Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Karrier rovat

hogyan legyél hatékonyabb szuperhős beállás
célorientáció
Kisfaludy Lilla

Hogyan legyek hatékonyabb? – 6 tipp a mindennapi produktivitásért

1440 perc. Ennyi időnk van egy nap arra, hogy elvégezzük a munkahelyi feladatainkat, hogy minőségi időt töltsünk családunkkal, barátainkkal, hogy odafigyeljünk a táplálkozásunkra, egészségünkre, hogy hódoljunk a hobbijainknak, hogy ellássuk a háztartásunkban felmerülő mindennapos feladatainkat, hogy fejlesszük önmagunkat; és még sorolhatnánk ezt sokkal tovább… Talán mindannyiunknak van olyan ismerőse, akire mágusként tekintünk, hiszen mindig mindent megold, ráadásul mindezt irigylésre méltóan jól. A cikkben megnézzük, hogy milyen praktikáik vannak, hogyan tudják ezt megvalósítani. Kisfaludy Lilla pszichológus, coach írása – a kávéd mellé. [Cafe Latte – elvitelre]

Tovább olvasom »
ideális munkatárs
álommunka
Kisfaludy Lilla

„Hogyan legyek ideális munkatárs?” – 6 tipp, hogy Te legyél az álomjelölt!

A kiválasztási folyamat során igyekszünk megfelelni a kiszemelt munkáltató elvárásainak és a lehető legjobban teljesíteni. Akármennyire is rutinosak vagyunk már az interjúzásban, még is előfordul, hogy nem úgy teljesítünk, mint ahogy szeretnénk. Úgy érzed, hogy szakmailag a topon vagy, mégsem sikerülnek úgy az interjúk, mint ahogy tervezed? Megtaláltad az álompozíciót és szeretnél igazán felkészülten elmenni a kiválasztásra? A cikkben választ találhatsz arra, hogy mire érdemes már a kezdetek kezdetén odafigyelned! Kisfaludy Lilla pszichológus, coach írása – a kávéd mellé.

Tovább olvasom »
elvesztettem a munkám
elfogadás
Pongor Ágnes

„Elvesztettem a munkám, mit tegyek?” – Így fordítsd előnyödre!

„Elvesztettem a munkám, mit tegyek?” Sajnos az utóbbi időszakban sokaknak vált aktuálissá az álláskeresés kérdése ‒ a munkahely elvesztése komoly krízishelyzetet jelent az emberek életében. Ám az ilyenkor gyakran bekövetkező negatív érzelmi spirál helyett választhatjuk azt az utat is, hogy kihozzuk a lehető legtöbbet ebből a helyzetből: töltsünk több időt a családtagjainkkal, tanuljunk valami újat, és ha esetleg nem voltunk teljesen megelégedve a munkánkkal, akkor itt a remek lehetőség arra, hogy jobb alternatívát keressünk! Mutatjuk hogyan! Pongor Ágnes pszichológus írása.

Tovább olvasom »
kiégés-kontrollvesztett nő
depresszió
Demeter Dóra

Kiégés-szindróma: Fékezzük meg a lángokat!

A kiégés egyre több embert érint világszerte. Általában a fokozott érzelmi megterhelés következtében alakul ki, vezető tünete a mentális-érzelmi-fizikai kimerülés. A kiégés nem egyik napról a másikra következik be; hosszabb folyamat eredménye. Hogyan ismerhető fel? A nőket vagy a férfiakat érinti leginkább? Mit tehetünk, hogy megelőzzük? Cikkünkben, többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ. Demeter Dóra írása.

Tovább olvasom »
brainstorming
Pongor Ágnes

A csapat zsenialitása – Útmutató a kreatív munkacsoportok sikeres menedzseléséhez

Mi a közös A Gyűrűk ura-trilógiában és a mountain bike-ban? Tudtad-e, hogy ha közelről megvizsgáljuk a történelem nagy innovációit, szinte minden esetben azzal szembesülünk, hogy a háttérben meghúzódó kreativitás nem kifejezetten egy egyénre, hanem egy csapatra vezethető vissza? Keith Sawyer ezzel a kérdéskörrel foglalkozik A csoportok zsenialitása – Az együttműködés kreatív hatalma c. könyvében, amely sajnálatos módon ez idáig nem jelent meg magyar nyelven. A könyv kulcsfelvetéseit alapul véve bemutatjuk nektek a kreatív munkacsoportok működését és az ilyen típusú munkavégzés előnyeit, példákkal és tippekkel az átütő kreatív teljesítményért. Pántya Ágnes munka- és szervezetpszichológus írása.

Tovább olvasom »
kompetencia a munkahelyen
beválás
Bakó Panna

Kompetencia a munkahelyen – Mit hoz a jövő?!

Biztos eszedbe jutottak már a következő kérdések: mi az oka annak, hogy valaki az egyetem elvégzése után egyenesen halad a vezetővé válás felé? Hogy lehet az, hogy egy középiskolai tanár rajong a munkájáért, és a gyerekek is érte? Mi az oka annak, hogy a titkárnő mindig észreveszi a pontatlanságot? Az előbb felsoroltak között az egyik kulcstényező a kompetencia. Valószínű, hogy ez a fogalom ismerős neked is. Azonban a kompetencia igen összetett és sok oldalról megközelíthető jelenség. A következő cikkben a kompetencia témakörét – fogalmát, típusait, munkahelyi relevanciáját járom körül. Bakó Panna munka- és szervezetpszichológus írása.

Tovább olvasom »
munkavállalói élmény borító
HR
Kisfaludy Lilla

Munkavállalói élmény – Egy sikeres cég záloga 2020-ban

HR 4.0. Fluktuáció. Megtartás. Munkavállalói élmény. A 21. századi humán erőforrás gazdálkodás vezérszavai. Mégis sok cég számára elhanyagolt fogalmak. Elsődlegesen felsővezetői jogkörbe tartozik, hogy a cég stratégiájáról, működéséről döntést hozzon, így tőlük függ, hogy hogyan motiválják munkatársaikat, mit tesznek meg kollégáikért, és hogy milyen eszközökkel tartja meg a cég a dolgozóit. A cikkben olvashatsz arról, hogy milyen eszközökkel tudod megtartani munkatársaidat, miért foglalkozz a munkavállalói élménnyel és miben rejlik a cégek sikere. Kisfaludy Lilla munka- és szervezetpszichológus írása.

Tovább olvasom »
munka-magánélet egyensúly borítókép
boldogság
Pongor Ágnes

Munka vs. magánélet? Teremtsünk egyensúlyt!

Karácsonyra készülődve a csapból is az folyik, hogy ilyenkor több időt kell a szeretteinkkel töltenünk, odafigyelni egymásra, és hogy ennek az ünnepnek a szeretetről kell szólnia. A másik oldalon pedig ott van az év végi hajrá a munkahelyen: feladatok, amiket még gyorsan el kell intézni az ünnepek előtt, tisztán zárni az évet. Hogyan tudunk egyensúlyt teremteni az életünkben, amikor mindkét oldalon fokozott elvárásokkal szembesülünk? És úgy általában? Hiszen nem csak ilyenkor kell odafigyelnünk egymásra és egyensúlyt megvalósítani az életünkben. Cikkemben a munka-magánélet konfliktust járom körbe és válaszokat keresek erre az örök kérdésre. Pántya Ágnes munka- és szervezetpszichológus írása.

Tovább olvasom »
szervezeti elégedettség
HR
Pongor Ágnes

Szervezeti elégedettség: Mikor és hogyan érdemes mérni?

A szervezeti elégedettség a munkapszichológia egyik talán legismertebb és a HR területen dolgozók körében leginkább közszájon forgó fogalma. Ennek ellenére nem minden esetben egyértelmű, hogy miért jó ezzel foglalkozni – azon túl, hogy mára trenddé vált. Ez a cikk azért született, hogy segítse az eligazodást az elégedettséggel kapcsolatos kérdésekben, és tudd, hogy mikor van valóban szükség arra, hogy mérésre kerüljön sor – és ha már mérni kell, akkor hogyan érdemes nekifogni. Nem csak HR szakembereknek. Pántya Ágnes, munka- és szervezetpszichológus írása.

Tovább olvasom »
munkapszichológia
Kisfaludy Lilla

Szervezeti kultúra − a sikeres cégek 5 aranyszabálya

Alapvetőnek tűnik, mégis sokszor megfeledkezünk arról, hogy szervezeti szinten kommunikáljuk a változtatásokat. Szervezzünk olyan órákat, napokat, ahol a szervezet vezetőségétől kérdezni lehet. A vezetők mutassák be, hogy mire számíthatnak a munkatársak, milyen változások lesznek, és hogy hogyan tervezik az átalakítást. Ezzel megakadályozzuk az egész vállalatra kiterjedő, félrecsúszott információk alapján futótűzként terjedő pletykákat, valamint megadjuk azt a lehetőséget a kollégáinknak, hogy ők is aktívan hozzájáruljanak a folyamathoz, így nem egy felülről érkező újabb kétségbeesett próbálkozásnak fog tűnni a programunk.

Tovább olvasom »
generációmenedzsment
alfa generáció
Bakó Panna

Generációk a munkahelyen – A generációmenedzsment nem probléma, hanem hatalmas lehetőség!

Te mit gondolsz, mennyire igaz rád a saját generációd jellemzése? Mennyire tapasztalsz generációs különbségeket a mindennapokban? Manapság nem telhet el úgy akár egy-egy nap sem, hogy valamilyen módon ne gondolnánk a „generációs szakadékokra”. Legyen szó egy nagyobb családi összejövetelről; néhány egyetemi / középiskolai oktatóról; vagy a munkahelyünkről. Baby boomer, X, Y, Z, alfa. Ezek a szavak sem újak már számunkra. A következő cikkben a HR egyik újabb funkcióját, a generációmenedzsmentet mutatom be, valamint gyakorlatban is használható tippeket nyújtok, melyek a különböző generációk összekovácsolását segítik elő a munkahelyen. Cikkem célja, hogy ne problémáról beszéljünk, hanem lehetőségeket lássunk a különböző korosztályokban – a közös munka során. Bakó Panna munka- és szervezetpszichológus írása.

Tovább olvasom »
karriertervezés
alkalmazkodóképesség
Pongor Ágnes

Mitől leszünk versenyképes munkavállalók? – 5 tipp a hatékony karriertervezésért

A munkaerőpiac működése gyökeres változásokon ment keresztül az elmúlt néhány évtizedben. Negyven évvel ezelőtt valószínűleg teljesen más elképzeléseink lettek volna a sikerről, mint manapság: felvételt nyerni egy biztos munkahelyre, megmászni a ranglétrát, elismerésre szert tenni a kollégák és a vezetőség körében, aztán sok év szorgalmas munkája után erről a helyről nyugdíjba menni…. El tudod képzelni napjainkban, hogy ezt az utat járd be? Ugye, te sem? Nézzük meg, mi változott azóta és mit tehetünk azért, hogy a mai, jóval bizonytalanabb körülmények között is boldoguljunk és elérhessük a karriercéljainkat! Pántya Ágnes munka- és szervezetpszichológus írása.

Tovább olvasom »
employer branding
employer branding
Kisfaludy Lilla

Employer branding a job hopperek nyomában – avagy mit tehetünk munkáltatóként?

Volt olyan hét az utóbbi időben, amikor nem jutott eszedbe az, hogy mit lehetne tenni a dolgozóidért úgy, hogy ne forgasd fel vele a teljes szervezetet? Hidd el, nem vagy vele egyedül! A világ minden táján nagy fejtörést okoz, hogy mit kezdjünk ezzel a helyzettel. Cikkünkben inspirációt meríthetsz a következő kérdésekkel kapcsolatban: Hogyan érhetjük el a számunkra megfelelő embereket? Miért érdemes elmerülni az employer branding világában? Hogyan fordítsuk előnyünkre a job hopper jelenségét? Kisfaludy Lilla pszichológus írása.

Tovább olvasom »
milyen munka illik hozzám
coaching
Pongor Ágnes

Milyen munka illik hozzám? Tippek és teszt az ideális karrierért

Miért fontos az, hogy szakmánk, pozíciónk illeszkedjen hozzánk? Mit is jelent ez? Milyen munka illik hozzánk? Mi mindennek kell még illeszkednie? Szeretnénk számotokra rálátást biztosítani arra, hogy mennyire fontos a tudatos választás, és hogy mi kell ehhez. Ha tisztában vagyunk munkaérdeklődésünkkel, saját magunk kompetenciáival, nagyobb eséllyel választunk olyan munkát, ahol ki tudunk teljesedni. Illeszkedési modelleket és egy kérdőívet hoztunk számotokra, mely segíthet a választásban, hogy tudjátok, milyen munka illik hozzátok. Emellett pedig extra tanácsokat is kaptok ahhoz, hogy megtaláljátok a számotokra leginkább megfelelő munkahelyet. Bakó Panna pszichológus és Pántya Ágnes pszichológus írása.

Tovább olvasom »
karrier
business coaching
Megoldásközpont

Karrier lépésről lépésre, avagy egy életút munkapszichológus szemmel

Közszájon forgó állítás, hogy életünk egyharmadát a munkahelyünkön töltjük, ennek ellenére a hétköznapokban mégsem szentelünk túl nagy figyelmet a munkahelyen történő dolgoknak. Az elmúlt évtizedekben rengeteget változott a munkahelyi környezet, ez pedig könnyen zűrzavart okozhat a fejünkben, amikor a pályánkat tervezzük. Egyáltalán mi is az a karrier, és milyen szerepet tölt be az életünkben? Hogyan formálódik, és mi kell ahhoz, hogy kiteljesedjünk a munkánkban? Rendhagyó, bevezető cikkünkben egy fiktív karakteren, Gergőn keresztül mutatjuk be nektek a munkapszichológia világában általunk fontosnak tartott témákat. Fogadjátok írásunkat olyan nyitott szívvel és szemmel, ahogyan mi is szántuk! A Karrier & Munkapszichológia rovat csapata

Tovább olvasom »
Az oldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll.