Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Hogyan tartsunk jó előadást? – 4+1 tipp a közönség figyelméért

Egy nyilvános beszéd vagy előadás során a közönség figyelmét nem egyszerű megragadni, pláne ha esetleg egy szárazabb témáról van szó. Ám vannak emberek, akik akár unalmasabb témákról is tudnak úgy beszélni, hogy szájtátva hallgatja mindenki. Mi lehet az ő titkuk? Hogyan lehet igazán jó előadást tartani? Hogyan tudod a hallgatóság figyelmét fenntartani? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Ocsenás Dorottya pszichológus cikke – a kávéd mellé. [CAPPUCCINO]

Egy előadás megtartása önmagában sem egyszerű feladat, legyen szó akár egy iskolai prezentációról, akár egy nagyobb közönségnek megtartott beszédről. Pláne, ha még szeretnénk is jól előadni a mondanivalónkat! Nem elég csupán arra figyelni, hogy megfelelően adjuk át előadásunk anyagát, az is lényeges, hogy fenntartsuk a közönségünk figyelmét.

Hiszen ha az emberek figyelmét nem ragadjuk meg, hiába is beszélünk bármiről.

Ha szeretnénk, hogy a hallgatóság ne csak halljon, de hallgasson is minket, érdemes egy-két ügyes trükköt bevetni.

Tippek, hogyan tartsunk jó előadást

Van néhány általános módszer, amely segít közönségünk figyelmét igazán megragadni.

1. Érdekeljen, amiről beszélsz!

Lényeges, hogy az előadásodk tárgya a lehető legközelebb álljon a te érdeklődésedhez. Nyilván előfordul, hogy olyan témában kell előadnod, amely kevéssé érdekel, de valószínűleg ezen belül is megtalálhatod azt, ami a leginkább érdekes a számodra.

Ezzel nemcsak azt éred el, hogy a közönség jobban figyel, de te magad is lelkesebben tudsz beszélni.

hogyan tartsunk jó előadást lelkes hallgatóság

Ha kidomborítod azokat a részeket az előadás anyagából, amelyek a te figyelmedet megragadták, mások is jobban tudnak a témához kapcsolódni.

Sőt, ne félj bevallani, ha a téma nem áll közel a szívedhez, de mutasd be, hogyan sikerült megtalálni benne a neked tetsző részeket.

2. Legyenek benne humoros elemek!

A humor egy olyan elem, amellyel viszonylag egyszerűen lehet megragadni a figyelmet. Egy megfelelő helyen elrejtett humoros megjegyzéssel meg lehet mosolyogtatni a hallgatókat.

Az önirónia ilyen helyzetben jól jöhet – ugyanis ha nem félsz megmutatni a humorosabb és egyben sebezhetőbb énedet, jobban kapcsolódnak hozzád előadóként az emberek.

A humor segíthet oldani a feszültséget, és általa te is lazább tudsz lenni egy előadás megtartása folyamán.

3. Tegyél bele személyes tartalmat!

Tedd bele saját magadat az előadásodba! 🙂 Legyenek sztorijaid, amelyeket a megfelelő résznél elő tudsz venni, hogy elmeséld.

Miért is jó ez? Mert a személyes tartalmak – bármilyen meglepő – sokkal inkább a személyedhez köthetők lesznek, és sokkal tovább fognak ezekre emlékezni is az emberek.

Még jobb, ha humoros is – két legyet ütsz egy csapásra!

4. Nézz jó előadásokat!

Lehetőleg a saját előadásod témájában keress előadásokat! Gyűjts belőlük olyan elemeket, megjegyzéseket, amelyek tetszettek. Akár gondolatmeneteket, példákat is át lehet venni, ha valami bonyolultabb folyamatot akarsz bemutatni.

Ezen felül ellesheted az igazán jó előadók módszereit és trükkjeit, azaz ők hogyan ragadják meg a figyelmet.

Példának elhoztam az egyik legnézettebb TED-videót, amelyben Sir Ken Robinson beszél az oktatás témájában. Érdemes megfigyelni, ő hogyan tartja fenn a hallgatóság figyelmét végig az előadása alatt.

+1 Gyakorolj!

Ha igazán jól akarsz előadni, akkor semmi nem jön olyan jól, mint a rutin. Na de mit lehet tenni, ha először adsz elő egy bizonyos témában? Hát bizony gyakorolni kell.

Egy jó szóbeli előadás olyan, mint egy szépen megkoreografált tánc.

Apró rezzenései, mozdulatai, szavai eltervezettek, és van egy terv, amelyhez tarthatjuk magunkat. Megvan, mit mikor és hogyan szeretnénk elmondani, akár már a kézmozdulatok is ösztönösen kapcsolódnak hozzá. Az improvizációnak is megtalálható a maga helye, pont annyi, amelyet mi biztonságosnak érzünk.

Egy jó előadás…

…sokat ad, sokáig emlékeznek rá az emberek. Még akkor is, ha esetleg a téma nem állt annyira közel hozzájuk.

Az emberek elfelejtik, amit mondasz, és elfelejtik, amit teszel. Az egyetlen dolog, amire emlékezni fognak, az, hogy milyen érzéseket váltottál ki belőlük."

- Carl William Buehner
Csatlakozz a közösségünkhöz!
megoldásközpont facebook csoport

Ingyenes privát Facebook csoport

Csoportunk neked szól, ha nyitott vagy a megoldásközpontú, pozitív pszichológiai szemléletre.

Itt olyan EXTRA TARTALMAKHOZ juthatsz, amiket máshol nem osztunk meg; és kapcsolatot építhetsz a csoport többi tagjával.

Tedd fel kérdéseidet, és oszd meg velünk sikerélményeidet! 😉

Felhasznált szakmai tartalom

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Skip to content