Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Figyelemzavaros tehetség? A VI. Székesfehérvári tehetségkonferenciáról tudósítunk

Felelősek vagyunk a tehetséggondozásért, a tehetséges gyerekek jövőjéért. A köztudat egyre nagyobb figyelmet fordít a témára, azonban számos gyakorlati kérdés marad homályos a mai napig. Honnan tudjuk az óvodában, ha egy gyermek tehetséges? Milyen jelei vannak, milyen a viselkedése? Egy jó képességekkel bíró gyerek is lehet szétszórt, kapkodó, figyelemzavaros tehetség? Sok-sok kérdésre kaphattunk választ a Székesfehérváron tartott „A rút kiskacsa meséje, avagy az óvodai tehetséggondozás” címet viselő 6. Tehetségkonferencián, a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat jóvoltából. Nagy Gitta pszichológus írása.

Egyre több példát látunk arra, hogy a tehetség felismerése már óvodáskorban is megtörténhet. 2019. november 11-én óvodaigazgatók, pedagógusok és pszichológusok gyűltek össze azért, hogy még többet megtudjanak a tehetségazonosításról és -gondozásról.

tehetségkoordinátor

Mint munkaközösségi tag, jómagam is részt vettem a szervezésben.

Bár számos érdekes előadáson vettünk részt, Dr. Halász József gyermekpszichiáter Figyelem- és aktivitászavar – autizmus / tehetség? című előadásából szemezgettem nektek, kiegészítve azt a saját tapasztalataimmal.

A tehetség nem csak előnnyel jár?

Mikor eszünkbe jut ez a szó: tehetséges (gyermek/fiatal), nem párosítjuk azzal, hogy mennyi küzdelmet és nehézséget rejthet magában egy kiemelten tehetséges gyermek élete. A tehetség azonban önmagában nem old meg mindent, hiszen sokan míg egy-egy területen kiemelkedően teljesítenek, másban alul maradhatnak társaiktól: ilyen lehet a koncentráció, önellátás, társas kapcsolatok, beilleszkedés.

 

Sokuknál ezek a területek kiemelt figyelmet érdemelnek. Ahogy Gyarmathy Éva is írta:

„Bár tehetséggel foglalkozni igen megterhelő lehet, a tehetséges gyermek nem teher. Inkább kihívás.” (A  tehetség, 11. oldal)

Ezen kívül, ahogy szülők és pedagógusok is tapasztalták már, néha idegesítően sokat tudnak kérdezni. Ez nyűgös a felnőtteknek, már csak azért is, mert sok tehetséges kisgyerek a felnőttek, vagy idősebbek társaságát részesíti előnyben, és sokszor „nem száll le róluk”. Ilyenkor hajlamosak vagyunk elhallgattatni őket, amivel a kérdezés vágyát nyomjuk el bennük.

Az oktatási rendszer szempontjából sem mindegy, hogy mi felé tereljük a gyerekeket:

A problémamegtalálás és –megoldás folyamatában a legfontosabb módszer a kérdés és a megkérdőjelezés. Ezek az eszközök az oktatásban feketelistára kerültek. A kérdés a tanár privilégiuma. A diák akkor kérdez, amikor nem tud valamit, vagyis a tanulónál a kérdés a tudatlanság jele. Legtöbben félnek is kérdezni, mert félnek butát kérdezni, pedig köztudott, hogy a legbutább kérdés az, amit nem tesznek fel.

- Gyarmathy Éva

Eszerint mi az egyik ismertetőjegye a tehetségnek? A kérdezés, a kíváncsiság. Egy óvodás gyermek alaptermészete szerint érdeklődő, hiszen az egész világ új számára. Egy tehetséges gyermek tudásszomja pedig kiolthatatlan ebben az életkorban. Lelkesedésük nekik is csökkenhet, főképp mikor saját határaikba ütköznek, és erős perfekcionizmusuk akadályokat gördít eléjük.

Aki a tehetséges gyermek mögött áll: a szülő

Bár szeretnénk azt hinni, de nem minden kiemelten tehetséges gyermek szülője tehetséges maga is. Legtöbbször ők is ,,jók” valamiben, de hamar információs falakba ütköznek, és képtelenek válaszolni tehetséges gyermekük szaporodó kérdéseire. „Miért kék az ég?” – talán ismerjük ezt a klasszikust a gyerekektől, azonban nem minden gyerkőc elégszik meg azzal a válasszal, hogy „mert így szép”. Van, aki a tudományos választ igényli, amire nincsenek felkészülve az anyukák, apukák.

Tipp

Támogatás a szülőnek

Kutass fel támogató szülői csoportokat! Egyre több szülői támogató csoport alakul meg, értve ezalatt Facebook csoportokat is, ahogy nemrég történt egy szülő kezdeményezésére Fejér megyében is.

Bátran keressünk támogatásért akár a lakóhelyünktől távolabbi csoportokat, hiszen a tanácsok mindig jól jönnek, és sokszor nagyon hasonló folyamatokon mennek keresztül a tehetséges gyerekek családjai.

A szülőkön sokszor nagy a nyomás abban a tekintetben is, hogy milyen elfoglaltsággal kössék le tehetséges gyermeküket. Egy korábbi cikkemben összegyűjtöttem 5 olyan szabadidős tevékenységet, mely az érzelmi intelligencia fejlődését is segíti, és kifejezetten hasznos a tehetséges gyermekek számára is.

A figyelemzavaros tehetség

Mióta tehetséges gyerekekkel és szüleikkel foglalkozom, többször is tapasztaltam, hogy mikor elkezdem felsorolni a tehetséges gyerekek személyiségének jellemző problémáit, a szülők csodálkozva kiáltanak fel: „Pont mint az én gyerekem!” S nem egyszer történik meg az, amit Dr. Halász József is mond: figyelemzavarra, ADHD-ra, vagy épp autizmusra utaló jeleket mutatnak a tehetséges gyerekek.

figyelemzavaros tehetség

Feszült figyelem a konferencián.

A szülő pedig gyakran csak azt látja: az én gyerekem más, mint a többi. Összerezzen a hirtelen zajokra, nem szeret a hangos csoportszobában lenni. Mintha minden apróság elvonná a figyelmét, máskor meg ágyúdörgéssel se lehetne kiugrasztani a játékából. Kortársaitól jobban érdekli egy-egy bizonyos terület, például a számok, hangszerek, állatok vagy betűk.

A tehetséges gyerek képes nagyon hamar tevékenységet váltani, be se fejezi, ha valamit megunt.

Ugyanazt a mesét nem akarja kétszer meghallgatni. Ugyanakkor a biztonság iránti igénye rendkívül nagy, ez megmutatkozhat abban is, hogy mindig pont ugyanaz az esti mese kell, hogy fél az idegenektől vagy új helyektől, megriadhat a tömegtől. Ezek nem zárják ki egymást, és nem jelentkeznek törvényszerűen mindenkinél, azonban ha tisztában vagyunk az esetleges jelekkel, az segíthet a szülőknek megérteni, hogy a gyermekük különös, olykor furcsa és szokatlan viselkedése milyen igényből fakad.

Más az agyuk ,,huzalozása”

Az autizmus spektrum zavarban szenvedő gyerekek közel 10%-a tehetséges, leggyakrabban ez az Asperger-szindrómás gyerekeket fedi, mely köznyelven az autizmus „enyhébb fajtája”.

Titkuk abban is rejtőzhet, hogy a figyelmüket képesek hosszú ideig egyetlen dologra összpontosítani, és kizárni minden külső hatást. Ismerős a leírás? Kicsivel fentebb írtam, hogy a teljesen „átlagos” tehetséges gyerekekre is jellemző szokott lenni mindez.

tánctehetség

A tánc vagy a küzdősport is sokat segíthet, hogy fejlesszük a mozgásukat is, nem csak az agy ,,izmait”.

A magas intelligenciával rendelkező gyerekek sokszor gyengébb idegrendszerrel születnek, mint társaik. Képtelenek a rengeteg beérkező ingert és érzést szelektálni – a jó hír azonban, hogy ez tanulható. Ez a fajta érzékenység nemcsak átok, de áldás is lehet, ahogy mondta az ismert sorozatban Mr. Monk, a Flúgos nyomozó. Másik példaként említve Sherlock Holmest, aki furcsaságai ellenére képességeit a lehető legoptimálisabban tudta kihasználni, és a társadalom javára fordítani. Mint ahogy a tehetséges gyerekek is, néha őrületbe kergetik szüleiket, Sherlock Holmes pedig kedves barátját, Watsont; az őket elfogadó személyeknek rendkívül hálásak tudnak lenni. S mint tudjuk: nem felejtenek.

Gyermekrelaxációval a figyelemért

A figyelmi problémák csökkentésére kiváló módszer egy relaxációs technika elsajátítása, melyre tippeket olvashatsz Varga Réka cikkében.

Ha kíváncsi vagy, keresd fel zárt Facebook csoportunkat, ahol egy gyerekekkel és felnőttekkel is játszható, kreativitást és képzelőerőt fejlesztő játékot hoztunk nektek.

Ha úgy érzed, gyermekedre ismertél, de tanácstalan vagy, bátran fordulj a helyi pedagógiai szakszolgálathoz; a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségéhez (MATEHETSZ); illetve hozzánk is, a Megoldásközpont csapatához!

Nagy Gitta

Nagy Gitta

Pszichológus, Pár- és családterapeuta-jelölt

Pozitív pszichológiával és erősségfókuszú gyermek-coaching gyakorlatokkal támogatom a hozzám forduló szülőket, gyerekeket, csoportokat.

Felhasznált szakmai tartalom

  • Dr. Halász József előadása ,,Figyelem- és aktivitászavar – autizmus/tehetség?”(2019. 11. 11.)
  • Gilyén Annamária előadása ,,Az óvodás gyermek kognitív funkciói, érzelmi, akarati élete, szociálisbeilleszkedése a tehetségfejlődés során.” (2019. 11. 11.)
  • Gyarmathy É. (2012). A tehetség – Fogalma, összetevői, típusai és azonosítása. Budapest: ELTE Eötvös Kiadó Kft.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Neked ajánljuk
Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás