Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Természetben töltött idő jótékony hatásai – Mit taníthat gyermekeink számára a természet?

Ki ne érezné jobban magát egy erdei séta után? Az állandó rohanásban szinte már megfeledkezünk az évszakok váltakozásának szépségéről, pedig a természetnek számos jótékony hatása van. Vajon mit taníthat gyermekeink számára a természet? Hogyan szerettethetjük meg a gyermekünkkel a természetet? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Mohácsi Rebeka biológia-földrajz pedagógus gyakornok, zoopedagógus írása.

A mesélő erdőben sétálni, illatos fák árnyékában piknikezni, madarak énekét hallgatni, a virágok bársonyos szirmait tapintani, meztelen lábbal érinteni a talajt. Van valami lelket simogatóan üdítő és tápláló abban, ha a szabad ég alatt lehetünk. Ám a Földünk adta lehetőségeket egyre kevésbé vesszük igénybe. Helyette feladatokkal vesszük körül magunkat, olyan lényekké válunk, akik évszaktól függetlenül téli álmot alszanak, míg a világ változik körülöttünk.

Gyermekek a civilizáció fogságában

A legtöbben azt tapasztalhatjuk, hogy szüleink, nagyszüleink gyerekkori történeteit átitatja a természet. Akár azért, mert gyalog tették meg az utat az otthonuk és az iskola között, akár azért, mert gyerekkori játékaik egyet jelentettek a szabad ég alatt eltöltött idővel, de az is lehet, hogy a kerti munkában kellett segíteniük. Az ember ősidők óta szimbiózisban élt a természettel, mely kölcsönös előnyökkel járt, tiszteleten alapulva.

A természet úgy kell a gyerekeknek, mint egy falat kenyér.”

– Herbert Renz-Polster

Míg generációk nőttek fel úgy, hogy kapcsolatot építettek a természettel, addig napjainkban sokkal inkább tervezett program lett a szabadban töltött idő.

Egy országos brit felmérés során azt vizsgálták, hogy a gyermekek mennyi időt töltenek a természetben. A kutatók megdöbbentő eredményeket kaptak

A megkérdezett közel 2000, 5-12 éves kor közötti gyereket nevelő szülők válasza szerint a gyermekek közel 74%-a kevesebb, mint egy órát játszik naponta a szabadban. Angliában a gyermekek kevesebb időt töltenek a szabadban, mint a rabok a börtön udvarán.

Míg őseink a természet közelségében nőttek fel, addig a mai társadalmunkban azt láthatjuk, hogy az őseinkhez hasonlóan a kicsik természetes közege a szabadban van. A gyermekekre vigyázó felnőttek pedig sok esetben csupán azért vannak kint a természetben a gyerekekkel, hogy felügyeljék őket és nem azért, hogy játszanak velük.

Mit taníthat gyermekeink számára a természet?

Ha megfigyelünk egy természetben játszó gyerkőcöt, azt tapasztalhatjuk, hogy akkor van igazán elemében, amikor kapcsolatba léphet a természettel: sárból várat építhet, a kezében lévő faágak pedig harci karddá, horgászbottá, evezővé, varázsbottá vagy akár távcsővé alakulhatnak át egy pillanat alatt.

A természetben töltött idő - kislány

A természet számos pszichológiai erénnyel vértezhet fel minket gyermekkorban.

Renz-Polster, a Vissza a gyökerekhez című könyv írója szerint a természet eszközzé válik a gyermekek számára, amely megteremti annak a lehetőségét, hogy játszva tanuljanak, ráadásul így tehetnek szert olyan pszichológiai erényekre is, melyek elengedhetetlenek az életben, úgy mint a türelem, kitartás, tudatos éberség, figyelem, bizalom és együttérzés.

Tudatos éberség

Az állat szőre, a virágszirmok bársonyossága, a lábunkat csiklandozó fű, az arcunkat simogató szellő, a föld illata vagy a madárcsicsergés mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy testi érzeteinken keresztül elemi szinten kapcsolódjunk a világhoz.

Ezek az ingerek lehetőséget adnak arra, hogy az „itt és most”-ban legyünk, és megalapozzák a tudatos jelenlét képességének alapköveit.

A környezetünkkel való kapcsolódás segít abban, hogy tudatosan éljük meg a pillanatokat, és ne vesszünk bele a gondolatainkba, a rágódásba és az érzelmeinkbe. A gyermekkorban megtapasztalt tudatos jelenlét a felnőttkori mentális egészséget alapozhatja meg.

Szabadság

A gyermekek a természetben szabadon gazdálkodhatnak azokkal a kincsekkel, melyeket a természet nyújt a számukra; legyen szó egy búzatábláról, egy halastóról vagy bármiről, ahová felfedezőútra indulhatnak, és ahol a szárnyaikat próbálgathatják.

A gyermeki kreativitásnak csak a képzelet szabhat határt.

A fantáziájuk elengedésével színes és kreatív játékok játszásával erősítik az újító szellemet, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy felnőttként olyan munkát végezhessenek, ami előreviheti az emberiséget.

Ellenálló képesség

A természetben sokszor adódik olyan helyzet, amikor ki kell bírnunk az időjárás szeszélyeit, és akár egy hosszú túra során a ránk nehezedő fáradságot is állnunk kell, hiszen az erdő közepén nem jön értünk senki, hogy hazavigyen a meleg otthonunkba.

Ha a gyermek sokszor megtapasztalhatja az időjárási viszonyokat és a természetben adódó nehézségeket, akkor az életben felmerülő nehézségekkel, kihívásokkal szemben is ellenállóbbá válik.

Rezilienciájának köszönhetően például egy munkahelyen adódó akut helyzetet is könnyebben fog tudni megoldani.

Kötődés

A természet teret ad a kapcsolatok kialakítására. Egy strukturálatlan környezetben (rét, erdő) történő találkozások nagy haszonnal járhat. A fiatalokat vonzza az egy „törzsbe” tartozás, hiszen meg akarják élni az összetartozás, a kapcsolódás érzését, melyet sokszor valamilyen rituálé vagy beavatás is megelőzhet. Bizonyos beavatási módszerekkel a szépirodalomban is találkozhatunk, gondoljunk csak Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig vagy Goldin Legyek ura történetére.

A természeteben csak úgy repül az idő!

Azonban a természetben nemcsak egymással, hanem a fákkal, növényekkel és állatokkal is kapcsolatot alakíthatunk ki. Egy háziállat tartása fejleszti a gyermekek szociális készségeit, az állandóság és biztonságérzetét, és a feltétel nélküli elfogadást is.

Ha többet szeretnél olvasni arról, hogyan bővítsünk egy kisgyermekes családot háziállattal, akkor ide kattintva megteheted.

A természetben töltött idő jótékony hatásai

 A természet jótékony hatásait érdemes kihasználni, hiszen egyszerű receptet kínálnak arra, hogyan legyünk kiegyensúlyozottak és egészségesek, úgy ahogyan őseink is tették.

A természet jótékony hatásai

 • Növeli az energiaszintünket.
 • Erősíti az immunrendszerünket.
 • Serkenti az agy teljesítményét és a kreatív gondolkodást.
 • Csökkenti a vérnyomást és a pulzust.
 • Nyugtatja az idegeket.
 • Rácsodálkozás és hála érzését váltja ki.
 • Elősegíti a testi, a szellemi és a lelki együttműködést.
 • Csökkenti a stressz, a szorongás és a depresszió tünetet.
 • Javítja a koncentrációs képességet.
 • Serkenti a daganatos megbetegedések ellen küzdő sejtek aktivitását.

Hogyan szerettethetjük meg a gyerekkel a természetet?

Gyermekként a természetben lenni még mást jelent. A gyerekek ösztönösen megfigyelik a körülöttük lévő dolgokat, figyelnek a világukra. A felnőttvilág ricsaja ellenére is boldogok. Azonban a kor előrehaladtával a szabadban töltött időt felváltják a feladatok és az elvárások.

Nem csak a falusi léttel tapasztalhatjuk meg a természetben töltött idő jótékony hatásait!

Városi lakosként is számtalan lehetőségünk van. Egy kis erőfeszítéssel bele tudjuk illeszteni az életvitelünkbe az élővilág közelségét, amely nemcsak gyermekeink számára, hanem a felnőtteknek is üdítő lehet.

Töltsünk a szabadban annyi időt, amennyit csak lehet!

Igazán felszabadító élmény egy fárasztó nap után kijutni a friss levegőre.

Ezeket próbáld ki:

 • Üljünk le a gyermekünkkel és tervezzük meg, hogy hol túrázhatnánk, kirándulhatnánk, mit lenne érdemes megnézni.
 • Ha már iskolások a gyerkőcök, adjuk ki nyugodtan feladatnak, hogy keressenek olyan célállomásokat, amiket érdemes felfedezni, és amire ők is kíváncsiak.
 • Fedezzük fel a közeli parkokat. Jó lehetőség egy beszélgetésre, piknikre és arra, hogy ne csak egymással, hanem a természettel is kapcsolódjunk.

Ha úgy érzed, hogy szeretnéd becsempészni otthonodba is a természetet, akkor olvasd el Ocsenás Dorottya – Így javítsunk könnyen és gyorsan a hangulatunkon című cikkét.

Kutatócsomag

Pakoljunk össze gyermekünkkel egy kifejezetten kirándulásra használt hátizsákot, és töltsük meg olyan eszközökkel, amiket minden alkalommal magunkkal vihetünk.

Mit tartalmazzon a hátizsák?

 • nagyító
 • zseblámpa
 • bogárgyűjtő doboz
 • útmutató zsebkönyv vadvirágok, fák és különböző állatok felismerésére
 • kalap
 • fényvédő
 • esőkabát
 • vizes palack

Engedjük, hogy maszatosak és koszosak legyenek!

Egy gyermeket nem kell tanítani a természet szeretetére, hiszen megcsodálnak mindent: lenyűgözi őket a fák ereje, a színes és illatos virágok, a sziklák és a patakban csörgedező víz. Engedjük őket, hogy megismerjék ezeket a jelenségeket.

A természetben töltött idő - anya

Fedezzük fel újra a természet adta lehetőségeket.

A gyerkőcök ruháit bármikor kimoshatjuk, a karcolások is begyógyulnak, hagyjuk tehát, hogy magabiztosan mozoghassanak a természetben, és ne korlátozzuk őket, hiszen így ismerik meg saját határaikat, és tanulnak a természetből. Egy mocsár vagy rét felfedezésétől lehet, hogy piszkosabb lesz a gyermek, viszont hatékony eszközt kínál a gyakorlatias tanulásra.

A természet értékének tanítása a családunkban és más közösségekben is egy társadalmi változás kezdete lehet. A szabadban töltött idő testi-lelki felüdülést nyújt mindenkinek. Igyekezzünk tehát élvezni a természet nyújtotta lehetőségeket.

„Valahányszor érintkezésbe kerülünk a természettel, tiszták leszünk. A vadak nem piszkosak - csak mi vagyunk azok. A domesztikált állatok piszkosak, de a vadon élő állatok sohasem azok.”

Carl Gustav Jung

Felhasznált szakmai tartalom

 •   Ivens, S. (2018). Erdőterápia – Sinrin-Joku, avagy zöld út a boldogsághoz. Budapest: Libri kiadó.
További felhasznált tartalom elérhető itt.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Neked ajánljuk
Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás