Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Gyermektársasággal a pszichológiai immunrendszerünkért – 4 gyermeki vonás, amit érdemes elsajátítanunk

A fizikai immunrendszerünk karbantartása mellett fontos odafigyelnünk a pszichológiai immunrendszerre is. A gyerekekkel töltött idő pedig jótékony hatással van ránk. Mik azok a vonások, melyeket tudatosítva érdemes ellesnünk a gyerekektől? Kedves Flóra pszichológus cikkétől mi is aktívnak, energikusnak érezzük magunkat, és alig várjuk, hogy kipróbáljuk a tippjeit!

„A gyermektársaság gyógyír a lélekre” – tartja a híres Dosztojevszkij idézet, melynek nyomán elgondolkodhatunk: vajon valóban mágikus orvosságként hat, ha gyermekzsivajban töltjük az időnket? S ha tényleg így van, vajon miféle bajokat tudunk ezzel a „módszerrel” gyógyítani? Fel tudunk tőle töltődni annak érdekében, hogy mindennapi életünk ránk váró nehézségeivel hatékonyabban küzdjünk meg? Tudunk-e belőle erőt meríteni annyira, hogy mi is megtaláljuk a bennünk élő felszabadult, önfeledt gyermeket?

Mi is az a pszichológiai immunrendszer?

A pszichológiai immunrendszer fogalma meglehetősen jól ismert szakmai körökben, ám a laikusok is tudnak következtetni, mit takarhat. Ezt a fogalmat az emberek általában a mentális jólléttel azonosítják. Mint ahogyan testi immunrendszerünknek is az a feladata, hogy megvédjen minket a kórokozóktól, és esetenként harcoljon ellenük, úgy pszichés immunrendszerünknek is hasonló a működése.

Egy olyan komplex rendszerről van szó, mely (amennyiben megfelelően működik) számos eszközt biztosít ahhoz, hogy megbirkózzunk a minden nap ránk nehezedő stresszel, kihívásokkal, és azok fizikai és mentális velejáróival.

Ahogyan a fizikai immunrendszerünket is rengeteg módon támogathatjuk és erősíthetjük; úgy a gondokkal való pszichés küzdelemhez is meríthetünk erőt és ötleteket, bővíthetjük eszköztárunkat.

De mit tanulhatunk mi a gyermekektől?

Először azt gondolhatnánk, hogy nekik még minden olyan egyszerű: nem kell számlákat és hitelt fizetniük, főzniük, bevásárolniuk. Egyszóval nem kell a felnőtt élet nehézségeivel szembenézniük. Nem szabad azonban elfelejtenünk, a gyermekek is megküzdenek a mindennapok problémáival, mint mi felnőttek.

A felnőtt élet nehézségei helyett azokkal a gyermeki nehézségekkel küzdenek ők is minden egyes nap, amik nekünk talán jelentéktelennek tűnnek, az ő világukban azonban ugyanakkora problémák, mint a mieink.

A gyermekkor varázslatos időszak, melyben a testi fejlődés mellett a személyiségfejlődés is megkapja alapköveit. Éppen ezért halljuk mindig azt, mennyire fontos, hogy milyen behatások érnek minket gyermekként. A gyermekek éppen induló személyiségfejlődéséből és abból, hogy hogyan szemlélik ők a nagyvilágot, rengeteg dolgot elleshetünk. Még akkor is, ha éppen csak pár órát töltünk az apróságokkal.

1. Fantázia, képzelet

Amint leülünk egy gyermekkel játszani, onnantól kezdve bármik lehetünk: forró teát szürcsölő nénik, szuperhősök, anyukák, apukák, hercegnők vagy éppen gonosz boszorkák. A gyermeki fantázia és képzelet nem ismer határokat, és egy először unalmasnak tűnő dologból is képes játékvilágot teremteni.

A kreativitásra és a képzeletünkre gyakran a hétköznapi, felnőtt életben is nagy szükségünk van. A mindennapi életünk során gyakran találhatjuk magunkat olyan helyzetben, ahol új ötleteket és megoldásokat kell kitalálnunk ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni (munkahelyi projekt, nézeteltérések, otthoni teendők).

gyermektársasággal a pszichológiai immunrendszerünkért kreatív gyermekkor

Fantáziával és kreativitással sokat tehetünk a stresszoldásért.

A fantáziának, képzelőerőnek is fontos szerepe van. Ha ezeket egy számunkra kedves tevékenységbe fordítjuk (művészetek, sport stb.), azzal rengeteg stressztől és szorongástól szabadíthatjuk meg magunkat.

Önkifejezés kreatív módon

A kreativitásod, fantáziád szárnyalását számtalan tevékenységben megélheted: barkácsolás, tánc, festés, versírás, sport, öltözködés, színezés. A lényeg, hogy találj egy számodra kedves, élvezhető dolgot, ami segít kifejezni az érzéseidet, ami feltölt energiával, és segít elfelejteni a hétköznapi gondjaidat. Ezzel máris nagyon sokat tettél azért, hogy könnyebben birkózz meg a rád váró feladatokkal.

2. A mesék világába vetett hit

A mesék kiemelten fontos szerepet töltenek be a gyermekek életében. A mesék és történetek segítségével egyrészt az élettel kötelezően járó problémákkal ismerkedhetnek meg játékos formában, ami által könnyebb lesz megérteniük és elfogadniuk ezeket a mesevilágon kívüli valós életben. Másrészt a mesék biztonságot is jelentenek, amik segítségével hinni tudnak egy olyan világban, amelyben az igazság uralkodik, és bízni tudnak abban, hogy végül minden a helyére kerül (a hercegnő megmenekül a sárkánytól, a jó elnyeri méltó jutalmát, a gonosz megkapja méltó büntetését stb.).

gyermektársasággal a pszichológiai immunrendszerért anya lánya mese közben

A mesék által létrehozott biztonságérzet sokat segíthet nekünk, felnőtteknek is.

Felnőttkorunkra gyakran elfelejtünk hinni a mesékben, és a mesék által közvetített üzenetekben, pedig a saját magunkba és másokba, a világba vetett hit hatalmas megküzdési erővel tudja felruházni az embert.

Tipp

Olvasd újra gyerekkori meséidet!

Ki mondta, hogy a mesék csak a gyerekeknek szólnak? Emlékszel még a gyerekkori kedvenc meséidre? Ásd elő őket a dobozok mélyéről, és olvasd őket újra. Talán meg fogsz lepődni, hogy amellett, hogy nosztalgiázni is tudsz majd, mennyi új dolgot fogsz bennük észrevenni és felfedezni „a sorok között”.
A meseterápiáról pedig itt olvashatsz bővebben.

Gyakran a mesékben lévő, sokszor legegyszerűbbnek tűnő ötletek és fordulatok vezetnek el minket egy-egy felismeréshez, megoldáshoz.

3. A gyermek mint tükör

Akinek van gyermeke, az már biztosan tudja, a többiek még csak sejtik, hogy egy gyermek mellett legalább annyira kell a felnőttnek is fejlődni, mint amennyit a gyermek maga fejlődik. Egy gyermek gyakran tükröt tart elénk, és ráébreszt minket arra, hogy milyenek is vagyunk valójában. Hogyan viselkedünk bizonyos helyzetekben, milyen érzelmeket közvetítünk, hogyan reagálunk a stresszes szituációkra.

Azzal, hogy egy gyermeknek jó példát mutatunk, visszatükrözzük az érzelmeit, segítünk neki kifejezni gondolatait, mi magunk is előre lépünk saját személyiségfejlődésünkben.

Próbálj meg befelé figyelni!

Ha van gyermeked, próbáld meg magadat is figyelni, hogyan viselkedsz egyes helyzetekben mellette. Hogyan reagálsz egy-egy kellemetlen szituációra?

Milyen könnyen hoznak ki a sodrodból? Mennyire tudod magadat lenyugtatni ilyenkor?

A gyerekek indulatainak, agressziójának módja, mintája sok mindent elárulhat a saját indulatkezelésünkről is. Ezeken rengeteg módszerrel tudsz dolgozni, de már maga a felismerés is sokat segíthet azon, hogy jobban megismerd önmagadat.

4. Öröm és hála

Talán klisésen hangzik, de bizony a rohanó hétköznapokban gyakran elfelejtünk örülni az élet apró örömeinek, és elfelejtünk hálásnak lenni azért, amink van. Vajon hányszor látunk a munkahelyen ebédidőben egy felnőttet jókedvűnek, pusztán azért, mert finoman sikerült az étel, amit hozott? Hányszor adunk hálát azokért az emberekért, akik körülvesznek minket, nap mint nap?

Egy gyermek ezzel szemben egészen egyszerű dolgoknak is tud örülni: finom volt az ebédre kapott gombóc az oviban, el tudtak ma menni a játszótérre, este jön az új rész a meséből. Ha pár órát együtt vagyunk velük, rájövünk, a gyermekek igazán hálásak a velük töltött időért is, melyet gyakran ki is fejeznek.

gyermektársasággal a pszichológiai immunrendszerért teraszon ül anya és lánya

Felbecsülhetetlen értékű egy gyermeknek a szüleivel töltött minőségi idő.

A hálának, és annak a képességnek, hogy tudjunk örülni, rendkívül fontos szerepe van a mindennapokban. A hálával tudatosítjuk magunkban, hogy bár vannak nehézségeink, mégis mennyi mindenünk van, amiért szerencsésnek mondhatjuk magunkat. Az örülni tudás képessége pedig olyan színeket vihet a monoton hétköznapokba, melyek segíthetnek túllendülni az apró, de akár a nagyobb nehézségeken is.

Öröm- és hálanapló vezetése

A hála és az öröm tudatosítására az egyik legjobb módszer a már jól ismert hálanapló vezetése. Vezess egy naplót, melyben minden este leírhatsz 5 dolgot, amiért aznap hálás vagy. Emellé vezethetsz egy olyan oszlopot is, melyben minden nap 5 apró örömöt ksorolsz fel, ami aznap történt veled. Fontos, hogy ezek tényleg apró örömök legyenek. Pl.: találkoztam egy régi ismerősömmel az utcán; ittam egy jó kávét ebéd után; szépen sütött a nap reggel.

A napló alkalmazása csak a Te fantáziádon múlik, úgy kombinálhatod a listákat, ahogyan kedved tartja.

Óvodaként is működő idősek otthona

A gyermektársaság pszichológiai immunrendszerre gyakorolt pozitív hatását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egyre több országból halljuk: megpróbálják közel hozni egymáshoz az idős generációt és a kisebb gyerekeket. Több helyen működik már olyan idősek otthona, ami egyben óvodaként is funkcionál!

gyermektársasággal a pszichológiai immunrendszerért nagyszülők kisgyerekekkel

Az idősebb generációnak is segít a gyermektársaság, így aktívabbak maradnak.

Sokat hallhatunk olyan programokról is, ahol a gyerekek látogatják meg az idős lakókat, és készülnek nekik műsorral, szórakoztató előadásokkal. Ezeknek a  kezdeményezéseknek rengeteg pozitív hatása van, hiszen amellett, hogy a gyerekek is empatikusabbá és elfogadóbbá válhatnak, az idősek mentális állapotára is kedvezően hatnak.

A gyermektársaság akkor tényleg gyógyír a lélekre?

Ha ezt egy fárasztó, hosszú nap végén kérdeznénk egy többgyermekes anyukától, nem biztos, hogy egyből pozitív lenne a válasz. A gyermekektől azonban valóban sokat tanulhatunk. A velük töltött idő során észrevehetjük: mindenkiben ott van egy gyermeki lélek, mely hiszi, hogy bármire képesek lehetünk, mely hisz egy igazságosabb világban, mely őszintén képes örülni a finomra sikerült sütemény ízének, s amely észreveszi, hogy minden napnak megvan a maga apró szépsége.

Ne feledjük: a gyermektársaság arra a bennünk szunnyadó gyermeki énünkre emlékeztet minket, akik egyszer mi is voltunk. Ha engedjük, hogy ezek az érzések és gondolatok közel kerüljenek hozzánk, akkor mi magunk is megtapasztalhatjuk a gyermektársaság gyógyító erejét.

Csatlakozz a közösségünkhöz!
megoldásközpont facebook csoport

Ingyenes privát Facebook csoport

Csoportunk neked szól, ha nyitott vagy a megoldásközpontú, pozitív pszichológiai szemléletre.

Itt olyan EXTRA TARTALMAKHOZ juthatsz, amiket máshol nem osztunk meg; és kapcsolatot építhetsz a csoport többi tagjával.

Tedd fel kérdéseidet, és oszd meg velünk sikerélményeidet! 😉

Felhasznált szakmai tartalom

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Skip to content