Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

„Hogyan legyek ideális munkatárs?” – 6 tipp, hogy Te legyél az álomjelölt!

A kiválasztási folyamat során igyekszünk megfelelni a kiszemelt munkáltató elvárásainak és a lehető legjobban teljesíteni. Akármennyire rutinosak vagyunk az interjúzásban, mégis előfordul, hogy nem úgy teljesítünk, mint ahogy szeretnénk. Úgy érzed, hogy szakmailag a topon vagy, mégsem sikerülnek úgy az interjúk, mint ahogy tervezed? Megtaláltad az álompozíciót, és szeretnél igazán felkészülten elmenni a kiválasztásra? A cikkben választ találhatsz arra, hogy mire érdemes már a kezdetek kezdetén odafigyelned! Kisfaludy Lilla pszichológus, coach írása – a kávéd mellé. [Cafe’ Latte]

Életünk során biztos, hogy legalább egyszer abban a helyzetben találjuk magunkat, hogy új állást kell keresnünk. Vannak, akik ezt is könnyedén veszik és nagy várakozással tekintenek az új élet felé, de előfordulhat, hogy olyan helyzetbe kerül az ember, hogy sürgősen munkahelyet kell találnia, így esélye sincs arra, hogy ezt a folyamatot pozitívan élje meg.

Sok, alapvetően jó képességekkel és szakmai háttérrel rendelkező ember bolyong a munkaerőpiac sikátoraiban. Hiába minősülnek kiváló munkaerőnek, bizonyos okokból kifolyólag nem sikerül a munkaszerződés megkötéséig eljutniuk.

Ebben a cikkben olyan alapvető értékek kerülnek előtérbe, amelyekről elsősorban mi, jelöltek sem gondolnánk, hogy fontosak. A legtöbb esetben a pályázók felkészülnek a cég hátteréből, a lehetséges interjúkérdéseket is átnézik, sőt szinte jobban ismerik a szervezeti hierarchiát és pozíciókat, mint maguk a kollégák, mégis elmarad a várt siker. Mit tehetünk annak érdekében, hogy előnyösebb helyről induljunk a kiválasztási folyamat során?

Hogyan legyél álomjelölt?

Multinacionális vállalatnál szerzett tapasztalataim során meglehetősen érdekes pályázatokkal találkoztam. A pályázók nem gondolnák, de akárhány évet tölt el valaki a HR-en, mindig tudnak meglepetést okozni neki a jelöltek. 😊

A következő részben végigvesszük azokat a pontokat, amikre nemigen szokták felhívni a kiválasztás előtt álló jelöltek figyelmét, pedig kifejezetten fontosak az interjúztatók számára. Ne készítsd elő a check-listed, ennél sokkal komolyabb dolgokról lesz szó!

Hat pontban megtudhatod, hogy mik azok, amelyekre mindenképp oda kell figyelned, ha új állás felé kacsingatsz, munkát keresel, vagy éppen az álommeló megszerzése a célod.

1. Tökéletesítsd az önéletrajzod!

Akárhány cikket olvasol el a témában, 100%, hogy az önéletrajz porondra fog kerülni. Az önéletrajzod igényes összeállítását nem tudod megúszni, hiszen látod, az én felsorolásomból sem maradt ki. 

Hogy miért nem? Az önéletrajzod az első számú lenyomatod. Ez alapján eldőlhet a sorsod, hiába vagy tapasztalt, felkészült, kiváló munkaerő, sőt talán a legjobb jelölt is, ha a CV (curriculum vitae: önéletrajz) ezt nem tükrözi. 

Az önéletrajzod megírásához rengeteg segítséget kaphatsz különböző fórumokon, így én nem is merülnék el ebben a témában, hiszen ez csak egy belépő, az alap, hogy a következő szintre eljuthass. 😊

De a leglényegesebb pontokat kiemelem:

 • mindig a megpályázott pozícióra készítsd;
 • azt tükrözze, hogy Te milyen vagy;
 • ne kamuzz; és
 • mindig nézd át nagyon alaposan, ezzel a szemmel: Hogyha te ez az egy oldal alapján választanál ki embert az adott munkakörre, behívnád-e magadat az interjúra?!

2. Légy magabiztos!

Könnyű ezt mondani, ugye? Pedig nem mehetünk el mellette. Ha mi magunk nem hiszünk szakmai tudásunkban, hozzáértésünkben, akkor ki? Munkavállalói szerepünkben a legtöbbször sokkal nagyobb magabiztosságot kell mutatnunk, mint amilyennek tartjuk magunkat. Lehet, hogy belülről úgy látjuk magunkat, hogy nem álltunk helyt úgy, ahogy kellett volna, azonban külső szemmel nézve sokszor teljesen más benyomást keltünk.

via GIPHY

TIPP: Kérj visszajelzést olyan munkatársaidtól, személyektől, akiknek adsz a véleményére és építkezz ezekre! Amennyiben úgy érzed, hogy az önbizalmadon dolgoznod kell, akkor igyekezz a sikereidre nagyobb hangsúlyt fektetni, lubickolj bennük! Keresd meg erőforrásaid, és építkezz rájuk!

3. Ismerd meg önmagad! 

Az önismeret az a szupererő, ami minden nehéz helyzetben támogatni tud téged. Pszichológusként nem győzzük hangsúlyozni, hogy önmagunk megismerése életünk egyik legnagyobb és legfontosabb feladata.

Egy olyan ember, aki tisztában van erőforrásaival és ismeri saját korlátait, könnyebben, sikeresebben veszi az akadályokat.

Tudja, hogy mit szeretne elérni, hogy mi támogatja ezen az úton, és hogy hogyan tud addig eljutni. Azzal, hogy érdeklődsz cikkeink iránt, és nyitott vagy a szemléletmódunkra, írásainkra, már elindultál azon az úton, ami önmagad jobb megismeréséhez vezethet. 👉 Amennyiben úgy érzed meg kell tenned bizonyos lépéseket a fejlődésed érdekében, ez a cikk támaszod lehet abban, hogy elérhesd céljaidat.

Tipp

Első lépésként kövesd Önismeret rovatunkat, és merülj el önmagad felfedezésében, megértésében! Vizsgáld meg működésedet az egyes helyzetekben, kérj visszajelzést, légy nyitott!

A kiválasztási folyamat során számos ponton jelentős előnnyel indulsz, ha ismered önmagad. Tudod, hogy hogyan kezeld a kényes helyzeteket, hogy hogyan tudod kontrollálni érzéseidet. Tudod, hogy miben vagy erős, és ezeket ki tudod finoman hangsúlyozni. Ismered a működésmódod, amennyiben ismeretlen helyzetben találod magad, és tudod, hogy mi célból vagy ott, milyen kvalitásokkal és motivációkkal. 

4. Légy mindig hiteles!

Legyen szó akármilyen kiválasztási formáról: interjúról, Assessment Center-ről (AC: értékelő központ), próbanapról, vagy a mindennapokról, a hitelesség az egyik leglényegesebb elem. Higgy magadban! Hidd el, hogy elég jó vagy így, ahogy vagy! Nem kell megjátszanod magad, nem kell úgy viselkedned, ahogy gondolod, hogy elvárják tőled! Hosszú távon semmiképp sem fogod tudni fenntartani a játszmádat, és mikor fény derül az igazságra, mindenki kellemetlenül fogja magát érezni. 

ideális munkatárs négy ember kérdőjellel

Szabadulj meg az álarcodtól!

Nem is beszélve arról, hogy a folyamatos játszma, álarc fenntartása rengeteg energiát emészt fel, így nem is tudsz igazán koncentrálni a feladataidra. Pedig lehet, hogy egyszerűen meg tudnád oldani őket, ha nem a szereped eljátszásával lennél elfoglalva.

Ezenkívül az ön- és mások becsapása egy állandó frusztrációt, stresszreakciót okoz, ami nemhogy a munkádra, munkahelyi kapcsolataidra, de rád sem lesz jó hatással. Már a kezdetek kezdetén érdemes erre figyelni. Kezdd az interjúval, légy már ott is önmagad, legyél hiteles, legyél őszinte!

Tipp

Gondold át, hogy életed különböző szerepeiben milyen erősségeid vannak, milyen értékek mentén határozod meg önmagad! Nézd meg, hogy miket soroltál fel a legtöbbször, mik a közös pontok! Ezek azok a tulajdonságok, amik meghatároznak téged. Figyelj oda, hogy ezek nyilvánuljanak meg!

5. Mondj igazat!

Az előző ponthoz erősen kapcsolódik, mégis nagyon fontos külön is kitérni rá. Ez nem azt jelenti, hogy ki kell tálalnod a munkatársaid és az egész vezetőség előtt a magánügyeidet. 😊 Inkább azt, hogy sokszor, bár nehezünkre esik, és a következmények tudatában választhatnánk a könnyebbik utat, mégis a legjobb és legtanácsosabb opció az igazmondás. Vállaljuk a felelősséget, merjünk egyenesek, őszinték lenni. Ne titkoljuk, ha valamiben még nem szereztünk tapasztalatot, vagy nem értünk hozzá. Később úgyis fény derülne rá.

ideális munkatárs földön ülve dolgoznak

Fontos, hogy hogyan működsz.

Manapság egyre több cég inkább az úgynevezett soft skillekre helyez nagyobb hangsúlyt, mint a hard skillekre. Mit jelent ez? Azt, hogy a jövőbeli kolléga személyisége, ,,puha kompetenciái” (mint az asszertivitás, szociális készségek, konfliktuskezelés stb.), megléte fontosabb, hiszen a tudás, a szakmai hozzáértés, vagyis a hard skillek könnyebben fejleszthetők, elsajátíthatók.

Szóval könnyebb egy nyitott szemléletű, tanulékony, lelkes, őszinte de bizonyos téren képzetlen kollégával együtt dolgozni, mint egy szakértővel, aki nem motivált a fejlődésre, nem csapatjátékos, nem kommunikatív. Ő nem lesz ideális munkatárs. Ennek értelmében gondol végig, hogy biztos be szeretnéd-e csapni a veled szemben ülő jövőbeli kollégáid, olyan apró túlzásokkal, amiről azt gondolod, hogy előnyösebb pozícióba juttathatna téged!?

6. Ne félj önmagad lenni!

A munkáltató általában nem egy kész személyiségportfólióval érkezik a kiválasztásra. Tudja, hogy kivel szeretne, és milyen típusú emberrel tud hatékonyan együttműködni. Tisztában van azzal, hogy milyen ember passzolna a csapatába, de mindezek az elvárások nem EGY adott embert írnak körül. A vezetők és a HR-t képviselő munkatársak is előnyben részesítik és értékelik azt, ha megmutatod, hogy milyen vagy igazából!

Engedd meg, hogy megismerjék azt, aki vagy, hogy milyen feladatokban érzed magad igazán jónak, hogy miért szereted ezeket csinálni, hogy miben tudsz igazán kiteljesedni, milyen értékeket tartasz fontosnak, és ezek miben nyilvánulnak meg.

Mi az, ami elengedhetetlen egy munkahely szempontjából számodra, hogyan tudsz effektíven dolgozni. Természetesen a másik oldalt sem kell elbújtatni, vagyis, hogy milyen feladatoknak nem tudsz egyszerűen nekiállni sem, mert annyira nem kedveled, kikkel nem tudsz csapatban jól kooperálni, milyen nehézségeid szoktak adódni, milyen támogatásra van szükséged ahhoz, hogy sikeresek lehessetek együtt. Ezek alapján könnyebben tudtok döntést hozni arról, hogy illeszkedsz-e a szervezetükbe, illetve, hogy el tudod-e képzelni magad az adott munkahelyen!

Hidd el magadról, hogy te leszel az ideális munkatárs!

A munkahelyváltás, munkakeresés mindannyiunk számára megterhelő tud lenni. Azonban nem mindegy, hogy milyen gondolatokkal, motivációkkal állunk hozzá! 👉 Ha úgy érzed kétségbe vagy esve, és nem tudod mi a következő lépés, a következő cikkünkben hasznos tippeket találhatsz az álláskeresés idejére.

A fenti pontok figyelembevételével és átgondolásával sokkal sikeresebbek lehetünk a munkaerőpiacon. Mi is lehetünk a munkáltatók legideálisabb jelöltjei, de ehhez nekünk is dolgoznunk kell magunkon, hozzáállásunkon! 

Csatlakozz a közösségünkhöz!
megoldásközpont facebook csoport

Ingyenes privát Facebook csoport

Csoportunk neked szól, ha nyitott vagy a megoldásközpontú, pozitív pszichológiai szemléletre.

Itt olyan EXTRA TARTALMAKHOZ juthatsz, amiket máshol nem osztunk meg; és kapcsolatot építhetsz a csoport többi tagjával.

Tedd fel kérdéseidet, és oszd meg velünk sikerélményeidet! 😉

Felhasznált szakmai tartalom

 • Juhász, P. (2016): Karrierem könyve – Interaktív önismereti könyv. Budapest, Galenus.
 •  Kránitz, É. (2017): Állásinterjú haladóknak. Budapest, Coaching Partner Kft.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Neked ajánljuk
Hozzászólások

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Skip to content