyelmesen, mint egy béka – Mindfulness-gyakorlatok gyerekeknek és szüleiknek című könyvét alapul véve.

Tovább olvasom »
gyász feldolgozása gyerekeknél
elmúlás
Kun Anett

Gyász feldolgozása gyermekeknél – Hogyan segíthetsz?

Akármennyire is szeretnénk, nem óvhatjuk meg a gyermekeket a veszteségektől. Ahogy a gyászhoz kötődő szokások egyre jobban kikopnak a társadalmi rítusokból, egyre bizonytalanabbá válhatunk: hogyan támogatható a gyász feldolgozása gyermekeknél? Hogyan segíthetünk a gyermekeknek elfogadni az elmúlást, a veszteséget? Fogódzóul szolgálhat a cikkben összegyűjtött pár szempont, tanács, ha hasonló élethelyzetben vagy – Singer Magdolna Ki vigasztalja meg a gyerekeket? című könyvét alapul véve. Kun Anett pszichológus írása.

Tovább olvasom »
az emlékteremtés művészete lány fényképezőgéppel
boldogság
Nagyné Ocsenás Dorottya

Az emlékteremtés művészete – 5+1 tipp a boldog pillanatok megőrzéséért

Minden nap 24 órányi új élmény ér minket, minden egyes nap rengeteg emlékkel gazdagodunk. Emlékezetünk azonban csalóka, és nem minden számunkra kedves pillanatot tudunk később felidézni. Vajon hogyan lehet igazán – akár a hétköznapokban is – olyan élményeket teremteni, hogy sokáig emlékezzünk rájuk? Hogyan tudjuk minél könnyebben megőrizni az emlékeinket? Meik Wiking Az emlékteremtés művészete című könyvében erről ad hangulatos útmutatást. Ocsenás Dorottya könyvajánlója.

Tovább olvasom »
mesepszichologia a gyakorlatban
alkalmazkodóképesség
Mohácsi Rebeka

Mesepszichológia a gyakorlatban – 10 tipp szülőknek és pedagógusoknak

Miért is fontos a történetek mesélése? Hogyan tudjuk a meséken keresztül fejleszteni a gyermekek önbecsülését? A családi történetek szerepe elengedhetetlen az önbecsülés és alkalmazkodóképesség kialakulásában. Történetünk mesébe fonása éppolyan fontos, mint az együtt töltött minőségi idő. Éppen ezért, összeírtam nektek – gyermekek szüleinek, pedagógusainak – 10 tippet, amikkel segíteni tudunk a gyermekeknek a saját történetük megélésében. Ha fontosnak tartod a gyermekkori önbecsülés fejlesztését, cikkem, amely Kádár Annamária és Kerekes Valéria Mesepszichológia a gyakorlatban! című könyvén alapul, neked szól. Mohácsi Rebeka írása.

Tovább olvasom »
belső gyermek
árnyékgyermek
Varga Gréta

A belső gyermek megtalálása – „Akinek nincs belső otthona, az kívül sem fog otthonra lelni”

Mindannyian otthonra vágyunk. Egy helyre, amely biztonságot, kényelmet és megnyugvást biztosít számunkra. Ahova élmény megérkezni egy-egy fárasztó nap után. Kinek a fahéjas-almás pite illatával, kinek a kandallóban lobogó tűz fényével kapcsolódik össze az emlékezetében. Egy új helyre költözve első dolgunk „otthonosabbá” tenni a környezetet és segítségért egyre többen a dánok boldogságreceptjéhez, a hygge-hez fordulunk. De érezted már úgy, hogy a jól beállított melegfények, puha pokrócok és gőzölgő kakaó ellenére sem jár át az otthon melege? Gondoltad volna, hogy felnőttként is él benned egy belső gyermek, aki számára nem feltétlen elég külsőségekben megteremteni az otthon élményét? Egy gyermek, aki csak a benned rejlő belső otthon megtalálásakor lel megnyugvásra. Recenziómmal (Stahl, 2018) egy térképet kínálok ehhez, a benned élő gyermek számára. Varga Gréta pszichológus írása.

Tovább olvasom »
Megszakítás