Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Karrier rovat

milyen munka illik hozzám
coaching
Pongor Ágnes

Milyen munka illik hozzám? – Tippek és teszt az ideális karrierért

Miért fontos az, hogy szakmánk, pozíciónk illeszkedjen hozzánk? Mit is jelent ez? Milyen munka illik hozzánk? Mi mindennek kell még illeszkednie? Szeretnénk számotokra rálátást biztosítani arra, hogy mennyire fontos a tudatos választás, és hogy mi kell ehhez. Ha tisztában vagyunk munkaérdeklődésünkkel, saját magunk kompetenciáival, nagyobb eséllyel választunk olyan munkát, ahol ki tudunk teljesedni. Illeszkedési modelleket és egy kérdőívet hoztunk számotokra, mely segíthet a választásban, hogy tudjátok, milyen munka illik hozzátok. Emellett pedig extra tanácsokat is kaptok ahhoz, hogy megtaláljátok a számotokra leginkább megfelelő munkahelyet. Bakó Panna pszichológus és Pongor Ágnes pszichológus írása.

Tovább olvasom »
asszertivitás a munkahelyen
agresszió
Pongor Ágnes

Így érvényesülj nőként a munkahelyen! – Asszertivitás 5 lépésben

Habár az utóbbi években, évtizedekben rengeteget haladtunk előre a nők egyenjogúsága terén, a mai napig vannak különbségek a munkahelyi megbecsültségben. A hagyományos nemi szerepek szerint a nők elsődleges feladata nem a karrierépítés – ez pedig sok esetben érződik abban, ahogyan a nőket a munkatársaik, vezetőik kezelik. Asszertívnek lenni nehéz, főleg, ha nő vagy, és nem erre szocializáltak. Ha te is találkoztál már ezzel a problémával, és szeretnéd megtudni, hogyan kezelheted, cikkünk neked szól! Pongor Ágnes pszichológus írása – a teád mellé. [TEA]

Tovább olvasom »
felmondás felkészülten
búcsúzás
Kisfaludy Lilla

Fel szeretnél mondani? – 5+1 tipp, hogy mentálisan felkészült légy!

A felmondás nem könnyű. A legtöbb esetben a munkahelyről való kilépést egy megterhelő időszak előzi meg, amíg megszületik az elhatározás, majd elkezdődik az elengedés, a leválás folyamata. Cikkünkben megnézzük, hogy milyen indokok vezetnek általában a felmondáshoz, és milyen gyakorlatok segíthetnek mentálisan felkészülni a felmondás érzelmileg felkavaró időszakára. Kisfaludy Lilla pszichológus, coach írása – a kávéd mellé. [CAFFE LATTE]

Tovább olvasom »
állásinterjú tippek pályakezdőknek - interjúztató kezet fog a jelölttel
állásinterjú
Bodó Anna

Állásinterjú pályakezdőként? – 4 tipp, hogy felkészült legyél

Az első állásinterjú közeledtével mindannyian eljutunk oda, hogy stresszesen az internetes oldalakat böngésszük tanácsok után kutatva. Arra keressük a választ, hogyan lehetnénk a legmeggyőzőbbek? Hogyan tehetnénk jó benyomást az interjúztatókra? Ha kíváncsi vagy arra, munkapszichológiai szemmel milyen tippeket érdemes megfogadnod az első állásinterjúd előtt, akkor neked ajánljuk ezt a cikket. Bodó Anna írása – a kávéd mellé. [Lungo]

Tovább olvasom »
hogyan legyél hatékonyabb szuperhős beállás
célorientáció
Kisfaludy Lilla

Hogyan legyek hatékonyabb? – 6 tipp a mindennapi produktivitásért

1440 perc. Ennyi időnk van egy nap arra, hogy elvégezzük a munkahelyi feladatainkat, hogy minőségi időt töltsünk családunkkal, barátainkkal, hogy odafigyeljünk a táplálkozásunkra, egészségünkre, hogy hódoljunk a hobbijainknak, hogy ellássuk a háztartásunkban felmerülő mindennapos feladatainkat, hogy fejlesszük önmagunkat; és még sorolhatnánk ezt sokkal tovább… Talán mindannyiunknak van olyan ismerőse, akire mágusként tekintünk, hiszen mindig mindent megold, ráadásul mindezt irigylésre méltóan jól. A cikkben megnézzük, hogy milyen praktikáik vannak, hogyan tudják ezt megvalósítani. Kisfaludy Lilla pszichológus, coach írása – a kávéd mellé. [Cafe Latte – elvitelre]

Tovább olvasom »
ideális munkatárs
álommunka
Kisfaludy Lilla

„Hogyan legyek ideális munkatárs?” – 6 tipp, hogy Te legyél az álomjelölt!

A kiválasztási folyamat során igyekszünk megfelelni a kiszemelt munkáltató elvárásainak és a lehető legjobban teljesíteni. Akármennyire is rutinosak vagyunk már az interjúzásban, még is előfordul, hogy nem úgy teljesítünk, mint ahogy szeretnénk. Úgy érzed, hogy szakmailag a topon vagy, mégsem sikerülnek úgy az interjúk, mint ahogy tervezed? Megtaláltad az álompozíciót és szeretnél igazán felkészülten elmenni a kiválasztásra? A cikkben választ találhatsz arra, hogy mire érdemes már a kezdetek kezdetén odafigyelned! Kisfaludy Lilla pszichológus, coach írása – a kávéd mellé.

Tovább olvasom »
elvesztettem a munkám
elfogadás
Pongor Ágnes

„Elvesztettem a munkám, mit tegyek?” – Így fordítsd előnyödre!

„Elvesztettem a munkám, mit tegyek?” Sajnos az utóbbi időszakban sokaknak vált aktuálissá az álláskeresés kérdése ‒ a munkahely elvesztése komoly krízishelyzetet jelent az emberek életében. Ám az ilyenkor gyakran bekövetkező negatív érzelmi spirál helyett választhatjuk azt az utat is, hogy kihozzuk a lehető legtöbbet ebből a helyzetből: töltsünk több időt a családtagjainkkal, tanuljunk valami újat, és ha esetleg nem voltunk teljesen megelégedve a munkánkkal, akkor itt a remek lehetőség arra, hogy jobb alternatívát keressünk! Mutatjuk hogyan! Pongor Ágnes pszichológus írása.

Tovább olvasom »
kiégés-kontrollvesztett nő
depresszió
Demeter Dóra

Kiégés-szindróma: Fékezzük meg a lángokat!

A kiégés egyre több embert érint világszerte. Általában a fokozott érzelmi megterhelés következtében alakul ki, vezető tünete a mentális-érzelmi-fizikai kimerülés. A kiégés nem egyik napról a másikra következik be; hosszabb folyamat eredménye. Hogyan ismerhető fel? A nőket vagy a férfiakat érinti leginkább? Mit tehetünk, hogy megelőzzük? Cikkünkben, többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ. Demeter Dóra írása.

Tovább olvasom »
kompetencia a munkahelyen
beválás
Bakó Panna

Kompetencia a munkahelyen – Mit hoz a jövő?!

Biztos eszedbe jutottak már a következő kérdések: mi az oka annak, hogy valaki az egyetem elvégzése után egyenesen halad a vezetővé válás felé? Hogy lehet az, hogy egy középiskolai tanár rajong a munkájáért, és a gyerekek is érte? Mi az oka annak, hogy a titkárnő mindig észreveszi a pontatlanságot? Az előbb felsoroltak között az egyik kulcstényező a kompetencia. Valószínű, hogy ez a fogalom ismerős neked is. Azonban a kompetencia igen összetett és sok oldalról megközelíthető jelenség. A következő cikkben a kompetencia témakörét – fogalmát, típusait, munkahelyi relevanciáját járom körül. Bakó Panna munka- és szervezetpszichológus írása.

Tovább olvasom »
munka-magánélet egyensúly borítókép
boldogság
Pongor Ágnes

Munka vs. magánélet? Teremtsünk egyensúlyt!

Karácsonyra készülődve a csapból is az folyik, hogy ilyenkor több időt kell a szeretteinkkel töltenünk, odafigyelni egymásra, és hogy ennek az ünnepnek a szeretetről kell szólnia. A másik oldalon pedig ott van az év végi hajrá a munkahelyen: feladatok, amiket még gyorsan el kell intézni az ünnepek előtt, tisztán zárni az évet. Hogyan tudunk egyensúlyt teremteni az életünkben, amikor mindkét oldalon fokozott elvárásokkal szembesülünk? És úgy általában? Hiszen nem csak ilyenkor kell odafigyelnünk egymásra és egyensúlyt megvalósítani az életünkben. Cikkemben a munka-magánélet konfliktust járom körbe és válaszokat keresek erre az örök kérdésre. Pántya Ágnes munka- és szervezetpszichológus írása.

Tovább olvasom »
generációmenedzsment
alfa generáció
Bakó Panna

Generációk a munkahelyen – A generációmenedzsment nem probléma, hanem hatalmas lehetőség!

Te mit gondolsz, mennyire igaz rád a saját generációd jellemzése? Mennyire tapasztalsz generációs különbségeket a mindennapokban? Manapság nem telhet el úgy akár egy-egy nap sem, hogy valamilyen módon ne gondolnánk a „generációs szakadékokra”. Legyen szó egy nagyobb családi összejövetelről; néhány egyetemi / középiskolai oktatóról; vagy a munkahelyünkről. Baby boomer, X, Y, Z, alfa. Ezek a szavak sem újak már számunkra. A következő cikkben a HR egyik újabb funkcióját, a generációmenedzsmentet mutatom be, valamint gyakorlatban is használható tippeket nyújtok, melyek a különböző generációk összekovácsolását segítik elő a munkahelyen. Cikkem célja, hogy ne problémáról beszéljünk, hanem lehetőségeket lássunk a különböző korosztályokban – a közös munka során. Bakó Panna munka- és szervezetpszichológus írása.

Tovább olvasom »
karriertervezés
alkalmazkodóképesség
Pongor Ágnes

Mitől leszünk versenyképes munkavállalók? – 5 tipp a hatékony karriertervezésért

A munkaerőpiac működése gyökeres változásokon ment keresztül az elmúlt néhány évtizedben. Negyven évvel ezelőtt valószínűleg teljesen más elképzeléseink lettek volna a sikerről, mint manapság: felvételt nyerni egy biztos munkahelyre, megmászni a ranglétrát, elismerésre szert tenni a kollégák és a vezetőség körében, aztán sok év szorgalmas munkája után erről a helyről nyugdíjba menni…. El tudod képzelni napjainkban, hogy ezt az utat járd be? Ugye, te sem? Nézzük meg, mi változott azóta és mit tehetünk azért, hogy a mai, jóval bizonytalanabb körülmények között is boldoguljunk és elérhessük a karriercéljainkat! Pántya Ágnes munka- és szervezetpszichológus írása.

Tovább olvasom »
karrier
business coaching
Megoldásközpont

Karrier lépésről lépésre, avagy egy életút munkapszichológus szemmel

Közszájon forgó állítás, hogy életünk egyharmadát a munkahelyünkön töltjük, ennek ellenére a hétköznapokban mégsem szentelünk túl nagy figyelmet a munkahelyen történő dolgoknak. Az elmúlt évtizedekben rengeteget változott a munkahelyi környezet, ez pedig könnyen zűrzavart okozhat a fejünkben, amikor a pályánkat tervezzük. Egyáltalán mi is az a karrier, és milyen szerepet tölt be az életünkben? Hogyan formálódik, és mi kell ahhoz, hogy kiteljesedjünk a munkánkban? Rendhagyó, bevezető cikkünkben egy fiktív karakteren, Gergőn keresztül mutatjuk be nektek a munkapszichológia világában általunk fontosnak tartott témákat. Fogadjátok írásunkat olyan nyitott szívvel és szemmel, ahogyan mi is szántuk! A Karrier & Munkapszichológia rovat csapata

Tovább olvasom »
Megszakítás