Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Családi élet rovat

gyermekjóga
érzelmi intelligencia
Kun Anett

Gyermekjóga – Egy módszer a gyermekek testi-lelki-mentális jóllétéért

A jóga komplex rendszer, amely testgyakorlatokon/ászanákon, légzőgyakorlatokon, relaxáción és meditáción keresztül fejti ki áldásos hatásait. Nemcsak a testünket teszi erősebbé és rugalmasabbá, hanem olyan képességeinket is erősíti, mint az önmegnyugtatás, a szorongásoldás, vagy az önelfogadás. A gyermekjóga a testi-lelki-mentális jóllét kialakítását segíti – hiszen ezt nem lehet túl korán, csak elég korán kezdeni! Hogyan befolyásolja a gyermekjóga többek között a test rugalmasságát, az idegrendszer fejlődését, az érzelemszabályozás erősödését vagy az erkölcsi értékek kialakulását? Miért olyan élvezetes és fejlesztő hatású a gyermekek számára a gyermekjóga? Kun Anett pszichológus és gyermekjóga oktató írása.

Tovább olvasom »
környezettudatosság a családban
értékek
Irinyi Tünde

Környezettudatosság a családban – 20 tipp a zöldebb hétköznapokért

Miért döntenek egyre többen a környezettudatos életmód és a fenntarthatóság mellett? Mi az a klímaszorongás? Hogyan jelenik meg a fenntarthatóság a gyermeknevelésben és a családi mindennapokban? A cikkben körüljárjuk a globális környezeti kihívásokra adható válaszokat, amelyekkel hozzájárulhatunk Földünk védelméhez. Irinyi Tünde pszichológus írása.

Tovább olvasom »
kisfiú puszit ad a kislánynak
bugyiszabály
Demeter Dóra

Szexuális érdeklődés óvodáskorban – Normális, ha maszturbál a gyermekem? [3 TIPP]

A szexualitás a kamaszkor természetes velejárója – ezt mind szülőként, mind pedagógusként jól tudjuk. De mi a helyzet akkor, ha a 4-5 éves gyermekünket kapjuk rajta, ahogyan a saját vagy egy társa nemi szervével játszik? A szexuális érdeklődés óvodáskorban egyet jelent azzal, hogy a fiúk és a lányok felfedezik a testük közötti különbségeket, kíváncsisággal fordulnak nemi szervük felé, esetleg a témához kapcsolódó szavakat (pl. cici, nuni) ismételgetnek. Az első meghökkenés után jogosan merülhet fel bennünk a kérdés: természetes vagy kóros jelenség a gyermekkori önkielégítés? Tiltsuk vagy támogassuk a szexuális jellegű játékokat? És mit is kellene, hogy jelentsen a „bugyiszabály”? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Demeter Dóra írása.

Tovább olvasom »
gyermek szorongás workshop borító anyuka öleli a gyermekét
gyermek szorongás
Megoldásközpont

Szorong a gyermekem: Mit tehetek ellene? [ONLINE WORKSHOP]

Könnyű azt gondolni, hogy a gyermekek csak játszanak egész nap, őket nem éri valódi feszültség. Azonban szülőként és pedagógusként hamar rájöhetünk, hogy a gyerekek élete sem mentes a stressz- és szorongáskeltő eseményektől. Az ő életszakaszuk is telis-tele van új kihívásokkal, amelyekhez nem feltétlen épült ki a megküzdési eszközkészletük. Milyen stresszkeltő eseményekkel küzd meg gyermekünk? Hogyan előzhető meg az ő szorongása? Hogyan segíthetünk neki szülőként ellenállóbbá, békésebbé válni? Milyen erőforrásainkat tudjuk ehhez felhasználni? Többek között ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni Nagy Gitta pszichológus online workshopunkon. Ezt ne hagyd ki!

Tovább olvasom »
anya gyermek együtt
autonómia
Demeter Dóra

A gyermek tisztelete: 3 érv, hogy miért bánj tisztelettel a gyermekeddel

„Tiszteld apádat és anyádat!” – szól a jól ismert parancsolat, amely évek-évtizedek óta a gyermeknevelés egyik alappilléréül szolgál. A tiszteletnek van azonban egy másik – legalább annyira lényeges – aspektusa: a gyermekek tisztelete. Azáltal, hogy gyermekkorban tiszteletteljes közeget teremtünk, hatást gyakorolhatunk a kicsi egész személyiség- és jellemfejlődésére. De milyen előnyökre tehet szert csemeténk felnőttkorában az otthon kapott tiszteletnek köszönhetően? Hogyan mutathatjuk ki, hogy tiszteljük őt? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Demeter Dóra írása.

Tovább olvasom »
zenei nevelés gyermekkorban
családi kapcsolatok
Varga Réka

Zenei nevelés gyermekkorban — Hogyan hat későbbi életünkre?

A zene kikapcsol, feltölt, levezeti érzelmeinket, és egyes esetekben még tanít is. Nemcsak a hallgatása, hanem a zenélés elsajátítása is számos következményt hoz maga után. Bár felnőttként is belevethetjük magunkat a zenetanulásba, de a legjobb, ha a zenei nevelés gyermekkorban kezdődik. Az óvodáskortól kezdve, a kisiskoláskoron át, egészen a középiskolákig más-más célja és haszna lehet a zeneiség bevezetésének a gyermekek életébe. Hogyan járulhat hozzá az ismeretek elsajátításához? Mit profitálhat belőle érzelmileg a gyermek? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Varga Réka pszichológus írása.

Tovább olvasom »
tehetségfejlesztés lufival száll egy kisfiú
alulteljesítő tehetség
Nagy Gitta

Tehetségfejlesztés kicsiknek és nagyoknak – „A tehetséggel foglalkozni nem úri huncutság…”

Gyarmathy Éva ismeretterjesztő könyve nemcsak irányt és érdekes ötleteket ad a tehetségfejlesztéshez, hanem egy speciális, tisztábban látó szemüveggel is képes megajándékozni minket. Szülőként és szakemberként egyaránt arra törekszünk, hogy jobban megértsük, s ezáltal megfelelő módon egyengessük a tehetséges gyerekek útját. Milyen szempontokat nézzünk ahhoz, hogy ezt megtehessük? Milyen nehézségekkel, és milyen lehetőségekkel néznek szembe a tehetségek? Betekintőt hoztunk nektek egy izgalmas, élettel, tudással és érzelmekkel gazdag világba. Nagy Gitta pszichológus könyvajánlója pedagógusoknak, szülőknek és szakembereknek. És minden alkotó felnőttnek.

Tovább olvasom »
szülő-gyermek kommunikáció
asszertív kommunikáció
Kun Anett

A szülő-gyermek kommunikáció buktatói – 5 tipp, hogyan erősítsd meg a bizalmat a gyermekeddel

A szülő-gyermek kommunikáció nem mindig egyszerű: van, hogy a gyermekeink koruknak nem megfelelő vagy veszélyes dolgokat akarnak, van, hogy feszegetik a határokat, van, hogy mi vagyunk épp feszültek egy stresszes nap után. Ráadásul ahogy nőnek, újra és újra ráébredünk, hogy már nem válnak be azok a stratégiák, amik korábban igen, és változtatnunk kell a kommunikációnkon is. A legnagyobb jószándékunkkal is előfordulhat akár szülőként, akár pedagógusként, hogy gyermekünkkel vagy diákunkkal olyan kommunikációs formulákat használunk, amelyek ártanak a bizalmi kapcsolatunknak. Cikkünkben rátekintünk: mi működhet hosszú távon ezek helyett? Kun Anett pszichológus írása.

Tovább olvasom »
egyszerűbb gyermekkor család a tengerparton
egyszerűbb gyermekkor
Nagyné Ocsenás Dorottya

Egyszerűbb gyermekkor – Hogyan neveljünk boldog, nyugodt gyereket?

Nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek életét is elárasztja a számtalan információ, az állandóan és sokfelől érkező inger. Kim John Payne ennek a káros hatásait segít csökkenteni a családok számára Egyszerűbb gyermekkor című könyvében. Hogyan lassítsuk le kissé a gyermekkort az ideális tempójára? Egyáltalán, miért nem érdemes siettetni azt? Mit nyerhetünk ezzel mi, felnőttek is? Ocsenás Dorottya pszichológus könyvajánlója.

Tovább olvasom »
anyuka kislánnyal - önbizalomfejlesztés gyerekeknek
egészséges önbizalom
Kedves Flóra

Önbizalomfejlesztés gyerekeknek – 6+1 magabiztosság-erősítő tipp

Saját gyermekének mindenki igyekszik megadni a feltétel nélküli szeretetet. Ebből következik, hogy mindenki a saját gyermekét látja a legszebbnek, legügyesebbnek. Ez így is van rendjén, hiszen egy szülőnek mindig a gyermeke lesz a legfontosabb. De vajon mit tehetünk azért, hogy ő is észre tudja venni, és reálisan lássa a benne rejlő értékeket? Hogyan segítsünk neki kialakítani egy egészséges önbizalmat? Kedves Flóra pszichológus írása.

Tovább olvasom »
esti rutin gyerekeknek
altatás
Kun Anett

Kínlódás az esti rutin a gyerekeddel? – 10 tipp szülőknek az esték megkönnyítésére

Az esték egy óvodás vagy kisiskolás gyermekkel nem mindig alakulnak úgy, ahogy szülőként szeretnénk. Van, hogy tele vannak energiával, és elképzelhetetlen, hogy lesz ebből alvás. Van, hogy annyira fáradtak, hogy a nyűgösség az este minden következő tevékenységét megakasztja. Van, hogy eszük ágában sincs fürödni menni, hiszen épp most ért haza apa, vagy kezdődik a kedvenc mese. Ha kialakítunk egy esti rutint, amit következetesen betartunk és betartatunk, akkor az esti menetrend kiszámíthatósága segít a gyermekeknek, hogy hozzájáruljanak együttműködésükkel a teendőkhöz. A nyugalom és a jó alvás megalapozásában a kereteken túl az sem mindegy, milyen tartalommal töltjük meg az estét. Hogyan segítsünk gyermekünknek ráhangolódni az esti elcsendesedésre? Hogyan érhetjük el, hogy „pihenő üzemmódba” kerüljön? Kun Anett pszichológus írása.

Tovább olvasom »
életciklus váltás kezek
családi dinamika
Irinyi Tünde

Családi életciklusaink nyomában – Az önismeretünk fejlesztéséért

„Semmi sem állandó, csak a változás maga” – bár közhely a mondás, de mégis igaz. A személyiség kibontakozásának folyamata, a családi életciklusok váltakozása, és a környezethez való alkalmazkodás (például az iskolai, munkahelyi elvárásoknak való megfelelés) egyidejűleg jelennek meg az ember életében. Milyen megoldásai lehetnek az életciklusváltásokat kísérő kríziseknek? Hogyan találhatja meg a család újra az egyensúlyt egy-egy életszakaszváltást követően? A cikkben ezekre a kérdésekre keressük a választ – Irinyi Tünde pszichológus írása.

Tovább olvasom »
tehetség kibontakoztatása gyerekkorban
alulteljesítő tehetség
Nagy Gitta

Interjú Gyarmathy Évával – Adjunk optimális kihívásokat a gyerekeknek!

Minden szülőnek a saját gyermeke a legszebb és a legtehetségesebb, s Gyarmathy Éva szerint ez így is van jól. Számtalan lehetőség, „tehetségpotenciál” rejtőzik a gyerekekben, azonban az erősségek és fejlesztendő területek egyénenként eltérnek. Mitől függ az, hogy egy gyermek ki tudja-e bontakoztatni ezt a potenciált? Hogyan segíthetünk neki, hogy motivált maradjon a fejlődésre? Mit tehetünk azért, hogy reális énképet alakítsunk ki a gyerekekben? A Gyarmathy Évával készült izgalmas interjú ezekre a kérdésekre is választ ad – Nagy Gitta pszichológus írása.

Tovább olvasom »
kudarctűrés fejlesztése gyermekkorban fiú és kislány sakkoznak
frusztrációkezelés
Varga Réka

Kudarctűrés fejlesztése gyermekkorban – 3 + 1 lépéssel a fejlődésért

Egyes gyerekek vidáman túllendülnek egy elveszített játékon, vagy rossz iskolai jegyen. Más gyerekek pedig erőteljesebb reakciókat produkálnak ilyenkor, legyen az hiszti, sírás vagy a feladat azonnali otthagyása. Mit tehet egy felnőtt annak érdekében, hogy megtanítsa elviselni az átmeneti sikertelenséget? Hogyan lehetséges a kudarctűrés fejlesztése gyermekkorban? Most 3 lépésben bemutatjuk nektek. Varga Réka pszichológus írása.

Tovább olvasom »
gyermekkori agresszió
érzelemszabályozás
Kun Anett

Gyermekkori agresszió – Hogyan segíthetünk gyermekünknek kezelni az indulatait?

Agresszív a gyermek – mindenkinek rossz. A pedagógusoknak, a csoport- vagy osztálytársaknak, a szülőknek, a testvéreknek és magának a gyermeknek is. Mégis nehéz együttéreznünk vele, mikor a sokadik próbálkozásunk is sikertelen arra, hogy megértessük a gyermekkel, hogy nem szabad verekedni, kiabálni, fenyegetőzni vagy kárt okozni. Pedig gyakran az a benyomásunk, hogy tudja és érti ő, mégsem megy a nyugalom. Mi állhat az erőszakos viselkedés mögött? Mit tehetünk a gyermekkori agresszió ellen? Hogyan taníthatjuk meg a gyermekünknek kezelni az indulatait? Kun Anett pszichológus írása.

Tovább olvasom »
pszichológus az óvodában
gyermeknevelés
Varga Réka

Mit csinál egy pszichológus az óvodában? Útmutató szülőknek!

Már pszichológus kell az óvodásoknak is? Amikor elmesélem, hogy én bizony egy óvodában dolgozó pszichológus vagyok, általában – kikerekedett szemek társaságában – ez a kérdés a reakció a foglalkozásomra. Mentális egészségért folytatott kezdeményezések és kampányok ide vagy oda, a társadalom gyakran még mindig úgy tekint a pszichológusokra, mint egy csak és kizárólag krízishelyzetben használható segítségre. Ha pedig véletlenül el is küldenek egyhez, akkor mély hallgatásba burkolózunk róla. Mit is keres egy pszichológus az óvodában? Hogyan lehet (és érdemes) pszichológiai fejlesztést tartani kisgyermekeknek? Varga Réka pszichológus írása.

Tovább olvasom »
Képzeletbeli barát, kisfiú az ágyban játszik
fantázia
Demeter Dóra

Képzeletbeli barát gyermekkorban – Így kezeld az új családtagot!

Azon kaptad a gyermekedet, hogy az üres szobában lelkesen csacsog valakivel? A vasárnapi ebédnél plusz egy főre kellett terítened? Esetleg eggyel többen játszottátok a társasjátékot, mint ahányan a szobában voltatok? Akkor nagy valószínűséggel egy képzeletbeli barát érkezett a családotokba. De vajon miért bukkant fel, és meddig marad? Hogyan kezeld a helyzetet szülőként? Demeter Dóra írása.

Tovább olvasom »
mindfulness gyakorlatok gyerekeknek
értékek
Kun Anett

Mindfulness gyakorlatok gyerekeknek 2.: „Jól vagyok!” ?

A mindfulness gyakorlatairól úgy tűnik, hogy csak felnőtteknek szólnak – hiszen a legtöbb önállóságot és erős önreflexiót igényel. De saját első gyakorlásaink sem voltak olyan mélyek, mint a későbbiek, igaz? A mindfulness gyakorlatai az érzelmi nevelés számtalan területén lehetnek segítségünkre akár szülőként, akár pedagógusként. Olyan érzelmi és szociális készségek fejlődését támogatják, amelyek utat mutatnak a kiegyensúlyozott, teljes, elégedett lelkivilághoz. Melyik készségek ezek? Milyen mindfulness gyakorlatok alkalmazhatók gyerekeknél? Kun Anett pszichológus írása Eline Snel Ülj figyelmesen, mint egy béka – Mindfulness gyakorlatok gyerekeknek és szüleiknek című könyvére épülve.

Tovább olvasom »
Játék dán módra - borítókép
boldogság
Mohácsi Rebeka

Játék dán módra – 6 tipp a dán sikerkönyvből

Vajon miért szeretnek játszani a gyerekek, és mit nyújt számukra a játék? Hogyan nevelhetünk kiegyensúlyozott gyermekeket a szabad játék segítségével? A dán nevelési kultúra példaértékű szemlélettel és gyakorlattal rendelkezik – vajon miért szerves része ennek a szabad játék? Cikkünkben Iben Dissing Sandahl Játék dán módra című könyvét alapul véve járjuk körül a témát. Mohácsi Rebeka írása.

Tovább olvasom »
bezzeganya mobillal
bezzeganya
Varga Réka

A bezzeganya kultusza, avagy 6 tipp, hogyan NE legyél szuperanya!

Ismered a bezzeganyát? Ő az, akire ha ránézel Facebook-on, akkor eszedbe juttatja, hogy mennyi mindent nem kedvelsz a saját életedben. Az ő élete sokkal könnyebb, a gyereke sokkal jobban viselkedik, a férje sokkal odaadóbb és persze még jobb nő is. Bezzeg neki kijár az #énidő, az ő gyereke biztos sosem sír, tuti ők sem sírnak titokban soha… Ő a bezzeganya, aki nem is feltétlenül celeb, így amit megoszt magáról az nem a #szponzorálttartalom kategória, hanem a #nemcsakennyiavalóság kategória. Hogyan kerüld el, hogy te is bezzeganyává válj? Hogyan kerüld el, hogy negatív hatással legyenek rád a közösségi oldalak? Varga Réka pszichológus írása.

Tovább olvasom »
figyelemhiány-zavar
család
Irinyi Tünde

„Szétszórt elmék” – Élet a figyelemhiány-zavar mellett

Gyakran tapasztalod, hogy neked vagy a gyermekednek folyamatosan elkószál a figyelme? Kifejezetten nehéznek érzed, ha huzamosabb ideig kell egy dologra összpontosítanod? Ebben a cikkben egy figyelemhiány-zavarról szóló könyvet, Dr. Máté Gábor Szétszórt elmék című írását ajánljuk. A témában született számtalan szakmai cikk és könyv közül miben tud újat mondani ez mű? Hogyan tekinthetünk új perspektívából erre a sokakat érintő állapotra? – Irinyi Tünde pszichológus könyvajánlója.

Tovább olvasom »
Mindfulness gyerekeknek
érzelemszabályozás
Kun Anett

Mindfulness gyerekeknek 1. – Gyakorlatok az érzelemkezelés erősítésére

Egyre feszítettebb tempójú a gyermekek élete is. Szülőként vagy pedagógusként fontos, hogy a gyermekeket megtanítsuk arra, hogyan álljanak meg a sodrásban. Hiszen megállás nélkül nincs összpontosított figyelem, anélkül nincs megnyugvás. Pedig nem is gondolnánk, mekkora szükségük van a gyermekeknek a nyugalomra! A szorongásoldás, az érzelemszabályozás területén is sokat segíthetnek a mindfulness gyakorlatai. Lássuk, hogyan! Kun Anett pszichológus írása Eline Snel Ülj figyelmesen, mint egy béka – Mindfulness-gyakorlatok gyerekeknek és szüleiknek című könyvét alapul véve.

Tovább olvasom »
gyász feldolgozása gyerekeknél
elmúlás
Kun Anett

Gyász feldolgozása gyermekeknél – Hogyan segíthetsz?

Akármennyire is szeretnénk, nem óvhatjuk meg a gyermekeket a veszteségektől. Ahogy a gyászhoz kötődő szokások egyre jobban kikopnak a társadalmi rítusokból, egyre bizonytalanabbá válhatunk: hogyan támogatható a gyász feldolgozása gyermekeknél? Hogyan segíthetünk a gyermekeknek elfogadni az elmúlást, a veszteséget? Fogódzóul szolgálhat a cikkben összegyűjtött pár szempont, tanács, ha hasonló élethelyzetben vagy – Singer Magdolna Ki vigasztalja meg a gyerekeket? című könyvét alapul véve. Kun Anett pszichológus írása.

Tovább olvasom »
gyermekrelaxáció borító
feszültség
Varga Réka

Gyermekrelaxáció – Játékos gyakorlatok a kiegyensúlyozott gyermekkorért

Ha elképzeljük egy óvodás napját, mi jut eszünkbe? Legtöbbünknek a móka, a kacagás és a folyamatos játék. Pedig az óvodába kerülés nagy lépcsőfok, mind a szülők, mind gyermekeik életében. Az új kihívások megismerését és az ezzel kapcsolatos elvárások teljesítését is időbe telik megszoknia a családnak. Mit tehetünk olyan esetben, ha úgy érezzük, hogy gyermekünk lelkivilága nem eléggé kiegyensúlyozott? Milyen formában támogathatjuk őt a szorongás oldásában? Hogyan segíthetsz gyermekednek akár megelőzni is ezeket a problémákat a gyermekrelaxáció által? Cikkünkben óvodás gyermekeknek való játékos, relaxációt elősegítő technikákat olvashattok. Varga Réka pszichológus írása.

Tovább olvasom »
hála borítókép
boldogság
Kun Anett

Hála gyermekkorban – 6+1 tipp, hogyan alapozhatod meg

Ritkán kap hangsúlyt a gyermekek nevelésében a hála érzése. Pedig megerősítő szülői minta szükséges ahhoz, hogy a gyermek megtanulja igazán átélni a hálát a hétköznapok során. Miért fontos a hála gyermekkorban? Számos pozitív érzelmi és fizikai hatásán túl segít megelőzni és enyhíteni a negatív érzéseket. Erősíti az érzelmi intelligenciát, így kapcsolódva a biztonságos, boldog, elégedett élettel. Add hát ezt a csodaeszközt a gyermeked kezébe! Kun Anett pszichológus írása.

Tovább olvasom »
érzelmi intelligencia fejlesztő programok
család
Nagy Gitta

Érzelmi intelligenciafejlesztő programok gyerekeknek

A szociális készségek mögött az érzelmi intelligencia, s annak fejlettsége áll. Bár nagyon sok érdekes cikk szól arról, mi is pontosan az EQ, de arról már kevés, hogy ha ezt fejleszteni szeretnénk, milyen felnőtteknek és a szülő-gyerek kapcsolatnak is sokat adó programmal tehetjük meg. Épp ezért újragondoltunk és átformáltunk pár ismert tevékenységet a gyerekek szociális készségeinek fejlesztése érdekében. Az érzelmi intelligenciát fejlesztő programok segítenek kilépni a komfortzónából és életük végéig tartó pozitív értékekre taníthatják a gyerekeket. Nagy Gitta pszichológus írása – a limonádéd mellé. [LIMONÁDÉ]

Tovább olvasom »
a nyunyóka pszichológiája
elválás
Varga Réka

A nyunyóka pszichológiája, avagy az elválás megkönnyítése

Eszünkbe jut-e még az a kedvenc plüssünk vagy rongyink, amit kisgyermekként mindenhová magunkkal cipeltünk? Néhányan már nem is emlékeznek rá, mások még most is a polcon tartják. De egy biztos: kiskorunkban, ha nem is a világot, de biztos érzelmi pontot jelentettek nekünk. Legyen szó óvodába menetelről vagy a nagyinál alvásról, ők biztos elkísértek minket. Ők a mindennapok hősei, gyermekek elaltatói, a síró szájak megnyugtatói, azaz a nyunyókák. Ha érdekel a mögöttük rejlő pszichológiai magyarázat, akkor cikkünk neked szól. Varga Réka írása – a kávéd mellé. [Cafe’ Latte- elvitelre]

Tovább olvasom »
nem akar iskolába menni
alkalmazkodóképesség
Mohácsi Rebeka

Nem akar iskolába menni a gyerek? Így segíthetünk neki!

„Nem akarok iskolába menni.” Kevesen vannak szülők, akik még nem hallották gyermekük szájából ezt a mondatot, és azok a felnőttek is, akik nem mondtak vagy éreztek ilyet iskoláskorukban. Vajon mi ennek a háttere és hogyan viszonyulunk mi szülők az iskolakerüléshez? Mi okozza a túlzott szorongást? Mit tehetünk szülőként és/vagy pedagógusként? Hogyan segíthetjük ezeket a gyerekeket a mindennapokban? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Mohácsi Rebeka írása.

Tovább olvasom »
házimunka gyermekkorban
családi kapcsolatok
Varga Réka

Házimunka gyermekkorban – segítség vagy büntetés?

Minden család törekszik a harmóniára és egymás támogatására. A szülők legfőbb célja, hogy gyermekeik boldogan és sikeresen éljék életüket. Hogyan érhetjük el, hogy a gyermek számára a felelősségérzet és az önállóság természetes dolog legyen? Milyen úton segíthet a házimunka játékos bevezetése abban, hogy a gyermek elvégezze kötelességeit és gondoskodjon környezetéről? A következő cikkünkben a gyermekek felelősségvállalással és feladattudattal való fokozatos megismerkedtetéséről olvashattok. Varga Réka pszichológus írása.

Tovább olvasom »
légzőgyakorlatok gyerekeknek
érzelemszabályozás
Kun Anett

Csak figyelj, és lélegezz! – Légzőgyakorlatok gyerekeknek

A légzésünk hangulatunk, érzelmeink szerint változik – mutatja, ha nyugodtak vagyunk, és azt is, ha feszültek. A test és az érzelmek összekapcsolódnak és hatnak egymásra, így a légzés által oldhatjuk a szorongásunkat, szabályozhatjuk az érzelmeinket, és enyhíthetjük az indulatainkat. A légzőgyakorlatok gyerekeknek is elsajátíthatók! Ha gyermekedet gyakran elragadják a heves érzelmek, nem tud megnyugodni, erősen szorong; vagy csak szeretnél egy olyan eszközt a kezébe adni hosszú távra, ami a kiegyensúlyozottságát támogatja, a légzéstechnikákkal érdemes megismerkednetek. Ehhez cikkünkben egy konkrét légzőgyakorlat leírását találod, valamint annak a szerzőnk által óvodásokhoz alakított verzióját, amit rendszeresen gyakorol a gyerekekkel. Kun Anett pszichológus írása.

Tovább olvasom »
kisállat gyermekeknek
család
Irinyi Tünde

Kisállat gyermekeknek? – Háziállat a családban

A sokak által olyan jól ismert kisállatdilemma: legyen vagy ne legyen? Ha igen, mikor és milyen állat? Milyen előnyei lehetnek a kisállattartásnak gyermekkorban? Hogyan járul hozzá a gyermek jóllétéhez a kiskedvenc? Milyen kérdéseket tisztázzunk az új „családtag” érkezése előtt? Ebben az írásban pszichológiai szempontból (is) megvizsgáljuk a kisállattartás kérdéskörét. Irinyi Tünde pszichológus írása.

Tovább olvasom »
gyermek szorongása
feszültség
Kun Anett

Hogyan oldható az óvodás gyermek szorongása? – 15 tipp szülőknek

A felnőttkorba lépve életünk tele lett kötelességekkel és felelősséggel. Neked is eszedbe szokott jutni, milyen jó volt gyereknek lenni? Bár gyermekkori emlékeink megfakultak, gyermekként is sok nehézséggel kellett szembenéznünk. Szülőként lehet, nem is gondolnád, hogy a gyermeked is szoronghat. Milyen stresszorokkal küzd meg egy óvodás gyermek? Hogyan előzhető meg és oldható a gyermek szorongása? Hogy segíthetsz gyerkőcödnek ellenállóvá és rugalmassá válni? Kun Anett pszichológus írása.

Tovább olvasom »
dicséret borító
boldogság
Nagy Gitta

Hogyan dicsérjük a gyermeket?! – A fejlődésorientált elismerés nyomában

A dicsérettel számos pozitív hatás érhető el: a gyerekek lelkileg egészségesebbek és boldogabbak lehetnek általa. Számukra is lényeges az elismerés – már a babákban is igen korán felsejlik a visszajelzésre való igény. Ez abból is látszik, hogy először a szociális mosolyuk jelenik meg, válaszként a rájuk mosolygó arcra. Azonban nem minden dicséretnek van fejlesztő hatása! Te is érezted már úgy, mikor a kimagasló eszedet méltatták, hogy bár ne dicsérnének ennyire, mert ennek a szintnek már nem tudsz megfelelni, sőt kellemetlenül érzed magad miatta? Bizony, könnyen fordítva sülhet el a nagy igyekezet. De akkor mennyit, mikor és legfőképp hogyan dicsérjünk? Cikkünkben ezekre a kérdésekre találhatsz választ. Nagy Gitta pszichológus, családterapeuta-jelölt írása.

Tovább olvasom »
mesepszichologia a gyakorlatban
alkalmazkodóképesség
Mohácsi Rebeka

Mesepszichológia a gyakorlatban – 10 tipp szülőknek és pedagógusoknak

Miért is fontos a történetek mesélése? Hogyan tudjuk a meséken keresztül fejleszteni a gyermekek önbecsülését? A családi történetek szerepe elengedhetetlen az önbecsülés és alkalmazkodóképesség kialakulásában. Történetünk mesébe fonása éppolyan fontos, mint az együtt töltött minőségi idő. Éppen ezért, összeírtam nektek – gyermekek szüleinek, pedagógusainak – 10 tippet, amikkel segíteni tudunk a gyermekeknek a saját történetük megélésében. Ha fontosnak tartod a gyermekkori önbecsülés fejlesztését, cikkem, amely Kádár Annamária és Kerekes Valéria Mesepszichológia a gyakorlatban! című könyvén alapul, neked szól. Mohácsi Rebeka írása.

Tovább olvasom »
játékos empátia fejlesztés
empátia
Varga Réka

Játékos empátiafejlesztés – 7 tipp kicsiknek és nagyoknak

Hajlamosak vagyunk az empátiára úgy gondolni, mint egy velünk született képességre. Vagy érzékenyek vagyunk mások problémáira, vagy nem. Ha a gyermekünk könnyen ráhangolódik a környezetére, kísérleteket mutat a másokról való gondoskodásra, akkor nagyon boldogak vagyunk. „Hú, milyen empatikus ez a gyermek!” Ha viszont a gyermekünk nehezen osztozik, agresszívabban áll ki saját maga érdekében, akkor gyakran csak legyintünk. „Áh, ő olyan kis akaratos.” Legújabb cikkünkben a játékos empátiafejlesztés pozitív hatásairól olvashattok. Varga Réka pszichológus írása.

Tovább olvasom »
tehetséges a gyerekem
erősségek
Nagy Gitta

Tehetséges a gyerekem – Így bontakoztasd ki a benne rejlő lehetőséget!

A minap néhány nagyon érdekes posztot olvastam egy Facebook csoportban, melyet tehetséges gyerekek szülei írtak. Még mindig sokan vannak, akik tanácstalanul kérdezik: „Tehetséges a gyerekem, de mihez kezdjek vele?”. Ezen nem is csodálkozunk, hiszen a konkrét gyakorlati információkat sokszor nehéz megtalálni az interneten. Például melyik intézmény foglalkozik tehetségazonosítással? Milyen előnyei vagy akár hátrányai lehetnek ennek? Hogyan, mivel segíthetünk otthon a gyereknek a tehetségfejlődés érdekében? Naprakész, legfrissebb szakirodalommal készült cikkünk Nektek, tehetséges gyerekek szüleinek. Nagy Gitta pszichológus írása.

Tovább olvasom »
középső gyermek
egyensúly
Kun Anett

Középső gyermek vagy? – Fordítsd előnyödre!

Középső gyermekként hajlamos lehetsz visszahúzódni és figyelemért sóvárogni. Középső gyermekként képes lehetsz felelős pozíciókat betölteni és szoros baráti kapcsolatokat ápolni. Ami mindünknél gyakori, hogy a mértékletesség kiemelt téma. Merni lazán, bátran, őszintén, túlzásoktól, erőlködéstől mentesen megnyilvánulni. De nem kell szenvedni ebben a pozícióban! Középső gyermekként abszolút nem olyan rossz az élet. Máris mondom, miért! Kun Anett pszichológus véleménycikke.

Tovább olvasom »
fejlődési szemléletmód
címkék
Mohácsi Rebeka

Fejlődési szemléletmód a családban – Így keretezd át a kudarcot!

Hogyan tudjuk a szemléletmódunk formálásán keresztül alakítani gyermekünk személyiségét? Miért fontos a fejlődési szemléletmód (growth mindset) kialakítása gyermekkorban? Carol. S. Dweck szerint minden nézőpont kérdése, a munka, a kapcsolatok és az önmagunkról alkotott kép is. Ha fontosnak tartod a pozitív énkép fejlesztését, a gyermekkorunkban ránk aggatott címkék hatásainak feloldását, akkor cikkünk, mely Carol. S. Dweck Szemléletváltás – A siker új pszichológiája című könyvén alapul, neked szól. Mohácsi Rebeka írása.

Tovább olvasom »
szülői viselkedés
elismerés
Nagy Gitta

5 +1 szülői viselkedés, amit sosem felejt el a gyermeked

Szülőnek lenni rengeteg kihívással jár. A felhalmozódott teendői lista sorai között nehéz felállítani a prioritást, és még nehezebb a kitűzött nevelési célokra koncentrálni. Olykor eltűnnek, elhalványulnak ezek a célok, de minden nap egy új lehetőség a lelassításra, pár percnyi önvizsgálatra. Ezek a tervek, álmok fogják befolyásolni tetteinket, irányt szabnak fejlődésünknek. Belegondoltál már, ez milyen hatással van a gyermekedre? Vajon mi az, amire a hétköznapok sodrása után is emlékezni fognak a kicsik? Milyen emlékek rögzülnek a legélesebben a gyerekek fejében? Lukács-Nagy Gitta pszichológus írása.

Tovább olvasom »
karácsony
gyerekszáj
Kun Anett

Ünnepi gyerekszáj 2. – Mit gondolnak a gyerekek a karácsonyról?

A gyerekszáj cikkeket mindenki kedveli. Nem meglepő, hiszen a gyermekek gondolatai üdítően hatnak ránk, felnőttekre, saját gyermekkorunk játékosságát idézik fel. A karácsonnyal kapcsolatban is felelevenítették számomra gyermekkori élményeimet. Több szempontból viszont felnőttként is azonosulni tudtam mondataikkal! Ünnepi gyerekszáj cikkeink második része. Felkészülni, a gyermekek véleménye következik! Kun Anett pszichológus írása.

Tovább olvasom »
Mikulás
gyereknevelés
Kun Anett

Ünnepi gyerekszáj 1. – Mit gondolnak a gyerekek a Mikulásról?

A gyerekek szemével a világ olykor varázslatos, olykor érthetetlen, olykor kalandos. Az biztos, a gyermekek véleménye gyakran megnevettet minket, felnőtteket, néha pedig elámít a szavaik mögött rejlő érettség. A Mikulással kapcsolatban is hasonló hatást tettek rám… Karácsonyi gyerekszáj cikkeink első része. Felkészülni, a gyermekek véleménye következik! Kun Anett pszichológus írása.

Tovább olvasom »
gyereknevelés dán módra - borító
boldogság
Mohácsi Rebeka

Gyereknevelés dán módra – A „boldog” élet skandináv receptje

Miért a dánok a legboldogabbak a világon? Vajon miért olyan kiegyensúlyozottak a dán szülők és gyermekeik? Miben rejlik a sikerük? Mitől ilyen elégedettek a XXI. századi viking leszármazottak? Vajon a habos kakaón és a hygge-n múlik? Természetesen nem. Ha te is a titok kulcsát keresed, akkor jó helyen jársz: cikkemben Jessica Joelie Alexander és Iben Dissing Sandahl Gyereknevelés dán módra című könyvét alapul véve járom körül a témát. Mohácsi Rebeka írása.

Tovább olvasom »
figyelemzavaros tehetség
figyelemzavar
Nagy Gitta

Figyelemzavaros tehetség? A VI. Székesfehérvári tehetségkonferenciáról tudósítunk

Felelősek vagyunk a tehetséggondozásért, a tehetséges gyerekek jövőjéért. A köztudat egyre nagyobb figyelmet fordít a témára, azonban számos gyakorlati kérdés marad homályos a mai napig. Honnan tudjuk az óvodában, ha egy gyermek tehetséges? Milyen jelei vannak, milyen a viselkedése? Egy tehetséges gyerek is lehet szétszórt, kapkodó, figyelemzavaros tehetség? Sok-sok kérdésre kaphattunk választ a Székesfehérváron tartott “A rút kiskacsa meséje, avagy az óvodai tehetséggondozás” elnevezésű 6. Tehetségkonferencián, a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat jóvoltából. Lukács-Nagy Gitta pszichológus írása.

Tovább olvasom »
gyermekkori ételallergia
ételallergia
Varga Réka

Ételallergia gyermekkorban – 6 tipp, hogyan segítheted a gyermeked beilleszkedését

Egy meglévő vagy frissen diagnosztizált ételallergia önmagában is nagy változásokat okozhat mind a gyermek, mind a család életében. Az óvodába vagy az iskolába történő beilleszkedést is jelentősen befolyásolhatja, és teljesen új kihívások elé állíthatja a családot. Mit tehetünk akkor, ha úgy érezzük, hogy gyermekünk szorongást vagy frusztrációt élt át az allergiája miatt? Milyen formában támogathatjuk őt a szorongás oldásában és a szociális kapcsolatai kialakításában? Hogyan segíthetsz gyermekednek akár megelőzni is ezeket a problémákat? A következő cikkemben óvodás és iskolás ételallergiás gyermekek beilleszkedését segítő tippeket olvashattok. Varga Réka pszichológus írása.

Tovább olvasom »
megengedő nevelés borító
fejlődés
Nagy Gitta

Szeretem, tehát hagyom?! – A megengedő nevelés előnyei és hátrányai

Sokszor halljuk, hogy „mennyi elkényeztetett gyerek van”; hogy sokan nem tudnak nemet mondani a gyereknek, hogy gyakorlatilag a gyerekek irányítják a család életét. Milyen következményei lehetnek a megengedő nevelésnek? Milyen csapdákat rejt a szabályokat nélkülöző családi háttér? Mire figyeljünk oda a gyermekünk kéréseinek teljesítésekor? Cikkemben ezekre a kérdésekre találsz választ. Lukács-Nagy Gitta pszichológus írása.

Tovább olvasom »
Vekerdy Tamás
fejlődés
Nagy Gitta

Mindent köszönünk, Tanár Úr! – Elhunyt Vekerdy Tamás

Vekerdy Tamás értékes gondolatai, személye örök marad a pszichológia berkeiben. Ugyanúgy fájó szívvel válnak el tőle azok a pedagógusok, szülők, felnőttek és gyermekek is, akik segítséget, útmutatást találtak könyveiben, interjúiban. Mi, a Megoldásközpont Magazin csapata szeretnénk pár sorban – a teljesség igénye nélkül –, néhány idézetét csokorba szedve búcsúzni Tőle.

Tovább olvasom »
helikopterszülő
aggodalom
Nagy Gitta

Egy jó szülő mindig félti a gyerekét?! Tippek, hogy te ne legyél helikopterszülő

A gyermekeinkért való aggodalom állandó része az életünknek. Minden féltő szülőt a jó szándék vezérel: azt szeretnénk, hogy felnőve gyermekünk egészséges önbizalommal rendelkezzen, és képes legyen az önállóságra, az önérvényesítésre. Így van ez a helikopterszülő esetében is. A túlféltés azonban nem segíti elő ezeknek a tulajdonságoknak a fejlődését – súlyos következményekkel járhat. Mire figyeljünk oda, ha nem akarunk beleesni a helikopterszülőség csapdájába? Hogyan csökkentsük az aggodalmainkat? Hogyan segít ebben a helyzetfüggő gyereknevelés? Lukács-Nagy Gitta pszichológus, családterapeuta-jelölt írása.

Tovább olvasom »
iskolaérettség
érzelmi fejlődés
Kun Anett

Iskolaérettség a családban? – 10 tipp, hogy nyugodtan kezdjétek el az iskolát

Az iskolaérettség kiemelt témává válik az óvoda utolsó éveiben. Mérlegelni kell az óvodapedagógusok véleményét, olykor a szülők közt sincs egyetértés. A realitás érzékelését nehezíti az elfogultság, az aggodalom, a helyes döntés meghozásának súlya is. Te is őrlődsz, gyermeked készen áll-e az iskolára? A saját iskolai emlékeid, a teljesítménnyel és a változással való viszonyod is befolyásolhatják az érzéseidet. Hogyan hat ez a gyermekedre? Hogyan bogozd ki őket? Segítünk! Kun Anett pszichológus írása.

Tovább olvasom »
tudatos szülő
család
Kerékgyártó Dóri

Így válj tudatos szülővé! – 10+1 tipp a kiegyensúlyozott családi életért

Sokszor hallom magam körül azokat a bizonyos mondatokat: „Régen minden jobb volt.” „Bezzeg az én időmben!”. Ilyenkor mindig elmosolyodom. Vajon tényleg annyira csodálatos volt régen az élet? Tökéletes gyerekeket neveltünk, csodálatos családokban? Vagy esetleg a mai modern társadalmi élet is képes volt pozitívumokat hozzáadni a családok működéséhez? Tudatosabban neveljük ma gyermekeinket? Miért születnek ma később a babák, és miért olyan fáradtak ma az anyukák, apukák? Ha te is érezted már, hogy kimerült vagy, és nehezen találod a helyed a szülői feladatok tömkelegében, a cikkem neked szól! Útmutatást nyújtok neked abban, hogyan tedd könnyebbé ezeket a terheket. Hidd el, a te közérzeted egész családodéra hatással lesz. Tégy egy próbát! Kerékgyártó Dóri írása.

Tovább olvasom »
Skip to content