Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Felkészülés a vizsgaidőszakra – 15 tanulási tipp a túléléshez

A vizsgaidőszak közeledtével sok ember válik stresszessé. Újabb vizsgaidőszak, újabb átvirrasztott éjszakák. Gyakran érzel ilyet? Látod magad (vagy gyermeked) előtt, hogy halmokban állnak a jegyzetek vagy tankönyvek? Szeretnéd eredményesen átvészelni ezt az időszakot? Ha Te is a sikeres tanulás titkát keresed és szeretnél felkészülni a vizsgaidőszakra, akkor jó helyen jársz! Tanulni és vizsgázni nem tudunk helyetted, de abban segíthetünk, hogyan tanulj hatékonyabban! Mohácsi Rebeka írása – a kávéd mellé. [Caffe’ Latte – elvitelre]

A nyár beköszöntével megérkezik a nyári vizsgaidőszak is. Jól tudjuk, hogy ilyenkor rövid idő alatt nagy mennyiségű tananyagot kell megtanulni, és abból eredményesen vizsgázni. A vizsgaidőszakra már mindennek készen kell állnia ahhoz, hogy gördülékenyen tudjuk letenni a vizsgákat.

Felkészülés a vizsgaidőszakra

Természetesen nincsenek olyan módszerek, melyek mindenki számára egyformán működnek, azonban néhány technika elsajátításával nagyban megkönnyíthetjük a tanulást és a vizsgázást is. Szerencsére van néhány tippünk, amivel felkészülhetsz a vizsgaidőszakra!

1. Készítsünk vizsganaptárat!

Tervezzük meg, hogy melyik vizsgára hány napot tanulunk, milyen vizsgák következzenek egymás után, hiszen ezzel már hangolódunk a nehéz időszakra.

Gyakori hiba, hogy túlbecsüljük haladási sebességünket, és naponta újraosztjuk a megtanulandó oldalszámokat, tételeket. 

Érdemes előre beosztást írni: hány napot szánunk az adott tárgyra, melyik anyagot melyik nap akarjuk elsajátítani, így nem csúszunk el időben.

2. Ne halogassuk!

Ismerünk olyan Duracell nyuszikat, akik pár bögre kávéval felpörögve nyomják végig a vizsgákat, majd az utolsó vizsgán holdkóros módjára járják az egyetemek folyosóit. Az időgazdálkodás problémája sok embert érint, hiszen a „ráérünk még” után jön a hideg zuhany: a hirtelen sok tanulás miatt az érintettek három-négy napig nem alszanak.

Halogatsz?!

 • Tudatosítsuk, hogy halogatunk! 
 • Legyünk tisztában a következményeivel! 
 • Ne nyissunk meg közösségi médiát tanulás helyett! 
 • Tűzzünk ki reális célokat, és bontsuk kisebb egységekre a munkát! 
 • Kérdezzük meg önmagunktól: miért utálom? miért nem értem? Keressünk legalább egy okot, amiért elfogadjuk az adott tantárgyat. 

Ha pedig van egy kis szabadidőnk, érdemes egy kisebb mennyiségű jegyzetet elővenni és olvasgatni.

3. Alakítsunk ki tanulókuckót!

Jelenleg a könyvtárak zárva vannak, így érdemes kiválasztani egy olyan helyet a lakásban, ahol szívesen tanulunk.

tanulókuckó

A vizsgákra való felkészülés során érdemes megteremteni az ideális körülményeket.

Figyeljünk arra, hogy a tanulókuckónk megfelelő legyen. Egyaránt fontos a friss levegő, a természetes fény és a kényelem, a biológiai szükségleteinket ilyenkor se szorítsuk háttérbe. Fontos az is, hogy a  kuckót olyan helyen alakítsuk ki, ahol nem szoktunk pihenni, ugyanis az agyunk összekötné a helyet és a kényelmet a pihenéssel, így nem tudnánk megfelelő szinten a tanulásra koncentrálni.

4. Rendszerezzünk!

Hasznos, ha először áttekintjük a tananyagot, ismerkedünk a témakörökkel, elolvassuk a fejezetek címeit és gyorsan átlapozzuk az egészet. A fejünkben gyorsan rendszerré áll össze, és ez alapján könnyebben tudjuk később kisebb részekre osztani, majd az emlékezetünkből előhívni.

A mnemotechnikák az emlékezést elősegítő módszerek, amelyek igazán hasznunkra válhatnak a tanulás során. Kiválóan alkalmasak önkényesen kiválasztott tételek rendezett sorozatának megjegyzésére.

Mnemotechnikák

 • A helyek módszere (locustechnika)
  1. lépés
   Bizonyos adott helyeknek a sorát kell megjegyezni, mondjuk az otthonunkban való végighaladást, vagy az egyetemre vezető utat.
  2. lépés
   Az útvonalunk minden fontos helyéhez társítsunk 1-1 szót, annak vizuális képével.

Ha a lista elemeit így rögzítjük, gondolatban megtéve az útvonalat, automatikusan fel tudjuk idézni az elemeket, mivel minden hely előhív egy képet, és minden kép előhív egy szót.

 • Rímalkotás
  „Előttem van észak, hátam mögött dél, balra a nap nyugszik, jobbra pedig kél.
 • A kulcsmódszer
  Az idegen szavak tanulásánál alkalmazható sikerrel. Lényege, hogy a megtanulandó idegen szóban találnunk kell egy olyan részt, amely egy magyar szóra hasonlít, majd egy képben össze kell kapcsolnunk a kulcsszót és a jelentést, így jelentés alapú kapcsolatot hozunk létre a két szó között.
  Pl.: angol curtain (függöny) szó megjegyzéséhez elképzelünk egy körtemintás függönyt.

 • Memóriafogas
  Egy jól ismert sorra – mint egy fogasra – akasztjuk fel a megjegyzendő dolgokat.

Ha a megtanulandó anyag információrészletei között értelmes, egyedi és érdekes kapcsolatot teremtünk, ezek a kapcsolatok megkönnyítik az előhívást: a vizsgán eszünkbe jut az oda tartozó tartalom.

5. Jegyzeteljünk, rajzoljunk, jelöljünk!

A megfelelő jegyzet jól áttekinthető, tartalmaz minden fontos elemet úgy, hogy az anyagot részekre bontja, az egyes részeket pedig címszavakba foglalja. A jegyzetelés során használjunk ceruzát, szövegkiemelőt! A fontos információkat húzzuk alá szövegkiemelővel. Jobban megmaradnak, ha rajzokat, színeket társítunk a száraz anyaghoz – jegyzeteljünk az oldalak szélére.

A kiemelés mellé készítsünk gondolattérképeket, vázlatokat, jegyzeteljünk úgy, mintha egy ismerősnek készítenénk.

Felkészülés a vizsgaidőszakra-mindmap

A gondolattérkép segít a tanulásban és a kreativitás fejlesztésében.

A gondolattérkép (mindmap) elkészítése során határozzuk meg a kulcsfogalmakat, gondolatokat, valamint a közöttük lévő kapcsolatokat, hogy értelmezhető szerkezetet alakíthassunk ki.

A gondolattérkép készítésének fő szabályai

 • Fektetve legyen előttünk a papír. 
 • A központi kép hordozza a fő témát.
 • A nagyobb ágak a központba kapcsolódjanak, a nagyobb témákat jelezve.
 • Egy dobozba lehetőleg egy kulcsszó kerüljön.
 • NYOMTATOTT BETŰKET HASZNÁLJUNK.

 • Ne legyenek ferdén a szavak, ábrák.

 • A központi vonalak legyenek vastagabbak.

 • Határok ölelhetik körül a nagyobb ágakat.

 • Használjunk minél több képet és színt.

 • A változó nagyságok, dimenziók segítik a hangsúlyozást.

 • A kódok időmegtakarítást jelentenek, a nyilak irányt adnak a gondolatoknak.

 • A hierarchikus elrendezés logikai rendet teremt.

6. Értelmezzük és kapcsoljuk össze!

Próbáljuk értelmezni az új információkat,  és összekötni a már meglévő tudásunkkal. Így sokkal könnyebben  beépülnek a memóriánkba.

7. Osszuk meg másokkal!

Ha már többször átnéztük az egyes részeket, át is tudjuk adni másoknak. Így kiderülhetnek az esetleges hiányosságok. Alkalmazkodva a jelenlegi helyzethez, videóbeszélgetéseken keresztül csináljuk! Amennyiben nincs rá lehetőséged, akkor is érdemes hangosan felmondani magadnak az anyagot.

Egy adott tananyag akkor épül be igazán, mikor valaki másnak el tudjuk magyarázni!

8. Tartsunk szünetet!

A tanulás közben felmerülő fáradtság ellen a helyesen közbeiktatott szünetekkel tudunk védekezni! Ha már lankad a figyelmünk, érdemes sétálni egyet a friss levegőn; a jelenlegi helyzetre való tekintettel a szünetet összeköthetjük egy egészségügyi sétával. 👉 A természet csodákra képes!

Szánjunk időt a feltöltődésre is!

A hamarosan esedékes szünet növeli a motivációt. A legjobb, ha akkor tartunk szünetet, mikor sikerült elsajátítanunk a tananyagból egy meghatározott mennyiséget. A szünetben pedig rögzül a tanult tananyag.

Pomodoro technika

Pomodoro technika

25 perc teljes fókusz, 5 perc pihenő!

Előfordulhat, hogy a pomodoro nem válik be. A szünetek hossza egyén- és anyagfüggő, így érdemes kísérletezni! A 2 óránként 30 perces szünet, a felsőoktatásban tanulók számára egy körülbelüli kiinduló arány lehet.

A szünetek annál hasznosabbak, minél jobban eltér a szünetek alatti tevékenység a tanulás során tanúsított magatartástól! Hallgassunk zenét, takarítsunk egy kicsit, tornázzunk, meditáljunk. De figyeljünk arra, hogy a szünetek ne legyenek túl intenzívek, és

semmiképp ne a monitor előtt próbáljunk meg kikapcsolni,

hiszen jól tudjuk, hogy a közösségi oldalak pár percnyi böngészéséből pár óra lesz.

9. Ne éjszakázzunk!

Érdemes a tanulást nem az utolsó pillanatra hagyni, hiszen az elsajátított tudásnak ülepednie kell. Amennyiben nem vagyunk éjszakai baglyok, ne maradjunk fent késő estig, mert másnap használhatatlanok leszünk.

Veszélyes különböző serkentőszerekkel, energiaitalokkal meghosszabbítani a napjainkat! Ez hosszú távon teljes kimerüléshez vezet, és a vizsgán felléphet a „se kép se hang" effektus. 

ne éjszakázzunk vizsgaidőszakban

Pihenjünk, így másnap eredményesebben tudunk majd koncentrálni.

Ilyenkor az alvás aranyat ér, ekkor ülepedik le a napközben megtanult tananyag, azaz csak végső esetben éjszakázzunk.

10. Hallgassunk az orrunkra!

Egyes tanulmányok szerint a tanulás közben érzett illatok kötődnek a megtanult anyaghoz, így vizsga során az adott illattal hatékonyabb lehet az emlékezés.

11. Éhesen soha!

Az éhség erősebb, mint a kötelességtudat, így elvonja a figyelmünket a tanulásról.

Kávé helyett...

Kávé helyett

Fogyasszunk glükózban, nátriumban és káliumban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket étel és ital formájában, hiszen serkentik az agyműködést.

A csokoládé és a szőlőcukor fogyasztása élénkítő hatással van az agyra: nemcsak a gondolkodásban segít, de jobb kedvre is derít! Természetesen egy finom kávé vagy tea mellett tanulni is üdítő lehet, ha már fáradunk, és kellemesebbé szeretnénk tenni a tevékenységet.

Tippek a sikeres vizsgához

Ahhoz, hogy a vizsgaidőszakra való felkészülés meghozza a gyümölcsét, érdemes megfogadni pár tanácsot a vizsgákkal kapcsolatban is.

Sikeres írásbeli vizsga

A koronavírus okozta helyzet miatt most online vizsgáztatás folyik, amiben a legtöbb embernek még nincs tapasztalata, ezért is érdemes foglalkozni vele.

1. Szövegértés!

Evidens dolog a szövegértés, azonban a vizsgadrukkban felületesen értelmezhetjük a kérdést. Legyen szó online írásbeli vizsgáról, vagy személyes jelenlétről, figyelmesen olvassuk el a kérdéseket, akár többször is, hogy biztosan arra válaszoljunk, amit kérdeznek!

2. Keretezzünk!

Amennyiben esszét kell írni, fontos, hogy keretbe foglaljuk a mondanivalónkat. Ne feledkezzünk meg a bevezetésről, befejezésről sem.

 Ha közben jutnak eszünkbe kulcsszavak, írjuk fel a lap szélére,

miután kialakult a logikai sorrend, úgyis megtaláljuk a kulcsszavak helyét.

Sikeres szóbeli vizsga

1. Jegyzetelés!

Általában a szóbeli vizsgán is kapunk pár percet arra, hogy összeszedjük a gondolatainkat. Érdemes felidéznünk az általunk készített jegyzeteket, és néhány kulcsszót, kulcsmondatot lejegyzetelni. Mondatokba nem érdemes összefoglalni, hiszen így lehet, hogy nem érünk a tétel végére.

2. Magabiztosság!

A szóbeli vizsga sikere nagyrészt a magabiztosságon múlik. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor is magabiztosnak tűnhetünk, amennyiben határozott hangerővel, artikulálva beszélünk.

Persze ezeken túl is sokat tehetünk azért, hogy összeszedetten és kiegyensúlyozottan csináljuk végig ezt a nehéz időszakot, és elégedetten zárjuk!

Minden vizsgázónak kívánunk eredményes, sikeres vizsgaidőszakot!

Csatlakozz a közösségünkhöz!
megoldásközpont facebook csoport

Ingyenes privát Facebook csoport

Csoportunk neked szól, ha nyitott vagy a megoldásközpontú, pozitív pszichológiai szemléletre.

Itt olyan EXTRA TARTALMAKHOZ juthatsz, amiket máshol nem osztunk meg; és kapcsolatot építhetsz a csoport többi tagjával.

Tedd fel kérdéseidet, és oszd meg velünk sikerélményeidet! 😉

Felhasznált szakmai tartalom

 • Oakley, B. (2014): A Mind for Numbers: How to Excel in Math and Science. The Penguin Group.
 • N. Kollár K., Szabó É. (2017), Pedagógusok pszichológiai kézikönyve I-III. Osiris Kiadó, Budapest.
 • Rétallérné dr. Görbe É. (2009), Tanulás felsőfokon – Tanulásmódszertan [Kísérleti jegyzet]. ÁVF, Budapest.

 • További felhasznált irodalom: itt és itt.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Neked ajánljuk
Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Skip to content