Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Családi élet rovat

Képzeletbeli barát
fantázia
Demeter Dóra

Képzeletbeli barát gyermekkorban – Így kezeld az új családtagot!

Azon kaptad a gyermekedet, hogy az üres szobában lelkesen csacsog valakivel? A vasárnapi ebédnél plusz egy főre kellett terítened? Esetleg eggyel többen játszottátok a társasjátékot, mint ahányan a szobában voltatok? Akkor nagy valószínűséggel egy képzeletbeli barát érkezett a családotokba. De vajon miért bukkant fel, és meddig marad? Hogyan kezeld a helyzetet szülőként? Demeter Dóra viselkedéselemző írása.

Tovább olvasom »
internethasználat szabályozása
család
Burján Réka

Gyerekek a digitális világban – 5+1 tipp az internethasználat szabályozására

„Letölthetek egy játékot a telefonodra, Anya?”; „Hadd játsszak még egy kicsit, légyszi!” – amennyiben szülő vagy, már biztosan számtalanszor hallottál hasonló mondatokat gyermeke(i)d szájából. Vannak helyzetek, amikor nehéz eldönteni, hogy mi lenne a helyes válasz. Ezért ebben a cikkben néhány olyan tippet szeretnénk veled megosztani, mellyel kialakíthatsz egy tartható, kiegyensúlyozott internetes házirendet! Burján Réka írása – a kávéd mellé. [Latte Macchiato]

Tovább olvasom »
elfogadás
Kedves Flóra

Introvertált gyermekek támogatása – Hogyan szeressük őket „elég jól”?

„Miért olyan csendes ez a gyerek?” – hangzik el gyakran a mondat, amit az introvertált gyermekek szülei már jól ismernek. Az ilyen gyermekek ugyanis gyakran tűnhetnek szorongónak, visszahúzódónak vagy éppen magányosnak. De vajon valóban magányosak az introvertált gyermekek? Egyáltalán mit is jelent pontosan, ha valaki introvertált? És ami még fontosabb, hogyan támogathatjuk gyermekünket, ha észrevesszük rajta ezeket a jegyeket? Kedves Flóra pszichológus írása.

Tovább olvasom »
pozitív fegyelmezés ölelkező család
büntetés
Nagyné Ocsenás Dorottya

Pozitív fegyelmezés – Mit tehetünk a hagyományos büntetés-jutalmazáson túl?

Általában jutalmazással vagy büntetéssel próbáljuk motiválni a gyereket, ha szeretnénk rávenni, hogy azt csinálja, amit mi szeretnénk (gondolunk itt olyan elvetemült kérésekre, mint hogy öltözzön fel reggel), vagy pont, hogy ne csinálja azt, amit mi nem szeretnénk (pl. ne rohangáljon sáros cipővel a nappaliban). Habár az esetek nagy részében ezekkel valóban elérjük, amit szeretnénk, vannak azonban olyan hátrányai, amelyek miatt érdemes lehet más szemléletmódot alkalmazni. Milyen lehetőségünk van, ha nem szeretnénk hagyományosan jutalmazni és büntetni a gyermekünket? Mit is takar a pozitív fegyelmezés kifejezés, és hogyan lehet alkalmazni a gyakorlatban? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Nagyné Ocsenás Dorottya pszichológus írása.

Tovább olvasom »
tehetséges a gyerekem
atipikus tehetség
Nagy Gitta

Az óvodás tehetségígéret is figyelmet követel – Szükséges a tehetséggondozás óvodáskorban?

Az óvodás tehetséges gyerekeket „tehetségcsírának” vagy „tehetségígéretnek” hívjuk. Milyen programot választhatunk, ha nem akarjuk címkézni a gyerekeket? Egyáltalán szükséges ezzel az egész tehetségkoncepcióval már óvodában foglalkozni, ahelyett, hogy békén hagynánk őket? Ha szükségük van rá, mire és miért? Nehéz az útvesztőben kiigazodni és hiteles információhoz jutni. Nagy Gitta óvodapszichológus legújabb cikkében gyakorlatiasan vázolja fel, és indítja el a gondolatokat az új tehetségirányzatok felé.

Tovább olvasom »
Természetben töltött idő borítókép
feltöltődés
Mohácsi Rebeka

Természetben töltött idő jótékony hatásai – Mit taníthat gyermekeink számára a természet?

Ki ne érezné jobban magát egy erdei séta után? Az állandó rohanásban szinte már megfeledkezünk az évszakok váltakozásának szépségéről, pedig a természetnek számos jótékony hatása van. Vajon mit taníthat gyermekeink számára a természet? Hogyan szerettethetjük meg a gyermekünkkel a természetet? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Mohácsi Rebeka biológia-földrajz pedagógus gyakornok, zoopedagógus írása.

Tovább olvasom »
kiegyensúlyozott kismama
aggódás
Debreczeni-Kondás Eszter

A kiegyensúlyozott várandósság nyomában – Az a bizonyos 9 hónap

Aki volt már kismama, biztosan emlékszik arra a pillanatra, amikor megtudta, hogy egy kis lélekkel osztja meg a testét. Az a bizonyos két csík a teszten érzelmek teljes hullámvasútját tudja felsorakoztatni az ember lánya előtt. Az első boldog percek vagy napok után a legtöbb esetben előtörnek a kételyek is: készen állok én erre? Mi van, ha baj történik? Vajon elég jó anya leszek majd? Aztán pedig még ezer meg egy, olykor szorongó, olykor megmosolyogtató kérdés cikázik át a fejünkön addig, míg végre találkozunk a kisbabánkkal. Mire figyeljünk annak érdekében, hogy minél szorongásmentesebben élhessük meg ezt az időszakot? Hogyan lehet kiegyensúlyozott várandósságunk? Debreczeni-Kondás Eszter pszichológus véleménycikke – húsz kismama tapasztalata alapján.

Tovább olvasom »
Gyermekkori idegennyelv-elsajátítás gyerekek zászlókkal a kezükben
alternatív pedagógia
Demeter Dóra

Gyermekkori idegennyelv-elsajátítás – Előny vagy hátrány? [4+1 TIPP]

A XXI. századhoz szinte már hozzátartozik az a szemlélet, hogy „semmit nem lehet elég korán kezdeni”. Így van ez a gyermekkori idegennyelv-elsajátítással is. Míg a régebbi álláspontok szerint a két- vagy többnyelvűség lassítja a gyermek (anya)nyelvi fejlődését, addig ma már tudományosan is bizonyított, hogy a korai nyelvelsajátítás mind a gyermekek kognitív képességeire, mind a személyiségfejlődésére pozitív hatást gyakorol. De milyen előnyei lehetnek annak, ha a gyermeket akár már babakorától kezdve többnyelvű környezet veszi körül? Milyen szempontok alapján válasszunk nyelvi különórát gyermekünk számára? Hogyan, milyen módszerekkel érdemes bevezetnünk őt otthon az idegennyelvek világába? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Demeter Dóra viselkedéselemző, AMI Montessori asszisztens és angolnyelv-oktató írása.

Tovább olvasom »
felkészülés a vizsgaidőszakra
egyetemista
Mohácsi Rebeka

Felkészülés a vizsgaidőszakra – Tippek a tanulásmódszertan eszköztárából

A vizsgaidőszak közeledtével sok ember válik stresszessé. Gyakran érzel te is ilyet? Látod magad vagy gyermeked előtt, hogy halmokban áll a jegyzet? Szeretnéd eredményesen átvészelni ezt az időszakot? Gyakran aggódsz, hogy nem sikerül a vizsga? Ha te is a sikeres tanulás titkát keresed, szeretnél felkészülni a vizsgaidőszakra, akkor jó helyen jársz! Mohácsi Rebeka írása.

Tovább olvasom »
Gyermekkel szemben ülnek a szülei, apuka éppen magyaráz, anyuka kellemetlenül néz maga elé.
család
Konyári Ildikó

Mit mondjak, ha eljön a „nagy beszélgetés”? – A szexuális nevelés 3 alapelve

Bár napjainkban egyre nyíltabban beszélünk számos tabutémáról, a szexualitással kapcsolatos kérdésekre még mindig gyakran csak ködös válaszok érkeznek. Mit, hogyan és mikor érdemes mondani a gyereknek? Vajon tudja, hogy valójában nem a gólya hozza a babát? Mik azok a kötelező puszik? Cikkünkben a szexuális nevelés témakörét járjuk körbe, és olyan fontos alapelveket mutatunk be, mint a fehérneműszabály. Konyári Ildikó írása.

Tovább olvasom »
végrehajtó funkciók kislány laptoppal
fejlődéslélektan
Nagy Gitta

Végrehajtó funkciók – Ez a komplex képesség befolyásolja a sikerességet a gyerekeknél

Figyelem, tervezés, kivitelezés. Legfontosabb alapkészségeink már óvodáskorban kialakulnak és megszilárdulnak. Ezek az alapkészségek segítenek át minket az iskoláséveinken egészen a felnőttkorig, és járulnak hozzá a kiegyensúlyozott, teljes élethez. Ebben van kiemelt szerepe a végrehajtó funkcióknak, amik átszövik az életünk színtereit. De mi történik, ha hibás ez a működés, vagy „akadozik”? Hogyan lehet ezt fejleszteni, megismerni? Egyáltalán mekkora jelentősége van ennek a későbbiekben? A kérdésekre választ ad Nagy Gitta pszichológus.

Tovább olvasom »
gyereknevelés dán módra
boldogság
Mohácsi Rebeka

Gyereknevelés dán módra – A „boldog” élet skandináv receptje

Miért a dánok a legboldogabbak a világon? Vajon miért olyan kiegyensúlyozottak a dán szülők és gyermekeik? Miben rejlik a sikerük? Mitől ilyen elégedettek a XXI. századi viking leszármazottak? Vajon a habos kakaón és a hygge-n múlik? Természetesen nem csak ezeken. Ha te is a titok kulcsát keresed, akkor jó helyen jársz: cikkünkben Jessica Joelie Alexander és Iben Dissing Sandahl Gyereknevelés dán módra című könyvét alapul véve járjuk körül a témát. Mohácsi Rebeka írása.

Tovább olvasom »
iskolaérettség után borító
gyermekkor
Varga Réka

Élet az iskolaérettségi vizsgálat után – Hogyan készüljünk, ha megy a gyerek, és ha marad?

A január kifejezetten fontos időszak a nagycsoportos óvodások családjában. Ez az a hónap, amikor beköszönt az iskolaérettségi halasztási kérelmek és vizsgálatok időszaka. Ezt a döntést persze a legtöbb családban hosszas gondolkodási fázis előzi meg: a „Menjen?”, „Maradjon?” , „Ki segíthet dönteni?” kérdések elég gyakran elhangozhatnak. De a döntés után is számos kérdés lehet a szülők fejében a továbbiakkal kapcsolatban. Cikkünkben a szülők útmutatót kapnak, hogy miként használják ki az időt a gyermekük fejlődése érdekében – akár idén kezdi az iskolát, akár jövőre. Varga Réka pszichológus írása.

Tovább olvasom »
gyermekjóga
érzelmi intelligencia
Kun Anett

Gyermekjóga – Egy módszer a gyermekek testi-lelki-mentális jóllétéért

A jóga komplex rendszer, amely testgyakorlatokon/ászanákon, légzőgyakorlatokon, relaxáción és meditáción keresztül fejti ki áldásos hatásait. Nemcsak a testünket teszi erősebbé és rugalmasabbá, hanem olyan képességeinket is erősíti, mint az önmegnyugtatás, a szorongásoldás, vagy az önelfogadás. A gyermekjóga a testi-lelki-mentális jóllét kialakítását segíti – hiszen ezt nem lehet túl korán, csak elég korán kezdeni! Hogyan befolyásolja a gyermekjóga többek között a test rugalmasságát, az idegrendszer fejlődését, az érzelemszabályozás erősödését vagy az erkölcsi értékek kialakulását? Miért olyan élvezetes és fejlesztő hatású a gyermekek számára a gyermekjóga? Kun Anett pszichológus és gyermekjóga oktató írása.

Tovább olvasom »
környezettudatosság a családban
értékek
Irinyi Tünde

Környezettudatosság a családban – 20 tipp a zöldebb hétköznapokért

Miért döntenek egyre többen a környezettudatos életmód és a fenntarthatóság mellett? Mi az a klímaszorongás? Hogyan jelenik meg a fenntarthatóság a gyermeknevelésben és a családi mindennapokban? A cikkben körüljárjuk a globális környezeti kihívásokra adható válaszokat, amelyekkel hozzájárulhatunk Földünk védelméhez. Irinyi Tünde pszichológus írása.

Tovább olvasom »
kisfiú puszit ad a kislánynak
bugyiszabály
Demeter Dóra

Szexuális érdeklődés óvodáskorban – Normális, ha maszturbál a gyermekem? [3 TIPP]

A szexualitás a kamaszkor természetes velejárója – ezt mind szülőként, mind pedagógusként jól tudjuk. De mi a helyzet akkor, ha a 4-5 éves gyermekünket kapjuk rajta, ahogyan a saját vagy egy társa nemi szervével játszik? A szexuális érdeklődés óvodáskorban egyet jelent azzal, hogy a fiúk és a lányok felfedezik a testük közötti különbségeket, kíváncsisággal fordulnak nemi szervük felé, esetleg a témához kapcsolódó szavakat (pl. cici, nuni) ismételgetnek. Az első meghökkenés után jogosan merülhet fel bennünk a kérdés: természetes vagy kóros jelenség a gyermekkori önkielégítés? Tiltsuk vagy támogassuk a szexuális jellegű játékokat? És mit is kellene, hogy jelentsen a „bugyiszabály”? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Demeter Dóra írása.

Tovább olvasom »
gyermek szorongás workshop borító anyuka öleli a gyermekét
gyermek szorongás
Megoldásközpont

Szorong a gyermekem: Mit tehetek ellene? [ONLINE WORKSHOP]

Könnyű azt gondolni, hogy a gyermekek csak játszanak egész nap, őket nem éri valódi feszültség. Azonban szülőként és pedagógusként hamar rájöhetünk, hogy a gyerekek élete sem mentes a stressz- és szorongáskeltő eseményektől. Az ő életszakaszuk is telis-tele van új kihívásokkal, amelyekhez nem feltétlen épült ki a megküzdési eszközkészletük. Milyen stresszkeltő eseményekkel küzd meg gyermekünk? Hogyan előzhető meg az ő szorongása? Hogyan segíthetünk neki szülőként ellenállóbbá, békésebbé válni? Milyen erőforrásainkat tudjuk ehhez felhasználni? Többek között ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni Nagy Gitta pszichológus online workshopunkon. Ezt ne hagyd ki!

Tovább olvasom »
tanulási motiváció
dicséret
Pocsai Borbála

Tippek a tanulási motiváció erősítéséért pedagógusoknak

Pedagógusként számtalanszor szembesülhetünk azzal a problémával, hogy a gyerekek alulmotiváltak a tanórákon. Sokféle módszer létezik arra, hogyan alakítsunk ki hajlandóságot és érdeklődést a diákokban a tanulás irányába. De mi is a tanulási motiváció, és hogyan tudjuk erősíteni ezt? Cikkünkben ezzel kapcsolatos tippeket és ötleteket osztunk meg. Pocsai Borbála írása.

Tovább olvasom »
anya gyermek együtt
autonómia
Demeter Dóra

A gyermek tisztelete: 3 érv, hogy miért bánj tisztelettel a gyermekeddel

„Tiszteld apádat és anyádat!” – szól a jól ismert parancsolat, amely évek-évtizedek óta a gyermeknevelés egyik alappilléréül szolgál. A tiszteletnek van azonban egy másik – legalább annyira lényeges – aspektusa: a gyermekek tisztelete. Azáltal, hogy gyermekkorban tiszteletteljes közeget teremtünk, hatást gyakorolhatunk a kicsi egész személyiség- és jellemfejlődésére. De milyen előnyökre tehet szert csemeténk felnőttkorában az otthon kapott tiszteletnek köszönhetően? Hogyan mutathatjuk ki, hogy tiszteljük őt? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Demeter Dóra írása.

Tovább olvasom »
Kreativitás az iskolában - borítókép
iskola
Mohácsi Rebeka

Kreativitás az iskolában – 8 tipp, hogy kreatív pedagógusok legyünk

A kreativitás van annyira fontos, mint a műveltség, és ezért is kellene az oktatás során nagy hangsúlyt kapnia. Nemcsak a gyerekek, hanem a pedagógusok számára is nagyon sok előnnyel jár, ha kibontakoztatják a bennük rejlő alkotóerőt. De vajon miért hasznos a kreativitás a pedagógusnak és a gyermekeknek egyaránt? Hogyan csempésszük be a kreativitást az iskolába? Cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ. Mohácsi Rebeka írása.

Tovább olvasom »
zenei nevelés gyermekkorban
családi kapcsolatok
Varga Réka

Zenei nevelés gyermekkorban — Hogyan hat későbbi életünkre?

A zene kikapcsol, feltölt, levezeti érzelmeinket, és egyes esetekben még tanít is. Nemcsak a hallgatása, hanem a zenélés elsajátítása is számos következményt hoz maga után. Bár felnőttként is belevethetjük magunkat a zenetanulásba, de a legjobb, ha a zenei nevelés gyermekkorban kezdődik. Az óvodáskortól kezdve, a kisiskoláskoron át, egészen a középiskolákig más-más célja és haszna lehet a zeneiség bevezetésének a gyermekek életébe. Hogyan járulhat hozzá az ismeretek elsajátításához? Mit profitálhat belőle érzelmileg a gyermek? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Varga Réka pszichológus írása.

Tovább olvasom »
tehetségfejlesztés lufival száll egy kisfiú
alulteljesítő tehetség
Nagy Gitta

Tehetségfejlesztés kicsiknek és nagyoknak – „A tehetséggel foglalkozni nem úri huncutság…”

Gyarmathy Éva ismeretterjesztő könyve nemcsak irányt és érdekes ötleteket ad a tehetségfejlesztéshez, hanem egy speciális, tisztábban látó szemüveggel is képes megajándékozni minket. Szülőként és szakemberként egyaránt arra törekszünk, hogy jobban megértsük, s ezáltal megfelelő módon egyengessük a tehetséges gyerekek útját. Milyen szempontokat nézzünk ahhoz, hogy ezt megtehessük? Milyen nehézségekkel, és milyen lehetőségekkel néznek szembe a tehetségek? Betekintőt hoztunk nektek egy izgalmas, élettel, tudással és érzelmekkel gazdag világba. Nagy Gitta pszichológus könyvajánlója pedagógusoknak, szülőknek és szakembereknek. És minden alkotó felnőttnek.

Tovább olvasom »
Relaxáció az iskolában - borítókép
boldogság
Mohácsi Rebeka

Feszültségoldás és relaxáció az iskolában? – Tippek stresszcsökkentéshez

Az iskolában számos kihívással szembesülnek a fiatalok, ami növelheti a stressz-szintjüket. A pihentető gyakorlatok alkalmazásával támogathatjuk a gyermekeket a belső nyugalmuk megtalálásában. De vajon hogyan építhetjük be a relaxációt az iskolai életbe? Cikkünkben iskolásoknak szóló relaxációs technikákat olvashattok. Mohácsi Rebeka írása – a kávéd mellé. [Cappuccino]

Tovább olvasom »
szülő-gyermek kommunikáció
asszertív kommunikáció
Kun Anett

A szülő-gyermek kommunikáció buktatói – 5 tipp, hogyan erősítsd meg a bizalmat a gyermekeddel

A szülő-gyermek kommunikáció nem mindig egyszerű: van, hogy a gyermekeink koruknak nem megfelelő vagy veszélyes dolgokat akarnak, van, hogy feszegetik a határokat, van, hogy mi vagyunk épp feszültek egy stresszes nap után. Ráadásul ahogy nőnek, újra és újra ráébredünk, hogy már nem válnak be azok a stratégiák, amik korábban igen, és változtatnunk kell a kommunikációnkon is. A legnagyobb jószándékunkkal is előfordulhat akár szülőként, akár pedagógusként, hogy gyermekünkkel vagy diákunkkal olyan kommunikációs formulákat használunk, amelyek ártanak a bizalmi kapcsolatunknak. Cikkünkben rátekintünk: mi működhet hosszú távon ezek helyett? Kun Anett pszichológus írása.

Tovább olvasom »
egyszerűbb gyermekkor család a tengerparton
egyszerűbb gyermekkor
Nagyné Ocsenás Dorottya

Egyszerűbb gyermekkor – Hogyan neveljünk boldog, nyugodt gyereket?

Nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek életét is elárasztja a számtalan információ, az állandóan és sokfelől érkező inger. Kim John Payne ennek a káros hatásait segít csökkenteni a családok számára Egyszerűbb gyermekkor című könyvében. Hogyan lassítsuk le kissé a gyermekkort az ideális tempójára? Egyáltalán, miért nem érdemes siettetni azt? Mit nyerhetünk ezzel mi, felnőttek is? Ocsenás Dorottya pszichológus könyvajánlója.

Tovább olvasom »
anyuka kislánnyal - önbizalomfejlesztés gyerekeknek
egészséges önbizalom
Kedves Flóra

Önbizalomfejlesztés gyerekeknek – 6+1 magabiztosság-erősítő tipp

Saját gyermekének mindenki igyekszik megadni a feltétel nélküli szeretetet. Ebből következik, hogy mindenki a saját gyermekét látja a legszebbnek, legügyesebbnek. Ez így is van rendjén, hiszen egy szülőnek mindig a gyermeke lesz a legfontosabb. De vajon mit tehetünk azért, hogy ő is észre tudja venni, és reálisan lássa a benne rejlő értékeket? Hogyan segítsünk neki kialakítani egy egészséges önbizalmat? Kedves Flóra pszichológus írása.

Tovább olvasom »
Karaktererősségek az iskolában-borítókép
erősségfókusz
Mohácsi Rebeka

Karaktererősségek az iskolában – 5 tipp pedagógusoknak

A karaktererősségeink megismerésével boldogabb és teljesebb életet élhetünk, hiszen ezek feltárásával az erősségeinkre fókuszálhatunk. Ezeket alkalmazhatjuk a mindennapok során, és érdemes őket már gyermekkorban megismernünk. Vajon mik a saját karaktererősségeink? Mik a diákjaink karaktererősségei? Hogyan használhatjuk az erősségeket abban, hogy mélyítsük a tanulás iránti elköteleződésüket, hogy javítsuk az osztálylégkört? Azaz hogyan építhetjük be a tanításba? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Mohácsi Rebeka írása.

Tovább olvasom »
esti rutin gyerekeknek
altatás
Kun Anett

Kínlódás az esti rutin a gyerekeddel? – 10 tipp szülőknek az esték megkönnyítésére

Az esték egy óvodás vagy kisiskolás gyermekkel nem mindig alakulnak úgy, ahogy szülőként szeretnénk. Van, hogy tele vannak energiával, és elképzelhetetlen, hogy lesz ebből alvás. Van, hogy annyira fáradtak, hogy a nyűgösség az este minden következő tevékenységét megakasztja. Van, hogy eszük ágában sincs fürödni menni, hiszen épp most ért haza apa, vagy kezdődik a kedvenc mese. Ha kialakítunk egy esti rutint, amit következetesen betartunk és betartatunk, akkor az esti menetrend kiszámíthatósága segít a gyermekeknek, hogy hozzájáruljanak együttműködésükkel a teendőkhöz. A nyugalom és a jó alvás megalapozásában a kereteken túl az sem mindegy, milyen tartalommal töltjük meg az estét. Hogyan segítsünk gyermekünknek ráhangolódni az esti elcsendesedésre? Hogyan érhetjük el, hogy „pihenő üzemmódba” kerüljön? Kun Anett pszichológus írása.

Tovább olvasom »
életciklus váltás kezek
családi dinamika
Irinyi Tünde

Családi életciklusaink nyomában – Az önismeretünk fejlesztéséért

„Semmi sem állandó, csak a változás maga” – bár közhely a mondás, de mégis igaz. A személyiség kibontakozásának folyamata, a családi életciklusok váltakozása, és a környezethez való alkalmazkodás (például az iskolai, munkahelyi elvárásoknak való megfelelés) egyidejűleg jelennek meg az ember életében. Milyen megoldásai lehetnek az életciklusváltásokat kísérő kríziseknek? Hogyan találhatja meg a család újra az egyensúlyt egy-egy életszakaszváltást követően? A cikkben ezekre a kérdésekre keressük a választ – Irinyi Tünde pszichológus írása.

Tovább olvasom »
Gamifikáció az oktatásban - borítókép
boldogság
Mohácsi Rebeka

Gamifikáció az oktatásban – Így motiváld a gyerekeket!

Az oktatás és a játék kapcsolata régi hagyományokra vezethető vissza. Vajon hogyan tudjuk napjainkban az online tér által nyújtott lehetőségeket az oktatás előnyére fordítani? Miben lehet más a digitális játék a hagyományos játékokhoz képest? Hogyan tudjuk a gamifikációval (játékosítás) segíteni a diákokat abban, hogy örömüket leljék a tanulásban? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Mohácsi Rebeka írása – a teád mellé. [Tea – elvitelre]

Tovább olvasom »
tehetség kibontakoztatása gyerekkorban
alulteljesítő tehetség
Nagy Gitta

Interjú Gyarmathy Évával – Adjunk optimális kihívásokat a gyerekeknek!

Minden szülőnek a saját gyermeke a legszebb és a legtehetségesebb, s Gyarmathy Éva szerint ez így is van jól. Számtalan lehetőség, „tehetségpotenciál” rejtőzik a gyerekekben, azonban az erősségek és fejlesztendő területek egyénenként eltérnek. Mitől függ az, hogy egy gyermek ki tudja-e bontakoztatni ezt a potenciált? Hogyan segíthetünk neki, hogy motivált maradjon a fejlődésre? Mit tehetünk azért, hogy reális énképet alakítsunk ki a gyerekekben? A Gyarmathy Évával készült izgalmas interjú ezekre a kérdésekre is választ ad – Nagy Gitta pszichológus írása.

Tovább olvasom »
kudarctűrés fejlesztése gyermekkorban fiú és kislány sakkoznak
frusztrációkezelés
Varga Réka

Kudarctűrés fejlesztése gyermekkorban – 3 + 1 lépéssel a fejlődésért

Egyes gyerekek vidáman túllendülnek egy elveszített játékon, vagy rossz iskolai jegyen. Más gyerekek pedig erőteljesebb reakciókat produkálnak ilyenkor, legyen az hiszti, sírás vagy a feladat azonnali otthagyása. Mit tehet egy felnőtt annak érdekében, hogy megtanítsa elviselni az átmeneti sikertelenséget? Hogyan lehetséges a kudarctűrés fejlesztése gyermekkorban? Most 3 lépésben bemutatjuk nektek. Varga Réka pszichológus írása.

Tovább olvasom »
pozitív pszichológia az iskolában
érdeklődés
Tárnoki Anna

Szeretve tanulás – Pozitív pedagógia az iskolában

Valamennyien sok évet töltünk el az iskolapadban, kinek pozitívabb, kinek negatívabb élmények kapcsolódnak ehhez az időszakhoz. Ha körbenézünk, egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy a diákok leterheltek, hamar elvesztik az érdeklődésüket és nem motiváltak a tanulás terén. Cikkünkben igyekszünk feltárni, milyen módszerekkel és gondolkodásmóddal tudnánk ezen változtatni, hogyan tudnánk segíteni a tanulókat, hogy örömüket leljék a tanulásban, a világ felfedezésében… Tárnoki Anna vendégcikke.

Tovább olvasom »
gyermekkori agresszió
érzelemszabályozás
Kun Anett

Gyermekkori agresszió – Hogyan segíthetünk gyermekünknek kezelni az indulatait?

Agresszív a gyermek – mindenkinek rossz. A pedagógusoknak, a csoport- vagy osztálytársaknak, a szülőknek, a testvéreknek és magának a gyermeknek is. Mégis nehéz együttéreznünk vele, mikor a sokadik próbálkozásunk is sikertelen arra, hogy megértessük a gyermekkel, hogy nem szabad verekedni, kiabálni, fenyegetőzni vagy kárt okozni. Pedig gyakran az a benyomásunk, hogy tudja és érti ő, mégsem megy a nyugalom. Mi állhat az erőszakos viselkedés mögött? Mit tehetünk a gyermekkori agresszió ellen? Hogyan taníthatjuk meg a gyermekünknek kezelni az indulatait? Kun Anett pszichológus írása.

Tovább olvasom »
tippek kezdő pedagógusoknak - borítókép
átkeretezés
Mohácsi Rebeka

10 + 1 tipp kezdő pedagógusoknak

Milyen nehézségei lehetnek egy kezdő pedagógusnak? A kihívásokkal teli mindennapokban hogyan tudjuk tanárként érdekessé és kreatívvá tenni az órákat? Cikkünkben szeretnénk megosztani veletek ötleteinket és tippjeinket, hiszen tudjuk, hogy a pályakezdés nem könnyű, pedagógusnak lenni pedig eleinte talán különösen nehéz. Mohácsi Rebeka írása.

Tovább olvasom »
pszichológus az óvodában
gyermeknevelés
Varga Réka

Mit csinál egy pszichológus az óvodában? Útmutató szülőknek!

Már pszichológus kell az óvodásoknak is? Amikor elmesélem, hogy én bizony egy óvodában dolgozó pszichológus vagyok, általában – kikerekedett szemek társaságában – ez a kérdés a reakció a foglalkozásomra. Mentális egészségért folytatott kezdeményezések és kampányok ide vagy oda, a társadalom gyakran még mindig úgy tekint a pszichológusokra, mint egy csak és kizárólag krízishelyzetben használható segítségre. Ha pedig véletlenül el is küldenek egyhez, akkor mély hallgatásba burkolózunk róla. Mit is keres egy pszichológus az óvodában? Hogyan lehet (és érdemes) pszichológiai fejlesztést tartani kisgyermekeknek? Varga Réka pszichológus írása.

Tovább olvasom »
Környezettudatosság az iskolában-borítókép
értékek
Mohácsi Rebeka

Környezettudatosság az iskolában – 5 tipp pedagógusoknak

Szerencsére egyre többen döntünk a környezettudatos életmód mellett. Miért fontos a környezet- és természetvédelemmel foglalkozni? Hogyan jelenik meg a fenntarthatóság az iskolában? Milyen lehetősége van egy pedagógusnak, hogy környezettudatosságra nevelje a diákokat? Mohácsi Rebeka írása. [Forró csoki – elvitelre]

Tovább olvasom »
stresszkezelés az iskolában tanárnő laptop előtt
kiégés
Pintye Erzsébet

Stresszkezelés az iskolában – Tippek pedagógusoknak

Pedagógusként te is biztosan megtapasztaltad már, milyen igazán fáradtnak és kimerültnek lenni.
Folyamatos magas elvárások, rövid idő alatt teljesítendő feladatok, amik rendszeresen felhalmozódnak az erőfeszítések ellenére is… Cikkünkben arra keressük a választ, hogy a pedagóguspályán jelentkező stresszfaktorok mellett mit tehetünk egyéni és szervezeti szinten a mentálhigiénénk támogatása érdekében? Pintye Erzsébet vendégcikke.

Tovább olvasom »
mindfulness gyakorlatok gyerekeknek
értékek
Kun Anett

Mindfulness gyakorlatok gyerekeknek 2.: „Jól vagyok!” ?

A mindfulness gyakorlatairól úgy tűnik, hogy csak felnőtteknek szólnak – hiszen a legtöbb önállóságot és erős önreflexiót igényel. De saját első gyakorlásaink sem voltak olyan mélyek, mint a későbbiek, igaz? A mindfulness gyakorlatai az érzelmi nevelés számtalan területén lehetnek segítségünkre akár szülőként, akár pedagógusként. Olyan érzelmi és szociális készségek fejlődését támogatják, amelyek utat mutatnak a kiegyensúlyozott, teljes, elégedett lelkivilághoz. Melyik készségek ezek? Milyen mindfulness gyakorlatok alkalmazhatók gyerekeknél? Kun Anett pszichológus írása Eline Snel Ülj figyelmesen, mint egy béka – Mindfulness gyakorlatok gyerekeknek és szüleiknek című könyvére épülve.

Tovább olvasom »
Játék dán módra - borítókép
boldogság
Mohácsi Rebeka

Játék dán módra – 6 tipp a dán sikerkönyvből

Vajon miért szeretnek játszani a gyerekek, és mit nyújt számukra a játék? Hogyan nevelhetünk kiegyensúlyozott gyermekeket a szabad játék segítségével? A dán nevelési kultúra példaértékű szemlélettel és gyakorlattal rendelkezik – vajon miért szerves része ennek a szabad játék? Cikkünkben Iben Dissing Sandahl Játék dán módra című könyvét alapul véve járjuk körül a témát. Mohácsi Rebeka írása.

Tovább olvasom »
bezzeganya mobillal
bezzeganya
Varga Réka

A bezzeganya kultusza, avagy 6 tipp, hogyan NE legyél szuperanya!

Ismered a bezzeganyát? Ő az, akire ha ránézel Facebook-on, akkor eszedbe juttatja, hogy mennyi mindent nem kedvelsz a saját életedben. Az ő élete sokkal könnyebb, a gyereke sokkal jobban viselkedik, a férje sokkal odaadóbb és persze még jobb nő is. Bezzeg neki kijár az #énidő, az ő gyereke biztos sosem sír, tuti ők sem sírnak titokban soha… Ő a bezzeganya, aki nem is feltétlenül celeb, így amit megoszt magáról az nem a #szponzorálttartalom kategória, hanem a #nemcsakennyiavalóság kategória. Hogyan kerüld el, hogy te is bezzeganyává válj? Hogyan kerüld el, hogy negatív hatással legyenek rád a közösségi oldalak? Varga Réka pszichológus írása.

Tovább olvasom »
figyelemhiány-zavar
család
Irinyi Tünde

„Szétszórt elmék” – Élet a figyelemhiány-zavar mellett

Gyakran tapasztalod, hogy neked vagy a gyermekednek folyamatosan elkószál a figyelme? Kifejezetten nehéznek érzed, ha huzamosabb ideig kell egy dologra összpontosítanod? Ebben a cikkben egy figyelemhiány-zavarról szóló könyvet, Dr. Máté Gábor Szétszórt elmék című írását ajánljuk. A témában született számtalan szakmai cikk és könyv közül miben tud újat mondani ez mű? Hogyan tekinthetünk új perspektívából erre a sokakat érintő állapotra? – Irinyi Tünde pszichológus könyvajánlója.

Tovább olvasom »
pedagógusnak lenni menő
átkeretezés
Mohácsi Rebeka

Pedagógusnak lenni menő – 4 tipp a pozitív pedagógia eszköztárából

Joós Andrea biológiatanár, tudománykommunikációs szakember, szabadidős művész szerint pedagógusnak lenni igenis menő. De vajon hány pedagógus gondolja ezt? Eldönthetjük, hogy a zárt ajtót börtönnek tekintjük, vagy pedig varázspálcával a kezünkben alkotunk, és a jövő generációját formáljuk. Hiszen egy probléma elszenvedőjeként annak megoldói is lehetünk. Cikkünkben ezt a témát járjuk körül. Mohácsi Rebeka írása – a teád mellé.

Tovább olvasom »
Mindfulness gyerekeknek
érzelemszabályozás
Kun Anett

Mindfulness gyerekeknek 1. – Gyakorlatok az érzelemkezelés erősítésére

Egyre feszítettebb tempójú a gyermekek élete is. Szülőként vagy pedagógusként fontos, hogy a gyermekeket megtanítsuk arra, hogyan álljanak meg a sodrásban. Hiszen megállás nélkül nincs összpontosított figyelem, anélkül nincs megnyugvás. Pedig nem is gondolnánk, mekkora szükségük van a gyermekeknek a nyugalomra! A szorongásoldás, az érzelemszabályozás területén is sokat segíthetnek a mindfulness gyakorlatai. Lássuk, hogyan! Kun Anett pszichológus írása Eline Snel Ülj figyelmesen, mint egy béka – Mindfulness-gyakorlatok gyerekeknek és szüleiknek című könyvét alapul véve.

Tovább olvasom »
gyász feldolgozása gyerekeknél
elmúlás
Kun Anett

Gyász feldolgozása gyermekeknél – Hogyan segíthetsz?

Akármennyire is szeretnénk, nem óvhatjuk meg a gyermekeket a veszteségektől. Ahogy a gyászhoz kötődő szokások egyre jobban kikopnak a társadalmi rítusokból, egyre bizonytalanabbá válhatunk: hogyan támogatható a gyász feldolgozása gyermekeknél? Hogyan segíthetünk a gyermekeknek elfogadni az elmúlást, a veszteséget? Fogódzóul szolgálhat a cikkben összegyűjtött pár szempont, tanács, ha hasonló élethelyzetben vagy – Singer Magdolna Ki vigasztalja meg a gyerekeket? című könyvét alapul véve. Kun Anett pszichológus írása.

Tovább olvasom »
fejlődési szemléletmód az iskolában
átkeretezés
Mohácsi Rebeka

Fejlődési szemléletmód az iskolában – Tippek pedagógusoknak

Miért fontos a fejlődési szemléletmód az iskolákban? Hogyan tudod alkalmazni pedagógusként vagy iskolás gyermekednél? Cikkünk Carol S. Dweck Szemléletváltás – A siker új pszichológiája című könyvén alapul. Igyekszünk körbejárni egy olyan lélektani kérdést, amely meghatározza a hétköznapjainkat. Ha érdekel, hogyan tehetsz azért, hogy a jövő nemzedéke kibontakoztathassa az adottságait, cikkünk Neked szól. Mohácsi Rebeka írása.

Tovább olvasom »
gyermekrelaxáció borító
feszültség
Varga Réka

Gyermekrelaxáció – Játékos gyakorlatok a kiegyensúlyozott gyermekkorért

Ha elképzeljük egy óvodás napját, mi jut eszünkbe? Legtöbbünknek a móka, a kacagás és a folyamatos játék. Pedig az óvodába kerülés nagy lépcsőfok, mind a szülők, mind gyermekeik életében. Az új kihívások megismerését és az ezzel kapcsolatos elvárások teljesítését is időbe telik megszoknia a családnak. Mit tehetünk olyan esetben, ha úgy érezzük, hogy gyermekünk lelkivilága nem eléggé kiegyensúlyozott? Milyen formában támogathatjuk őt a szorongás oldásában? Hogyan segíthetsz gyermekednek akár megelőzni is ezeket a problémákat a gyermekrelaxáció által? Cikkünkben óvodás gyermekeknek való játékos, relaxációt elősegítő technikákat olvashattok. Varga Réka pszichológus írása.

Tovább olvasom »
hála borítókép
boldogság
Kun Anett

Hála gyermekkorban – 6+1 tipp, hogyan alapozhatod meg

Ritkán kap hangsúlyt a gyermekek nevelésében a hála érzése. Pedig megerősítő szülői minta szükséges ahhoz, hogy a gyermek megtanulja igazán átélni a hálát a hétköznapok során. Miért fontos a hála gyermekkorban? Számos pozitív érzelmi és fizikai hatásán túl segít megelőzni és enyhíteni a negatív érzéseket. Erősíti az érzelmi intelligenciát, így kapcsolódva a biztonságos, boldog, elégedett élettel. Add hát ezt a csodaeszközt a gyermeked kezébe! Kun Anett pszichológus írása.

Tovább olvasom »
érzelmi intelligencia fejlesztő programok
család
Nagy Gitta

Érzelmi intelligenciafejlesztő programok gyerekeknek

A szociális készségek mögött az érzelmi intelligencia, s annak fejlettsége áll. Bár nagyon sok érdekes cikk szól arról, mi is pontosan az EQ, de arról már kevés, hogy ha ezt fejleszteni szeretnénk, milyen felnőtteknek és a szülő-gyerek kapcsolatnak is sokat adó programmal tehetjük meg. Épp ezért újragondoltunk és átformáltunk pár ismert tevékenységet a gyerekek szociális készségeinek fejlesztése érdekében. Az érzelmi intelligenciát fejlesztő programok segítenek kilépni a komfortzónából és életük végéig tartó pozitív értékekre taníthatják a gyerekeket. Nagy Gitta pszichológus írása – a limonádéd mellé. [LIMONÁDÉ]

Tovább olvasom »
Megszakítás